Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki tani, nowy samochód?

Featured Replies

Napisano

Wyszła pilna potrzeba kupna małego auta do firmy. Wymagania:

nowy

tani

radio

klima

w miarę niepsujący się.

Panda wyjdzie mnie 34 tys. zł. Co może z nią konkurować?

I pytanie pomocnicze - czy na początku stycznia ceny spadną? Czy dopiero trochę później? Tak 1-2 tygodnie stycznia mogę poczekać.

Napisano

> Dacia Sandero, chyba że branża mocno biznesowa i wóz musi być prestiżowy, to wtedy Panda.

Logan wychodzi taniej w ww konfiguracji. ok.gif

Napisano

> Logan wychodzi taniej w ww konfiguracji.

Być może, napisałem Sandero przez analogię mniejsze -> tańsze. Zrobiłem 20 tysięcy km Loganem. Sobie w życiu bym tego nie kupił, ale do firmy jak najbardziej.

Napisano

ZA tyle samo bedzie Mitsubishi Space Star o niebo lepiej wyposazony od Pandy.

Napisano

> ZA tyle samo bedzie Mitsubishi Space Star o niebo lepiej wyposazony od Pandy.

Zgadza się ok.gif A jest to zupełnie inna liga, niż Fiat.

Napisano

> w city go / up podczas jazdy na lpg pobierane jest paliwo.

Bo ????

Napisano

> Bo ????

Bezpośredni wtrysk.

Napisano

> Citigo/up i potem długo nic

Po raz kolejny pisze Mitsubishi space star. O niebo lepszy od citigo i od Pandy. Lepiej wyposazony i lzejszy no i wiekszy od citigo.

Napisano

> Zgadza się A jest to zupełnie inna liga, niż Fiat.

Oczywiscie nowa Panda szalu nie robi a i jest za droga IMO. Ciekawe czy to przez miejsce produkcji czy po prostu zdecydowali zeby slabo sie sprzedawala.

Napisano

> Oczywiscie nowa Panda szalu nie robi a i jest za droga IMO. Ciekawe czy to przez miejsce produkcji

> czy po prostu zdecydowali zeby slabo sie sprzedawala.

Fiat od wielu lat w ogóle nie wie w jakim kierunku iść i czego chce. Absurdalna polityka cenowa, brak nowych modeli, jakaś szarpanina z amerykańskim rynkiem... Słowem - omijać szerokim łukiem, to nie lata 90., teraz masz dużo lepsze i tańsze auta, niż Fiat. Jak można wybrać Fiata, mając w tej cenie Mitsubishi? niewiem.gif

Napisano

> ZA tyle samo bedzie Mitsubishi Space Star o niebo lepiej wyposazony od Pandy.

nie kupi za 34 tys

Napisano

To ze nie wie gdzie isc nie znaczy ze robi zle auta

A mitsu to tez nie to samo co kiedys

Napisano

> nie kupi za 34 tys

Kupi. Mitsu daje fajne zniżki, trzeba tylko ponegocjować ok.gif

Napisano

> To ze nie wie gdzie isc nie znaczy ze robi zle auta

Nie mówię, że złe. Mówię, że niekonkurencyjne.

> A mitsu to tez nie to samo co kiedys

IMHO to samo. Jeden z niewielu producentów (obok, Mazdy, Subaru i paru innych), trzymających ten sam wysoki poziom jakości.

Napisano

> Ale po swapie, to się nie liczy.

Citigo/Go mają wolnossące silniki?

Napisano

> Bo ????

Quote:

Landi Renzo Polska stworzyła nowy układ sterowania wtryskiem gazu, chroniący silnik przed przegrzaniem. Dzięki niemu jeżdżąc autem na gaz nie musisz już rezygnować z jego mocy. Poruszając się po mieście spalasz gaz i oszczędzasz, od pewnego poziomu prędkości obrotowej silnika do zasilania LPG dodawana jest niewielka porcja benzyny, zaś przy bardzo dużej prędkości obrotowej i pełnym obciążeniu silnika następuje całkowite przejście na zasilanie go benzyną - gwarantując dynamikę jazdy. Sprawdź jak SKODA z LPG radziła sobie w trasie - 4 tys. km i najtrudniejsze drogi Europy.

