Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podpialem JUSTa do kompa. Refleksje i pare pytan (very long)

Featured Replies

Napisano

A wiec wczoraj wpialem sie pierwszy raz. Instalacja wmiare nowa bo ma dopiero 10kkm przebiegu a ostatnio regulowana przez gazownikow byla gdy miala 7kkm.

Po przeanalizowaniu instrukcji do programu conieco juz wiem co do czego sluzy, ale napewno to jest narazie kropla w morzu wiedzy na ten temat.

I tak. System JUST wartosci sondy lambda jak i TPS (czujnika wychylenia przepustnicy) przechowuje w bajcie danych czyli sa mozliwe 256 roznych wartosci (0-255). Z tego co rozumiem to im wieksza wartosc z odczytu sondy, tym mieszanka bogatsza. Taksamo domyslam sie ze aby bylo prowidlowo, wartosc powinna dazyc do polowy czyli 128. Jesli cos zle mowie to mnie poprawcie.

Pozatym komputer moze pracowac w roznych trybach: normal, cutoff, full load, idle, co. ret, oraz pumping.

Z tego co zauwazylem to jest tak:

- NORMAL - Tryb aktywny podczas normalnej jazdy.

- IDLE - Tryb aktrywny gdy pedal gazu puszczony oraz obroty poniezej pewnej ustawionej granicy. Zwykle poniezej 1000rpm. Czyli w skrocie tryb aktrwny na wolnych obrotach.

- FULL LOAD - Tryb aktywny przy pelnym wcisnieciu pedalu gazu (do deski). Ogolnie tez to mozna ustawic zeby sie wlaczal nawet przy mniejszym wcisnieciu, ale chyba takie jest zalozenie ze przy pelnym.

I w tych trzech trybach mozna ustawic odrebie zachowanie krokowca tzn ile krokow moze odejsc w kazda strone od pozycji reset (np gdy pozycja reset to 100 a ustwienie jest na 15 to krokowiec moze osiagac od 85 do 115) oraz lambde do ktorej komputer bedzie dazyl.

Pozatym sa tryby takie:

- CUTOFF - wlacza sie gdy pedal gazu jest puszczony, oraz obroty sa powyzej pewnej ustawionej granicy standardowo 2000rpm. Czyli ogolnie aktywny podczas hamowania silnikiem, ale (uwaga) rownierz podczas spuszczania z obrotow na luzie, czyli np w sytuacji gdy jedzie sie na wyzszych obrotach i sie wysprzegli. W trakcie spadania obrotow uaktywnia sie wlasnie ten tryb. Tutaj mozna ustawic procent, wskazujacy ilosc krokow silnika krokowego, podczas tego trybu, co powoduje znacznym zuubozeniem mieszanki. Standardowo to 85%. Czyli jak rozumiem tyle wlasnie gazu spala sie w podczas hamowanie silnikiem w porownaniu np z jazda na luzie (nie jestem tego pewny).

- PUMPING - ten tryb wlacza sie w momencie szybkiego nacisniecia pedalu gazu. Mozna ustawic otrzywiscie co to jest to szybkie nacisniecie. Czyli o ile sie zmienil TPS i w jakim czasie. Z tego co wiem jest to poto, aby wlasnie przy naglym dodaniu gazu mozna bylo wzbogacic mieszanke, aby zapobiec wybuchowi gazu w kolektorze. Otrzywiscie tez tutaj ustawia sie o ile ta mieszanke wzbogacic, poprzed dodanie paru krokow do silnika krokowego.

- CO. RET. - Nie mam pojecia do czego sluzy ten tryb i jak dziala. Zauwazylem tylko ze uaktynia sie np podczas hamowania silnikiem ponizej obrotow progu wylaczenia CUTOFF. Przykladowo jesli hamuje silnikiem z 4000rpm do 1000rpm a prog wylaczenia CUTOFF jest na 1500rpm, to od 4000rpm do 1500rpm jest tryb CUTOFF a od 1500 do 1000 tryb CO. RET. Nastepnie ponizej 1000rpm wlacza sie tryb IDLE.

To bylo takie howto w bardzo duzym skrocie. Otrzywiscie informacje pochodza glownie z moich obserwacji wiec ich pewnosc jest raczej znikoma.

A teraz jak sie bawilem tymi parametrami.

A wiec na poczatku mnie zdziwilo ze na wolnych obrotach mam strasznie bogata mieszanke (lambda kolo 210-220). W trybie NORMAL lambda wmiare oscylowala w calym zakresie. W sumie nie wiem czy tak powinno byc czy moze zakres w jakim oscyluje powinien byc jakos ograniczony. Jakies porady???

