Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż grzałki elektrycznej w kaloryferze

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Ponieważ monter stwierdził, że kaloryfer w łazience jest źle zamontowany i grzeje tylko połowicznie przyszedł mi do głowy pomysł aby zamontować w nim grzałkę elektryczną. Ale aby nie było zbyt prosto nie mogę wymusić na administracji zamknięcia CO na czas tej akcji. Czy jeśli zamknę dopływ ciepłej wody z CO na wejściu do grzejnika będę mógł bezpiecznie zamontować grzałkę oczywiście wodę wcześniej spuszczę. Zastanawia mnie tylko czy nie zacznie mi ona wracać z odpływu grzejnika do CO. Hydraulicy/ specjaliści od CO proszeni o opinię smile.gif

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Musisz zamknąć zasilanie i powrót.

Jeśli zamkniesz samo zasilanie będzie wybijać powrotem.

Napisano

> Witajcie,

> Ponieważ monter stwierdził, że kaloryfer w łazience jest źle zamontowany i grzeje tylko połowicznie

> przyszedł mi do głowy pomysł aby zamontować w nim grzałkę elektryczną. Ale aby nie było zbyt

> prosto nie mogę wymusić na administracji zamknięcia CO na czas tej akcji. Czy jeśli zamknę

> dopływ ciepłej wody z CO na wejściu do grzejnika będę mógł bezpiecznie zamontować grzałkę

> oczywiście wodę wcześniej spuszczę. Zastanawia mnie tylko czy nie zacznie mi ona wracać z

> odpływu grzejnika do CO. Hydraulicy/ specjaliści od CO proszeni o opinię

> Pozdrawiam

> Paweł

Niestety wróci.

Wodę się zakręca z obu stron.

A grzałkę montuje się na powrocie, bo nie jest przeznaczona do grzania wody w obiegu, tylko grzejnika.

Więc jeśli zrobisz grzałkę, to będziesz grzał wodę sąsiadom.

Napisano

...

> Więc jeśli zrobisz grzałkę, to będziesz grzał wodę sąsiadom.

Jeśli zakręci zasilanie to nie będzie obiegu i będzie grzał tylko sobie.

Obieg zamknie się w grzejniku.

Napisano

> Witajcie,

> Ponieważ monter stwierdził, że kaloryfer w łazience jest źle zamontowany i grzeje tylko połowicznie

co masz na mysli mowiac ze grzeje polowicznie?

moze trzeba albo porzadnie odpowietrzyc albo na kryzie bardziej go rozkrecic?

Napisano

> Witajcie,

> przyszedł mi do głowy pomysł aby zamontować w nim grzałkę elektryczną. Ale aby nie było zbyt

> prosto nie mogę wymusić na administracji zamknięcia CO na czas tej akcji. Czy jeśli zamknę

> dopływ ciepłej wody z CO na wejściu do grzejnika będę mógł bezpiecznie zamontować grzałkę

> oczywiście wodę wcześniej spuszczę. Zastanawia mnie tylko czy nie zacznie mi ona wracać z

> Pozdrawiam

> Paweł

Po pierwsze jaki grzejnik , rurkowy, panelowy ,żeberkowy itp

Po drugie jak wygląda zasilanie , boczne , dolne itp

Obstawiam zapowietrzony (przytkany) bądz totalnie krzywo zamontowany .

Napisano
  • Autor

Grzejnik szczebelkowy (rurkowy?). Wejście z CO jest od góry (tam jest zamontowany termostat). Nie wiem czy to ma znaczenie ale rurka doprowadzająca ciepłą wodę jest powyginana tak aby "sięgnęła" wejścia do grzejnika. Schemat poglądowy w załączniku smile.gif

post-13282-14352527384249_thumb.jpg

Napisano

> Grzejnik szczebelkowy (rurkowy?). Wejście z CO jest od góry (tam jest zamontowany termostat). Nie

> wiem czy to ma znaczenie ale rurka doprowadzająca ciepłą wodę jest powyginana tak aby

> "sięgnęła" wejścia do grzejnika. Schemat poglądowy w załączniku

za mały przepływ.