źródełko

Napisano

o taki dupochron ze wzgledu na kiepskie sterowniki i zwiazanie z tym przyszłe usterki silnika...

a przełacza sie na LPG przy 40-50stopniach hehe.gif

Napisano

> o taki dupochron ze wzgledu na kiepskie sterowniki i zwiazanie z tym przyszłe usterki silnika...

> a przełacza sie na LPG przy 40-50stopniach

Ja tam się nie znam - mój UP lata na benie. Przy takim zużyciu szkoda głowę zawracać lpg. ok.gif

Napisano

> Powiedziałbym, że porównywalny.

Troche dluzszy ok.gif Choc na pierwszy rzut oka citigo wydaje sie mniejsza.

Napisano

> Wyszła pilna potrzeba kupna małego auta do firmy. Wymagania:

> nowy

> tani

> radio

> klima

> w miarę niepsujący się.

> Panda wyjdzie mnie 34 tys. zł. Co może z nią konkurować?

> I pytanie pomocnicze - czy na początku stycznia ceny spadną? Czy dopiero trochę później? Tak 1-2

> tygodnie stycznia mogę poczekać.

Jeżeli możesz dołożyć około 5 tysięcy, to kupisz już Punto. Kolega szuka samochodu i Punto 1.2 69 KM z radiem, klimatyzacją, elektrycznymi szybami, sensorem deszczu kosztuje 38 tysięcy + 1600 złotych pakiet ubezpieczenia (rabat z prawie 48 tysięcy).

Napisano

> Jeżeli możesz dołożyć około 5 tysięcy, to kupisz już Punto. Kolega szuka samochodu i Punto 1.2 69

> KM z radiem, klimatyzacją, elektrycznymi szybami, sensorem deszczu kosztuje 38 tysięcy + 1600

> złotych pakiet ubezpieczenia (rabat z prawie 48 tysięcy).

tyle dałem za grande punto 1.4 77KM, z wypasem j.w. (ale bez sensora deszczu) tyle że w 2008 roku...

Napisano

> tyle dałem za grande punto 1.4 77KM, z wypasem j.w. (ale bez sensora deszczu) tyle że w 2008 roku...

Czyli w sumie cena się wiele nie zmieniła.

Napisano

> Czyli w sumie cena się wiele nie zmieniła.

w życiu nikomu nie polecę tego auta no.gif

Napisano

> Kupi. Mitsu daje fajne zniżki, trzeba tylko ponegocjować

jakiś tekst

na pewno Space Star?

Napisano

> jakiś tekst

> na pewno Space Star?

Co za tekst hehe.gif

Cytat:

Quote:

Czuć, że z tyłu jest belka skrętna

A co ma być, wielowahacz w aucie klasy A za 35 kzł? hehe.gif

Napisano

> A co wynika z tej linki?

chcialbys jeździć takim autem?

Quote:

Prowadzi się fatalnie – wspomnianej zwrotności towarzyszy bowiem tak ogromne przełożenie układu kierowniczego i tak niefortunnie dobrany kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy (czyli odchylenia osi skrętu kół przednich od pionu), że podczas jazdy koła nie wracają samoistnie do jazdy na wprost, a pozostają skręcone. A nawet jak kierowca będzie pamiętał, by „odkręcać”, i tak nie ma tu czegoś takiego jak centralne położenie. Mówiąc bardziej obrazowo: auto nigdy nie jedzie prosto, wciąż trzeba korygować kurs.

Napisano

> chcialbys jeździć takim autem?

> Quote:

> Prowadzi się fatalnie – wspomnianej zwrotności towarzyszy bowiem tak ogromne przełożenie

> układu kierowniczego i tak niefortunnie dobrany kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy (czyli

> odchylenia osi skrętu kół przednich od pionu), że podczas jazdy koła nie wracają samoistnie do

> jazdy na wprost, a pozostają skręcone. A nawet jak kierowca będzie pamiętał, by

> „odkręcać”, i tak nie ma tu czegoś takiego jak centralne położenie. Mówiąc

> bardziej obrazowo: auto nigdy nie jedzie prosto, wciąż trzeba korygować kurs.

Wierzysz opinii jakiegoś anonimowego gościa z internetu? Przejedź się Space Starem i Pandą, porównaj. Zapewniam Cię, że Fiat a Mitsubishi to dwa różne światy.

