Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Nubira/Lacetti] Problem z klimatyzacją automatyczną

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Chevrolet Nubira 1.8 CDX

Usterka: idiotycznie działanie ogrzewania/klimatyzacji automatycznej - czy posiadacze podobnego wynalazku z tego forum też muszą ustawiać absurdalne temperatury w okolicach 26-27 stopni, żeby osiągnąć jako taki komfort podróżowania?

Obojętnie - lato czy zima - po prostu poniżej temperatury 25 stopni często wieje zimnym (zimą) lub załącza się klimatyzacja (latem) i zwyczajnie mrozi.

Wymieniałem panel klimatronika i dalej to samo. Nie wiem co dalej.

Ktoś z Was ma ten układ i może napisać jak tu u niego jest?

Napisano

> Pacjent: Chevrolet Nubira 1.8 CDX

> Usterka: idiotycznie działanie ogrzewania/klimatyzacji automatycznej - czy posiadacze podobnego

> wynalazku z tego forum też muszą ustawiać absurdalne temperatury w okolicach 26-27 stopni,

> żeby osiągnąć jako taki komfort podróżowania?

> Obojętnie - lato czy zima - po prostu poniżej temperatury 25 stopni często wieje zimnym (zimą) lub

> załącza się klimatyzacja (latem) i zwyczajnie mrozi.

> Wymieniałem panel klimatronika i dalej to samo. Nie wiem co dalej.

> Ktoś z Was ma ten układ i może napisać jak tu u niego jest?

> _________________

Może czujnik temperatury walnięty? Po prostu pojedź do ogarniętego elektryka albo speca od klimy.

Napisano

> Pacjent: Chevrolet Nubira 1.8 CDX

> Usterka: idiotycznie działanie ogrzewania/klimatyzacji automatycznej - czy posiadacze podobnego

> wynalazku z tego forum też muszą ustawiać absurdalne temperatury w okolicach 26-27 stopni,

> żeby osiągnąć jako taki komfort podróżowania?

> Obojętnie - lato czy zima - po prostu poniżej temperatury 25 stopni często wieje zimnym (zimą) lub

> załącza się klimatyzacja (latem) i zwyczajnie mrozi.

> Wymieniałem panel klimatronika i dalej to samo. Nie wiem co dalej.

> _________________

Ja miałem na 24. Faktycznie, tak ma że trzeba ustawić więcej niż gdzie indziej bo termometr dziwnie skalibrowany. Dodaj 2-3 stopnie do tego co ustawiałeś w innym aucie i się nie przejmuj.

Napisano

Dziwne. Ja jeżdżę z ustawieniem 22 maks 23 na "auto" i jest OK, a jestem raczej ciepłolubny.

Napisano

U mnie jest podobnie , zwłaszcza jak się dłużej jedzie żeby było ciepło musze mieć ok 24-25 ustawione

Napisano
  • Autor

> U mnie jest podobnie , zwłaszcza jak się dłużej jedzie żeby było ciepło musze mieć ok 24-25

> ustawione

Zatem wychodzi na to, że "ten typ tak ma". Podobny problem miałem w Daewoo Nubirze 2.0 CDX, tam też trzeba było ustawić 24-25 stopni, żeby było dobrze.

Daewoo nie uczy się na błędach;)

Napisano

Widac koreance nie potrafia robic klimy auto. U mnie np musze zwiekszac temp zebym nie zamarzl. Zaczynam od 18 a koncze na 24 jak dojezdzam w dluzszej trasie hehe.gif

Napisano

> Zatem wychodzi na to, że "ten typ tak ma". Podobny problem miałem w Daewoo Nubirze 2.0 CDX, tam też

> trzeba było ustawić 24-25 stopni, żeby było dobrze.

> Daewoo nie uczy się na błędach;)

Uczy. Epica i Captiva już mają dobrze skalibrowane termometry. Podejrzewam że Cruze też.

Napisano

> Uczy. Epica i Captiva już mają dobrze skalibrowane termometry. Podejrzewam że Cruze też.

Epica lepiej ale nie dobrze. W Capti jest OK

Napisano

> Epica lepiej ale nie dobrze. W Capti jest OK

Myślałem że to ten sam układ, nie zauważyłem różnic. Mi w Epice było dobrze, cały rok na 22 jeździłem.

IMO klimatronik w Epice/Captivie to jeden z lepszych.

Napisano

> Myślałem że to ten sam układ, nie zauważyłem różnic. Mi w Epice było dobrze, cały rok na 22

> jeździłem.

Jakbyś ustawiał w okolicach 20 to by działał trochę zero-jedynkowo spineyes.gif

Napisano

U mnie to samo aby było ciepło to mam ustawione 25-26 stopni

Napisano

Mam podobnie w Evandzie, o ile jest około -5, -6 st poniżej zera to ustawienie na 22 st C wystarcza, bo mimo, ze szybko się samochód zagrzewa to jednak czuć te 22 st. Jak jest około zera i lekko na plusie to po 30-40 km muszę temperaturę podnosić, bo od szyby przedniej czuć zimno. Szukałem nawet jakiegoś przedmuchu, rozebrałem podszybie. Nie ma nic. Po prostu szyba się schładza i przenosi temperaturę do wnętrza. Podniosę na 25-26 st i jest już lepiej a najlepiej jak zmieniam z AUTO na nawiew na nogi i szybę. A już w ogóle parodią jest jak przełączę nawiew AUTO na szybę to po sekundzie czuć uderzenie zimna na twarzy gdy ciepłe powietrze z nawiewu zdmuchuje jego warstwę zimną warstwę z szyby. Szyba oryginalna Daewoo wiec grubości fabrycznej.

Napisano
  • Autor

Wiecie co? Jakoś lepiej się poczułem - nie tylko ja mam źle;). Widać osobnik, który projektował ten wynalazek nigdy nie testował go w praktyce, w dodatku Daewoo/Chevrolet nie raczyli tego zmienić i pakowali wybrakowane sterowanie do kilku modeli swoich aut. Ręce opadają.

Swoją drogą najlepiej działający klimatronik moim zdaniem znajduje się w... Fiacie Panda mojej żony. Ustawiam sobie 20-21 stopni i tyle rzeczywiście mam. Nie dmucha zimnym w pysk z nawiewów czy szyby. Układ po prostu działa.

Napisano

Kolego właśnie tak jest w lacetti jak zaczyna chłodzić to wali maksymalnie zimnym stąd odczucie chłodu. Niestety nie jest to klimatronik soft lecz jak ktos napisał 0 - 1 grzeje chłodzi do uzyskania zadanej temperatury i to jak najszybciej tzn mocno chłodzi i mocno grzeje. rzeczywiscie to wada, ale cóż ... Np. w Vectrze C klimatronik działa inteligentnie chłodzi temperaturą w okolicach zadanej a nie maks zimnej ..... i można zmnieniać ustawienia na działanie klimatronika /silny/średni/słaby szkoda że w laczkach na to nie wpadli.