Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dołożenie napędu do bramy przesuwnej

Featured Replies

Napisano

Da radę to ogarnąć samemu? Brama przesuwna w świetle 5m, mam napęd i szynę też 5m, prąd przy bramie wyprowadzony - da radę to podlączyć i skonfigurować samemu?

Bo gość co mi robi bramę montuje swoje napędy cholernie drogie i nie chce podlączać "obcego". A ja teraz kombinuję co zrobić z napędem, który posiadam...

Napisano

> Da radę to ogarnąć samemu? Brama przesuwna w świetle 5m, mam napęd i szynę też 5m, prąd przy bramie

> wyprowadzony - da radę to podlączyć i skonfigurować samemu?

> Bo gość co mi robi bramę montuje swoje napędy cholernie drogie i nie chce podlączać "obcego". A ja

> teraz kombinuję co zrobić z napędem, który posiadam...

mozna, masz instrukcj obsługi i tyle, w necie tez sa poradniki

Napisano

Bez problemu, jak masz przygotowane miejsce to 30 min roboty

Napisano

> Da radę to ogarnąć samemu? Brama przesuwna w świetle 5m, mam napęd i szynę też 5m, prąd przy bramie

Jeśli tylko nie masz dwóch podwójnie lewych rąk, wykształcony choćby w minimalnym stopniu zmysł techniczny i nie boisz się prądu - dasz radę grinser006.gif

Napisano

Podstawa to solidne mocowanie napędu do fundamentu bramy. Tu wychodzi najwięcej problemów po latach.

Napisano

> Bez problemu, jak masz przygotowane miejsce to 30 min roboty

Spoczko. 5 min przyspawanie mocowań szyny i przykręcenie szyny.

5 min zakotwienie napędu.

5 min montaż napędu + elektryka.

5 min montaż sterowania + programowanie.

5 min malowanie farbą po spawach - akurat zdążyły wystygnąć.

No i 5 min testy i regulacja.

Akurat 30 min.

Napisano

taaa, chyba na wyjecie z pudla i rozpakowanie wszystkich kawalkow...

Napisano

Jak masz napęd, bramę i szynę, które będą pasować do siebie mechanicznie, to chwila moment grinser006.gif

Napisano

> Spoczko. 5 min przyspawanie mocowań szyny i przykręcenie szyny.

Przed montazem napędu?

> 5 min zakotwienie napędu.

Jezeli masz przygotowaną zabetonowana podstawę. Bo w mocowanie na kołki fi12 w beton to nie wierzę.

> 5 min montaż napędu + elektryka.

Z montazem fotokomórek i przeciągnięciem przewodów do nich?

> 5 min montaż sterowania + programowanie.

Jezeli instrukcja jest zrozumiala, albo montujesz na okragalo takie same napędy.

> 5 min malowanie farbą po spawach - akurat zdążyły wystygnąć.

> No i 5 min testy i regulacja.

> Akurat 30 min.

No to szybki jesteś.

Napisano

> Przed montazem napędu?

> Jezeli masz przygotowaną zabetonowana podstawę. Bo w mocowanie na kołki fi12 w beton to nie wierzę.

> Z montazem fotokomórek i przeciągnięciem przewodów do nich?

> Jezeli instrukcja jest zrozumiala, albo montujesz na okragalo takie same napędy.

> No to szybki jesteś.

"Nie rozpoznałbyś ironii, nawet gdyby wyskoczyła zza krzaka i kopnęła Cię w dupę" skromny.gif

Napisano

> Spoczko. 5 min przyspawanie mocowań szyny i przykręcenie szyny.

> 5 min zakotwienie napędu.

> 5 min montaż napędu + elektryka.

> 5 min montaż sterowania + programowanie.

> 5 min malowanie farbą po spawach - akurat zdążyły wystygnąć.

> No i 5 min testy i regulacja.

> Akurat 30 min.

nic nie spawalem. Przykrecilem szyne do bramy srubami samogwintujacymi. Nalozylem naped na mocowania, przykrecilem, podlaczylem prad i tyle. Programowac w zasadzie nie ma co. Naped Nice.

jak jestes powolny i sprawdzasz wszystko 10 razy to mozesz sie bawic 2 godziny. Mi bylo szkoda czasu. Dziala juz 6 lat i jakos zepsuc sie nie chce.

