Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceny wylewek

Featured Replies

Napisano

Podzielicie sie informacjami ile mniej wiecej kosztuje m2 wylewek w Waszym rejonie i jakie sa one typu? Chcialem sie upewnic, ze ceny ktore otrzymalem sa akceptowane:

- miksokret 33zl/m2 (11zl robocizna + material) + 300zl/m2 dodatki (dylatacja, plastyfikator, wlokna...)

- anhydrytowe okolo 50zl/m2 (tutaj szczegolow nie znam)

smile.gif

edit: A i jeszcze mi sie przypomnialo...czego mozna wymagac od wykonawcy po zakonczeniu prac? Cos tu chyba kiedys dyskutowaliscie o jakis certyfikatach itp? Jak ja moge sprawdzic, ze wylewka jest OK poza sprawdzenia poziomu? grinser006.gif

Napisano

> Podzielicie sie informacjami ile mniej wiecej kosztuje m2 wylewek w Waszym rejonie i jakie sa one

> typu? Chcialem sie upewnic, ze ceny ktore otrzymalem sa akceptowane:

> - miksokret 33zl/m2 (11zl robocizna + material) + 300zl/m2 dodatki (dylatacja, plastyfikator,

> wlokna...)

> - anhydrytowe okolo 50zl/m2 (tutaj szczegolow nie znam)

24 pln/m2

robocizna miksokretem z materialem, grubosc 6-8cm. w tej cenie mialem wszystko BEZ styropianu (bo styro dostalem na innych warunkach od kogos innego. grupa zajmuje sie przemyslowymi posadzkami i 200m kw wylewek to nawet nie mieli sie gdzie rozpedzic bo juz konczyli

Napisano

> - miksokret 33zl/m2 (11zl robocizna + material) + 300zl/m2 dodatki (dylatacja, plastyfikator,

> wlokna...)

Od 25 do 55 zl/m2 na gotowo.

Jesli chcesz na to polozyc plytki/panele, to wystarczy, ze nie beda sie sypac, pekac po pierwszych 2-3 miesiacach i beda trzymac poziom. Jesli parkiet drewniany, to zapros docelowego parkieciarza, zeby ocenil parametry wytrzymalosciowe po jakims miesiacu po wykonaniu, a wilgotnosc po 3-4. Niestety zaraz po robocie niewiele wiecej mozesz ocenic.

Napisano
  • Autor

> 24 pln/m2

> robocizna miksokretem z materialem, grubosc 6-8cm. w tej cenie mialem wszystko BEZ styropianu (bo

> styro dostalem na innych warunkach od kogos innego. grupa zajmuje sie przemyslowymi posadzkami

> i 200m kw wylewek to nawet nie mieli sie gdzie rozpedzic bo juz konczyli

Tanio ok.gif

Napisano
  • Autor

> Od 25 do 55 zl/m2 na gotowo.

Ale rozrzut shocked.gif

> Jesli chcesz na to polozyc plytki/panele, to wystarczy, ze nie beda sie sypac, pekac po pierwszych

> 2-3 miesiacach i beda trzymac poziom. Jesli parkiet drewniany, to zapros docelowego

> parkieciarza, zeby ocenil parametry wytrzymalosciowe po jakims miesiacu po wykonaniu, a

> wilgotnosc po 3-4. Niestety zaraz po robocie niewiele wiecej mozesz ocenic.

Dzieki ok.gif

Napisano

> - anhydrytowe okolo 50zl/m2 (tutaj szczegolow nie znam)

cos kolo 40zl /5cm, 48 /6cm.

Miksokreta placilem cos kolo 40zl / 8cm, w tym wylanie balkonow.

> edit: A i jeszcze mi sie przypomnialo...czego mozna wymagac od wykonawcy po zakonczeniu prac? Cos

> tu chyba kiedys dyskutowaliscie o jakis certyfikatach itp? Jak ja moge sprawdzic, ze wylewka

> jest OK poza sprawdzenia poziomu?

Przy anhydrycie tak, powinienes dostac certyfikat z parametrami wylewki. PRzy miksokrecie nikt Ci takiego nie wystawi.

