Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi zewnętrzne

Featured Replies

Napisano

Jest temat okienny, to dla odmiany zapytam o drzwi. Na wiosnę rusza budowa, pewnie w okolicy lata będziemy wstawiać drzwi i okna, więc trzeba się zainteresować tematem. Pierwsze pytanie i mam dylemat - stalowe, drewniane czy kompozytowe? Stalowe najtańsze (2-3 tyś), drewno droższe (3-4) a kompozyt najdroższy (okolice 5-ciu).

Do domu potrzebujemy dwoje drzwi - główne wejściowe od strony północnej i wyjściowe z kotłowni na ogród (południowa strona). Od kotłowni, chyba bezdyskusyjnie stalowe, a od frontu? Wszystkie mają plusy i minusy, kompozyt wydaje mi się za drogi i chyba lepiej tą różnicę przeznaczyć na inne cele. Pytanie co z wyborem drewno-stal ?

Napisano

> Jest temat okienny, to dla odmiany zapytam o drzwi. Na wiosnę rusza budowa, pewnie w okolicy lata

> będziemy wstawiać drzwi i okna, więc trzeba się zainteresować tematem. Pierwsze pytanie i mam

> dylemat - stalowe, drewniane czy kompozytowe? Stalowe najtańsze (2-3 tyś), drewno droższe

> (3-4) a kompozyt najdroższy (okolice 5-ciu).

> Do domu potrzebujemy dwoje drzwi - główne wejściowe od strony północnej i wyjściowe z kotłowni na

> ogród (południowa strona). Od kotłowni, chyba bezdyskusyjnie stalowe, a od frontu? Wszystkie

> mają plusy i minusy, kompozyt wydaje mi się za drogi i chyba lepiej tą różnicę przeznaczyć na

> inne cele. Pytanie co z wyborem drewno-stal ?

Musisz bardziej się określić co chcesz. Swego czasu zakładałem podobny wątek, długo się wahałem, czytałem oglądałem. Potrzebowałem podobnie jak ty, wejściowe (ale z doświetlem) od wschodu i wyjściowe do kotłowni od zachodu. chciałem aby drzwi były jak najcieplejsze, no i znalazłem. drewniane, który mi się spodobały kosztowały ok 11kzł, kompozytowe chyba ponad 6kzł, więc finalnie staneło na metalowych. Kupiłem Wikęd w wersji thermo za coś koło 5kzł z dostawką i znacznie mniej za te drugie drzwi do kotłowni.

Jak dla mnie były to najcieplejsze drzwi metalowe z papierami (na termikę), ładne wzory, wybór dostawek /dośweitli, dużo rzeczy miały w std wink.gif

Napisano

> Musisz bardziej się określić co chcesz. Swego czasu zakładałem podobny wątek, długo się wahałem,

> czytałem oglądałem. Potrzebowałem podobnie jak ty, wejściowe (ale z doświetlem) od wschodu i

> wyjściowe do kotłowni od zachodu. chciałem aby drzwi były jak najcieplejsze, no i znalazłem.

> drewniane, który mi się spodobały kosztowały ok 11kzł, kompozytowe chyba ponad 6kzł, więc

> finalnie staneło na metalowych. Kupiłem Wikęd w wersji thermo za coś koło 5kzł z dostawką i

> znacznie mniej za te drugie drzwi do kotłowni.

> Jak dla mnie były to najcieplejsze drzwi metalowe z papierami (na termikę), ładne wzory, wybór

> dostawek /dośweitli, dużo rzeczy miały w std

Jaki mają współczynnik wraz z całymi przybudówkami i okienkami?

Bo ja kupiłem drzwi o u=1.0 za niecałe dwa klocki z montażem.

http://www.delta.net.pl/produkty/drzwi-stalowe-p-poz-oraz-pasywne/delta-maxim-s,18,2,46

Miałem kupić z okienkiem, ale odpuściłem sobie i okno mam trzyszybowe obok z u=0,7

Rozwiązanie działa na tyle, że w przedsionku nie jest chłodniej.

Napisano

> Jaki mają współczynnik wraz z całymi przybudówkami i okienkami?

Same drzwi mają 0.9 ale z szybami i dostawka 1.2

> Bo ja kupiłem drzwi o u=1.0 za niecałe dwa klocki z montażem.

