Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Ford Ka I generacji roczniki 2005-2008

Featured Replies

Napisano

Witam,

rozgladam sie za wozidelkiem dla matuli. Widze, ze kaczki sa tanie jak na swoj rocznik. Czego mozna sie spodziewac po autach z rocznika 2005-2008 (chodzi mi o blachy, ruda itp) Jak silniki 1.3 znasza lpg ?

Napisano

> Witam,

> rozgladam sie za wozidelkiem dla matuli. Widze, ze kaczki sa tanie jak na swoj rocznik. Czego mozna

> sie spodziewac po autach z rocznika 2005-2008 (chodzi mi o blachy, ruda itp) Jak silniki 1.3

> znasza lpg ?

Sam sobie odpowiedziales w zasadzie. Ze dwa trzy lata temu jak wchodzil ka2 patrzylismy nato w przysalonowych co to ludzie w rozliczeniu zostawiali.... poczatki rudej prawie na kazdym (mielismy okazje ogladac kilka u 3dilerow) na kazdym w roznych dziwnych miejscach

Napisano

Pod nadkolami nie ma blachy zwykle

Napisano

Ford Ka I gen bardzo lubi sie z ruda, ktora potrafila pojawiac sie juz po kilku latach uzytkowania.

To chyba najwiekszy minus tego samochodu.

Napisano

> Witam,

> rozgladam sie za wozidelkiem dla matuli. Widze, ze kaczki sa tanie jak na swoj rocznik. Czego mozna

> sie spodziewac po autach z rocznika 2005-2008 (chodzi mi o blachy, ruda itp) Jak silniki 1.3

> znasza lpg ?

Też szukałem w zeszłym roku takiego Ka dla żony. Obejrzałem z 20 egzemplarzy i tylko w 2 szt. najnowszych z 2006-2007 ilość rdzy była do przyjęcia. Jednego z 2006r mało co kupiłem za 7tyś. tzn. sprzedawca się wycofał już po wpłaceniu zaliczki a później mi przeszło zlosnik.gif

Lpg Kaczka znosi dobrze, problemem jest tylko montaż zbiornika, bo koło zapasowe jest pod podwoziem. W tych rocznikach silnik będzie nowszy z serii Duratec 1.3 70KM i nowszą deską po lifcie.

Napisano

> Witam,

> znasza lpg ?

Żona miała takie autko. Taśmowo w nim pada wspomaganie układu kierowniczego (z powodu nieszczelności)

Łatwo sprawdzić: objawia się to hałasem podczas kręcenia kierownicą na postoju.

Czasem sprzedający dolewają płynu do układu, żeby chwilowo ten hałas zlikwidować.

Pokręć kierownicą parę razy w tą i z powrotem na postoju i popatrz pod auto czy nie ma mokrych plamek.

Druga awaria tego modelu to padająca pompa paliwa, a ponieważ zamontowana jest w genialnym miejscu z góry baku między karoserią a bakiem, to trzeba opróżniać cały układ paliwowy i zdejmować bak, żeby ją wymienić.

Od góry pod kanapą jest dostęp jednynie do styków pompy, nie wiadomo po co.

Ale jeździło się tym bardzo fajnie ok.gif

Napisano

> Witam,

> znasza lpg ?

Niestety korozja jest problemem tego auta.

Drugi problem to przekładnia kierownicza która lubi się rozszczelnić.

Trzeci to koło zapasowe pod bagażnikiem - trochę slabo się montuje gaz.

Jesli znajdziecie egzemplarz bez korozji to sama jazda tym wozidłem jest fajna, to auto da się lubić