Najwiecej roboty jest z przygotowaniem podstawy dlatego pisalem, ze jak masz przygotowane miejsce. Szalunek, ustawienie mocowan, zalanie. Potem juz leci z gorki. No chyba, ze ktos robil "na oko" i nic nie pasuje.

Napisano

> Przed montazem napędu?

a czemu nie? Listwy sa z regulacja. Jak masz dobrze wymierzona podstawe to pozniej tylko kosmetyka.

> Jezeli masz przygotowaną zabetonowana podstawę. Bo w mocowanie na kołki fi12 w beton to nie wierzę.

pisalem o przygotowanym miejscu montarzu.

> Z montazem fotokomórek i przeciągnięciem przewodów do nich?

nie

> Jezeli instrukcja jest zrozumiala, albo montujesz na okragalo takie same napędy.

> No to szybki jesteś.

w nice kable z zasilaniem. Kranocwki dzialaja same, wszystko jest zaprogramowane. Jak chcesz sie bawic w furtki to wiecej zabawy. Wgranie pilota tez jest banalne.

Dolozenie foto to tez jeden dodatkowy kabel do napedu. To nie fizyka jadrowa...

Napisano

> Jak masz napęd, bramę i szynę, które będą pasować do siebie mechanicznie, to chwila moment

nie, z tydzien roboty. Jak sie zastanawiasz to dwa rotfl.gif

Napisano

> "Nie rozpoznałbyś ironii, nawet gdyby wyskoczyła zza krzaka i kopnęła Cię w dupę"

Zapewne gdyby byla Twojej postury, to nie, bo by mi gdzies pod kolanami przeleciala i w krzaki wpadla zlosnik.gif

Napisano

> a czemu nie? Listwy sa z regulacja. Jak masz dobrze wymierzona podstawe to pozniej tylko kosmetyka.

Większośc bram się "przeważa" gdy srodkiem mija wózki i to trzeba uwzględnić, a regulacja listew to kilkanascie mm.

> pisalem o przygotowanym miejscu montarzu.

To spora róznica - dodajmy, że przygotowanym pod konkretny napęd.

> nie

> w nice kable z zasilaniem. Kranocwki dzialaja same,

W większości bram montujesz na szynie magmesy lub odbojniki.

> wszystko jest zaprogramowane. Jak chcesz sie

> bawic w furtki to wiecej zabawy. Wgranie pilota tez jest banalne.

Zalezy od bramy, z jedna sasiad mial sporo zabay.

> Dolozenie foto to tez jeden dodatkowy kabel do napedu. To nie fizyka jadrowa...

Dwa, z których jeden trzeba przeprowadzić do przeciwnego slupka. Cbyba, że masz barierę z lustrem.

Napisano

> Zapewne gdyby byla Twojej postury, to nie, bo by mi gdzies pod kolanami przeleciala i w krzaki

> wpadla

Nie ma szans, na pewno zahaczyłbym o Twoje ego...

Napisano

> Większośc bram się "przeważa" gdy srodkiem mija wózki i to trzeba uwzględnić, a regulacja listew to

> kilkanascie mm.

> To spora róznica - dodajmy, że przygotowanym pod konkretny napęd.

> W większości bram montujesz na szynie magmesy lub odbojniki.

> Zalezy od bramy, z jedna sasiad mial sporo zabay.

> Dwa, z których jeden trzeba przeprowadzić do przeciwnego slupka. Cbyba, że masz barierę z lustrem.

Jeden, proponuje najpierw przeczytać instrukcje a potem pisać.

Napisano

> Jeden, proponuje najpierw przeczytać instrukcje a potem pisać.

To znaczy, że masz bramę z jednym? No widzisz, a ja i wszyscy sasiedzi mamy bramy, w których trzeba doprowadzić do jednego slupka przewód dwużylowy z zasilaniem 24V~, a do drugiego czterozylowy, z takim samym zasilaniem oraz dwiema zylami obwodu NC.

Napisano

> Nie ma szans, na pewno zahaczyłbym o Twoje ego...

Najwyzej obiektywem od kamerki, jakbyć ja mial na selfie stick zlosnik.gif

Napisano

> To znaczy, że masz bramę z jednym? No widzisz, a ja i wszyscy sasiedzi mamy bramy, w których trzeba

> doprowadzić do jednego slupka przewód dwużylowy z zasilaniem 24V~, a do drugiego czterozylowy,

> z takim samym zasilaniem oraz dwiema zylami obwodu NC.