Napisano
  • Autor

> za mały przepływ.

Czyli? Zły sposób podłączenia grzejnika? Szerokością rurek się nie sugeruj bo to tylko obrazek poglądowy.

Napisano

> Czyli? Zły sposób podłączenia grzejnika? Szerokością rurek się nie sugeruj bo to tylko obrazek

> poglądowy.

imo dobre podlaczenie.

Napisano

Sprawdziłeś ustawienie kryzy wstępnej na zaworze pod termostatem? Może ona ogranicza przepływ?

ps: jest regulowana.

Napisano

> Czyli? Zły sposób podłączenia grzejnika? Szerokością rurek się nie sugeruj bo to tylko obrazek

> poglądowy.

Podłączone OK, tak się grzejniki podłacza w większości wypadków - zasilanie na górze, powrót na dole. Nawet grzejniki typu V z podłączeniem na dole maja w środku rurkę tak, aby płyty były zasilane z góry.

O ile nie jest krzywo - jest OK.

Zwróć tylko uwagę aby termostat nie był nad grzejnikiem, bo to spowoduje, że ciągle będzie w cieple grzejnika i będzie odcinał zasilanie.

Jeśli tak podłączony grzejnik nie grzeje na całości pomimo odkręcenia termostatu na max, to ma za mały przepływ.

Ale uwaga - zwykle grzejniki nie grzeją na całej wysokości.

Prawidłowo grzejący grzejnik ma grzać równo w poziomie, a nie w pionie.

Jak jest zimny na dole, oznacza tylko, że woda oddała ciepło, czyli, że wszystko jest ok - i tak powinno być, gdy termostat jest ustawiony na jakieś 2-4.

Napisano
  • Autor

termostat stale rozkręcony jest na 5 a pomimo tego dół zimny. Galka termostatu jest skierowana do góry (w stronę sufitu).

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> termostat stale rozkręcony jest na 5 a pomimo tego dół zimny. Galka termostatu jest skierowana do

> góry (w stronę sufitu).

Czyli termostat jest stale podgrzewany przez ciepło z rurki podającej gorącą wodę do grzejnika, a co za tym idzie ma zafałszowane dane o temperaturze w pomieszczeniu, wydaje się, że jest cieplej niż w rzeczywistości i ogranicza przepływ do grzejnika. Głowica powinna być ustawiona w poziomie.

Napisano

> Czyli termostat jest stale podgrzewany przez ciepło z rurki podającej gorącą wodę do grzejnika, a

> co za tym idzie ma zafałszowane dane o temperaturze w pomieszczeniu, wydaje się, że jest

> cieplej niż w rzeczywistości i ogranicza przepływ do grzejnika. Głowica powinna być ustawiona

> w poziomie.

A to najprościej sprawdzić zdejmując termostat z zaworu i sprawdzając, czy wtedy przez grzejnil pójdzie pełny przepływ i cały grzejnik się nagrzeje. Jeżeli nie, to problemu trzeba szukać gdzie indziej.

Napisano

> Witajcie,

> Pozdrawiam

> Paweł

wez firme co zamrozi dopływ i odpływ bez spuszczania wodyi wtedy ci zamontuja grzałkę

Napisano

> termostat stale rozkręcony jest na 5 a pomimo tego dół zimny. Galka termostatu jest skierowana do

> góry (w stronę sufitu).

Odkręć w ogóle głowice termostatyczną. Sprawdź przy okazji nastawę wstępną na zaworze termostatycznym. Może masz na 1? Jeśli tak do odkręć na max i sprawdź różnicę. Cały czas bez głowicy.

Przy okazji, jakie są parametry czynnika? Bo np. przy zasilaniu rzędu 50st. C. dół zawsze będzie wydawał się zimny. Dopiero zmierzony pirometrem wykaże 30st. C. i to jest OK.