Podczas wylewaniu nie ma za bardzo jak spradzic, mozesz sie przygladac czy robia to zgodnie ze sztuka, ale to trzeba miec doswiadczenie. U mnie byl kier bud przy wylewkach.

Napisano

> Jesli parkiet drewniany, to zapros docelowego

> parkieciarza, zeby ocenil parametry wytrzymalosciowe po jakims miesiacu po wykonaniu, a

> wilgotnosc po 3-4. Niestety zaraz po robocie niewiele wiecej mozesz ocenic.

Czyli po co ten parkieciarz, jak już będzie po jabłkach? grinser006.gif

Napisano

> Czyli po co ten parkieciarz, jak już będzie po jabłkach?

Po to ze daje sie specjalne grunty wzmacniające podloze. Podobnie z wilgotnoscia jak jest za wysoko mowi sie, ze trzeba poczekac*.

Odpodnie gruntu odcinaja wylewke od tego co wyzej - w sensie wilgoci.

*) to wersja dla inwestora, zazwyczaj poprostu ekipa nie wyrobi sie w tym terminie a jest to dobry pretekst na przelozenie robot grinser006.gif

Napisano

> Po to ze daje sie specjalne grunty wzmacniające podloze.

No dobra, ale to zrobi każdy porządny parkieciarz przed rozpoczęciem pracy. ok.gif

Napisano

> No dobra, ale to zrobi każdy porządny parkieciarz przed rozpoczęciem pracy.

nie robi bo po co, u mnie po teście przyczepności wyszło że wystarczy zwykły tani grunt, a nie taki wzmacniający.

Napisano

> nie robi bo po co, u mnie po teście przyczepności wyszło że wystarczy zwykły tani grunt, a nie taki

> wzmacniający.

Ocenia parkiet... pad.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nie robi bo po co, u mnie po teście przyczepności wyszło że wystarczy zwykły tani grunt, a nie taki

> wzmacniający.

btw. jaki masz parkiet na podloglowce? wink.gif

Napisano

> btw. jaki masz parkiet na podloglowce?

deskę warstwową, dębową.

Napisano

> deskę warstwową, dębową.

jak oceniasz skutecznosc ogrzewania podłogowego pod ta deska w porównaniu do tego pod plytkami oraz panelami?

Napisano
  • Autor

> jak oceniasz skutecznosc ogrzewania podłogowego pod ta deska w porównaniu do tego pod plytkami oraz

> panelami?

Tez mnie ciekawi hmm.gif

Napisano

> jak oceniasz skutecznosc ogrzewania podłogowego pod ta deska w porównaniu do tego pod plytkami oraz

> panelami?

Nie widze roznicy. Jak jade pirometrem to w zaleznosci od temp zewn mam 21-23C. Generalnie myslalem, ze ta podlogowke bedzie wyraznie czuc, tymczasem nawet przy -10C, ona jest letnia, czuc ze nie jest zimna, ale jakbym komus nie powiedzial ze jest grzana posadzka to by nie poczul.

Moze to dlatego ze caly dom ma ogrzewanie podlogowe i w sumie chodzi sie po posadzce o tej samej temp. Fakt, ze jak jeden pokoj wylaczylem to nie przyjemnie sie do niego wchodzilo.

Podczas grzania w srodku mam ok 20-22C.

Moze wiecej bede mogl powiedziec o skutecznosci jak wyreguluje ogrzewanie, ale tez z dokladnoscia do 0.1C nie sprawdze, bo kazda petla jest ciut inna, kazdy rotametr jest tez inny.

Aha panele jak i deski mam podobnej grubosci, deski sa 13mm +klej 1-2mm, panele sa 12mm + 2 mm podkladu kwarcowego, plytki 10mm +3-4mm kleju.

Napisano

> Nie widze roznicy. Jak jade pirometrem to w zaleznosci od temp zewn mam 21-23C. Generalnie

> myslalem, ze ta podlogowke bedzie wyraznie czuc, tymczasem nawet przy -10C, ona jest letnia,

> czuc ze nie jest zimna, ale jakbym komus nie powiedzial ze jest grzana posadzka to by nie

> poczul.

