Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z kontrolką

Featured Replies

Napisano

świeci mi się kontrolka trójkąt z wykrzyknikiem oraz opisem Brke. lamp fail.

Gdzie szukać usterki?

I jakie kontrolki powinny świecić się w 1,6 ?

Napisano

> świeci mi się kontrolka trójkąt z wykrzyknikiem oraz opisem Brke. lamp fail.

> Gdzie szukać usterki?

> I jakie kontrolki powinny świecić się w 1,6 ?

zobacz który stop nie świeci.

Jak jesteś sam i nie dasz rady nacisnąć hamulca oraz tak szybko wysiąść z samochodu by zobaczyć podjedź wieczorem pod ścianę i zobaczysz w lusterku co nie świeci grinser006.gif

Napisano

> zobacz który stop nie świeci.

> Jak jesteś sam i nie dasz rady nacisnąć hamulca oraz tak szybko wysiąść z samochodu by zobaczyć

> podjedź wieczorem pod ścianę i zobaczysz w lusterku co nie świeci

Ten Komunikat nie dotyczy nie działającego stopu, z różnych informacji wynika że duże pr-wo padnięcia zegarów crazy.gif

Napisano

> Gdzie szukać usterki?

z tego co pamiętam, podobny komunikat (ale nie pamiętam dokładniejszego treści) pochodził też od uszkodzonego wyłącznika stopów. Różnica pomiędzy awarią świateł stop a awarią tego wyłącznika była w 1 czy 2 literach.

Przeczytaj dokładnie komunikat, albo zrób mu foto.

Napisano

Albo jeśli masz MESa to zobacz jaki błąd siedzi. Przepalone żarówki również zostawiają błąd.

Napisano
  • Autor

komunikat jest dokładnie taki jak napisałem, nic więcej.

Napisano
  • Autor

Niezłe ale aby było trudniej to świecą się wszystkie żarówki (lewy, prawy oraz dodatkowe)

Napisano
  • Autor

> Albo jeśli masz MESa to zobacz jaki błąd siedzi. Przepalone żarówki również zostawiają błąd.

Mam MESa ale niestety nie ma nigdzie żadnego komunikatu o błędzie i to jest denerwujące. Nie wiadomo gdzie szukać.

Napisano
  • Autor

> Ten Komunikat nie dotyczy nie działającego stopu, z różnych informacji wynika że duże pr-wo

> padnięcia zegarów

Czy całych zegarów to raczej nie, poszukiwałem wskazówek i sugestia jest taka, że coś z kontrolką od hamulców ale ona działa.

Napisano
  • Autor

> z tego co pamiętam, podobny komunikat (ale nie pamiętam dokładniejszego treści) pochodził też od

> uszkodzonego wyłącznika stopów. Różnica pomiędzy awarią świateł stop a awarią tego wyłącznika

> była w 1 czy 2 literach.

> Przeczytaj dokładnie komunikat, albo zrób mu foto.

Rozumiem że chodzi o czujnik przy pedale hamulca. jutro to sprawdzę.

Napisano

> Mam MESa ale niestety nie ma nigdzie żadnego komunikatu o błędzie i to jest denerwujące. Nie

> wiadomo gdzie szukać.

Wiadomo. W body grinser006.gif

Napisano

im mniej tym lepiej !

mRuE6r4V3DjO0bEFlmUiqmA.jpg

tak , wiem , to techniczny zlosnik.gifswiety.gifzlosnik.gif

Napisano

cześć smile.gif

Jak u mnie padł włącznik stopu pod pedałem hamulca do wywalało mi błąd abs+esp, ale nie świecił się przy tym trójkącik.

miłego dnia smile.gif

kubussss

Napisano

> Gdzie szukać usterki?

A wystarczyło zajrzeć do instrukcji samochodu smile.gif A tam napisali że ten komunikat to: SYGNALIZACJA AWARII LAMPEK SYGNALIZACYJNYCH.

Mam to samo u siebie. Ten komunikat z założenia informuje, że nie działa jakaś kontrolka na zegarach. A z opisów w necie, to problem z elektryką zegarów, w większości tzw. zimne luty.