Napisano

> Ale uwaga - zwykle grzejniki nie grzeją na całej wysokości.

> Jak jest zimny na dole, oznacza tylko, że woda oddała ciepło, czyli, że wszystko jest ok - i tak

> powinno być, gdy termostat jest ustawiony na jakieś 2-4.

Przy skręconej głowicy termostatycznej OK, ale jeśli jest ona ustawiona na MAX, to nie wiem, jaką powierzchnię musiał by mieć grzejnik, by dół był zimny, ew. musiał by być tak mały, w sensie wolny, przepływ czynnika.

Mam w zasadzie taki sam grzejnik, jedynie podłączenie jest boczne, w prawym kolektorze od dołu jest grzałka. Głowica otwarta na MAX, to grzejnik jest praktycznie jednakowo ciepły (wręcz gorący) nawet ponad dopływem, czemu zaprzeczał specjalista od grzejników przy montażu grinser006.gif

Jedynie dolne 2-3 szczebelki pod odpływem są chłodniejsze, ale to tłumaczę sobie zwiększonymi oporami przepływu powodowanymi przez grzałkę.

Napisano

Odkręcić głowicę termostatu i zobaczyć czy będzie poprawa, zwróć uwagę czy sam zawór nie ma ustawionej kryzy na mniejszy przepływ, jeżeli tak to przestaw na maksymalny przepływ i w ostateczności olać termostat i nakręcić sobie plastikową nakrętkę "techniczną" do zamykania/otwierania zaworu

Napisano

a może jakaś zewnętrzna kryza jest założona ? kiedyś w instalacjach w blokach były zakładane takie blaszki z dziurką ...

Napisano

> a może jakaś zewnętrzna kryza jest założona ? kiedyś w instalacjach w blokach były zakładane takie

> blaszki z dziurką ...

Może, ale tego nie sprawdzi a w zaworze sprawdzi ok.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie tak zrobiłem smile.gif

Odkręciłem termostat na maxa a następnie go odkręciłem. Grzejnik zaczął grzać na całej powierzchni smile.gif. Tak więc reasumująć - blędnie zamontowany termostat powodował niedogrzanie dołu. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc smile.gif

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> wez firme co zamrozi dopływ i odpływ bez spuszczania wodyi wtedy ci zamontuja grzałkę

żeby zamrozić to nie w sezonie grzewczym i nie na otwartym obiegu

Napisano

> Właśnie tak zrobiłem

> Odkręciłem termostat na maxa a następnie go odkręciłem. Grzejnik zaczął grzać na całej powierzchni

> . Tak więc reasumująć - blędnie zamontowany termostat powodował niedogrzanie dołu. Wszystkim

> bardzo dziękuję za pomoc

> Pozdrawiam

> Paweł

sprawdź jeszcze nastawy kryzy na zaworze

Napisano

> Właśnie tak zrobiłem

> Odkręciłem termostat na maxa a następnie go odkręciłem. Grzejnik zaczął grzać na całej powierzchni

> . Tak więc reasumująć - blędnie zamontowany termostat powodował niedogrzanie dołu. Wszystkim

> bardzo dziękuję za pomoc

> Pozdrawiam

> Paweł

Przestaw go prostopadle, lub wymień na taki z zewnętrznym czujnikiem - albo elektroniczny albo analogowy z kapilarą.

Albo po prosu wywal termostat.

Napisano

Masz teraz dwa wyjscia. Albo tak, jak pisza koledzy, na swój koszt kupic i zalożyć termostat z czujnikiem oddalonym od zaworu, albo wezwać "administrację" do usunięcia usterki poprzez obrócenie korpusu zaworu o 90 stopni do poziomu. Powinni to zrobić nieodplatnie, bo cała instalacja CO wraz z grzejnikami jest własnością wspólną. Sam nie próbuj obracać, bo możesz rozszczelnić połączenia.