Pozatym bardzo mnie zdziwily ustawinia labmbdy do ktorej utrzymania krokowiec ma dazyc. Ustawia sie prog dolny ponizej ktorego mieszanka jest uwazana za uboga, oraz prog gorny powyzej ktorego jest uwazana za bogata. I ma to dzialac w taki sposob, ze gdy lambda wyjdzie poza ten zakres, to krokowiec ma reagowac i probowac lambde do zakresu przywrocic (tak to rozumiem). U mnie wyglada to tak ze w trybie normal te progi lambdy sa ustawione 70-80. W trybie IDLE zato 162-173 a w FULL LOAD 173-184. Bardzo dziwia mnie te rozbieznosci. W instrukcji wyczytalem iz w trybie IDLE oraz FULL LOAD powinno byc o oklo 1.1x wiecej niz w NORMAL a mnie jest prawie 2x wiecej. Pozatym chyba ogolnie te wartosci powinny byc mniejwiecej w polowie skali. Wiec do konca nie rozumiem czemu to auto z takimi ustawieniami wogole jezdzi ;D

Pozycja reset krokowca ustawiona mam na 88. Nie wiem czy jest poprawna i nie wiem jak to sprawdzic.

W trybie IDLE, krokowie utrzymuje sie praktycznie na minimum swoich mozliwosc bo ma ustawiona granice 12 w kazda strone wiec z 88 moze zejsc tylko do 76 i tak sie utrzymuje. Z tego rozumiem ze caly czas sie stara zuubozyc mieszanke ale zabardzo niedaje rady. W trybie NORMAL i FULL LOAD raczej trzyma sie w poblizu pozycji reset lub ciut wyzej.

W sumie nie wiem co myslec o tych ustawieniach. Prosze o jakies porady! Probowalem cos zmieniac, ale w sumie nie wiem jak powinny wygladac te wykresy gdy jest dobrze, wiec i niewiem dobrze jak to wszystko poustawiac.

Zmiejszylem sobie tez wartosc CUTOFF z 85% do 72%. Czyli jak rozumiem to teraz bedzie spalal mniej gazu podczas hamowania silnikiem. Probowalem tez mniejsze wartosci, ale nie mozna tego obnizac bez konca. Przy ustawianiu np 30% po przygazowaniu i spuszczeniu z obrotow silnik gasnie, bo nie zdaza rozpedzic krokowaca i dostarczyc tyle gazu ile trzeba w ostatniej chwili na czas. Przy 50% jeszcze da sie jezdzic, ale podczas hamowania silnikiem gdy doda sie nagle gazu czuc bardzo duze opoznienie zanim zacznie przyspieszac. Podobnie podczas opuszczania obrotow przy zmianie biegow np czuc spore szarpniecie jesli nie doda sie gazu duzo wczesniej niz pusci sprzeglo. Dlatego doszedlem ze dla mnie optymalna jest wartosc 72%. Bo rozumiem ze im mniej tym lepiej o ile jeszcze nie przeszkadza to w jezdzie samochodem.

Pozatym pobwailem sie takimi ustawianiami jak regulacji tego przy jakim poziomie gazu w butli ma sie zaswiecac ktora diodka na przelaczniku. Oraz przy jakis obrotach ma przelaczac na gaz; jakie ma byc tego opoznienie. Przy przekroczeniu jakich obrotow ma przelaczyc spowrotem na benzyne. itd. itp. Bardzo przydatne sprawy i fajnie ze mozna sobie to samemu wszystko ustawic.

W zalaczniku dalem pdfa z moimi obecnymi ustawianimi. Jesli ktokolwiek mogby cos poradzic lub pomoc, lub chocby mial jakies uwagi bede bede bardzo wdzieczny.

A na koniec mam pare pytan, i mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie mi na nie odpowiedziec.

1. Skad wiedziec jakie powinno byc ustawienie reset silnika krokowego. I czy mam podstawy przypuszczac ze u mnie jest dobrze ustawione???

2. Czy gdy w ktoryms trybie ustawi sie wieksze granice krokowcowi (np zeby zamiast o 18 odchodzil od pozycji reset o 40) to czy bedzie to mialo jakis negatywny wplyw na jego zywotnosc lub na dzialanie calej instalacji? Czy sa jakies za lub przeciw zeby ustawiac tak duze granice.

3. Czy granice lambdy takie jak u mnie sa do przyjecia w tych 3 roznych trybach (NORMAL, IDLE, FULL LOAD) czy raczej powinienem postarac sie je zblizyc do pozycji blizej srokda czyli 128. I czy rzeczywiscie to 128 to jest srodek zakresu czy moze zalezy to od sondy?