Napisano

Przeciez to jest glupota a Ty w to wierzysz. Samochod wazy 800 pare kg ma swietne wyposazenie z silnikiem 80KM rewelacyjne osiagi i wyposazenie, ktore jest nie osiagalne w fiacie czy grupie VW za te pieniadze. A punto ze slabym silnikiem no coz. Sa lepsze alternatywy. W tej chwili autor watka moze wybierac pomiedzy skoda citi albo Mitsu. Trzeba isc do salonu i obejrzec.

Napisano

Ten fragment wystarczy

Quote:

nie ma tu czegoś takiego jak centralne położenie. Mówiąc bardziej obrazowo: auto nigdy nie jedzie prosto, wciąż trzeba korygować kurs.

żeby wyrobić sobie zdanie o tym "teście".... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Ten fragment wystarczy

> Quote:

> nie ma tu czegoś takiego jak centralne położenie. Mówiąc bardziej obrazowo: auto nigdy nie jedzie

> prosto, wciąż trzeba korygować kurs.

> żeby wyrobić sobie zdanie o tym "teście"....

No właśnie ok.gifhehe.gif

Napisano

> Wierzysz opinii jakiegoś anonimowego gościa z internetu? Przejedź się Space Starem i Pandą,

> porównaj. Zapewniam Cię, że Fiat a Mitsubishi to dwa różne światy.

Rozumie że jeździleś jednym i drugim? Jak byś opisał te ròżnice?

Napisano

> Rozumie że jeździleś jednym i drugim? Jak byś opisał te ròżnice?

Akurat jeździłem. Różnica jak to między Fiatem a Mitsubishi wink.gif To znaczy nie ma jakiejś powalającej różnicy oczywiście, w końcu to klasa A. Ale o ile w Mitsu czujesz, że jedziesz samochodem, to w Pandzie jedziesz.... Pandą wink.gif Mitsu lepiej się prowadzi, lepiej przyspiesza, zawieszenie działa jak powinno, w sumie jedziesz SAMOCHODEM. Małym, ale jednak. W Pandzie czułem się jak w CC. Bardzo dopracowanym CC, ale jednak wciąż CC wink.gif Oczywiście, odczucia mogą być różne, więć spróbuj sam, ale jak dla mnie nie ma w ogole nad czym się zastanawiać - jeżeli w tej samie cenie jest Mitsu i Fiat, to biorę Mitsu ok.gif

Napisano

> Quote:

> Prowadzi się fatalnie – wspomnianej zwrotności towarzyszy bowiem tak ogromne przełożenie

> układu kierowniczego i tak niefortunnie dobrany kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy (czyli

> odchylenia osi skrętu kół przednich od pionu), że podczas jazdy koła nie wracają samoistnie do

> jazdy na wprost, a pozostają skręcone. A nawet jak kierowca będzie pamiętał, by

> „odkręcać”, i tak nie ma tu czegoś takiego jak centralne położenie. Mówiąc

> bardziej obrazowo: auto nigdy nie jedzie prosto, wciąż trzeba korygować kurs.

Mustang tez fatalnie się prowadzi...

Ale mógłbym jeździć ok.gif

Napisano

> Różnica jak to między Fiatem a Mitsubishi

ale argumenty facepalm%5B1%5D.gif

czyli żadna różnica. jedno i drugie tak samo dojedzie z punktu a do punktu b. przy czym fiat bedzie tańszy w utrzymaniu

Napisano

> Akurat jeździłem. Różnica jak to między Fiatem a Mitsubishi To znaczy nie ma jakiejś powalającej

> różnicy oczywiście, w końcu to klasa A. Ale o ile w Mitsu czujesz, że jedziesz samochodem, to

> w Pandzie jedziesz.... Pandą Mitsu lepiej się prowadzi, lepiej przyspiesza, zawieszenie

> działa jak powinno, w sumie jedziesz SAMOCHODEM. Małym, ale jednak. W Pandzie czułem się jak w

> CC. Bardzo dopracowanym CC, ale jednak wciąż CC Oczywiście, odczucia mogą być różne, więć

> spróbuj sam, ale jak dla mnie nie ma w ogole nad czym się zastanawiać - jeżeli w tej samie

> cenie jest Mitsu i Fiat, to biorę Mitsu

panda 1.2 69km

mitsu 1.0 71km. 2 konie i odzczuwasz róznicę?