Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jednokierunkowy zaworek spryskiwacza

Featured Replies

Napisano

Będzie potrzebny, ponieważ po uruchomieniu spryskiwacza trzeba poczekać kilka sekund na płyn w dyszach. W poprzednim samochodzie pomogło, zaworek dał się zamontować bezinwazyjnie w jedynym słusznym miejscu dzięki rozłączeniu oryginalnego węża i dołączeniu kawałka nowego. Tym razem jednak będę musiał prawdopodobnie przeciąć oryginalny przewód. I tu pytanie o wybór miejsca cięcia. Czy lepiej umieścić zaworek w dolnej części linii spadku przewodu tzn. bliżej pompki i zbiornika płynu, czy raczej w górnym punkcie przewodu - bliżej dysz spryskiwaczy?

Napisano

> Będzie potrzebny, I tu pytanie o wybór miejsca

> cięcia. Czy lepiej umieścić zaworek w dolnej części linii spadku przewodu tzn. bliżej pompki i

> zbiornika płynu, czy raczej w górnym punkcie przewodu - bliżej dysz spryskiwaczy?

We Fiaciku miałem fabrycznie montowany taki zaworek do spryskiwacza tylnej szyby i był on zaraz za pompką, tuż przy zbiorniku.

Napisano

jak najbliżej pompki

Napisano

> Będzie potrzebny, ponieważ po uruchomieniu spryskiwacza trzeba poczekać kilka sekund na płyn w

> dyszach. W poprzednim samochodzie pomogło, zaworek dał się zamontować bezinwazyjnie w jedynym

> słusznym miejscu dzięki rozłączeniu oryginalnego węża i dołączeniu kawałka nowego. Tym razem

> jednak będę musiał prawdopodobnie przeciąć oryginalny przewód. I tu pytanie o wybór miejsca

> cięcia. Czy lepiej umieścić zaworek w dolnej części linii spadku przewodu tzn. bliżej pompki i

> zbiornika płynu, czy raczej w górnym punkcie przewodu - bliżej dysz spryskiwaczy?

Przypuszczalnie, jak auto było nowe, to nie trzeba było, więc pewnie gdzieś jest minimalna nieszczelność. W związku z tym:

1. Umieszczenie zaworka jak najbliżej pompy może nic nie dać, jeśli to nie pompa popuszcza, tylko jest nieszczelność na przewodzie - bo i tak zejdzie.

2. Umieszczenie jak najbliżej szyby może nic nie dać bo i tak nie pryśnie - bo na odcinku od zaworka do pompy jest nieszczelność i jest pusto.

3. Może coś dać, bo przez pompkę spływa do zbiornika, lub akurat uda się, montując zaworek, uszczelnić połączenie.

Ale IMO jak najbliżej zbiornika to dobra opcja.

Napisano

zaworek montuje się jak najbliżej pompki, przed dyszą nic nie da

Napisano

> zaworek montuje się jak najbliżej pompki, przed dyszą nic nie da

A ja właśnie przed dyszą zamontowalem przecinają oryginalny przewód i jest ogromna poprawa, czyli tak jak być powinno.

Auto z podpisu, żwirek od Fiata SC, chyba uniwersalny jest.

Koszt 3,60 :-)

Napisano

> Koszt 3,60 :-)

Kupiłem w Auto-sam'ie, wymieniłem oryginał przy zbiorniczku i jest tak jak powinno być, w sumie to oba (spryskiwacz przód i tył) padły w tym samym czasie.

Uwaga: oryginał można przeoczyć bo wygląda jak łącznik rurki.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Przypuszczalnie, jak auto było nowe, to nie trzeba było, więc pewnie gdzieś jest minimalna

> nieszczelność. W związku z tym:

> 1. Umieszczenie zaworka jak najbliżej pompy może nic nie dać, jeśli to nie pompa popuszcza, tylko

> jest nieszczelność na przewodzie - bo i tak zejdzie.

> 2. Umieszczenie jak najbliżej szyby może nic nie dać bo i tak nie pryśnie - bo na odcinku od

> zaworka do pompy jest nieszczelność i jest pusto.

> 3. Może coś dać, bo przez pompkę spływa do zbiornika, lub akurat uda się, montując zaworek,

> uszczelnić połączenie.

> Ale IMO jak najbliżej zbiornika to dobra opcja.

Auto ma 4 lata, przecieków nie stwierdziłem. Za to przewód łączący wyjście pompki z dyszami - dłuższy niż w poprzednim moim samochodzie. Najrozsądniejsze wydaje się rzeczywiscie zamontowanie zaworka blisko pompy, aby w przewodach płyn pozostał na możliwie długim odcinku. Mniej czasu zajmie wtedy uzupełnienie tego, co spłynęło. Poprzednio założyłem zaworek bliżej dysz i efekt był zadowalający, z tym że przewody były krótsze. swieca.gif

Napisano

> Będzie potrzebny, ponieważ po uruchomieniu spryskiwacza trzeba poczekać kilka sekund na płyn w

> dyszach. W poprzednim samochodzie pomogło, zaworek dał się zamontować bezinwazyjnie w jedynym

> słusznym miejscu dzięki rozłączeniu oryginalnego węża i dołączeniu kawałka nowego. Tym razem

> jednak będę musiał prawdopodobnie przeciąć oryginalny przewód. I tu pytanie o wybór miejsca

Na forum scenica dowiedziono, że przedni można dać gdziekolwiek a tylny - jak najbliżej pompki bo dłuższa droga płynu jest... smile.gif

Napisano

> Na forum scenica dowiedziono, że przedni można dać gdziekolwiek a tylny - jak najbliżej pompki bo

> dłuższa droga płynu jest...

u siebie w G dałem blisko pompki bo tez długa droga płynu jest do sprysków... producent tak przewidział w oryginale.

Napisano
  • Autor

> u siebie w G dałem blisko pompki bo tez długa droga płynu jest do sprysków... producent tak

> przewidział w oryginale.

I tak właśnie zrobię, bo przewód długi.

Napisano

> We Fiaciku miałem fabrycznie montowany taki zaworek do spryskiwacza tylnej szyby i był on zaraz za

> pompką, tuż przy zbiorniku.

W uno tak tez jest.

Napisano

> A ja właśnie przed dyszą zamontowalem przecinają oryginalny przewód i jest ogromna poprawa, czyli

> tak jak być powinno.

> Auto z podpisu, żwirek od Fiata SC, chyba uniwersalny jest.

> Koszt 3,60 :-)

cały dowcip polega na tym żeby zaworek trzymał płyn w przewodzie więc im bliżej pompki tym lepiej bo praktycznie od razu pompka pompuje = od razu mamy płyn na szybie

Napisano

> cały dowcip polega na tym żeby zaworek trzymał płyn w przewodzie więc im bliżej pompki tym lepiej

> bo praktycznie od razu pompka pompuje = od razu mamy płyn na szybie

Tym zaworkom także czasem zdarza się rozszczelnienie i wyciek. Jeżeli sa przy pompce, to plyn nie zaleje kabiny.