Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktoś ma takie: "żarówki" LED?

Featured Replies

Napisano

760886253.jpg

Bo zablistrowane i nie pozwalają sprawdzić jak świeci.

Nie chodzi mi o jasność tylko o kąt świecenie do dołu. Jest podobnie jak w klasycznej żarówce czy jednak widać silną kierunkowość tych pasków jak w pozostałych?

Napisano
  • Autor

> 1. Castorama

> 2. Spectrum Light

> 3. Pekar

> 4. Tanie Lampy

Jeszcze Leroy Merlin...

Przy okazji zastanawiam się czym rożni się: "Tradition" od: "Rustical" bo w danych technicznych różnic nie znajduję.

hmm.gif

Napisano

> Bo zablistrowane i nie pozwalają sprawdzić jak świeci.

> Nie chodzi mi o jasność tylko o kąt świecenie do dołu. Jest podobnie jak w klasycznej żarówce czy

> jednak widać silną kierunkowość tych pasków jak w pozostałych?

mam takie tylko z węglowym żarnikiem ... bardzo klimatyczne ciepłe światło. Funkcja tylko dekoracyjna

Napisano
  • Autor

> mam takie tylko z węglowym żarnikiem ... bardzo klimatyczne ciepłe światło. Funkcja tylko

> dekoracyjna

Przy tych piszą, że 4,6W to odpowiednik 40W, więc chyba coś więcej niż dekoracja jeśli są np. dwie?

Aczkolwiek potrzebuję do oświetlenia ogrodu, więc też bardziej dekoracja.

Teraz mam 1,5W kulki mleczne i wystarczają z zapasem ale kilka w przeźroczystych kloszach prezentuje się jak kwiatek do kożucha.

Napisano

> Bo zablistrowane i nie pozwalają sprawdzić jak świeci.

> Nie chodzi mi o jasność tylko o kąt świecenie do dołu. Jest podobnie jak w klasycznej żarówce czy

> jednak widać silną kierunkowość tych pasków jak w pozostałych?

ok 550 lumenów świeciło całkiem miło, nie mam e27 więc nie odnoszę bezpośrednio do niej ale 250 lumenów z e14 to faktycznie takie dekoracyjne bardziej bardzo miłe światło, kąt jak w normalnej żarówce tylko jakieś dodatkowe cienie chyba były na ścianie ale w e14 są tylko 2 pręciki

Napisano
  • Autor

> ok 550 lumenów świeciło całkiem miło, nie mam e27 więc nie odnoszę bezpośrednio do niej ale 250

> lumenów z e14 to faktycznie takie dekoracyjne, kąt jak w normalnej żarówce tylko jakieś

> dodatkowe cienie chyba były na ścianie ale w e14 są tylko 2 pręciki

Dzięki. 20.GIF

Te cienie mi nie przeszkadzają. Od klasycznej też mogą być.

Z dwoma pręcikami to ta 2,3W ale są też E14 z czterema pręcikami i 4,6W.

2088363725.jpg

Za to te na E27 są aż w trzech wersjach:

2088338378.jpg

2088355019.jpg

2088358860.jpg

Napisano

> Przy tych piszą, że 4,6W to odpowiednik 40W, więc chyba coś więcej niż dekoracja jeśli są np. dwie?

> Aczkolwiek potrzebuję do oświetlenia ogrodu, więc też bardziej dekoracja.

> Teraz mam 1,5W kulki mleczne i wystarczają z zapasem ale kilka w przeźroczystych kloszach

> prezentuje się jak kwiatek do kożucha.

Mi zależało na "klimatycznym" świetle bo żarówki jak świecą wyglądają bardzo retro i tak miało być. z w załączniku masz ciut inną 40W, taki wzór co pokazywałeś mam 60W i była za mocna jak dla mnie

post-20519-14352528020657_thumb.jpg

Napisano

> ok 550 lumenów świeciło całkiem miło, nie mam e27 więc nie odnoszę bezpośrednio do niej ale 250

> lumenów z e14 to faktycznie takie dekoracyjne bardziej bardzo miłe światło, kąt jak w

> normalnej żarówce tylko jakieś dodatkowe cienie chyba były na ścianie ale w e14 są tylko 2

> pręciki

Nie wiesz, czy to jakieś nowe ledy, dające radę bez chłodzenia?

Bo jeśli nie, to żywotność obstawiam marną. Plus za sporą, deklarowaną jasność, 138lm/W i za staromodny wygląd. Ciekawe, czy działają ze ściemniaczami?

Napisano
  • Autor

> Nie wiesz, czy to jakieś nowe ledy, dające radę bez chłodzenia?

> Bo jeśli nie, to żywotność obstawiam marną. Plus za sporą, deklarowaną jasność, 138lm/W i za

> staromodny wygląd. Ciekawe, czy działają ze ściemniaczami?

Nie działają ze ściemniaczami co widać nawet na filmie.

Jeśli znasz angielski dobrze to wszystko jest na filmie powiedziane. Ja nie znam dobrze, więc nie podejmuje się przetłumaczyć.

wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zakupiłem i spieszę donieść, że są rewelacyjne.

Jeśli ktoś nie wie to się nawet nie skapuje, że to LED.

Bardzo przyjemna barwa światła i Ra. Wyraźnie zbliżona do tradycyjnych żarówek. Sam, gdybym nie wiedział pomyślałbym, że to żarówki.

No i efektywność. 5W świeci tak samo jak 11W CFL, które były w tym miejscu wcześniej.

