Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nawilzacz inaczej

Featured Replies

Napisano

> Tyle, że jeśli na ścianie jest styro

A czy gdy mowa o paroprzepuszczalnych ścianach, to nie ma mowy o styropianie?

Napisano
  • Autor

> A jeżeli chodzi o zamarzanie przy -20 na zewnątrz? I co się potem dzieje z paroprzepuszczalnością

> jak mamy zamarznięty lód w ścienie?

nic, nie ma tam tyle wody, zeby "zatkac te dziure"

> No i co się dzieje, jak na zewnątrz mamy 90% wilgotności i temperaturę wyższą, niż w klimatyzowanym

> wnętrzu gdy "paroprzepuszczalnosc warstw zewnetrznych bedzie >= od paroprzepuszczalnosci

> warstw wewnetrznych"?

nic, nie ma wowczas mrozu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tyle, że jeśli na ścianie jest styro, to temp ściany na granicy styro będzie nie -10 ale powyżej

> +10.

> Więc cały wywód legł w gruzach.

jaki styro? mowa byla o welnie

Napisano

> nic, nie ma wowczas mrozu

Ale jest punkt rosy wewnątrz ściany a wilgotność na zewnątrz większa, niż wewnątrz. Więc się skropli. I co? Grzybek?

Napisano

> jaki styro? mowa byla o welnie

A wełna będzie miała niższą temperaturę?

Napisano

> A mnie bardziej interesuja nawilzacze, ale takie, ktore nie prezentuja warstewki kamienia na

> wszystkim dookola.

Testowałem wszystko w rozsądnych cenach i w końcu za najbardziej skuteczne i tanie uznałem filtrowanie wody przez złoże jonowymienne. Przeznaczyłem jeden z punktów poboru wody tylko do nawilżacza i żelazka (choć oczywiście można się również napić wink.gif ). Zastosowałem obudowę dziesięciocalową i pojemnik na wymienny we własnym zakresie wkład. Wkład z przesyłką wynosił mnie do tej pory 50zł/kg (starcza na sezon zimowy), ale już mi się bawić nie chce z przesypywaniem i zamówiłem gotowy wkład. Po przefiltrowaniu wody przez żywicę jonowymienną pyłu białego nie ma. Zdarza się jednak, że woda po przefiltrowaniu ma nieprzyjemny zapach - wtedy trzeba wymienić złoże. Dodam, że mam ogrzewanie kominkowo-elektryczne (konwentory i DGP) i powietrze jest bardzo suche. W szczycie potrafi pójść kilka litrów wody na dobę, a i tak nie ma szału zlosnik.gif Wilgoci "bytowej" mamy nie za dużo. Dom pozostawiony na kilka dni w duże mrozy i wilgotność spada nawet poniżej 20%. Ściana 1W (ytong). Wentylacja ograniczona do niezbędnego minimum, a niekontrolowanych ujść brak. Używam nawilżacza ultradźwiękowego boneco.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> ale pytanie brzmi - czy istnieja nawilzacze kominkowe na ksztalt nawilzaczy grzejnikowych?

Wykopuję trochę stary wątek.

Ja "wynalazłem" niezły nawilżacz - drewno kominkowe shocked.gif

Mam takie, które ma 20-23% wilgotności (ciut za dużo do palenia) - przynoszę w koszu do salonu i stoi parę dni, a palę przyniesionym wcześniej i brykietem.

To ładnie schnie, oddając wilgoć do pomieszczenia - normalnie perpetuum mobile, po paru dniach ma <10%, przynajmniej tak pokazuje mój wilgotnościomierz do drewna. shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Wykopuję trochę stary wątek.

> Ja "wynalazłem" niezły nawilżacz - drewno kominkowe

> Mam takie, które ma 20-23% wilgotności (ciut za dużo do palenia) - przynoszę w koszu do salonu i

> stoi parę dni, a palę przyniesionym wcześniej i brykietem.

> To ładnie schnie, oddając wilgoć do pomieszczenia - normalnie perpetuum mobile, po paru dniach ma

a jak głęboko? grinser006.gif

ja ostatnio myślałem, żeby trochę poznosić drewna do piwnicy, bo nie chce mi się prawie codziennie chodzić na dwór.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Wykopuję trochę stary wątek.

> Ja "wynalazłem" niezły nawilżacz - drewno kominkowe

> Mam takie, które ma 20-23% wilgotności (ciut za dużo do palenia) - przynoszę w koszu do salonu i

> stoi parę dni, a palę przyniesionym wcześniej i brykietem.

> To ładnie schnie, oddając wilgoć do pomieszczenia - normalnie perpetuum mobile, po paru dniach ma

tylko nie trzymac zbyt dlugo - wlasnie zauwazylem, ze pare solidnych bukowych brewion, ktore trzymalem ze 3 miesiace, mi zaplesnialo.

Napisano

> tylko nie trzymac zbyt dlugo - wlasnie zauwazylem, ze pare solidnych bukowych brewion, ktore

> trzymalem ze 3 miesiace, mi zaplesnialo.

Poza tym z przyniesionych zimą polan mogą się wylęgać szkodniki i wyłazić inne owady (osy, szerszenie itp.) ukryte w szczelinach.