> http://www.delta.net.pl/produkty/drzwi-stalowe-p-poz-oraz-pasywne/delta-maxim-s,18,2,46

> Miałem kupić z okienkiem, ale odpuściłem sobie i okno mam trzyszybowe obok z u=0,7

> Rozwiązanie działa na tyle, że w przedsionku nie jest chłodniej.

Nad Delta myslalem, nie wiem czemu je odrzucilem, albo byly za drogie, albo za zimne albo nie mialy ciekawych wzorow i dostawek.

Napisano

Nie wiem na ile technika drzwi stalowych (futryna drewniana) poszła do przodu, ale X lat temu nie zalecali montażu takich po nasłonecznionej stronie domu (czyli, de facto, każdej oprócz północnej grinser006.gif ) - rozszerzalność cieplna była na tyle duża, że mogły się klinować w futrynie.

Napisano

> Jaki mają współczynnik wraz z całymi przybudówkami i okienkami?

> Bo ja kupiłem drzwi o u=1.0 za niecałe dwa klocki z montażem.

> http://www.delta.net.pl/produkty/drzwi-stalowe-p-poz-oraz-pasywne/delta-maxim-s,18,2,46

W miare dobry produkt za rozsądne pieniądze , teraz wchodzą Pefecty na bazie Maximów tyle że z zamkami wielopunktowymi i innym wypełnieniem środka.

Napisano

> finalnie staneło na metalowych. Kupiłem Wikęd w wersji thermo za coś koło 5kzł z dostawką i

> znacznie mniej za te drugie drzwi do kotłowni.

> Jak dla mnie były to najcieplejsze drzwi metalowe z papierami (na termikę), ładne wzory, wybór

> dostawek /dośweitli, dużo rzeczy miały w std

Futryne masz stalową z przekładką czy alu ?

Wikend to bliźniak KMT . Samo KMT wycofało sie w drzwiach thermo z futryn stalowych , daja ciepłe alu

Napisano
  • Autor

> Nie wiem na ile technika drzwi stalowych (futryna drewniana) poszła do przodu, ale X lat temu nie

> zalecali montażu takich po nasłonecznionej stronie domu (czyli, de facto, każdej oprócz

> północnej ) - rozszerzalność cieplna była na tyle duża, że mogły się klinować w futrynie.

Rodzice mają od kilku lat metalowe od południowej strony i póki co (odpukać), nic się nie dzieje.

Napisano

> Futryne masz stalową z przekładką czy alu ?

> Wikend to bliźniak KMT . Samo KMT wycofało sie w drzwiach thermo z futryn stalowych , daja ciepłe

> alu

Delta daje futrynę drewnianą z aluminiową okładziną.

Na dole próg aluminiowo-gumowy

Napisano

> Delta daje futrynę drewnianą z aluminiową okładziną.

> Na dole próg aluminiowo-gumowy

Ale tylko w Maximach , Royale np maja stalową z ciepłą wkładką . Ja sie pytałem o futrynę w Wikedach ok.gif

Napisano

> Futryne masz stalową z przekładką czy alu ?

chyba alu z przekladka:

http://wiked.pl/drzwi/drzwi-stalowe

Jak pol roku temu szukalem drzwi to te wygladaly najsensowniej, byly tez najcieplejsze w opcji ze szkleniem i dostawka. Inni producencie podawali parametry tylko dla drzwi litych a reszt to byla niewiadoma.

Napisano

> Musisz bardziej się określić co chcesz. Swego czasu zakładałem podobny wątek, długo się wahałem,

> czytałem oglądałem. Potrzebowałem podobnie jak ty, wejściowe (ale z doświetlem) od wschodu i

> wyjściowe do kotłowni od zachodu. chciałem aby drzwi były jak najcieplejsze, no i znalazłem.

> drewniane, który mi się spodobały kosztowały ok 11kzł,

to ladna cena - producent chyba odpowienikiem schodowej Marchewki jest grinser006.gif

Co prawda zamawialem drzwi bez dostawki i doswietlenia, ale sosnowe b. dobrej jakosci kosztowaly mnie 3.5k. Zaluje, ze nie wzialem debowych (ok. 5-5.5k zl), bo sosna b. podatna na uszkodzenia jest i zona juz zmasakrowala krawedz wozkiem.