4. Jak powinny wygladac wykresy na dobrze wyregulowanej instalacji. Czy lambda powinna oscylowac?? Jesli tak to czy zawsze i w jakim zakresie? Jak jest u was? Czy krokowiec powinien byc raczej blizej pozycji reset, czy moze wyzej lub nizej podczas normalnej jazdy? Co w sytacji wolnych obrotow i trybu FULL LOAD?

W skrocie to tyle... Troche sie rozpisalem, ale mam nadzieje ze komus sie moze przydac cos z tego co napisalem, oraz ze znajdzie sie tez ktos, kto bedzie mogl rozwiac te moje kilka watpliwosci. pozdro.

276627687-bravo_od_gazownikow.pdf

Napisano

> 1. Skad wiedziec jakie powinno byc ustawienie reset silnika

> krokowego. I czy mam podstawy przypuszczac ze u mnie jest dobrze

> ustawione???

Dajesz ok. 2500 obr. i patrzysz w jakim zakresie chodzi krokowiec. Np. porusza się od 90 do 94 kroków, to RESET=(90+94)/2=92

> 2. Czy gdy w ktoryms trybie ustawi sie wieksze granice krokowcowi (np

> zeby zamiast o 18 odchodzil od pozycji reset o 40) to czy bedzie

> to mialo jakis negatywny wplyw na jego zywotnosc lub na

> dzialanie calej instalacji? Czy sa jakies za lub przeciw zeby

> ustawiac tak duze granice.

Lepiej ustawić mniej, bo jak dasz więcej, to może się zdarzyć, że krokowieć będzie przymnknięty na maxa, dasz gazu, nie zdąży się otworzyć i BUM. Zakres powinien być ok. 10-20 kroków w góre i w dół. Jak jest prwidłowowo dobrany mikser, to tak powinno chodzić.

> 3. Czy granice lambdy takie jak u mnie sa do przyjecia w tych 3

> roznych trybach (NORMAL, IDLE, FULL LOAD) czy raczej powinienem

> postarac sie je zblizyc do pozycji blizej srokda czyli 128. I

> czy rzeczywiscie to 128 to jest srodek zakresu czy moze zalezy

> to od sondy?

Najlepiej w kazdym zakresie to samo, czyli w okolicach 128 czyli 0,5V. Ja mam ustawine w okolicach 0,45V czyli 116 i jest OK.

W zakresie NORMAL masz ŹLE ustawione, 70 to ok. 0,27V czyli UBOGA MIESZANKA. Zmień to czym prędzej na co najmniej 116.

> 4. Jak powinny wygladac wykresy na dobrze wyregulowanej instalacji.

> Czy lambda powinna oscylowac?? Jesli tak to czy zawsze i w jakim

> zakresie? Jak jest u was? Czy krokowiec powinien byc raczej

> blizej pozycji reset, czy moze wyzej lub nizej podczas normalnej

> jazdy?

Lambda powinna oscylować od 0 do 0,8V we wszystkich zakresach.

>Co w sytacji wolnych obrotow i trybu FULL LOAD?

Na IDLE i FULL LOAD możesz dać próg lambdy trochę większy 118-120.

Acha, CUT-OFF lepiej daj na 90-95% a nawet 100%, bo i tak spalanie nie spadnie (wielokrotnie było to testowane), a przynajmniej obroty przestaną spadać po spuszczeniu nogi z gazu.

Załączam moją konfigarcję w pdf.

276627840-Fabia_Just_LPG_konfiguracja_2006-02-06.PDF

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie 20.GIF

Jeszcze pare watpliwosci mi sie nasunelo

1. W trybie IDLE do czego sluzy ten wskaznik Control frequence at idle speeed?

2. W trybie pumping na jakiej podstawie kolega dobieral wartosci krokow przy konkretnych obrotach? Bo standardowo jest chyba 6 4 4 4 4, a widze ze u kolegi troche mniej. Czy nie powoduje to wiekszego ryzyka wybuchu?

3. I opcja self-adaptivity widze ze u kolegi wlaczona a u mnie wylaczona. Do czego to wlasciwie sluzy i w czym moze pomoc a w czym moze przeszkodzic?

Napisano

>

>... Najlepiej w kazdym zakresie to samo, czyli w okolicach 128 czyli

> 0,5V. Ja mam ustawine w okolicach 0,45V czyli 116 i jest OK.

> W zakresie NORMAL masz ŹLE ustawione, 70 to ok. 0,27V czyli UBOGA

> MIESZANKA. Zmień to czym prędzej na co najmniej 116.

