Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak poznać, że spala także benzynę?

Featured Replies

Napisano

w trakcie jazdy na LPG? Mowa o niewielkich ilościach, dających wymierny efekt np. po 1 kkm

Napisano

1-zatankować noPb do pełna "pod korek"

2-jeździć tylko na LPG, uruchamiać silnik tylko na LPG awaryjnie

3-po np. 3 miesiącach lub jak wolisz 1000 km ponownie zatankować noPb pod korek

4-to co się udało zatankować skorygować o możliwe odparowanie noPb przy wysokich temperaturach

Pozdr.

Napisano

> 2-jeździć tylko na LPG, uruchamiać silnik tylko na LPG awaryjnie

W przypadku Brc niemożliwe

Napisano

> 1-zatankować noPb do pełna "pod korek"

> 2-jeździć tylko na LPG, uruchamiać silnik tylko na LPG awaryjnie

Na starcie, przez jakieś 2 s i tak spala benzynę. Przynajmniej u mnie. Sprawdzone jak wyjeździłem benzynę do ostatniej kropli i chciałem odpalić - ze 3-4 s musiałem kręcić rozrusznikiem.

Napisano
  • Autor

> Na starcie, przez jakieś 2 s i tak spala benzynę. Przynajmniej u mnie. Sprawdzone jak wyjeździłem

> benzynę do ostatniej kropli i chciałem odpalić - ze 3-4 s musiałem kręcić rozrusznikiem.

Probem wyglada mniej wiecej tak (inst. Lovato 2 gen.) : po wejściu na b. wysoki obroty przelącza na benzynę - kontrolka mruga jakby była przed przełaczeniem na gaz (i faktycznie jest), po pewnym czasie - przelącza się na gaz.

Problem ten chyba istniał wcześniej, natomiast obecnie - wydłużył się czas ponownego przejścia na gaz. Innymi słowy, zaczać przejażdzać 370 km, miast, powiedzmy 340 km, tyle że spala ze 3-4 l noPb. Wcześniej było to praktycznie niezauważalne.

Napisano

nie wiem jak jest w lovato, ale sa sterowniki 2gen. gdzie w opcjach nalezy rowniez ustawic powrot na PB po przekroczeniu gornej wartosci obrotow, np. 6000. W takim przypadku powyzej 6000obr spala tylko PB, jesli obroty spadna przelacza sie automatycznie na LPG. Chodzi o to że w normalnych warunkach ECU robi odcinke po przekraczeniu pewnego progu obrotów. Przy zasilaniu 2gen. takiej odcinki ECU nie jest w stanie zrobic, bo prace przejmuje sterownik LPG. Podlącz kompa i sprawdz jak masz ustawione. Moze trzeba podnieść ten próg jesli lubisz sportową jazde wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak jest w lovato, ale sa sterowniki 2gen. gdzie w opcjach nalezy rowniez ustawic powrot

> na PB po przekroczeniu gornej wartosci obrotow, np. 6000. W takim przypadku powyzej 6000obr

> spala tylko PB, jesli obroty spadna przelacza sie automatycznie na LPG. Chodzi o to że w

> normalnych warunkach ECU robi odcinke po przekraczeniu pewnego progu obrotów. Przy zasilaniu

> 2gen. takiej odcinki ECU nie jest w stanie zrobic, bo prace przejmuje sterownik LPG. Podlącz

> kompa i sprawdz jak masz ustawione. Moze trzeba podnieść ten próg jesli lubisz sportową jazde

Ba. W Leonardo pro mam nawet tak, że odcinke na LPG mam na 7 krpm, na benzynie ciągnie tylko do 6,5 grinser006.gif

W tym zaś Lovato coś tam się raczej poprzestawiało, rzekłbym

Napisano
  • Autor

> silnik zapalony - wyciagnac przekaznik pomy paliwa lub bezpiecznik

fajne rozwiazanie 893goodvibes.gif