Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaryjna naprawa dolotu

Featured Replies

Napisano

mam problem.

W Aucie uszkodził się dolot (gumowa rura i to na kolanku) a że jest to auto z turbo to nie bardzo teraz chce jechać. otwór jest na ok 2 cm. Jako że jutro na mechanika nie ma szans a pojutrze jadę w trasę trzeba to jakoś domowymi sposobami połatać aby wytrzymało tydzień/ 1000 km. Bawił się ktoś może w coś takiego?

pozdr

Napisano

> mam problem.

> W Aucie uszkodził się dolot (gumowa rura i to na kolanku) a że jest to auto z turbo to nie bardzo

> teraz chce jechać. otwór jest na ok 2 cm. Jako że jutro na mechanika nie ma szans a pojutrze

> jadę w trasę trzeba to jakoś domowymi sposobami połatać aby wytrzymało tydzień/ 1000 km. Bawił

> się ktoś może w coś takiego?

> pozdr

Powertape Twoim przyjacielem.

Napisano

Gdyby dało się kupić na mieście taki gruby termokurcz...

Zależy też jak to dokładnie wygląda? Może dałoby się zrobić sztywny kołek ze śrubki z nakrętką i i dwóch dużych podkładek. Zacisnąć między nimi to co dookoła otworu i będzie nie do ruszenia.

Napisano
  • Autor

> Gdyby dało się kupić na mieście taki gruby termokurcz...

> Zależy też jak to dokładnie wygląda? Może dałoby się zrobić sztywny kołek ze śrubki z nakrętką i i

> dwóch dużych podkładek. Zacisnąć między nimi to co dookoła otworu i będzie nie do ruszenia.

Jutro pokombinuję z powertapem i opaskami zaciskowymi

Napisano

Ta łatka pewnie musi wytrzymać jakieś 2 bary. Ja próbowałbym najpierw kilkanaście zwojów taśmy elektrycznej izolacyjnej, żeby zapewnić dobrą szczelność, a potem powertape, żeby ciśnienie nie rozciągnęło taśmy elektrycznej.

W ostateczności możesz całe to kolanko owinąć taśmą powertape, a na koniec owinąć jakimś drutem dla pewności, żeby ciśnienie tego nie oderwało.

Raczej nie próbuj łatać tego od wewnątrz, ani pakować czegokolwiek do wnętrza rury, żeby nie narobić dodatkowych problemów.

Napisano

> mam problem.

> W Aucie uszkodził się dolot (gumowa rura i to na kolanku) a że jest to auto z turbo to nie bardzo

> teraz chce jechać. otwór jest na ok 2 cm. Jako że jutro na mechanika nie ma szans a pojutrze

> jadę w trasę trzeba to jakoś domowymi sposobami połatać aby wytrzymało tydzień/ 1000 km. Bawił

> pozdr

Nie wiem co to za autko i nie będę doradzał . Jedynie mogę napisać że raz próbowałem w Transitku kombinować i lipa nic nie dawało rady ( ten sam silnik co w Mundku ) Taśmy zbrojone siatką może dadzą rade

Napisano

> mam problem.

> pozdr

przeciąć rurę w miejscu uszkodzenia, 2 końce gumowe nasadzić na kawałek rurki plastikowej (dobrać średnicę z jakiejś np.: kanalizacyjnej i ścisnąć opaskami

Napisano

> mam problem.

> pozdr

Miałem to w Scenicu przed wyjazdem wakacyjnym - godzinę przed. Załatałem powertape i zrobiłem 3000 km, a po powrocie zapomniałem i zrobiłem kolejne 10000, dopiero przy wymianie oleju kupiłem całą rurę i wymieniłem. Raz na trasie musiałem doszczelniać kilkoma dodatkowymi zwojami, ale całość ogarnąłem może połową rolki.

Napisano

Ale jest ziejąca dziura czy nie ?

Może kawałek dętki na superglue i potem na to power tape ?

Napisano

> przeciąć rurę w miejscu uszkodzenia, 2 końce gumowe nasadzić na kawałek rurki plastikowej (dobrać

> średnicę z jakiejś np.: kanalizacyjnej i ścisnąć opaskami

Genialne! Nawet jeśli na kolanku prosty odcinek nie wyrobi to można wyciąć całe kolanko i dać kolanko z PCV...

Napisano

Testowane w patrolu. Wyczyść ekstrakcyjną rurę i owijaj powertapem ciętym na pół bo na kolanku jest wąsko. Daj 6-10 warstw i będzie ok

Napisano

epoksyda dwuskładnikowa na dziurę + na to parę warstw powertape zlosnik.gif

Napisano

> Miałem to w Scenicu przed wyjazdem wakacyjnym - godzinę przed. Załatałem powertape i zrobiłem 3000

> km, a po powrocie zapomniałem i zrobiłem kolejne 10000, dopiero przy wymianie oleju kupiłem

> całą rurę i wymieniłem. Raz na trasie musiałem doszczelniać kilkoma dodatkowymi zwojami, ale

> całość ogarnąłem może połową rolki.

i tak jak CZUCZU napisał, wyczyścić ekstrakcyjną wcześniej, bo całe owijanie psu na budę pójdzie wink.gif