> Lambda powinna oscylować od 0 do 0,8V we wszystkich zakresach.

> Na IDLE i FULL LOAD możesz dać próg lambdy trochę większy 118-120.

>

Nie popadajmy w paranoję.

0,27V to dopiero początek początków ubożenia mieszanki. Przy tym napięciu nachylenie charakterystyki sondy to jeszcze prawie pion, a lambda jest rzędu 1,00x lub góra 1,0x. Przy napięciach sondy poniżej 0,1V silnik też jakby normalnie pracuje, a dopiero tam charakterystyka zdecydowanie skręca i zaczynają się niebezpieczne rejony.

Te 0,27V to taki minimalny ukłon w kierunku ubogiej mieszanki, taki uśmieszek bez zobowiązań.

Napisano

Nie wiem skąd u was takie fajne wartości pozycji Reset...u mnie reset to 160 sciana.gif ...wartości lambdy mam tak jak być powinno i krokowy na wolnych ma 18 kroków kontroli (na innych trybach od 8-18)...ale ten reset mnie rozwala...od początku mam taki wysoki...mikser mam niby prawidłowy do mojego silnika...reduktor niby też (Tecno 100kW)...co może być? Lambda przy obrotach 3000 ładnie oscyluje a silniczek krokowy oscyluje w zakresie od 160 do 178 natomiast na wolnych obrotach jest za bogato i krokowiec stoi na 160-18=142...auto jeździ ale czuję, że coś jest nie tak...

Pozdrawiam

Napisano

> Dzieki wielkie

> Jeszcze pare watpliwosci mi sie nasunelo

> 1. W trybie IDLE do czego sluzy ten wskaznik Control frequence at

> idle speeed?

Jest to prędkość poruszania się silnika krokowego na biegu jałowym. Jak dasz 10 to obroty na biegu jałowym mogą pływać, jak 1 to układ nie będzie w stanie skorygować mieszanki, będzie albo bogato albo ubogo. Trzeba dobrać doświadczalnie, że mieszanka zminiała się od ubogiej do bogatej miniej więcej 1-2 razy na sekundę

> 2. W trybie pumping na jakiej podstawie kolega dobieral wartosci

> krokow przy konkretnych obrotach? Bo standardowo jest chyba 6 4

> 4 4 4, a widze ze u kolegi troche mniej. Czy nie powoduje to

> wiekszego ryzyka wybuchu?

Dobrałem doświadczalnie podczas jazdy. Przy standardowych ustawieniach nawet podszas łagodnego przyspieszania mieszanka była za długo bogata.

Przy ustawieniach 3 4 2 2 2 jak mocno depnę to i tak mieszanka jest przez chwilę bogata. Jak przyspieszam łagodniej to mieszanka jest cały cza stechiometryczna. Wartość 4 przy 2500 obr. została, bo przy tych wartościach miałem najwiekszą dziurę w mocy.

BUM w kolektor nie miałem NIGDY. cool.gif

> 3. I opcja self-adaptivity widze ze u kolegi wlaczona a u mnie

> wylaczona. Do czego to wlasciwie sluzy i w czym moze pomoc a w

> czym moze przeszkodzic?

Jest autoadaptacja pozycji RESET tzw. "długoterminowa". Just na podstawie uśrednionych w czasie odczytów z sondy lambda przesuwa pozycję RESET silnika krokowego. Załatwio to sprawę zabrudzającego się z czasem filtra powietrza i zużywających się membran w reduktorze.

Niektórzy gazownicy to wyłączają, bo podobno się to nie sprawdza. U mnie się to sprawdza i zostawiłem autoadaptację włączoną.

Jak był czysty filtr powietrza to RESET był coś ok. 92, teraz po 13 tys. km jest ok. 85.

Napisano

> Nie wiem skąd u was takie fajne wartości pozycji Reset...u mnie reset

> to 160 ...wartości lambdy mam tak jak być powinno i krokowy na

> wolnych ma 18 kroków kontroli (na innych trybach od 8-18)...ale

> ten reset mnie rozwala...od początku mam taki wysoki...mikser

> mam niby prawidłowy do mojego silnika...reduktor niby też (Tecno

> 100kW)...co może być? Lambda przy obrotach 3000 ładnie oscyluje

> a silniczek krokowy oscyluje w zakresie od 160 do 178 natomiast

> na wolnych obrotach jest za bogato i krokowiec stoi na

> 160-18=142...auto jeździ ale czuję, że coś jest nie tak...

> Pozdrawiam

A może Ty kompensację masz...?