Niewykluczone, że natężenie światła jest mniejsze ale Ra sprawia wrażenie większej ilości światła. Całkowity brak efektu kostnicy.

Jeśli trwałość będzie na poziomie to teraz już tylko takie będą u mnie w planach.

ok.gif

Napisano

> Zakupiłem i spieszę donieść, że są rewelacyjne.

> Jeśli ktoś nie wie to się nawet nie skapuje, że to LED.

> Bardzo przyjemna barwa światła i Ra. Wyraźnie zbliżona do tradycyjnych żarówek. Sam, gdybym nie

> wiedział pomyślałbym, że to żarówki.

> No i efektywność. 5W świeci tak samo jak 11W CFL, które były w tym miejscu wcześniej.

> Niewykluczone, że natężenie światła jest mniejsze ale Ra sprawia wrażenie większej ilości światła.

> Całkowity brak efektu kostnicy.

> Jeśli trwałość będzie na poziomie to teraz już tylko takie będą u mnie w planach.

poproszę o info, jakie konkretnie kupiłeś i gdzie, jeśli nie tajemnica to za ile?

Napisano
  • Autor

> poproszę o info, jakie konkretnie kupiłeś i gdzie, jeśli nie tajemnica to za ile?

Konkretnie bo zależało mi na wyglądzie zwykłej żarówki (bez żadnych dodatkowych pierścieni z tworzywa), miałem pod nosem i mogłem obejrzeć w działaniu ale oglądałem też inne, u innych sprzedawców i efekty niczym się nie różniły.

Napisano

> No i efektywność. 5W świeci tak samo jak 11W CFL, które były w tym miejscu wcześniej.

To co Ty miałeś za CFL, że tylko 220lm z 11W dawała? Przeciętna daje ze 4x więcej i ma efektywność bardzo zbliżoną do normalnego LED, a ten wygląda na jakiś strasznie mało efektywny, skoro 220lm/4,6W=48lm/W.

Wiele osób wychwala jasność ledów na wat, bo wierzy w marketing. A nawet jak same porównują, to świeżo zapalonego LEDa ze świetlówką. A wiadomo, że świetlówka się rozpędza. Albo wierzą temu co zapamiętali i nie porównują obok siebie. Zapominają o adaptacji i o tym, jak mózg i oko nas oszukują. A wystarczy zrobić zdjęcie aparatem z ustawieniami manualnymi (czas, przesłona, ISO) i porównać.

Napisano

> To co Ty miałeś za CFL, że tylko 220lm z 11W dawała? Przeciętna daje ze 4x więcej i ma efektywność

> bardzo zbliżoną do normalnego LED, a ten wygląda na jakiś strasznie mało efektywny, skoro

> 220lm/4,6W=48lm/W.

> Wiele osób wychwala jasność ledów na wat, bo wierzy w marketing. A nawet jak same porównują, to

> świeżo zapalonego LEDa ze świetlówką. A wiadomo, że świetlówka się rozpędza. Albo wierzą temu

> co zapamiętali i nie porównują obok siebie. Zapominają o adaptacji i o tym, jak mózg i oko nas

> oszukują. A wystarczy zrobić zdjęcie aparatem z ustawieniami manualnymi (czas, przesłona, ISO)

> i porównać.

hm, ale tak jego wg opisu z aukcji ma "STRUMIEŃ ŚWIETLNY 420 lumenów" wiec jakby 2x wiekszy wink.gif

Napisano

> To co Ty miałeś za CFL, że tylko 220lm z 11W dawała? Przeciętna daje ze 4x więcej i ma efektywność

> bardzo zbliżoną do normalnego LED, a ten wygląda na jakiś strasznie mało efektywny, skoro

> 220lm/4,6W=48lm/W.

Wystarczy, że świetlówka będzie mocno przechodzona, a ledy są nowe. Ciekawe, jak te nówki będą świecić za kilka lat?

Napisano
  • Autor

> To co Ty miałeś za CFL

Jakieś Kanlux-y z czujnikiem światła kupione kilka lat temu.

>... jasność ledów na wat, bo wierzy w marketing. A nawet jak same porównują, to

> świeżo zapalonego LEDa ze świetlówką. A wiadomo, że świetlówka się rozpędza.

Porównuję z rozgrzaną świetlówką. Efekt jest znacznie lepszy przede wszystkim ze względu na skład widma. Nawet jeśli natężenie jest mniejsze to ilość światła w świetle jest lepsza.

W odbiorze do złudzenia przypomina to zwykłą żarówkę.

Napisano

> Jakieś Kanlux-y z czujnikiem światła

No to faktycznie słaby. Niespełna 50 lm/W.

Jak ma kilka tysięcy godzin świecenia (co sugeruje czujnik zmierzchowy, bo chyba ten miałeś na myśli) to może i słabiej od tego LEDa świecił.

Ciekawe, jak ten LED będzie się zachowywał w jego wieku.

Napisano
  • Autor

...

> Ciekawe, jak ten LED będzie się zachowywał w jego wieku.

Też jestem ciekaw. Trochę podejrzanie wygląda deklarowana trwałość rzędu 20tys. godzin zamiast 50 tys. jak zwykle przy LED-ach.

Napisano

Jakby ktoś był zainteresowany tymi żarówkami to mogę zaproponować je w cenie 22 zł. Żarówki z firmy Ans 4,6W. Gwarancja 2 lata, mogę również wystawić fakturę.