Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie telewizji naziemnej cyfrowej

Featured Replies

Napisano

Hej, w domu chcemy podłączyć zwykła telewizję cyfrową naziemną, tą darmową (teraz chyba 24 programy). Jako człowiek miejski zawsze miałem kablówkę więc nie mam pojęcia jak to się teraz robi - kiedyś wystraczyła zwykła antena siatkowa i basta.

Telewizory będą 2.

Anten jest niezliczona ilość, panelowe, z zasilaniem i bez, siatkowe - co wybrać żeby sygnał zawsze był? Montowana będzie na kominie.

Czy stosuje się jakieś dodatkowe dekodery przy telewizorze? Telewizory w miarę "nowoczesne", płaskie więc chyba mogą odberać ten sygnał cyfrowy...

Czy aby rozdzielić sygnał potrzebuję dodatkowego rozgałęźnika z zasilaniem?

Wszystkie ewentualne linki polecanych produktów są mocno pożądane wink.gif

Napisano

> Hej, w domu chcemy podłączyć zwykła telewizję cyfrową naziemną, tą darmową (teraz chyba 24

> programy). Jako człowiek miejski zawsze miałem kablówkę więc nie mam pojęcia jak to się teraz

> robi - kiedyś wystraczyła zwykła antena siatkowa i basta.

> Telewizory będą 2.

> Anten jest niezliczona ilość, panelowe, z zasilaniem i bez, siatkowe - co wybrać żeby sygnał zawsze

> był? Montowana będzie na kominie.

Ja mam zwykłą siatkową ze wzmacniaczem - kupiona w OBI za 50zł ok.gif

Jak masz blisko nadajnik, to wystarczy kawałek druta na okno wystawić zlosnik.gif

> Czy stosuje się jakieś dodatkowe dekodery przy telewizorze? Telewizory w miarę "nowoczesne",

> płaskie więc chyba mogą odberać ten sygnał cyfrowy...

Mogą ok.gif

> Czy aby rozdzielić sygnał potrzebuję dodatkowego rozgałęźnika z zasilaniem?

Do anteny ze wzmacniaczem nic nie trzeba.

Ja mam po prostu gniazda antenowe w szeregu. Są gniazda wejście/wyjście.

Ale można też dać jakiś rozdzielacz sygnału.

Napisano
  • Autor

A jak kurcze wyprowadzić zasilanie takiej anteny na dachu, gdzie nie ma prostego dostępu nawet na strych? Przecież to trzeba by było na kominie robić gniazdko chyba zlosnik.gif A nie usmiecha mi się później w razie awarii zasilacza włazić niewiadomo gdzie i go wymieniać...

A czy jest opcja, żeb była zwykła antena bez wzmacniacza i np. rozgałęźnik ze wzmacniaczem?

Napisano

> A jak kurcze wyprowadzić zasilanie takiej anteny na dachu? Przecież to trzeba by było na kominie

> robić gniazdo chyba A nie usmiecha mi się później w razie awarii zasilacza włażić niewiadomo

> gdzie i go wymieniać...

Zasila się w domu - przy odbiorniku zlosnik.gif

Ja mam podłączone przed wejściem do pierwszego gniazda, potem sygnał rozchodzi się do reszty gniazdek połączonych szeregowo ok.gif

Antena ---- zasilanie ----- gniazdo ----- gniazdo ----

Napisano
  • Autor

AAaaaa... czyli te wszystkie zasilacze nie są montowane bezpośrednio do anteny na dachy, tylko w środku gdzieś na przewodzie? zlosnik.gif Bajerka...

Napisano

> AAaaaa... czyli te wszystkie zasilacze nie są montowane bezpośrednio do anteny na dachy, tylko w

> środku gdzieś na przewodzie? Bajerka...

Zasilacz ma zakończenie jak wtyk antenowy. Do niego podłączasz kable antenowy od anteny.

Z niego rozprowadzasz sygnał dalej - do 1 TV bezpośrednio. Do wielu musisz dać albo rozdzielacz albo podłączyć to do instalacji w domu.

To jest prostsze niż myślisz. zlosnik.gif

Napisano

> To jest prostsze niż myślisz.

Niby tak, ale pożenić rozdzielenie sygnału z zasilaniem wzmacniacza anteny trzeba z głową.

Napisano

Ja mam tak:

Antena DVB-T na kominie + satelita + FM.

6 kabli idzie w dół, gdzie mam splitter i wzmacniacz.

W całym domu mam gniazdka ze splitem SAT/RTV. Podłączam TV jak DVB-T, radio lub tuner SAT.

Jeżeli sam dvb-t i mała odległość to wystarczy dobra antena lub ewentualnie można dodać wzmacniacz.

Odnośnie samej anteny poszukaj mojego wątku, kupiłem antenę o której dyskutowaliśmy. Antena dvb, sat i FM polecona przez gościa co ogarnia temat i zajmuje się montażem. Jak mówił takie instalacje idą też do bloków jako zbiorcze, w domkach można bez wzmacniacz nawet pociągnąć.

Napisano

Najprawdopodobniej nie będziesz potrzebował żadnych wzmacniaczy, zasilaczy i itp. Wystarczy prosta antena i najzwyklejszy rozgałęźnik?

Wzmacniacze to tylko niepotrzebne koszty i ściąganie kłopotu na głowę. Ujawni się on najprawdopodobniej w wigilię a na zewnątrz będzie -10 i silny wiatr. wink.gif

Antena pasywna, dobrze zrobiona to spokój na przynajmniej 10 lat.

