Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szuranie przednich hamulców

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Kia Rio 1,5 CRDI z 2008 r. Od jakiegoś czasu występuje wspomniane szuranie, do niedawna pomagało mocniejsze wdepnięcie hamulca. Klocki i tarcze z przodu (Lucas) były wymieniane 24 kkm temu (tylne klocki 28 kkm temu) Jazda spokojna częściowo po mieście częściowo po trasie. Klocki już padły czy się zakleszczyły w prowadnicach?

Napisano

Przeczyścić zaciski i jarzma, im szybciej tym mniej zniszczą się klocki.

U mnie jak stanął dolny trzpień prowadzący to przy hamowaniu z 100km+ było takie walenie, że myślałem, że mi koło odpadnie.

Robota w sumie prosta i do ogarnięcia z piwkiem w piątkowe popołudnie, pamiętaj tylko, żeby kupić pastę miedzianą.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Przeczyścić zaciski i jarzma, im szybciej tym mniej zniszczą się klocki.

> U mnie jak stanął dolny trzpień prowadzący to przy hamowaniu z 100km+ było takie walenie, że

> myślałem, że mi koło odpadnie.

> Robota w sumie prosta i do ogarnięcia z piwkiem w piątkowe popołudnie, pamiętaj tylko, żeby kupić

> pastę miedzianą.

> Pozdrawiam BAS

Rozumiem, że kanał do tego niepotrzebny? smile.gif

Napisano

Nie odbija albo masz rant na tarczy i klocek o niego trze. Jak depniesz mocniej to będzie cicho.

Rozebrać, wyczyścić, złożyć. Nie używać pasty miedzianej bo nie wytrzymuje takich temperatur jak sa w hamulcach. Jak nie masz smarowidła to lepiej juz na sucho złożyć niż pasta miedziana.

A jak nie wiesz co robisz to lepiej daj komuś kto wie. Juz takiego jednego znam co chciał 100 zł zaoszczędzić a wydał 2 tysie na lakiernika...

Napisano

> Pacjent to Kia Rio 1,5 CRDI z 2008 r. Od jakiegoś czasu występuje wspomniane szuranie...

Cały czas czy tylko przy lekkim hamowaniu?

Napisano

> Rozumiem, że kanał do tego niepotrzebny?

Tylko coś pod tyłek.

Chłopaki kwestionują smar miedziany to może być grafitowy, chociaż moim zdaniem spokojnie wystarczy miedziany do nasmarowania trzpieni prowadzących.

Możesz się też zaopatrzyć w sprej do czyszczenia hamulców, szczotkę drucianą i kawałek papieru ściernego.

Jeśli masz rant na tarczy to możesz spróbować go delikatnie zeszlifować kątówką.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Cały czas czy tylko przy lekkim hamowaniu?

Czasem cały czas czasem tylko przy hamowaniu

Napisano
  • Autor

> Nie odbija albo masz rant na tarczy i klocek o niego trze. Jak depniesz mocniej to będzie cicho.

> Rozebrać, wyczyścić, złożyć. Nie używać pasty miedzianej bo nie wytrzymuje takich temperatur jak sa

> w hamulcach. Jak nie masz smarowidła to lepiej juz na sucho złożyć niż pasta miedziana.

> A jak nie wiesz co robisz to lepiej daj komuś kto wie. Juz takiego jednego znam co chciał 100 zł

> zaoszczędzić a wydał 2 tysie na lakiernika...

trochę rzeczy już zrobiłem przy autach, jak by co to mam serwisówkę po angielsku i książkę typu "Jeżdżę samochodem xxx" po rosyjsku smile.gif

Napisano

> Czasem cały czas czasem tylko przy hamowaniu

Klocków nie czepiałbym się. Powinny piszczeć jeśli prowadnice się blokują i nie odbijają.

Bardziej coś w pobliżu. Np. przygięta blaszana osłona od wewnętrznej strony tarczy itp. Wystarczy ręką odgiąć minimalnie.

Może jakiś inny element ociera? Obejrzeć trzeba najpierw.

Napisano
  • Autor

> Tylko coś pod tyłek.

> Chłopaki kwestionują smar miedziany to może być grafitowy, chociaż moim zdaniem spokojnie wystarczy

> miedziany do nasmarowania trzpieni prowadzących.

> Możesz się też zaopatrzyć w sprej do czyszczenia hamulców, szczotkę drucianą i kawałek papieru

> ściernego.

> Jeśli masz rant na tarczy to możesz spróbować go delikatnie zeszlifować kątówką.

> Pozdrawiam BAS

Znalazłem na ruskim forum taki mini manual

opis

Quote:

Next, we need to work: the key 14 and the key 17

1. Remove the wheel

2. Turn off the key 14, two bolt of the caliper

3. Raise and remove the caliper, it should be hung so as not to damage the brake pipe, or as I carefully put on

brake disc. But it is better to hang.