Napisano
  • Autor

bow.gif

To jeszcze ostatnie pytanie do kolegi.

Czy to czy mieszanka w danej chwili jest bogata czy uboga kolega odczytuje z tego wykresiku lambdy w programie, czy jakiegos zewnetrzenego analizera?

Jesli z wykresiku lambdy, to w jaki sposob? Gdy lambda oscyluje, jest to raczej dosc trudne wyznac sie czy mieszanka jest bogata czy uboga. Na co mam zwrocic uwage? Na usrednione wartosci z oscylacji czy moze najwyzsze i najnizsze punkty?

Napisano

> To jeszcze ostatnie pytanie do kolegi.

> Czy to czy mieszanka w danej chwili jest bogata czy uboga kolega

> odczytuje z tego wykresiku lambdy w programie, czy jakiegos

> zewnetrzenego analizera?

> Jesli z wykresiku lambdy, to w jaki sposob? Gdy lambda oscyluje, jest

> to raczej dosc trudne wyznac sie czy mieszanka jest bogata czy

> uboga. Na co mam zwrocic uwage? Na usrednione wartosci z

> oscylacji czy moze najwyzsze i najnizsze punkty?

Z tego wykresiku właśnie...

Jak napięcie z sondy jest stałe i wynosi ok. 0,8 V i to mieszanka jest bogata.

Napęcie stałe, ok. 0 - 0,2V to mieszanka uboga

Jak napięcie oscyluje od 0 do 0,8V to mieszanka jest optymalna (stechiometryczna)

Musisz tak regulować, aby napięcie zawsze oscylowało.

Może być oczywiscie tak, że przez chwile jest mieszanka bogata, ale układ musi dążyć do tego, żeby napięcie oscylowało.

Poczytaj ten wątek: Tester sondy lambda

Napisano
  • Autor

Troche poustawialem i wmiare to dziala.

Mam tylko jeden problem. I w trybie IDLE i w CUTOFF krokowiec jest dosc nisko. W momencie lekkiego dodania gazu w takim momencie (bez PUMPING oraz FULL LOAD, tylko tak ze wlacza sie tryb normal) przez chwile mieszanka jest bardzo uboga (okolo 0,2v) Krokowiec bardzo powoli sie pozpedza i dopiero jak osiagnie obroty troche wieksze niz pozycja reset, to mieszanka zaczyna oscylowac. Trwa to okolo 2-3 sekundy. Moim zdaniem troche za dlugo. Wydawalo mi sie ze wczesniej krokowiec rozpedzal sie szybciej przy innych ustawieniach. Czy jest jakis sposob zeby zmusic silnik krokowy zeby szybsciej sie rozpedzil?

Napisano

> A może Ty kompensację masz...?

Nie mam kompensacji...ale mój brat w takim samym lanku z taką samą instalacją BRC Just ma podobnie...w okolicach 160 i nie chce być mniej...nie wiem, czy to wina miksera (podobno jest taki jak ma być) czy reduktora (BRC Tecno) a może obydwaj mamy wydech za luźny i to mocno zubaża mieszankę spineyes.gif ...nie mam pojęcia co jest grane... sciana.gif

Napisano

> Nie mam kompensacji...ale mój brat w takim samym lanku z taką samą

> instalacją BRC Just ma podobnie...w okolicach 160 i nie chce być

> mniej...nie wiem, czy to wina miksera (podobno jest taki jak ma

> być) czy reduktora (BRC Tecno) a może obydwaj mamy wydech za

> luźny i to mocno zubaża mieszankę ...nie mam pojęcia co jest

> grane...

Jaki masz mikser? 32mm cfaniaczek.gif?

Napisano

> Troche poustawialem i wmiare to dziala.

> Mam tylko jeden problem. I w trybie IDLE i w CUTOFF krokowiec jest

> dosc nisko. W momencie lekkiego dodania gazu w takim momencie

> (bez PUMPING oraz FULL LOAD, tylko tak ze wlacza sie tryb

> normal) przez chwile mieszanka jest bardzo uboga (okolo 0,2v)

> Krokowiec bardzo powoli sie pozpedza i dopiero jak osiagnie

> obroty troche wieksze niz pozycja reset, to mieszanka zaczyna

> oscylowac. Trwa to okolo 2-3 sekundy. Moim zdaniem troche za

> dlugo. Wydawalo mi sie ze wczesniej krokowiec rozpedzal sie

> szybciej przy innych ustawieniach. Czy jest jakis sposob zeby

> zmusic silnik krokowy zeby szybsciej sie rozpedzil?

A jaki masz teraz ustawiony cut-off? Dalej na 72%?