Napisano
  • Autor

> A wystarczyło zajrzeć do instrukcji samochodu A tam napisali że ten komunikat to: SYGNALIZACJA

> AWARII LAMPEK SYGNALIZACYJNYCH.

> Mam to samo u siebie. Ten komunikat z założenia informuje, że nie działa jakaś kontrolka na

> zegarach. A z opisów w necie, to problem z elektryką zegarów, w większości

tzw. zimne luty.

Niestety problem dalej nie rozwiązany.

Jutro postaram się wymienić zerówki w tylnych lampach, podmienić włącznik stopu a na koniec podmienię cały licznik. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeśli się nic nie zmieni pozostanie wizyta w ASO.

Wydaje mi się że kolega miał podobny problem i okazała się wadliwa żarówka w tylnej lampie (robiła zwarcie).

Napisano
  • Autor

> No może teraz uwierzy że to licznik, bo uparł się na te żarówki

Dokładnie tak, to licznik. Dokonałem podmiany i błąd przeszedł razem z licznikiem.

Nie , że nie wierzyłem ale się łudziłem, że to nie to.

Kwestia teraz tego jak to naprawić, żeby nie wymieniać licznika. Jeździł z tym nie będę bo mnie to irytuje.

Napisano

Zrób jak tam piszą, wytargaj, rozkręć i wysusz. Sam muszę to zrobić ale na razie brak mi motywacji smile.gif

Napisano

w weekend, sumiennie, powoli, jest dlugi zimowy wieczor ( choc sniegu za oknem niebardzo) obejrzyj kazda sciezke pokolei od punktu A do Z. przetrzyj wytrzyj , "to musi na milion procent przewodzic prad" . Poskladaj. Fiat zrobil zmyle i BRKE jest bardzo mylnym komunikatem z komputera

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przyszedł czas zdać relację z czyszczenia licznika.

Więc rozebraniu licznika i zakupie lupę ( po bez tego ciężko) przystąpiłem do czyszczenia (narzędzia wykałaczka i pędzelek) po czyszczeniu odłożyłem dziada na noc a na drugi dzień go założyłem. I co? guzik błąd jak był tak pozostał. Już pogodziłem się z faktem, że zawiozę do naprawy i odżałuję ok. 200 zł. Jednak jakież było moje zdziwienie na kolejny dzień jak wsiadłem do auta przekręcam kluczyk a błędu niema i jak na razie się nie pojawia. Mam skromną nadzieję, że tak już pozostanie.

Napisano

Pewne błędy giną po trzech odpaleniach.

Napisano
  • Autor

> Pewne błędy giną po trzech odpaleniach.

Nie w tym przypadku. Odpalany był tyle razy że nie sposób zliczyć.

Napisano

> Nie w tym przypadku. Odpalany był tyle razy że nie sposób zliczyć.

O ten przypadek mi chodziło.

Odpaliłeś po naprawie i pojawił się błąd.Po kolejnym odpaleniu zniknął/tak napisałeś/.

Napisano
  • Autor

> O ten przypadek mi chodziło.

> Odpaliłeś po naprawie i pojawił się błąd.Po kolejnym odpaleniu zniknął/tak napisałeś/.

Tak napisałem, ale dzisiaj się znów pojawił.

Napisano

> Tak napisałem, ale dzisiaj się znów pojawił.

Tz.że usterka pojawiła się ponownie.

Napisano
  • Autor

> Tz.że usterka pojawiła się ponownie.

Dokładnie tak. Zmora wróciła.

Napisano

> Dokładnie tak. Zmora wróciła.

Najlepiej przelutować, daj komuś kto ma stację lutowniczą albo umie się obchodzić z lutownicą i niech za parę groszy wszystko poprawi. Powinno się uspokoić wink.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepiej przelutować, daj komuś kto ma stację lutowniczą albo umie się obchodzić z lutownicą i

> niech za parę groszy wszystko poprawi. Powinno się uspokoić

Taki mam zamiar mimo że dzisiaj błędu już nie pokazuje.