Napisz tylko dokładną lokalizację to Ci sprawdzę i napiszę konkretnie czego potrzebujesz.

Napisano

> Niby tak, ale pożenić rozdzielenie sygnału z zasilaniem wzmacniacza anteny trzeba z głową.

Nic trudnego.

Antena, wzmacniacz, gniazda w szeregu, z każdego z nich jest 2-3 wyjścia.

U mnie w tej chwili mam 3 TV na jednej antenie - jakość wyśmienita.

40km na północ od centrum Warszawy.

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej nie będziesz potrzebował żadnych wzmacniaczy, zasilaczy i itp. Wystarczy prosta

> antena i najzwyklejszy rozgałęźnik?

> Wzmacniacze to tylko niepotrzebne koszty i ściąganie kłopotu na głowę. Ujawni się on

> najprawdopodobniej w wigilię a na zewnątrz będzie -10 i silny wiatr.

> Antena pasywna, dobrze zrobiona to spokój na przynajmniej 10 lat.

> Napisz tylko dokładną lokalizację to Ci sprawdzę i napiszę konkretnie czego potrzebujesz.

Bobrowiec koło Piaseczna ok.gif Wychodzi na to, że mam około 6km w linii prostej do nadajnika w Raszynie...

Do jednego TV kabel będzie miał ze 20 metrów więc chyba wzmacniacz się przyda ok.gif

Napisano

> Bobrowiec koło Piaseczna Wychodzi na to, że mam około 6km w linii prostej do nadajnika w

> Raszynie...

> Do jednego TV kabel będzie miał ze 20 metrów więc chyba wzmacniacz się przyda

Zapomnij o wzmacniaczach. Niewykluczone, że będziesz potrzebował tłumika!

Zaraz sprawdzę...

Napisano

> Bobrowiec koło Piaseczna...

Potrzebujesz takiej antenki:

a0315.jpg

Maleństwo.

Do tego taki rozgałęźnik:

r60102.jpg .

Jeśli krótszy kabel będzie bardzo krótki to może być konieczność zastosowania tłumika na tym wyjściu ale sądzę, że powinno pójść bez niego.

Zawsze można dołożyć jeśli będzie przesterowywać.

Napisano

...

> A czy odległości w domu telewizorów od anteny nie mają znaczenia?

W takim przypadku prawie żadne. Jedyne co może się zdarzyć to, że sygnał na krótszym kablu będzie za silny. Wtedy to co napisałem wyżej.

BTW: tylko nie ulegnij namowom sprzedawcy i nie kup jakiejś siatki albo innej anteny z otwartym promiennikiem. Nie da się ich zabezpieczyć przed wyładowaniami. Są też bardziej narażone na zakłócenia elektryczne.

Tylko dipol pętlowy i antena kilkuelementowa.

Co prawda Dipol robi teraz te anteny z promiennikiem odizolowanym od nośnika ale to i tak lepiej niż otwarty. DPM robi wersje z promiennikiem połączonym z nośnikiem ale nie ma tak małej.

Najlepiej to co podałem bo chyba nikt inny nie produkuje takich, porządnych anten tej wielkości?

Napisano
  • Autor

> Potrzebujesz takiej antenki:

> Maleństwo.

> Do tego taki rozgałęźnik:

> .

> Jeśli krótszy kabel będzie bardzo krótki to może być konieczność zastosowania tłumika na tym

> wyjściu ale sądzę, że powinno pójść bez niego.

> Zawsze można dołożyć jeśli będzie przesterowywać.

No i super, właśnie o taką konkretną poradę mi chodziło wink.gif Teraz tylko muszę skompletować te produkty i mogę się pobawić w montaż... dzięki!

Napisano

> Bobrowiec koło Piaseczna Wychodzi na to, że mam około 6km w linii prostej do nadajnika w

> Raszynie...

> Do jednego TV kabel będzie miał ze 20 metrów więc chyba wzmacniacz się przyda

Jeśli nie jesteś za jakąś przeszkodą terenową, to styknie kawałek druta wystawić w oknie by odbierać TV zlosnik.gif

Teściowie głowili się nad anteną - wziąłem kabel wideo, wtyknąłem drut do robótek ręcznych, położyłem na kwiatku w oknie i TV odbiera malinowo ok.gif

Napisano

Kupując przewód antenowy dołóż kilka gorszy i kup ten w czarnej izolacji, z żelem (ZTCP) - są dużo lepsze ok.gifwink.gif

Napisano

> Kupując przewód antenowy dołóż kilka gorszy i kup ten w czarnej izolacji, z żelem (ZTCP) - są dużo

> lepsze

To prawda jeśli chodzi o ten odcinek na zewnątrz od anteny do rozgałęźnika. To nawet konieczność bo biały szybko popęka na słońcu i mrozie.

Pod dachem wystarczy biały, zwykły. W tym wypadku byle z niezłym ekranowaniem.

Napisano

> A jak kurcze wyprowadzić zasilanie takiej anteny na dachu, gdzie nie ma prostego dostępu nawet na

> strych? Przecież to trzeba by było na kominie robić gniazdko chyba A nie usmiecha mi się

> później w razie awarii zasilacza włazić niewiadomo gdzie i go wymieniać...

> A czy jest opcja, żeb była zwykła antena bez wzmacniacza i np. rozgałęźnik ze wzmacniaczem?

Jeżeli od anteny pod dach masz niewielką długość przewodu i nie masz obok silnych żródeł zakłóceń, to antemę dajesz bierną, a wzmacniacz pod dachem. Wtedy w razie konieczności wymiany pogoda niestraszna.