A na biegu jałowym w jakim zakresie działa krokowiec? Powinien chodzic w okolicy pozycji RESET.

Jeżelei chodzi niżej, to trzeba przykręcić srubę na parowniku, tak aby chodził w okolicy RESET.

Napisano

> Jaki masz mikser? 32mm ?

Szczerze mówiąc nie wiem...nie zaglądałem tam...jak to zmierzyć i ewentualnie jeżeli by się okazało, że 32 to czy w tej sytuacji domagać się zmiany na inny - jaki?

Pozdrawiam

Napisano

> Szczerze mówiąc nie wiem...nie zaglądałem tam...jak to zmierzyć i

> ewentualnie jeżeli by się okazało, że 32 to czy w tej sytuacji

> domagać się zmiany na inny - jaki?

> Pozdrawiam

Trzaba zmierzyć suwmiarką średnicę wewn. miksera w najwęższym miejscu.

Jak krokowy chodzi wysoko, to trzeba mikser zmienić na mniejszy.

Napisano

> Trzaba zmierzyć suwmiarką średnicę wewn. miksera w najwęższym

> miejscu.

> Jak krokowy chodzi wysoko, to trzeba mikser zmienić na mniejszy.

Wielkie dzięki

bow.gif

EDIT. a zmiana na strumieniowy coś da?

Napisano

> Wielkie dzięki

> EDIT. a zmiana na strumieniowy coś da?

oj da Romeczek oj da grinser006.gif byś najpierw na FL zapytał

a nie sie tu włuczysz biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A jaki masz teraz ustawiony cut-off? Dalej na 72%?

> A na biegu jałowym w jakim zakresie działa krokowiec? Powinien

> chodzic w okolicy pozycji RESET.

> Jeżelei chodzi niżej, to trzeba przykręcić srubę na parowniku, tak

> aby chodził w okolicy RESET.

No chodzil praktycznie na minimum swoich obrotow na IDLE czyli okolo 15 krokow ponizej reset.

Dzisiaj przykrecilem srube (strasznie duzo bo ponad jeden caly obrot - nie wiem czy dobrze) i jest troche lepiej. teraz utrzymuje sie minimalnie okolo 5 krokow ponizej reset na wolnych obrotach, ale np w momencie wiekszego obciazenia (np wlaczenie ogrzewania tylnej szyby, wlaczy sie wentylator chlodnicy itp) krokowiec dochodzi do pozycji reset, a lambda ladnie oscyluje.

Natomiast nadal jest lekki problem z trybem normal. Na postoju gdy rozpedze go do 3000rpm jest poprostu pieknie. Krokowiec praktycznie idealnie w pozycji reset, a lambda idealnie oscyluje praktycznie taksamo jak na benzynie.

Natomiast podczas ruszania i przyspieszania juz tak wesolo nie jest. Jesli nie wcisne zbyt mocno gazu (tak zeby nie wlaczyl sie tryb PUMPING ani FULL LOAD) i ruszam spokojnie, nadal przez chwile mieszanka jest bardzo uboga i dopiero po sekundzie do dwoch zaczyna ladnie oscylowac, ale wtedy juz krokowiec utrzymuje sie na wartosci o okolo 10 wiekszej niz reset.

Teraz zupelnie juz nie mam pomyslu frown.gif

Napisano

Moim zdaniem mógłbyś trochę odkręcić śrubę od czułości reduktora...troszeczkę...tak, żeby przy depnięciu było trochę bogato i dopiero wtedy zaczynał krokowiec oscylować...

Napisano

> Jaki masz mikser? 32mm ?

Dzisiaj zmierzyłem...palnikowy 32 mm...czyli co wymiana na 30...a nie zmuli mi to autka?

Pozdrawiam

Napisano

> Dzisiaj zmierzyłem...palnikowy 32 mm...czyli co wymiana na 30...a nie

> zmuli mi to autka?

> Pozdrawiam

Na 30mm powinien reset krokowca spaść do około 120 i powinno być tak jak należy.

Napisano

> Na 30mm powinien reset krokowca spaść do około 120 i powinno być tak

> jak należy.

To też na przeglądzie zaproponuję moim gazownikom... bow.gif

Napisano

Witam.

Więc podpiąłem dzisiaj kompa do kompa ... wymienialem filtr powietrza i postanowilem zobaczyc jak tam z regulacją...

przy okazji porównalem swoje ustawienia z ustawieniami kolegi... i wniosek taki... prawie wszedzie inne liczby

Zwłaszcza zaniepokoiły mnie rozbieznosci w:

T.P.S threshold for cut-off entry: 42 (ma kolega) a ja 28

T.P.S threshold for cut-off exit: 46 (ma kolega) a ja 32

W IDLE SPEED:

Lower thereshold kolega ma 118 a ja 123

Upper thereshold kolega ma 118 a ja 133

Przy Full Load

T.P.S- y mam inne i...

