Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MPV do oceny....

Featured Replies

Napisano

> http://olx.pl/oferta/mazda-mpv-7-foteli-ladne-rodzinne-autko-CID5-ID9Ou81.html#128f897feb

> Widzicie coś?Bo zdjęcie Mirkowe i niczego dopatrzeć się nie mogę?

tylko i wylacznie ogledziny na miejscu. Niestety te auta lubia rdzewiec. Kolega pojechal po taka do niemiec. Obejrzal kilkadziesiat i dopiero w salonie mazdy znalazl uzywke, ktora nie miala rdzy. Po jednej zimie u nas powychodzily juz purchle

Napisano
  • Autor

> Bita, bo ma wymieniony tłumik

Może przerdzewiał.Nie fetujmy aż tak ,,wyrokami'' zlosnik.gifNiestety tych aut nie ma dużo ,a większość to i tak diesle których nie chce.

Napisano

> http://olx.pl/oferta/mazda-mpv-7-foteli-ladne-rodzinne-autko-CID5-ID9Ou81.html#128f897feb

Sąsiad ma taką, z zewnątrz wygląda super. Raz go pytam dlaczego nią nie śmiga a mniejszą Toyotą a on na to, że właśnie szuka w dobrej cenie pasa przedniego bo przerdzewiał. I faktycznie zaglądam pod spód a tam masakra, rdza żre aż chrupie.

Napisano

> Może przerdzewiał.Nie fetujmy aż tak ,,wyrokami'' Niestety tych aut nie ma dużo ,a większość to i

> tak diesle których nie chce.

Szukaj picnic/avensis verso 2.0 ok.gif

Napisano
  • Autor

> Szukaj picnic/avensis verso 2.0

Nie mają rozsuwanych drzwi.

Napisano

Miałem taką, nawet zieloną, tyle że wersję 2004 po FL. I z dieslem. Sprzedałem niedawno.

Główna wada tego modelu to rdza. Lecą przednie błotniki, progi pod tylnymi drzwiami, przedni i tylny pas, tylne nadkola. Trzeba uważać, bo w zasadzie nie sposób jest dostać reparaturek tylnych nadkoli a niewielu blacharzy podejmie się dorobienia na zamówienie.

Jeśli chcesz jeździć w 5+ osób, szukaj wersji Exclusive, bo ona ma oddzielnie regulowaną klimatyzację dla III rzędu siedzeń. Zwykłe wersje mają tylko ogrzewanie na tył.

Model MPV jest dość ubogo wyposażony, ale ma wszystko, czego można potrzebować. Mnie brakowało komputera pokładowego, ale nie było go tylko w wersji z dieslem.

Obawiałbym się o silnik benzynowy, bo może sobie słabo radzić z 1.8t autem. Ale można go przerobić na gaz i dac butlę zamiast koła zapasowego, które jest podwieszane z tyłu. Choć ja wolałem diesla, który jest całkiem przyzwoity, jesli się mądrze kupi: wie się o wadach diesla CITD RF5C.

W dieslu drogie K2M - wymiana to koszt około 4k zł.

Samochód wygodny, mega pojemny, dobry do dalszych podróży. W mieście też sobie spoko radzi, choć polecam czujniki parkowania.

Jak coś chcesz wiedzieć więcej, to wal śmiało. Miałem ten samochód przez 5 lat.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> Miałem taką, nawet zieloną, tyle że wersję 2004 po FL. I z dieslem. Sprzedałem niedawno.

Wiem pamiętam zastanawiałem się nad nią zlosnik.gif

> Główna wada tego modelu to rdza. Lecą przednie błotniki, progi pod tylnymi drzwiami, przedni i

> tylny pas, tylne nadkola. Trzeba uważać, bo w zasadzie nie sposób jest dostać reparaturek

> tylnych nadkoli a niewielu blacharzy podejmie się dorobienia na zamówienie.

Dlatego też musiał bym go przepatrzyć na kanale.

> Jeśli chcesz jeździć w 5+ osób, szukaj wersji Exclusive, bo ona ma oddzielnie regulowaną

> klimatyzację dla III rzędu siedzeń. Zwykłe wersje mają tylko ogrzewanie na tył.

Generalnie 2 tylne siedzenia lecą do kosza.Nie potrzebuje ich-potrzebna mi przestrzeń bagażowa na wózki ,rowerki etc.

> Model MPV jest dość ubogo wyposażony, ale ma wszystko, czego można potrzebować. Mnie brakowało

> komputera pokładowego, ale nie było go tylko w wersji z dieslem.

Ten akurat ma.

> Obawiałbym się o silnik benzynowy, bo może sobie słabo radzić z 1.8t autem. Ale można go przerobić

> na gaz i dac butlę zamiast koła zapasowego, które jest podwieszane z tyłu

Dlatego też muszę się nim przejechać.W 626 2,0 benzyna daje radę choć pupy nie urywa.A tutaj prawie 0,5 tony wiecej.

