Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy wtryskiwacze mają prawo przepuszczać gaz?

Featured Replies

Napisano

Szukam winowajcy powodującego długi rozruch silnika po kilkugodzinnym postoju.

Jednym z podejrzanych jest właśnie instalacja LPG. Zakręciłem butlę, wypaliłem gaz i następnego dnia wygląda, że problem rozwiązany- odpalił od razu.

No i tu mam pytanie odnośnie reduktora i wtryskiwaczy. Czy to normalne, że mimo popuszczającego reduktora wtryskiwacze też "leją"?

Instalacja tartarini sekwencyjna. Dokładnego modelu nie pamiętam.

Napisano

Mają. Ale zwykle jest to problem reduktora. I od niego bym zaczął.

Napisano
  • Autor

> Mają. Ale zwykle jest to problem reduktora. I od niego bym zaczął.

ok.gif Dzięki.

Napisano

> Mają. Ale zwykle jest to problem reduktora. I od niego bym zaczął.

A co ma reduktor do rozruchu? Przecież odpala na benzynie. Imho 99% winda wtryskiwaczy które puszczają gaz podczas postoju. Tym bardziej jak po zakręceniu butli i wypaleniu gazu odpala normalnie.

Napisano

> A co ma reduktor do rozruchu? Przecież odpala na benzynie. Imho 99% winda wtryskiwaczy które

> puszczają gaz podczas postoju. Tym bardziej jak po zakręceniu butli i wypaleniu gazu odpala

> normalnie.

No tyle ma do tego, ze jak peknie membrana to gaz przez podcisnienie wypelni kolektor i zaleje silnik powodujac problemy z rozruchem. Trzeba zdjac przewod podcisnieniowy reduktora z kolektora, zaraz po jezdzie na gazie, wsadzic do szklanki z woda i bedzie widac czy puszcza.

Pozdro

Napisano

> A co ma reduktor do rozruchu? Przecież odpala na benzynie. Imho 99% winda wtryskiwaczy które

> puszczają gaz podczas postoju. Tym bardziej jak po zakręceniu butli i wypaleniu gazu odpala

> normalnie.

To że puszcza gaz do układu. I przy rozruchu jest zła mieszanka.

Napisano

> No tyle ma do tego, ze jak peknie membrana to gaz przez podcisnienie wypelni kolektor i zaleje

> silnik powodujac problemy z rozruchem. Trzeba zdjac przewod podcisnieniowy reduktora z

> kolektora, zaraz po jezdzie na gazie, wsadzic do szklanki z woda i bedzie widac czy puszcza.

> Pozdro

Ah, no tak zapomniałem że jeszcze podciśnieniem gaz może się dostać do kolektora.

Napisano

> Szukam winowajcy powodującego długi rozruch silnika po kilkugodzinnym postoju.

Miałem dokładnie taki sam problem, reduktor (nowy KME) przepuszczał podciśnieniem gaz do kolektora ssącego. Po rozebraniu go i ponownym poprawnym poskładaniu problemu nie ma,