Lower threshold kolega ma 118 a ja 120

Upper kolega ma 118 a ja 130

Najbardziej jednak mnie zastanawia PUMPING i steps in pumping...

1536 rpm mialem 2 a kolega 3

a reszte miałem 1 !!!

Dodam że nigdy nie mialem strzalow ani problemow z autkiem, jednak od pewnego czasu coś był zamulony.

Po regulacji lambda ładnie oscyluje na wszystkich obrotach, czasem sie tylko po puszczeniu gazu troche sie zastanawia czy zacząć oscylować ale myśle, że to nie jest problem.

Podsumowując... nie wiem czy jest dobrze wpisywać tak "na pałe" wartości z innych samochodów...

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Więc podpiąłem dzisiaj kompa do kompa ... wymienialem filtr

> powietrza i postanowilem zobaczyc jak tam z regulacją...

> przy okazji porównalem swoje ustawienia z ustawieniami kolegi... i

> wniosek taki... prawie wszedzie inne liczby

To wcale nie znaczy ze zle.

> Zwłaszcza zaniepokoiły mnie rozbieznosci w:

> T.P.S threshold for cut-off entry: 42 (ma kolega) a ja 28

> T.P.S threshold for cut-off exit: 46 (ma kolega) a ja 32

Ustawienia TPS sa uzaleznione od wartosci max i mix TPS wiec w roznych samochodach moga byc zupelnie rozne. Porownaj wartosci max i min.

> W IDLE SPEED:

> Lower thereshold kolega ma 118 a ja 123

> Upper thereshold kolega ma 118 a ja 133

> Przy Full Load

> T.P.S- y mam inne i...

> Lower threshold kolega ma 118 a ja 120

> Upper kolega ma 118 a ja 130

Wg. instrukcji justa dla instalatorow w idle oraz Full load powinny byc troche wyzsze progi lambdy niz przy normal (okolo 1.1 razy wiecej).

Pozatym moim zdaniem np przy full load dobrze jak bedzie bogatsza mieszanka bo wtedy auto troche lepiej jedzie. Wprawdzie spalanie wieksze, ale full load zwykle jest tak ustawione ze wlacza sie jedynie przy wciskaniu gazu do deski. A chyba kierowca wciskajac gaz do deski powinien sie z tym liczyc ze mu samochod duzo spalil, ale zato ladnie pojedzie, wiec moim zdaniem OK. Poto chyba wlasnie jest ten tryb Full load.

> Najbardziej jednak mnie zastanawia PUMPING i steps in pumping...

> 1536 rpm mialem 2 a kolega 3

> a reszte miałem 1 !!!

> Dodam że nigdy nie mialem strzalow ani problemow z autkiem, jednak od

> pewnego czasu coś był zamulony.

No to jesli nie bylo strzalow i mieszanka nie robi sie zbyt uboga przy naglym dodaniu gazu, to jak widac takie wartosci przy pumping spelniaja dobrze swoja role.

> Po regulacji lambda ładnie oscyluje na wszystkich obrotach, czasem

> sie tylko po puszczeniu gazu troche sie zastanawia czy zacząć

> oscylować ale myśle, że to nie jest problem.

Mam taksamo i tez sie zastanawiam. Bo to czasem trwa z sekunde do dwuch zanim zacznie oscylowac. Slyszalem ze w takiej sytacji dobrze jest ustawic sruba czulosc membran w parowniku.

> Podsumowując... nie wiem czy jest dobrze wpisywać tak "na pałe"

> wartości z innych samochodów...

Oczywiscie ze nie jest dobrze. Kazde auto trzeba wyregulowac osobno.

Napisano

> Mam taksamo i tez sie zastanawiam. Bo to czasem trwa z sekunde do

> dwuch zanim zacznie oscylowac. Slyszalem ze w takiej sytacji

> dobrze jest ustawic sruba czulosc membran w parowniku.

Tak zgadza się ale... jak pokręce jedna śrubą to mi przestaje ladnie oscylowac na wolnych obrotach... wiec niech juz zostanie tak jak jest...