Jesteś mistrzem odwracania kota ogonem. Możesz mieć nawet sąsiadów kosmitów z czterema rękoma. Nie zmienia to tego, ze w nice jest jeden doprowadzony kabel z foto.

Napisano

> Jesteś mistrzem odwracania kota ogonem. Możesz mieć nawet sąsiadów kosmitów z czterema rękoma. Nie

> zmienia to tego, ze w nice jest jeden doprowadzony kabel z foto.

Oczywiscie. Tylko ze drugim jest połączony nadajnik i odbiornik - podajacym 24V~. I on Ci się sam przeciągnąl pod progiem bramy? Bo to o niego pytalem, a kota ogonem usilujesz odwrócić Ty, wyjątkowo nieudolnie.

Napisano

> Oczywiscie. Tylko ze drugim jest połączony nadajnik i odbiornik - podajacym 24V~. I on Ci się sam

> przeciągnąl pod progiem bramy? Bo to o niego pytalem, a kota ogonem usilujesz odwrócić Ty,

> wyjątkowo nieudolnie.

JEDEN, slownie jeden kabel od foto do napedu. Czyli do napędu wchodzą dwa 2 żyłowe kable jednym jest doprowadzone zasilanie do napędu a drugim są podlączone DWIE fotokomórki. Nie ma wiecej kabli, nie przeciągneły ich krasnoludki ja też nie.Nie wiem jak mam napisac zebys zajarzył. Jak masz wątpliwości to polecam (po raz kolejny) instrukcje obsługi. Do znalezienia w necie.

EOT, szkoda klawiatury.

Napisano

> JEDEN, slownie jeden kabel od foto do napedu. Czyli do napędu wchodzą dwa 2 żyłowe kable jednym

> jest doprowadzone zasilanie do napędu a drugim są podlączone DWIE fotokomórki. Nie ma wiecej

> kabli, nie przeciągneły ich krasnoludki ja też nie.

I co, dwie komórki masz na tym samym slupku, czy jednak po dwóch stronach bramy i połączone przewodem, który trzeba ulozyć?

> Nie wiem jak mam napisac zebys zajarzył.

> Jak masz wątpliwości to polecam (po raz kolejny) instrukcje obsługi. Do znalezienia w necie.

> EOT, szkoda klawiatury.

W wolnej chwili zobaczę.

Edit: uparles się na Nice, to sprawdzilem schematy Nice. Uzywają standardowych fotokomórek, z zasilaniem nadajnika i odbiornika 24V~/-, czyli dwie zyły. Do tego z odbiornika musi byc doprowadzona pętla NC, w niektórych napędach moze mieć jedną zyłę wspólną z zasilaniem, gdy jest stałopradowe. Za to w ukladach z więcej, niz jedną barierą, zalecaja doprowadzenie do fotek przez nich stosowanych dodatkowego taktowania sygnalem "synchronizacji" zapewniajacym, ze nadajnik jednej bariery nie zakłóci drugiej.

Pokaż schemaf swojego napędu z przyłaczeniem bariery tylko na dwóch zylach.

Napisano

nie szalej , u teścia mieli przygotowane miejsce na napęd i położony kabel zasilający i do fotokomórki

zrobili całość w godzinę

Napisano

> Bo gość co mi robi bramę montuje swoje napędy cholernie drogie i nie chce podlączać "obcego". A ja

> teraz kombinuję co zrobić z napędem, który posiadam...

jeżęli da się kupić napęd z instrukcją do samodzielnego montażu to znaczy że może to zrobić człowiek o inteligencji przeciętnego szympansa

nie jest to w końcu obsługa reaktora atomowego żeby z tego doktoraty pisać

ja już zamontowałem 2 napędy do drzwi garażowych - działają bez problemu, a 300 zł w kieszeni (za każdy)

Napisano

> nic nie spawalem.

I bardzo dobrze ok.gif Przy dużej długości bramy spawanie może spowodować, że brama będzie w kształcie banana wink.gif

Też nie spawałem, wierciłem i gwintowałem otwory pod śruby mocujące listwę.