Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup , sprzedaż i podatek

Featured Replies

Napisano

Kupiłem auto za kwotę X, urząd skarbowy stwierdził że za tanio go kupiłem i zapłaciłem podatek PCC od kwoty Y.

Sprzedałem samochód: Podatek dochodowy mam zapłacić od kwoty X czy Y??

Napisano

> Kupiłem auto za kwotę X, urząd skarbowy stwierdził że za tanio go kupiłem i zapłaciłem podatek PCC

> od kwoty Y.

> Sprzedałem samochód: Podatek dochodowy mam zapłacić od kwoty X czy Y??

PCC płacisz od wartości rynkowej, dochodowy od dochodu, czyli od różnicy między sprzedażą a zakupem.

Napisano
  • Autor

> PCC płacisz od wartości rynkowej, dochodowy od dochodu, czyli od różnicy między sprzedażą a

> zakupem.

ok.gifangryfire.gif

Napisano

> Kupiłem auto za kwotę X, urząd skarbowy stwierdził że za tanio go kupiłem i zapłaciłem podatek PCC

> od kwoty Y.

Wskazówka na przyszłość - załatw sprawę "zdalnie". Wyślij PCC pocztą, kasę przelej na konto.

Nie minęło pół roku?

Napisano

> Wskazówka na przyszłość - załatw sprawę "zdalnie". Wyślij PCC pocztą, kasę przelej na konto.

Wizyta na poczcie jest zbędna. Nie trzeba się ruszać sprzed kompa, można złozyć PCC-3 przez e-deklaracje.

Napisano
  • Autor

> Wskazówka na przyszłość - załatw sprawę "zdalnie". Wyślij PCC pocztą, kasę przelej na konto.

icon_eek.gif nie wiedział że tak można.

Rozumiem że wtedy problem kwoty Y nie istnieje?

Ps. urząd skarbowy mam 100m od miejsca zamieszkania wink.gif

> Nie minęło pół roku?

Nie, nie minęło.

Napisano

> od kwoty Y.

PCC to podatek od czynnosci cywilno-prawnych - zaplaciles i zapomnij.

Podatek dochodowy to inny podatek, masz zaplacic od dochodu osiagnietego, czyli cena za ktora sprzedales minus cena za ktora kupiles... a fakt ze jakis PCC placiles od zupelnie innej kwoty to juz twoj problem.

W umowie sprzedazy napiszesz ze PCC spoczywa na kupujacym i kupujacy bedzie placil swoj haracz od kwoty z umowy... albo jeszcze innej kwoty ktora urzednik sobie wyduma...

Napisano

> W umowie sprzedazy napiszesz ze PCC spoczywa na kupujacym i kupujacy bedzie placil swoj haracz od

> kwoty z umowy... albo jeszcze innej kwoty ktora urzednik sobie wyduma...

Jak ktoś pisze pod dyktando fiskusa i się pod tym podpisuje, jakby sam to wydumał, to jego wola. Sam tak chciał.

Ale fiskus nie może sobie kwot wydumać.

Jeżeli podatnik, pomimo wezwania, o którym mowa w ust. 3, nie określił wartości lub podał wartość nieodpowiadającą wartości rynkowej, organ podatkowy dokona jej określenia z uwzględnieniem opinii biegłego lub przedłożonej przez podatnika wyceny rzeczoznawcy. Jeżeli organ podatkowy powoła biegłego, a wartość określona z uwzględnieniem jego opinii różni się o więcej niż 33 % od wartości podanej przez podatnika, koszty opinii ponosi podatnik

Czyli jak auto było np. w złym stanie (np. rozrząd do wymiany, opony, olej itd.) to spokojnie może być tańsze, niż wydawałoby się z rocznika i modelu. Biegły powinien to uwzględnić (warto dokumentować - zdjęcia, faktury).

Napisano

Co nic nie zmieni, bo sprawdzaja. Jesli bedzie spora roznica miedzy kwota na umowie, a wartoscia rynkowa to i tak wezwa do zlozenia wyjasnien. Przerabialem temat.

Napisano

> W umowie sprzedazy napiszesz ze PCC spoczywa na kupujacym i kupujacy bedzie placil swoj haracz od

> kwoty z umowy... albo jeszcze innej kwoty ktora urzednik sobie wyduma...

Nie trzeba pisać w umowie, bo że Płatnikiem PCC jest kupujący wynika z ustawy.

Napisano

> Co nic nie zmieni, bo sprawdzaja. Jesli bedzie spora roznica miedzy kwota na umowie, a wartoscia

> rynkowa to i tak wezwa do zlozenia wyjasnien. Przerabialem temat.

W PCC nie pisałeś w uwagach o stanie pojazdu?

Napisano

> W PCC nie pisałeś w uwagach o stanie pojazdu?

Oczywiscie, ze napisalem. Nadal nikogo to nie interesowalo. Oni maja tabelki i jak mi sie nie podoba to moge zalaczyc opinie rzeczoznawcy.

Napisano

> Oczywiscie, ze napisalem. Nadal nikogo to nie interesowalo. Oni maja tabelki i jak mi sie nie

> podoba to moge zalaczyc opinie rzeczoznawcy.

Dołączyłeś?

Napisano

> Dołączyłeś?

Nie. Spotkalismy sie wpol drogi w roznicy wartosci. Na swoje argumenty dolaczylem wycene Eurotax, ktora zrobilem podajac swoje kryteria i wycene AC dwoch ubezpieczycieli. US nie zgodzil sie do konca z moja interpretacja ale juz nie chcialem kopac sie z koniem i przystalem na "polowe drogi".

Napisano

> Nie. Spotkalismy sie wpol drogi w roznicy wartosci. Na swoje argumenty dolaczylem wycene Eurotax,

> ktora zrobilem podajac swoje kryteria i wycene AC dwoch ubezpieczycieli. US nie zgodzil sie do

> konca z moja interpretacja ale juz nie chcialem kopac sie z koniem i przystalem na "polowe

> drogi".

Jaki był procent różnicy w cenie prawdziwej, a urzędowej?

Napisano

> Jaki był procent różnicy w cenie prawdziwej, a urzędowej?

Wlasnie zeby bylo smiesznie to ja nie oszukalem, wpisalem na umowie i PCC prawdziwa cene za jaka kupilem auto, bo po prostu tak udalo sie kupic. Przyznam, ze dosc tanio. Roznica miedzy umowa, a wycena US byla 30kPLN czyli 600 podatku.

Napisano

> Wlasnie zeby bylo smiesznie to ja nie oszukalem, wpisalem na umowie i PCC prawdziwa cene za jaka

> kupilem auto, bo po prostu tak udalo sie kupic. Przyznam, ze dosc tanio. Roznica miedzy umowa,

> a wycena US byla 30kPLN czyli 600 podatku.

PCC płaci się od wartości rynkowej pojazdu, więc jeśli jego stan odpowiadał średniorynkowemu pojazdowi to ok, ale jeśli kupiłeś w pełni sprawny pojazd aż tyle taniej to podatek płacisz od rynkowej.

Napisano

> PCC płaci się od wartości rynkowej pojazdu, więc jeśli jego stan odpowiadał średniorynkowemu

> pojazdowi to ok, ale jeśli kupiłeś w pełni sprawny pojazd aż tyle taniej to podatek płacisz od

> rynkowej.

Wiem. Uwazam jednak, ze wartosc rynkowa nie byla taka jak widzial to US, stad batalie cool.gif