4. Remove the pads.

5. The key 17 unscrew two bolts of fastening of a support bracket to the steering knuckle. It is more convenient to use a larger ratchet head to remove the bracket 17..

6. I had soured lower guide. I squeezed in a vise clamp (main without fanaticism, so as not to burst) and key in the 17 developed the guide, then gently hammered into a power strip to ratchet tip guide.

7. Next, a wire brush and Vedeshkoy clear the bracket support, guides, clamps holding pads (I had them removed) protivoskripnuyu plate with the old pads.

8. Clean out the hole for the guide and remove the old anthers.

9. Install new anthers, smazyaem thinly guides and insert into the holes.

10. Next, I smeared the outside surface of the pad, brackets (holding block) protivoskripnuyu plate.

11. be careful not to smear the disc brake caliper bracket put into place, and fasten the bolts.

12. Put the pads

13. pushes the piston (I used a small board and montazhku) tormozuhi monitor the level in the tank, pump out too much

a syringe or a pear.

14. Put in place a support and fasten the rails.

The same conduct on the other side. I all took about 2.5 hours. With smoke breaks and interruptions to communication.

So far, no complaints to the blocks. By the operation of the braking system also no work without even a hint of creak. Grasps at

small brake application.

Co do smarów to było juz tu jakis tekst

Quote:

kupiłem polecany tu Plastilube, nałożyłem na starannie oczyszczone prowadnice i... zacisk przypomniał sobie, że hamowanie dwoma klockami jest skuteczniejsze niż jednym.

elektroda

Quote:

Prowadnice w zacisku hamulcowym na których "pracują" (przesuwają się) klocki hamulcowe smaruje się smarem miedziowym (może być w sprayu, ale znacznie lepiej sprawdzi się smar z tubki lub innego pojemnika gdyż jest znacznie bardziej gęsty i można go swobodniej aplikować).

Smar miedziowy nie wpływa negatywnie na jakość hamowania.

Inne smary niż miedziowy po zetknięciu się z powierzchnią roboczą tarczy/klocka są niebezpieczne, gdyż pogarszają jakość hamowania (w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do zeszklenia się klocków itp. przypadłości wymagających wymiany ich na nowe + dokładne czyszczenie tarczy ham.)

Dobry markowy, smar miedziowy w sprayu świetnie się sprawdza kiedy kupiliśmy jakieś marne klocki, które lubią popiskiwać wtedy wystarczy z umiarem popsikać po tarczy hamulcowej i problem piszczenia znika. (Uwaga! nie robić tego innymi rodzajami smarów!).

Natomiast jeśli chodzi o smarowanie tłoczków potocznie zwanych cylinderkami hamulcowymi polecam specjalne smary do tego przeznaczone.

Często smary takie dodawane są do kompletów naprawczych motocyklowych zacisków hamulcowych. Komplet taki składa się z gumowych uszczelek po których "slizga się" tłoczek i małego pojemniczka ze smarem (często mającym ciekawy np. różowy/czerwony kolor).

Ewentualnie warto się "szarpnąć" i kupić bardzo dobry smar do cylinderków hamulcowych Wurth'a ->

Ta ostatnia wypowied chyba najbardziej sensowna ok.gif

Napisano

> Ta ostatnia wypowied chyba najbardziej sensowna

Mnie się spodobała ta rada:

Quote:

smar miedziowy w sprayu świetnie się sprawdza kiedy kupiliśmy jakieś marne klocki, które lubią popiskiwać wtedy wystarczy z umiarem popsikać po tarczy hamulcowej i problem piszczenia znika.

grinser006.gifbiglaugh.gif Może i piszczenie zniknie, ale czy skuteczność hamulców pozostanie na niezmienionym poziomie, to bym nie był taki pewny... hehe.gif

Napisano

trw-ST1200.jpg

mowa o prowadnicach hamulca i smarze miedziowym, więc dołożę swoje 3 grosze. Też kiedyś wysmarowałem smarem miedziowym i było wszystko elegancko ale do czasu. Przy ujemnych temperaturach zaczęły się problemy. Gdy rozebrałem jarzmo zdziwiłem się, że prowadnica "stoi", miałem problem z ich wyjęciem. Problemem był właśnie rzeczony smar, wraz ze spadkiem temperatury zebrał się tuż pod samą gumką w górnej części prowadnicy, a w dolnej prowadnica z jarzmem pracowała na "sucho" Faktycznie był bardziej "gęsty" niż latem kiedy nakładałem go na prowadnice.

Ostatni raz użyłem go do tego celu, od tamtego czasu tylko i wyłącznie dedykowane to tego smary i pasty używam i problem nigdy więcej się nie powtórzył.

Napisano
  • Autor

Przyczyna prozaiczna. Klocki się kończą i pełno rdzy. Za to prowadnice osłoniete gumowymi mieszkami działają płynnie smile.gif