Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto kilkuletnie - wykupienie gwarancji

Featured Replies

Napisano

W mojej Toyocie na początku kwietnia kończy się gwarancja (Avensis diesel 2.0 D4D, 2011r).

Toyota zaproponowała wykupienie gwarancji na kolejny rok. Kosztuje to coś koło 700PLN i obejmuje podstawowe elementy samochodu. Silnik, elektronikę, skrzynię biegów itd.

Nie dotyczy elementów podlegających normalnemu zużyciu w czasie eksploatacji auta - amortyzatory, tarcze, klocki itd.

Warto tym sobie głowę zawracać?

http://www.toyotagwarancja.pl/gwarancja-serwisowa-plus

Napisano

> W mojej Toyocie na początku kwietnia kończy się gwarancja (Avensis diesel 2.0 D4D, 2011r).

> Toyota zaproponowała wykupienie gwarancji na kolejny rok. Kosztuje to coś koło 700PLN i obejmuje

> podstawowe elementy samochodu. Silnik, elektronikę, skrzynię biegów itd.

> Nie dotyczy elementów podlegających normalnemu zużyciu w czasie eksploatacji auta - amortyzatory,

> tarcze, klocki itd.

> Warto tym sobie głowę zawracać?

> http://www.toyotagwarancja.pl/gwarancja-serwisowa-plus

Jaki przebieg?

Napisano

> W mojej Toyocie na początku kwietnia kończy się gwarancja (Avensis diesel 2.0 D4D, 2011r).

> Toyota zaproponowała wykupienie gwarancji na kolejny rok. Kosztuje to coś koło 700PLN i obejmuje

> Nie dotyczy elementów podlegających normalnemu zużyciu w czasie eksploatacji auta - amortyzatory,

> tarcze, klocki itd.

No to ładnie zeszli z ceny. Parę lat temu chcieli prawie trzy tysiące.

Poczytaj uważnie warunki gwarancji i dolicz przegląd w aso.

Napisano

> Około 140tys.

Za 7 stówek brałbym w ciemno ok.gif

Napisano

doczytaj co obejmuje - silnik jako całośc czy tylko blok , obudowe skrzyni biegów i tego typu duperele które nigdy się nie zepsują , a wtryski, łożyska, synchronizatory , rozrząd, zawory , altek, rozrusznik, itd

Napisano

> tarcze, klocki itd.

Jesli obejmuje turbo, wtryski i DKZ to ja bym bral.

700PLN to nie jest duza kwota w stosunku do rocznego kosztu utrzymania auta ok.gif

Napisano
  • Autor

> doczytaj co obejmuje - silnik jako całośc czy tylko blok , obudowe skrzyni biegów i tego typu

> duperele które nigdy się nie zepsują , a wtryski, łożyska, synchronizatory , rozrząd, zawory ,

> altek, rozrusznik, itd

Tekst kopiuje się z jakimiś krzakami, więc obrazek. Wygląda na to, że gwarancja obejmuje wszystko co trzeba

288306512-Przechwytywanie.JPG

Napisano

> Tekst kopiuje się z jakimiś krzakami, więc obrazek. Wygląda na to, że gwarancja obejmuje wszystko

> co trzeba

jakiś tekst

ONI dobrze wiedzą co pada nagminnie a co przypadkowo.

Wliczone w cenę.

I tego nagminnego tu pewnie nie ma grinser006.gif

Napisano

> Tekst kopiuje się z jakimiś krzakami, więc obrazek. Wygląda na to, że gwarancja obejmuje wszystko

> co trzeba

To jeszcze poszukaj w tej umowie dokładnej definicji "awarii" oraz czym się różni od usterki i zużycia eksploatacyjnego. Może się okazać, że ubezpieczenie obejmuje np. awarię skrzyni biegów, ale tylko wtedy, jak skrzynia się zablokuje, pęknie i nie będzie można kontynuować jazdy. Zgrzytający synchronizator, czy huczące łożysko może nie podlegać pod to ubezpieczenie.

Napisano

> To jeszcze poszukaj w tej umowie dokładnej definicji "awarii" oraz czym się różni od usterki i

> zużycia eksploatacyjnego.

trafiłeś w sedno, słówka KLUCZ ok.gif

Napisano

> tarcze, klocki itd.

do swojego AVE kupilem - ale ja bralem uzywane, co prawda od mojego pracodawcy wiec ze 100% znana historia, ale zawsze jakies ryzyko jest. 700pln to nieduzy koszt a w razie wiekszej awarii (przynajmniej teoretycznie) mam szanse odzyskac kase za naprawe. W swoim ASO slyszalem ze z tej gwarancji robili komus skrzynie bo sie wysypala. Podobno nie bylo problemu.

Wez tez pod uwage ze w tej cenie (przynajmniej w moim ASO) masz gruntowny przeglad kwalifikujacy - u mnie pare rzeczy wyszlo i odrazu je sobie zrobilem smile.gif

Napisano

> Wez tez pod uwage ze w tej cenie (przynajmniej w moim ASO) masz gruntowny przeglad kwalifikujacy -

> u mnie pare rzeczy wyszlo i odrazu je sobie zrobilem

No to własnie może tu jest "haczyk"? Ubezpieczenie kosztuje stosunkowo niewiele, ale podczas "przeglądu kwalifikującego" zawsze coś znajdą - i tutaj sobie odrobią niską cenę.

Napisano

> No to własnie może tu jest "haczyk"? Ubezpieczenie kosztuje stosunkowo niewiele, ale podczas

> "przeglądu kwalifikującego" zawsze coś znajdą - i tutaj sobie odrobią niską cenę.

u mnie 'znalezli' tylko to co juz wczesniej wiedzialem ze znajda wink.gif niespodzianek nie bylo, a nawet powiedzialbym ze wrecz przeciwnie. Bo walilo cos w zawieszeniu i spodziewalem sie ze cos grubego bedzie, a okazalo sie ze wystarczy podkleic klocki hamulcowe bo lataja w zaciskach i mam spokoj wink.gif

na plus wlasnie licze ze poprawili mi samopoczucie ze nie kupilem calkiem grata i wiekszych niespodzianek sie nie powinienem spodziewac wink.gif