> Moze to dlatego ze caly dom ma ogrzewanie podlogowe i w sumie chodzi sie po posadzce o tej samej

> temp. Fakt, ze jak jeden pokoj wylaczylem to nie przyjemnie sie do niego wchodzilo.

> Podczas grzania w srodku mam ok 20-22C.

> Moze wiecej bede mogl powiedziec o skutecznosci jak wyreguluje ogrzewanie, ale tez z dokladnoscia

> do 0.1C nie sprawdze, bo kazda petla jest ciut inna, kazdy rotametr jest tez inny.

> Aha panele jak i deski mam podobnej grubosci, deski sa 13mm +klej 1-2mm, panele sa 12mm + 2 mm

> podkladu kwarcowego, plytki 10mm +3-4mm kleju.

U mnie też nie czuć tej podłogówki....

podłoga ma 23 stopnie a powietrze 22....

Napisano

> Nie widze roznicy. Jak jade pirometrem to w zaleznosci od temp zewn mam 21-23C. Generalnie

> myslalem, ze ta podlogowke bedzie wyraznie czuc, tymczasem nawet przy -10C, ona jest letnia,

> czuc ze nie jest zimna, ale jakbym komus nie powiedzial ze jest grzana posadzka to by nie

> poczul.

> Moze to dlatego ze caly dom ma ogrzewanie podlogowe i w sumie chodzi sie po posadzce o tej samej

> temp. Fakt, ze jak jeden pokoj wylaczylem to nie przyjemnie sie do niego wchodzilo.

> Podczas grzania w srodku mam ok 20-22C.

> Moze wiecej bede mogl powiedziec o skutecznosci jak wyreguluje ogrzewanie, ale tez z dokladnoscia

> do 0.1C nie sprawdze, bo kazda petla jest ciut inna, kazdy rotametr jest tez inny.

> Aha panele jak i deski mam podobnej grubosci, deski sa 13mm +klej 1-2mm, panele sa 12mm + 2 mm

> podkladu kwarcowego, plytki 10mm +3-4mm kleju.

ale ja nie pytam o temperature podlogi, tylko o skutecznosc grzania - inaczej mowiac szybkosc zmian tej temperatury podlogi oraz szybkosc nagrzewania pomieszczenia.

Napisano

> Podzielicie sie informacjami ile mniej wiecej kosztuje m2 wylewek w Waszym rejonie i jakie sa one

> typu?

19.12.2013 robiłem wylewki. Mixokret, powierzchnia 225m2 zapłaciłem 3150zł. W cenie robocizna i jakiś dodatek tekstylny - takie szmaciane zbrojenie zlosnik.gif oraz taśmy dylatacyjne. Żwir i cement był mój. Robota profi, goście przyjechali przez 7 rano, odjechali po 23 jak skończyli robotę. Poziomy, przycierka idealna.

Napisano
  • Autor

A czy podaczas ciaglego grzania jestes w stanie odczuc roznice? IMO watpie...Poza tym z tego co kojarze obliczenia podloglowki powinny uwzgledniac rozne parametry warstw wierzchnich, wiec teoretycznie nie powinno byc duzej roznicy plytka vs. drewno podczas pracy ciaglej.

Napisano

> A czy podaczas ciaglego grzania jestes w stanie odczuc roznice? IMO watpie...Poza tym z tego co

> kojarze obliczenia podloglowki powinny uwzgledniac rozne parametry warstw wierzchnich, wiec

> teoretycznie nie powinno byc duzej roznicy plytka vs. drewno podczas pracy ciaglej.

Ale te obliczenia dotycza jedynie powierzchni grzewczej (dlugosci rurek), a wiec mocy, ale nie szybkosci reakcji - temperatura w kazdym pokoju czynnika CO pewnie bedzie identyczna, a zalezna przewaznie (jesli ktos ma sonde) jest od temperatury zewnetrznej poprzez krzywa grzewcza. Mowie o sytuacji, gdy w ciagu jednej nocy temperatura spada z +5 do -10 (rzadko, ale sie zdarza) - wowczas odczujesz roznice, jesli takie sa.

