Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zegary przestały działać w czasie jazdy, co dalej ?

Featured Replies

Napisano

Jadac w sobotnie popołudnie nagle przestały działać zegary, tzn wszytko obrotomierz itp. Gdzie przyłożyć ucho żeby było wiadomo co go boli ? Zegary wyglądają w czasie jazdy tak jak przy wejściu do samochodu który stoi na parkingu wszytko zima.

Napisano

Spróbuj mu na początek akumulator na chwilę odpiąć, w tych zegarach od abharta czasami wyświetlacz nie świecił i to pomagało.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj mu na początek akumulator na chwilę odpiąć, w tych zegarach od abharta czasami wyświetlacz

> nie świecił i to pomagało.

No juz zrobiłem aku odpięty na 20 minut, po założeniu klem dalej zima crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj mu na początek akumulator na chwilę odpiąć, w tych zegarach od abharta czasami wyświetlacz

> nie świecił i to pomagało.

Stilo zaczyna mnie irytować w ostatnim czasie jak przez 4 lata nic, cisza i spokój tak teraz ciągle coś wymyśla crazy.gif

Napisano

> No juz zrobiłem aku odpięty na 20 minut, po założeniu klem dalej zima

Też mi się to przytrafiło kiedyś. Okazało się, że gdzieś "masa" zginęła.

Elektryk wykonał bypass i zegary działają do tej pory.

Napisano
  • Autor

> Też mi się to przytrafiło kiedyś. Okazało się, że gdzieś "masa" zginęła.

> Elektryk wykonał bypass i zegary działają do tej pory.

Bypass mowisz... hmmm smile.gif Ja chyba zrobie bypass z fiata na skode... trrrr....

Napisano
  • Autor

> Też mi się to przytrafiło kiedyś. Okazało się, że gdzieś "masa" zginęła.

> Elektryk wykonał bypass i zegary działają do tej pory.

Wymieniłem akumulator, wyczyściłem klemy,sprawdziłem bezpieczniki, wyczyściłem masę przy kompie, wyciągnąłem zegary wyczyściłem kostkę z zegarów i dalej zima. Pewnie fachowcy nic nie zauważą na tych zdjęciach nic niepokojącego, do tego trzeba sprzętu i mądrej głowy frown.gif

4c676a02658e3199med.jpg

4d23bd3559728b62med.jpg

d022d16883b08f07med.jpg

Napisano

Miałem kilka takich przypadków i w większości pomagało przelutowanie płytki. W dwóch sztukach były zimne luty na złączu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem kilka takich przypadków i w większości pomagało przelutowanie płytki. W dwóch sztukach były

> zimne luty na złączu

Gdybym wiedział jak to ogarnąć to bym zrobił frown.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem kilka takich przypadków i w większości pomagało przelutowanie płytki. W dwóch sztukach były

> zimne luty na złączu

Kurde nie jestem przekonany że do końca ze to zimne luty na zegara. To chyba coś więcej bo nie działa ASR, ABS, tempomat, zegary, i diody Led które są podłączone pod światła postojowe. Światła postojowe i mijania działają. Chyba ze działanie zegarów jest ściśle powiązane z resztą systemów.

Napisano

> Kurde nie jestem przekonany że do końca ze to zimne luty na zegara. To chyba coś więcej bo nie

> działa ASR, ABS, tempomat, zegary, i diody Led które są podłączone pod światła postojowe.

> Światła postojowe i mijania działają. Chyba ze działanie zegarów jest ściśle powiązane z

> resztą systemów.

zacznij os sprawdzenia skrzynki pod maska, tzn rozbierz ja przeczysc styki i ponownie zloz,

przez to ze woda lub brak styku tam moze wystapic, beda rozne cyrki sie dziac grinser006.gif a body nie pokaze ci ze to skrzynka grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> zacznij os sprawdzenia skrzynki pod maska, tzn rozbierz ja przeczysc styki i ponownie zloz,

> przez to ze woda lub brak styku tam moze wystapic, beda rozne cyrki sie dziac a body nie pokaze ci

> ze to skrzynka

No to będę musiał chociaż jak zaglądałem do środka to było tam sucho jak na pustyni

Napisano

> Kurde nie jestem przekonany że do końca ze to zimne luty na zegara. To chyba coś więcej bo nie

> działa ASR, ABS, tempomat, zegary, i diody Led które są podłączone pod światła postojowe.

> Światła postojowe i mijania działają. Chyba ze działanie zegarów jest ściśle powiązane z

> resztą systemów.

No o tym fakcie nie wiedziałem wiec jeżeli nie działają inne moduły i funkcje to zegary w tym przypadku są objawem ale nie przyczyną. Pod body podłączyć się mesem może coś wywali zlosnik.gif Prawdopodobnie coś nie łączy wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> No o tym fakcie nie wiedziałem wiec jeżeli nie działają inne moduły i funkcje to zegary w tym

> przypadku są objawem ale nie przyczyną. Pod body podłączyć się mesem może coś wywali

> Prawdopodobnie coś nie łączy

Spalił się jakiś bezpiecznik chyba F39, po wymiane działa wszytko z powrotem zegary, system ASR, i tempomat grinser006.gif