Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Auto firmowo - rodzinne

Featured Replies

Napisano

W sumie nie myślałem jeszcze nad zmianą auta, ale dla kolegów w firmie kończy się leasing, a że proces jest zawiły i żmudny zastanawiam się czy nie podłączyć się (było by szybciej) i przejść z użytku prywatnego na auto firmowe.

Problem w tym, że 8 lat z Subaru trochę mnie rozpuściło i stałem się bardziej wymagający confused.gif.

Rozglądam się więc za autem uniwersalnym: delegacje (głównie po pl), codzienne dojazdy do pracy, raz na jakiś czas wypad wakacyjny w komplecie 2+2. Rocznie ok 30kkm, leasing na 3 lata.

Wymagania:

- auto dające przyjemność z jazdy (Skoda i Opel odpadają)

- min 190KM i <9s do 100km/h

- raczej benzyna, bo będzie taniej i sprawniej

- przestronne wnętrze 5drzwiowe / kombi

- automat

- bogate wyposażenie (dobre światła, oem navi, dobre nagłośnienie. itp)

- wygodne fotele przednie

- długość do 4,8m max

- odnośnie ceny ograniczenie jest rata leasingu do ok 2.8-3kzł /max za full service, co daje ok 130-150kzł za samochód.

Mile widziane:

- AWD

- wyższe zawieszenie

- regulowane tylne fotele (przód/tył i kąt oparcia)

- podwyższanie foteli dla dzieci (pot. poddupniki) w tylnych siedzeniach

- wentylowane przednie fotele

Moje typy:

1. Volvo V60

Póki co mamy ofertę na wersję Kinetic 2.0 245KM 8AT, z dużym rabatem i prawie max wersją mieści się limicie oraz spełnia większość wymagań

Pytanie co to za skrzynia 8-biegowa icon_eek.gif ? Podobno całkiem fajnie to jeździ i sporo ma miejsca, nie miałem jeszcze czasu tym pojeżdzić. Trochę nie podoba mi się za to środek, tzn deska. To nie jest bliźniacze auto do jakiegoś np Forda ?

2. Outback

Auto mi się w końcu znów podoba, jest fajnie zrobione, ale .. nie ma wyboru silników tongue.gif. Chce przejechać się 2.5i cvt, niby jest lepiej niż było, ale w cuda nei wierzę. Reszta jak najbardziej ok.gif

3. S-max.

Powershift oraz AWD tylko z dieslem tongue.gif a kusi wersja 245KM, ale pewnie klasyczny automat zabije dynamikę tego klocka tongue.gif.

Ta obecna wersja (MY2015) to jest ta nowa, czy wkrótce ma być nowy model ?

W sumie tyle. Audi ani BMW raczej się w tym przedziale nie kupi ciekawego. Doradźcie na co jeszcze warto zwrócić uwagę hmm.gif

Napisano

jesli nie potzrzebujesz AWD i wyzszego zawiasu to szedlbym w V60

P.S. daj znac koniecznie jak bedziesz sie pozbywac swojego outbacka smile.gif

Napisano
  • Autor

> jesli nie potzrzebujesz AWD i wyzszego zawiasu to szedlbym w V60

coś wiesz więcej o tym aucie ?

Generalnie auto mi się podoba, jest dobrze wyposażone i ma dobry silnik. Jest też XC, muszę porozmawiać z dealerem jaka jest różnica w cenie i czy podobny rabat można dostać.

> P.S. daj znac koniecznie jak bedziesz sie pozbywac swojego outbacka

To jeszcze min kilka miesięcy, poza tym jak nie dostanę tego co zdecyduje to zostane przy Subaru.

Napisano

> coś wiesz więcej o tym aucie ?

> Generalnie auto mi się podoba, jest dobrze wyposażone i ma dobry silnik. Jest też XC, muszę

> porozmawiać z dealerem jaka jest różnica w cenie i czy podobny rabat można dostać.

szef ma v60 d4 6AT

zalety: bardzo cichy, dobrze odizolowany od otoczenia, silnik fajnie mruczy jak na diesla, spalanie 8-9L przy nie lekkiej nodze

wady: bardzo mocno czuc Nm na kierownicy

w/g idelany na autostrade

> To jeszcze min kilka miesięcy, poza tym jak nie dostanę tego co zdecyduje to zostane przy Subaru.

daj znac!

Napisano
  • Autor

> XC 70

Jedna z podstawowych opcji tylko się łapie i to jak naliczą analogiczny rabat jak do V60.

Jak rozumiem, to różne auta (płyta podłogowa) XC70 i V60 ?

Napisano
  • Autor

> Może Accord Tourer z silnikiem 2.4 i skrzynią automatyczną?

Accord EU jest ciasny, wersja US jest ok, w szczególności w wersji CrossTour wink.gif, ale nie jest i nie będzie na razie dostępna u nas.

Napisano

passat B8 1,8tsi dsg ma 8,1 do 100

am jak kupujecie parę to i 2,0 tsi się zmieści w cenie pewnie

ok.gif

Napisano

> Jedna z podstawowych opcji tylko się łapie i to jak naliczą analogiczny rabat jak do V60.

