Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Złomowanie prawie samochodu

Featured Replies

Napisano

Jest możliwe wyzłomowanie niekompletnego zarejestrowanego auta? A może nie auta a samej gołej karoserii - bez zespołu napędowego, układu kierowniczego, piast, hamulców, wnętrza, szyb...no sama goła blacha? Zaczynam myśleć o budowie szajowozu czy innego buggy na bazie 126p - ale nie chciałbym płacić OC za nieistniejącego malucha....da się?

Napisano

Da się tylko bedziesz musiał do tego dopłacić lekko. Poszukam później w przepisach i powiem Ci co i jak. Buggiego raczej nie zarejestrujesz

Napisano
  • Autor

> Da się tylko bedziesz musiał do tego dopłacić lekko.

Zależy ile to jest lekko zlosnik.gif

>Poszukam później w przepisach i powiem Ci co i

> jak.

ok.gif

>Buggiego raczej nie zarejestrujesz

niestety wiem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Zależy ile to jest lekko

> niestety wiem

do uzgodnienia na miejscu, max 10zl za kazdy brakujacy kg

Napisano

> do uzgodnienia na miejscu, max 10zl za kazdy brakujacy kg

Dokładnie "max" jest tutaj słowem kluczowym.

cytując przepis:

W przypadku przyjmowania od właściciela niekompletnego pojazdu wycofanego z eksploatacji opłata, o której mowa w ust. 2, nie może przekraczać wysokości 10 zł za 1 kg brakującej masy pojazdu.

Nie może przekraczać 10zł. Czyli może wynieść 10zł, 9zł, 1zł , 20gr albo zero - za każdy brakujący kilogram.

Zatem zarówno z przepisów, z praktyki, a także biorąc to na zdrowy rozum, stacja demontażu byłaby głupia, gdyby nie przyjęła samej gołej, wypatroszonej (robota odwalona za nich) budy z numerami bez pobierania jakiejkolwiek opłaty.

Przecież to jest dla nich czysty zysk, taką budę mogą wysłać prosto do huty, jest to jakby nie patrzeć czysty surowiec.

Oczywiście zachłanność w pojedynczych przypadkach może spowodować że będą żądać opłaty - ale to do ustalenia.

Po fakcie, że do recyclingu został dostarczony pojazd niekompletny, zostaje ślad w papierach u złomiarza.

Także zaświadczenie ma to w treści - zdaje się. Ale to nie ma żadnego znaczenia.

Za to może mieć znaczenie poniższe:

Przedsiębiorca prowadzący stację demontażu jest obowiązany osiągać poziom odzysku

i recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji w wysokości odpowiednio 85% i 80%

masy pojazdów przyjętych do jego stacji demontażu rocznie

Dla pojazdów wyprodukowanych przed dniem l stycznia 1980 r. poziomy odzysku

i recyklingu, wynoszą odpowiednio 75% i 70%.

Czyli tym bardziej buda goła, jest dla takiej stacji demontazu zbawieniem, a nie ciężarem

Napisano

> do uzgodnienia na miejscu, max 10zl za kazdy brakujacy kg

Myślę że w przypadku Grzańca i jego części 126p obędzie się bez dopłaty.

Napisano
  • Autor

> Myślę że w przypadku Grzańca i jego części 126p obędzie się bez dopłaty.

ok.gif Mam w okolicy przynajmniej 2 stacje wydające zaświadczenia o złomowaniu pojazdów - w wolnej chwili podjadę i dowiem się na miejscu. Wybiorę tańszą opcję ok.gifwink.gif

Grunt, że jest to możliwe i będzie można pozbyć się opłat ok.gif

Napisano

> Mam w okolicy przynajmniej 2 stacje wydające zaświadczenia o złomowaniu pojazdów - w wolnej

> chwili podjadę i dowiem się na miejscu. Wybiorę tańszą opcję

> Grunt, że jest to możliwe i będzie można pozbyć się opłat

stacje demontażu nie są prowadzone przez idiotów.

oni żyją też ze sprzedaży podzespołów i części. popyt na częsci do 126p raczej już jest znikomy.

oddawałem w listopadzie corsę na złomowanie, kompletną, to jeszcze marudzili że 3drzwiowa i że mało elementów na graty będzie tongue.gif

Napisano
  • Autor

> stacje demontażu nie są prowadzone przez idiotów.

> oni żyją też ze sprzedaży podzespołów i części. popyt na częsci do 126p raczej już jest znikomy.

> oddawałem w listopadzie corsę na złomowanie, kompletną, to jeszcze marudzili że 3drzwiowa i że mało

> elementów na graty będzie

OK, ale generalnie widzę, że jest to możliwe, aby oddać niekompletne auto, nawet jak przyjdzie dopłacić jakieś $$. Gorzej by było, gdyby ustawowo jakieś elementy typu napęd czy zawieszenie wymagane. Jak pisałem - zrobię wywiad, gdzie bedzie najtaniej. Jak mi przyjdzie zawieźć żelazo choćby i do W-wy, to też nie będę miał kłopotu wink.gif

EDIT - póki co przeglądam plany i ogłoszenia w poszukiwaniu dawcy. Idzie kupić nawet dawcę bez papierów, choć są obecnie daleko i w opłakanym stanie, ale to akurat kwestia poszukania.

Napisano

> OK, ale generalnie widzę, że jest to możliwe, aby oddać niekompletne auto, nawet jak przyjdzie

> dopłacić jakieś $$. Gorzej by było, gdyby ustawowo jakieś elementy typu napęd czy zawieszenie

> wymagane. Jak pisałem - zrobię wywiad, gdzie bedzie najtaniej. Jak mi przyjdzie zawieźć żelazo

> choćby i do W-wy, to też nie będę miał kłopotu

> EDIT - póki co przeglądam plany i ogłoszenia w poszukiwaniu dawcy. Idzie kupić nawet dawcę bez

> papierów, choć są obecnie daleko i w opłakanym stanie, ale to akurat kwestia poszukania.

jakbyś miał coś na oku z okolic lublina białej podl to wal, bo jeszcze przez jakiś czas będę na pusto latał w stronę płocka, łomianek to mogę ci przytargać.

sam się kiedyś interesowałem szayowozem, ale nigdy nie znalazłem na to czasu... może z moimi asystentami coś zbudujemy jak trochę podrosną grinser006.gif

Napisano

Nie szukaj jakiś dużych stacji, ale skupow gdzie wydają zaświadczenia wink.gif

Jak dobrze trafisz to nie dopłacisz nic, a nawet może Ci zapłacą zlosnik.gif