. Choć ja wolałem

> diesla, który jest całkiem przyzwoity, jesli się mądrze kupi: wie się o wadach diesla CITD

> RF5C.

> W dieslu drogie K2M - wymiana to koszt około 4k zł.

Ano właśnie ,dlatego też nie kupiłem od Ciebie.Pakiet startowy na wejściu z blachą sądze ,że wyniósł by 6+.

> Samochód wygodny, mega pojemny, dobry do dalszych podróży. W mieście też sobie spoko radzi, choć

> polecam czujniki parkowania.

> Jak coś chcesz wiedzieć więcej, to wal śmiało. Miałem ten samochód przez 5 lat.

ok.gif

> Pozdrawiam

> Bartek

Napisano

> Generalnie 2 tylne siedzenia lecą do kosza.Nie potrzebuje ich-potrzebna mi przestrzeń bagażowa na

> wózki ,rowerki etc.

Picasso sobie kup, na rodzinny dupowóz nadaje się idealnie, a będzie tańsze w utrzymaniu niż mazda. Rudej też nie ma, jedynie progi z przodu potrafi pobierać, ogarnia się to za 2-3 stówki, reszta blachy ocynkowana, 3 oddzielne fotele z tyłu. Przymierz się do betoniary, miałem, chwaliłem sobie.

Napisano

> Picasso sobie kup, na rodzinny dupowóz nadaje się idealnie, a będzie tańsze w utrzymaniu niż mazda.

> Rudej też nie ma, jedynie progi z przodu potrafi pobierać, ogarnia się to za 2-3 stówki,

> reszta blachy ocynkowana, 3 oddzielne fotele z tyłu. Przymierz się do betoniary, miałem,

> chwaliłem sobie.

Tyle że XP to jednak samochód o numer mniejszy od Mazdy MPV. W bagażniku Mazdy woziłem wózek bliźniaczy bez konieczności jego składania. icon_eek.gifok.gif

Pozdro

B

Napisano

> Wiem pamiętam zastanawiałem się nad nią

Aaaaaaaaa no tak! smile.gif

> Dlatego też musiał bym go przepatrzyć na kanale.

Koniecznie. W zasadzie każdego japońca z tamtych lat trzeba dokładnie przejrzec na okoliczność rdzy, bo niestety nie była to ich mocna strona.

> Generalnie 2 tylne siedzenia lecą do kosza.Nie potrzebuje ich-potrzebna mi przestrzeń bagażowa na

> wózki ,rowerki etc.

No to przestrzeni bagażowej będziesz miał aż nadto.

> Ten akurat ma.

Można się przyzwyczaić do braku kompa podróżnego, ale moim zdaniem takie braki w modelu z lat 2000+ to dziwne niedopatrzenie.

> Dlatego też muszę się nim przejechać.W 626 2,0 benzyna daje radę choć pupy nie urywa.A tutaj prawie 0,5 tony wiecej.

Będzie sporo palił. Do ruszenia ten masy przydałby się moment. Diesel go daje, aż w zapasie. Możesz jeszcze pomyśleć nad amerykańską wersją z V6 pod maską. I zagazować toto.

> Ano właśnie ,dlatego też nie kupiłem od Ciebie.Pakiet startowy na wejściu z blachą sądze ,że

> wyniósł by 6+.

Mógłby.

Ale gdybym dzisiaj jeszcze raz miał kupować MPVkę, to szukałbym na Zachodzie, ściągał wersję Exclusive z silnikiem diesla, wybierał egzemplarz z jak najzdrowszą blachą i od razu ją zabezpieczył antykorozyjnie. Bo w sumie to fajny samochód.

A zastanawiałeś się nad EuroVan1? Mam teraz i nie narzekam.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Tyle że XP to jednak samochód o numer mniejszy od Mazdy MPV. W bagażniku Mazdy woziłem wózek

> bliźniaczy bez konieczności jego składania.

> Pozdro

> B

Bliźniaków nie mam, więc nie przymierzałem wózka duo, ale wrzucałem w pikusia wszystko co potrzebne nawet na 2 tyg wyjazdy, a z małymi dzieciakami zapotrzebowanie na miejsce było dość istotne.

Napisano

> Bliźniaków nie mam, więc nie przymierzałem wózka duo, ale wrzucałem w pikusia wszystko co potrzebne

> nawet na 2 tyg wyjazdy, a z małymi dzieciakami zapotrzebowanie na miejsce było dość istotne.

Ja 2 lata temu jechałem w trzech chłopa do Austrii na tygodniowy wyjazd na narty. Czyli nie mieliśmy za wiele bagażu. O ile z przodu podróżowało się w miarę przyzwoicie, o tyle z tyłu nie mogłem sobie znaleźć miejsca. A duży nie jestem, raptem 175cm. Tak więc mam wyrobione zdanie nt. Pikusia.