Napisano

> to ladna cena - producent chyba odpowienikiem schodowej Marchewki jest

> Co prawda zamawialem drzwi bez dostawki i doswietlenia, ale sosnowe b. dobrej jakosci kosztowaly

> mnie 3.5k. Zaluje, ze nie wzialem debowych (ok. 5-5.5k zl), bo sosna b. podatna na uszkodzenia

> jest i zona juz zmasakrowala krawedz wozkiem.

Sosnę w zewn drzwiach nawet nie brałem pod uwagę, chciałem żeby drzwi były ciepłe, więc na takie patrzyłem. CALa po targach staneły na 9kzł za szt, więć odpuściłem.

Przy okazji sprawdziłem ile zapłaciłem za swoje, było to niecałe 7kzł z montażem za 2szt.

Delte odrzuciłem bo w najcieplejszej opcji mieli dwa kolory tongue.gif, a doświetla dopiero mieli w planie. Myślałem też nad vikkingiem (kompozyt) ale 1szt to ok 7500 i jakoś na forach miały średnie opinie tongue.gif

Napisano

> Sosnę w zewn drzwiach nawet nie brałem pod uwagę, chciałem żeby drzwi były ciepłe, więc na takie

> patrzyłem.

szczerze mowiac nie wiem, jaka przenikalnosc maja moje, ale przy -8 mialy temperature otoczenia wewnatrz - ramiak z litej sosny, a plyciny to 2x sosna plus wypelnienie z XPS.

Napisano

> szczerze mowiac nie wiem, jaka przenikalnosc maja moje, ale przy -8 mialy temperature otoczenia

> wewnatrz - ramiak z litej sosny, a plyciny to 2x sosna plus wypelnienie z XPS.

ja mam drzwi firmy K&P. Drewniane, szczerze mówiąc nawet nie wiem z jakiego drewna. Bez żadnej szyby, zwykłe pełne drzwi. Brałem jakieś cieplejsze i grubsze kierując się deklarowanymi współczynnikami przenikania. Są jak dla mnie strasznie ciężkie. Kosztowały 3,5 tys. Przy -12 stopniach na zewnątrz temp. ich powierzchni wewnętrznej to 19 stopni

Napisano

> Sosnę w zewn drzwiach nawet nie brałem pod uwagę, chciałem żeby drzwi były ciepłe, więc na takie

> patrzyłem. CALa po targach staneły na 9kzł za szt, więć odpuściłem.

> Przy okazji sprawdziłem ile zapłaciłem za swoje, było to niecałe 7kzł z montażem za 2szt.

> Delte odrzuciłem bo w najcieplejszej opcji mieli dwa kolory , a doświetla dopiero mieli w planie.

> Myślałem też nad vikkingiem (kompozyt) ale 1szt to ok 7500 i jakoś na forach miały średnie

> opinie

mam zamontowane w tej chwili pasywne drzwi rovaniemi z cala i 2 x kompozyt z vikkinga.

Cal d**y nie urywa, spodziewałem się czegoś więcej, jak na drzwi pasywne, a tu nawet certyfikatów brak.

Jakie drzwi z vikkinga wycenili Ci na 7,5kpln?

wrzuć info postaram się załatwić w lepszej cenie smile.gif

Napisano

> mam zamontowane w tej chwili pasywne drzwi rovaniemi z cala i 2 x kompozyt z vikkinga.

> Cal d**y nie urywa, spodziewałem się czegoś więcej, jak na drzwi pasywne, a tu nawet certyfikatów

> brak.

> Jakie drzwi z vikkinga wycenili Ci na 7,5kpln?

> wrzuć info postaram się załatwić w lepszej cenie

Linia Arctic Diplomat 4M : 4.150,00 nett

Klamka Baron: 150,00 netto

wkładka k/k i k/g Abus D10+KD10-system 1 klucza kl.C: 240,00 netto

szyld: 44,00 netto

dopłata za zamek 4 punktowy: 150,00 netto doświetle boczne stałe szklone w ościeżnicy 1140 netto dopłata za szybe P2 w skrzydle: 150,00 netto dopłata za szbę P2 w doświetlu 228,00 netto Montaż drzwi ciepły/warstwowy 500,00 netto

Razem:6 722,00 netto

537,76 vat

7 259,76 brutto

Do zapłaty: 7 259,76 zł

Drzwi już mam, od pół roku, Vikking i CAL wyszedł zdecydowanie za drogo.