Poczekaj, 130-150kzł to netto czy brutto? blush.gif

W marcu brałem XC70 2.0D4 - po rabacie (ponad 25%) 130 kzł netto. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Poczekaj, 130-150kzł to netto czy brutto?

> W marcu brałem XC70 2.0D4 - po rabacie (ponad 25%) 130 kzł netto.

150kzł brutto, na V60 dostaliśmy ofertę na 155kzł, co daje 126kzł netto.

XC70 pewnie jak pisałem się da kupić z podstawowym silnikiem i skrzynią, będe musiał obadać temat Volvo w salonie.

Napisano

> 150kzł brutto, na V60 dostaliśmy ofertę na 155kzł, co daje 126kzł netto.

> XC70 pewnie jak pisałem się da kupić z podstawowym silnikiem i skrzynią, będe musiał obadać temat

> Volvo w salonie.

To macie drogie finansowanie - za wspomniane XC70 wychodzi (tyle, że na 4 lata) 2.517 zł netto/m-c (z pełna opcja serwisową łącznie z nielimitowanymi oponami). ok.gif

No chyba, że znów mówisz o racie brutto. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To macie drogie finansowanie - za wspomniane XC70 wychodzi (tyle, że na 4 lata) 2.517 zł netto/m-c

> (z pełna opcja serwisową łącznie z nielimitowanymi oponami).

> No chyba, że znów mówisz o racie brutto.

Pisałem po rabacie brutto, ale rata fakt wychodzi nie wielka, możesz zdradzić gdzie ?

Za wspomniane V60 za 126kzł netto rata to 3015 netto.

• 3 miesiące później...
Napisano

> To macie drogie finansowanie - za wspomniane XC70 wychodzi (tyle, że na 4 lata) 2.517 zł netto/m-c

> (z pełna opcja serwisową łącznie z nielimitowanymi oponami).

> No chyba, że znów mówisz o racie brutto.

Pisałem po rabacie brutto, ale rata fakt wychodzi nie wielka, możesz zdradzić gdzie ?

Za wspomniane V60 za 126kzł netto rata to 3015 netto.

W pyte wysoko  :hmm:

Ja dostałem ofertę na V60 D4 Ocean Race [111 kpln po DUŻYM rabacie] na poziomie 2,2 kpln brutto ;]

Napisano
  • Autor

W pyte wysoko  :hmm:

Ja dostałem ofertę na V60 D4 Ocean Race [111 kpln po DUŻYM rabacie] na poziomie 2,2 kpln brutto ;]

Wysoko, dlatego m.in odpuściłem Volvo. Poszedłem w stronę Skody, która ma bardzo niskie raty w stosunku do ceny zakupu.

Napisano

Wysoko, dlatego m.in odpuściłem Volvo. Poszedłem w stronę Skody, która ma bardzo niskie raty w stosunku do ceny zakupu.

A w pierwszym poscie deklarowales, ze Skoda odpada ;]

Napisano
  • Autor

A w pierwszym poscie deklarowales, ze Skoda odpada ;]

Zgadza się, wtedy jak pisałem ten post miałem na myśli obecnego Superb, którym jeździłem. Nowego jeszcze nie było dostepnego.

Od czasu kiedy zobaczyłem na żywo nowy model i pojeździłem nim dwa dni - nie miałem mu nic do zarzucenia.

Napisano

Zgadza się, wtedy jak pisałem ten post miałem na myśli obecnego Superb, którym jeździłem. Nowego jeszcze nie było dostepnego.

Od czasu kiedy zobaczyłem na żywo nowy model i pojeździłem nim dwa dni - nie miałem mu nic do zarzucenia.

JA czekam na kwotowanie new superb:jem:

Narazie w finale mam V60 i XC60, ewentualnie nowy passat (choć VW nie daje tak fajnych rabatów jak Szwedzi).

Napisano
  • Autor

Narazie w finale mam V60 i XC60, ewentualnie nowy passat (choć VW nie daje tak fajnych rabatów jak Szwedzi).

Nie wiem jak Skoda to robi, ale mimo nowego modelu i ceny wyjściowej za max wersję 4x4 280KM z dodatkami jeszcze za ca 170kzł rata wychodzi 2500/m, w tej cenie jest Passat Highline 1.8 lub ubogie Volvo. Kolega zamówił V60, ale ma większy limit, choc nie dostał takiego rabatu i tak bogatej wersji niż ja w Skodzie.

Superba kombi wyceniają już od jakiegoś czasu, lada moment będzie widać pierwsze kombi na ulicach.

Napisano
  • Autor

Freemont :oki:

Freemont niestety nie oferuje nic ciekawego. Jest SUVem co w moim przypadku odpada (taka polityka firmy), ma braki w wyposażeniu a dynamika nawet V6 nie powala.

Napisano

"Szwedziv..... Kolega nie na czasie jest [emoji1]