Napisano

Jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje... od czego zależą te kroki w PUMPING w tej tabelce... jakie jest ich zadanie??? Też mam instrukcje Just ale wytłumaczenia w niej zawarte są delikatnie mówiąc "do bani". Szczerze mówiac to uwazam ze obojetne jakie wartosci bym wpisal i tak auto by smigalo hehe.gif

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje... od czego zależą te kroki w

> PUMPING w tej tabelce... jakie jest ich zadanie??? Też mam

> instrukcje Just ale wytłumaczenia w niej zawarte są delikatnie

> mówiąc "do bani". Szczerze mówiac to uwazam ze obojetne jakie

> wartosci bym wpisal i tak auto by smigalo

Po nagłym dodaniu gazu, tryb PUMPING otwiera silnik krokowy o ilość kroków tam wpisaną przy określonych obrotach.

Trzeba ustalic to doswiadczalnie, tak aby podczas przyspieszania przez chwilę (2-3 sek) mieszanka była bogata.

Co tam wpiszesz, to obojetne raczej dla silnika nie jest. Jak wpiszesz duże wartości, to krokowiec pójdzie mocno w góre i przez dłuższy czas będziesz miał za bogatą mieszankę.

Zależy to jednak od silnika. Może być tak, że wszędzie trzeba dać 0 a i tak bedzię chodził OK.

Jest nawet przewidziane pompowanie ujemne - bawiłem się tym usiebie i kicha - auto mi zwalniało po wciśnięciu pedału gazu 893goodvibes.gif

Napisano

Musze laptopa zabrac do auta i w droge... ale troche ciezko znalezc jakis prosty odcinek gdzie moglbym wszystko sprawdzic bez pospiechu... teraz mam w tabelce wyzsze wartosci niz mialem ale autko w sumie tak samo sie zbiera... nie odczulem roznicy. Najbardziej mnie wkurza zachowanie mojego auta przy jezdzie na niewielkim lub normalnym wzniesieniu... zero przyspieszenia nawet po depnieciu do konca (predkosc ok. 100-130) ale to mnie nie dziwi bo mam przeciez tylko 75 KM ale predkosc denerwujaco spada!!! W tym czasie nie obserwuje jednak zadnego szarpania ani innych niepokojacych zjawisk... Bylem w autoryzowanej stacji w Myslowicach (oni importuja BRC) i powiedziano mi ze przede wszystkim mam zle kable ( JAN-MOR) i ze przy duzym obciazeniu sa przebicia i auto nie jedzie tak jak trzeba... Ja rozumiem chcialem zaoszczedzic na kablach ale nowe kable juz od razu sa do bani?? Chociaz powiem szczerze ze przez 5 tys. km po wymianie kabli (wlasnie te JAN-MORY), swiec, filtra auto chodzilo genialnie... dopiero po tym przebiegu cos tak slabnie... moze powinienem jednak kupic kable NGK lub Champion... Jak myslicie?? Pozdrawiam

Napisano

> To też na przeglądzie zaproponuję moim gazownikom...

No i jestem po wymianie miksera na 30mm...montaż...reset epromu...ponowna konfiguracja i regulacja iiiii...pozycja reset silnika 100 - silniczek oscyluje w mniej więcej od 95-105...wielkie dzięki za poradę...wprawdzie auto lekko zmuliło (względem tego co było na mikserze 32) ale mieszanka jest bardziej stabilna i wreszcie to chodzi tak jak powinno...

Dzieki i pozdrawiam cool.gifsmile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

>W trybie IDLE, krokowie utrzymuje sie praktycznie na minimum swoich

> mozliwosc bo ma ustawiona granice 12 w kazda strone wiec z 88

> moze zejsc tylko do 76 i tak sie utrzymuje. Z tego rozumiem ze

> caly czas sie stara zuubozyc mieszanke ale zabardzo niedaje

> rady.

Witam,

U mnie też na jałowym krokowy byl na minimum i mieszanka caly czas bogata (rowniez na wyzszych obrotach). RESET krokowego mialem ustawiony na 129. Gazownik zmienił na 85 - na jalowych bylo bogato, a jak wlaczylem np. swiatla, albo dmuchawa silnika sie zalczyla to przechodzilo na uboga mieszanke.

Rowniez w momencie wcisniecia gazu bylo ubogo caly czas - oscylowalo jak zdejmowalem noge z gazu. Postanowilem sprobowac samemu.

Zmienilem RESET na 100 i wykrecilem srube na parowniku o 1,5 obrotu. W calym zakresie obrotow (w czasie postoju) lambda oscyluje 0,1-0,75 natomiast ciagle jest bogata mieszanka (0,7-0,75) na jałowym. Co z tym zrobic?

Instalka nowa (3tkm), nie wiem jak bylo wczesniej bo nie mialem interfejsu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.