Napisano
  • Autor

> Ale te obliczenia dotycza jedynie powierzchni grzewczej (dlugosci rurek), a wiec mocy, ale nie

> szybkosci reakcji - temperatura w kazdym pokoju czynnika CO pewnie bedzie identyczna, a

> zalezna przewaznie (jesli ktos ma sonde) jest od temperatury zewnetrznej poprzez krzywa

> grzewcza. Mowie o sytuacji, gdy w ciagu jednej nocy temperatura spada z +5 do -10 (rzadko, ale

> sie zdarza) - wowczas odczujesz roznice, jesli takie sa.

A to juz zalezy jak bardzo bezwlasnosc warstwy wierzchniej podlogi wplywa na calkowita bezwladnosc budynku...teoretyzuje ale nie wydaje mi sie zeby wplywalo to na komfort. Moze po pelnym sezonie kolega cos mam wiecej napisze...

Napisano

> A to juz zalezy jak bardzo bezwlasnosc warstwy wierzchniej podlogi wplywa na calkowita bezwladnosc

> budynku...teoretyzuje ale nie wydaje mi sie zeby wplywalo to na komfort. Moze po pelnym

> sezonie kolega cos mam wiecej napisze...

Mozna to sprawdzic, jesli kolega ma dojscie - trzeba porownac temperatury zasilania i powrotu w dwoch pomieszczeniach o podobnych gabaratach, ale roznej okladzinie podlog. O ile nie beda zbyt duze roznice w predkosci przeplywu miedzy nimi.

Napisano

> ale ja nie pytam o temperature podlogi, tylko o skutecznosc grzania - inaczej mowiac szybkosc zmian

> tej temperatury podlogi oraz szybkosc nagrzewania pomieszczenia.

pytales o skutecznosc na roznych materialach ..

Co do szybkosci jest ok, myslalem, ze bedzie gorzej. Wczoraj zaczelem sie bawic w regulacje i zapomnialem, ze wylaczylem caly dol. Po ok godzinie sobie przypomnialem, jak posadzka w kuchni byla zimna. Nagrzewa sie tez dosc szybko, czasem wylaczam jeden pokoj , ktorego na razie nie uzywamy, tylko jak ktos przyjezdza, w ciagu 2-3h jak sprawdzalem z 17C na 20C. U rodziców w podobnej wielkości pokoju i lokalizacji grzejnikiem nie jestem w stanie tak szybko nagrzac

Napisano

> Mozna to sprawdzic, jesli kolega ma dojscie - trzeba porownac temperatury zasilania i powrotu w

> dwoch pomieszczeniach o podobnych gabaratach, ale roznej okladzinie podlog. O ile nie beda

> zbyt duze roznice w predkosci przeplywu miedzy nimi.

tak dokładnie się nie da, bo nie ma identycznej pętli, nie ma idealnie takich samych nastawów i każde pomieszczenie jest inne (1 ściana zew, 2 ściany zewn, poddasze, itd).

Generalnie nie jest tak, ze jak chodzi po deskach / panelach / płytkach to czujesz różnice, mój termometr laserowy też nie pokazuje rozsądnej różnicy. Różnica pewnie by była gdyby wyziębić dom do ok 10C i zacząć grzać, potem po ok 1h sprawdzić temp posadzek. Przy prostym sterowaniu +/- 2C takiej różnicy pomiędzy posadzkami się nie wyłapie, nawet jak temp się zmienia na zewn, jak ostatnio z +1C na -8C w ciągu dnia, czy teraz w drugą stronę.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Mozna to sprawdzic, jesli kolega ma dojscie - trzeba porownac temperatury zasilania i powrotu w

> dwoch pomieszczeniach o podobnych gabaratach, ale roznej okladzinie podlog. O ile nie beda

> zbyt duze roznice w predkosci przeplywu miedzy nimi.

Tak to wyglada teoretycznie:

Podloga na gruncie - ceramika

QhZkUdB.jpg

FRbYJqc.jpg

Podloga na gruncie - parkiet debowy

ijAovjG.jpg

YJxl0fx.jpg