Ale może to dlatego, że od ponad 6 lat jeżdżę pojazdem typu MPV a wcześniej jeździłem Mondeo kombi. Nie krytykuję Pikusia, ale też się nim nie zachwycam.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Ja 2 lata temu jechałem w trzech chłopa do Austrii na tygodniowy wyjazd na narty. Czyli nie

> mieliśmy za wiele bagażu. O ile z przodu podróżowało się w miarę przyzwoicie, o tyle z tyłu

> nie mogłem sobie znaleźć miejsca. A duży nie jestem, raptem 175cm. Tak więc mam wyrobione

> zdanie nt. Pikusia.

> Ale może to dlatego, że od ponad 6 lat jeżdżę pojazdem typu MPV a wcześniej jeździłem Mondeo kombi.

> Nie krytykuję Pikusia, ale też się nim nie zachwycam.

> Pozdro

> Bartek

To jest napompowany kompakt i trzeba być tego świadomym, poza tym dorosły facet z tyłu w żadnym aucie nie będzie miał wygodnie (nie piszę o autobusach typu quest). Opisałem picasso w założeniach czysto rodzinnych, foteliki na oddzielnych fotelach z tyłu, duży kufer, wygodne do podróżowania.

Napisano
  • Autor

> Picasso sobie kup, na rodzinny dupowóz nadaje się idealnie, a będzie tańsze w utrzymaniu niż mazda.

> Rudej też nie ma, jedynie progi z przodu potrafi pobierać, ogarnia się to za 2-3 stówki,

> reszta blachy ocynkowana, 3 oddzielne fotele z tyłu. Przymierz się do betoniary, miałem,

> chwaliłem sobie.

Nie podoba mi się.Ponadto nie ma rozsuwanych drzwi bocznych.Gdyby avensis verso miała to brałbym z d4d (akurat znajomy się ostatnio pozbywał).

Napisano
  • Autor

> A zastanawiałeś się nad EuroVan1? Mam teraz i nie narzekam.

Jakoś leży mi ta MPV ale fakt faktem musze przejechać się parę km ,żeby zobaczyć jak ta benzyna jedzie.Ciśnienia na zakup już nie mam ,musze do września temat opanować(dowożenie dzieci do przedszkola i żłobka)a 626 szkoda sprzedawać (no chyba ,że żona ze względu na gabaryt nie ogarnie do jazdy po mieście)szczególnie ,że ma blachę perfekt.Patrzyłem jeszcze na mazdę 5 ale jakaś za bardzo obła dla mnie.W Chrystlera też nie bardzo chce iść.

Edyta:fajnie jakby miała jeszcze webasto ale same diesle się z tym wyświetlają irked.gif

Napisano

> Jakoś leży mi ta MPV ale fakt faktem musze przejechać się parę km ,żeby zobaczyć jak ta benzyna

> jedzie.Ciśnienia na zakup już nie mam ,musze do września temat opanować(dowożenie dzieci do

> przedszkola i żłobka)a 626 szkoda sprzedawać (no chyba ,że żona ze względu na gabaryt nie

> ogarnie do jazdy po mieście)szczególnie ,że ma blachę perfekt.Patrzyłem jeszcze na mazdę 5 ale

> jakaś za bardzo obła dla mnie.W Chrystlera też nie bardzo chce iść.

> Edyta:fajnie jakby miała jeszcze webasto ale same diesle się z tym wyświetlają

Mazda 5 to żaden minivan, ciasnawe toto. Blachę ma słabą, tyle że wyglądem trochę ładniejsze. Sąsiad z bloku miał, to potem z radością brał ode mnie octavię 1.6 bo chce odpocząć od nowoczesności Mazdy 5 grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> rdza i części drogie

Ceny części jakoś przeżyje ,gorzej z rdzą ......

Napisano

Daj se siana z MPV. Znajomy ma to od spodu podłużnice otwierają się od rudej jak kwiatki na wiosnę. Alfa 147 która ideałem zabezpieczenia przed rdzą nie jest to przy tym aucie ma karoserię trwałą jak skała hehe.gif Jak chcesz trwałego i taniego vana to kup Ulysse/806/Zeta/Evasion, tam nawet w rocznikach 96 jest malutko rdzy a dostaniesz jeszcze 2001-2002.

Napisano
  • Autor

> ziomek

> szukasz igły ?

> auto 15 lat i cena 8tys zł

Ziomek nie interesuje mnie przebieg(bo widzę ,że kręcony) i za bardzo wnętrze(bo ogarnę).Ale całościowej blacharki nie chce mi się robić.

Napisano
  • Autor

> Daj se siana z MPV.

Muszę się przejechać nią bo 2,0 z tego co widze(ten 122KM) ma prawie 15 sekund do 100 sick.gif to o 50% dłużej niż moja 626 a ona jakimś sprinterem specjalnym nie jest.Taki czas kojarzy mi się z polonezem sick.gif

Napisano

> Rudej też nie ma, jedynie progi z przodu potrafi pobierać

podobno problem dotyczy tylko przedlifta hmm.gif