Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód z PB/LPG z mozliwością ciągnięcia przyczepy 2000kg

Featured Replies

Napisano

Poszukuje auta, na razie czysto teoretycznie, które będzie miało mozliwośc pociągnięcia przyczepy z DMC 2000kg.

Chciałbym raczej PB + LPG ze względu na niższe koszty eksploatacji - koszt przejazdu za 1/km jak i w większości "brak drogich części" ( Turbo, dwumas, wtryski).

Z wyposażenia auta, to właściwie wszystko jedno - klima, elektryczne szyby, ABS, poduchy, to ma właściwie każde auto juz...)

Raczej bedę szukał auta, które ogolnie jest dość tanie w eksploatacji, raczej dośc mało awaryjne - wiadomo, 10 letnie auto, czy starsze, to jego awaryjność zależy od stanu, ale przykładowo Alfa 156 z 2.0TS ma problematyczny silnik i zawieszenie wiec auto tego typu odpada na wstępnie, pomijając fakt, że nie spełnia 2t DMC przyczepy.

Obecnie jeżdzę Xantia 1.8 16v 110km, i ciągnę przyczepę 1-1,3t i spisuje się znakomicie, spalanie mam w granicach 12-14l lpg, więc wychodzi właściwie koszt jak dieslem bez przyczepy...

Na razie z wynalezionych aut przychodzi mi na myśl BMW E39 528/530, lub Omega.

Jakie macie inne propozycje aut?

Budżet? Czym mniej tym lepiej, ale tak serio nie chciałbym 20tyś przekroczyć razem z remontami auta, na pewno wolę kupić starsze auto, w które będzie w dość dobrym stanie, i sporo tańsze niż nowszego trupa...

Napisano

Znajomy Audi A8 4.2Q ciągnął dużego dostawczaka jak się zepsuł spalanie hmmm lepiej nie pisać zlosnik.gif

Napisano

> Obecnie jeżdzę Xantia 1.8 16v 110km, i ciągnę przyczepę 1-1,3t i spisuje się znakomicie, spalanie

> mam w granicach 12-14l lpg, więc wychodzi właściwie koszt jak dieslem bez przyczepy...

Wolno? a nie ma limitu 925 kg przypadkiem? zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

Do 2-tonowej przyczepki to już kat E trzeba i jeszcze viatoll dojdzie grinser006.gif

Napisano

> Do 2-tonowej przyczepki to już kat E trzeba i jeszcze viatoll dojdzie

jest jeszcze magiczny kod 96 w PJ

Napisano
  • Autor

> Wolno? a nie ma limitu 925 kg przypadkiem?

925kg?? o co chodzi?

B + E jak coś to mam.

Quote:

Znajomy Audi A8 4.2Q ciągnął dużego dostawczaka jak się zepsuł spalanie hmmm lepiej nie pisać

No A8 4.2 nie będzie zbyt ekonomiczne 270751858-jezyk.gif A koszty sa priorytetem.

Napisano

> jest jeszcze magiczny kod 96 w PJ

A czy ten kod zwalnia z tego przepisu hmm.gif

Quote:

Masa przyczepy musi być mniejsza od masy ciągnącego ją pojazdu.

Napisano

> A czy ten kod zwalnia z tego przepisu

> Quote:

> Masa przyczepy musi być mniejsza od masy ciągnącego ją pojazdu.

ale daje rozszerzone uprawnienia.

Napisano

> ale daje rozszerzone uprawnienia.

Ja pytam czy zwalnia, bo jeśli nie to rozszerzenie nie pomoże, przecież DMC zestawu przekroczy 4250kg

Napisano

> Ja pytam czy zwalnia, bo jeśli nie to rozszerzenie nie pomoże, przecież DMC zestawu przekroczy

> 4250kg

To już zależy od sytuacji waga auta i przyczepy.

Napisano

> To już zależy od sytuacji waga auta i przyczepy.

Policzmy-przyczepa DMC 2000kg to dałoby masę własną holownika też minimum 2000kg a DMC raczej więcej niż 2500kg razem masa zestawu wychodzi w granicach 4500kg hmm.gif

Napisano

> To już zależy od sytuacji waga auta i przyczepy.

jakbys nie liczył to na b czy b96 się nie łapie

MW>DMC przyczepy, czyli mamy 2000+2000=4000 czyli ładowność auta o MW 2000kg = 250kg znasz takie ?

i jest jeszcze warunek 1.33DMC

przy B+E które kolega ma nie ma tych problemów

ale do 2000kg przyczepy to już trzeba czegoś solidnego jeśli ma być benzyna i ekonomicznie nie będzie

szukał bym coś od 3L wzwyż i pod 200KM skromny.gif

taka omega 3L v6 lub 3.2L wygląda fajnie i chyba będzie tańsza od bmw ?

a jak z dmc przyczepy ?

Napisano

> Policzmy-przyczepa DMC 2000kg to dałoby masę własną holownika też minimum 2000kg a DMC raczej

> więcej niż 2500kg razem masa zestawu wychodzi w granicach 4500kg

U mnie jest DMC przyczepy 2000kg max, auta auta 2060kg, więc wpisuje się wkod 96 idealnie.

Poza tym nie wiem czy ten warunek waga przyczepki < auta nie dotyczy wagi rzeczywistej

Napisano

> U mnie jest DMC przyczepy 2000kg max, auta auta 2060kg, więc wpisuje się wkod 96 idealnie.

> Poza tym nie wiem czy ten warunek waga przyczepki < auta nie dotyczy wagi rzeczywistej

pisałem wyżej, jak na B to bierzesz MW a nie DMC holownika i porównujesz do DMC przyczepy (zaraz przyjdzie Żuraw i napisze że RMC wink.gif)

Napisano

CHRYSLER VOYAGER i jemu podobne ale 2 tony będzie ciężko

Napisano

> pisałem wyżej, jak na B to bierzesz MW a nie DMC holownika i porównujesz do DMC przyczepy (zaraz

> przyjdzie Żuraw i napisze że RMC )

To i tak przekracza 3,5t (1550+2000) a jest mniejsze niż 4,25. Przy cięższym aucie jest jeszcze margines. Choć imho warunek przy kodzie 96 to suma DMC a nie MW i DMC.

Napisano

> To i tak przekracza 3,5t (1550+2000) a jest mniejsze niż 4,25. Przy cięższym aucie jest jeszcze

> margines. Choć imho warunek przy kodzie 96 to suma DMC a nie MW i DMC.

Poczytaj, bo IMO mylisz dwa różne warunki

Jeden to suma DMC, drugi to warunek z MW, a jeszcze inny to 1.33DMC

ale wymagań dla B96 nie zagłębiałem

Napisano

> Poczytaj, bo IMO mylisz dwa różne warunki

> Jeden to suma DMC, drugi to warunek z MW, a jeszcze inny to 1.33DMC

> ale wymagań dla B96 nie zagłębiałem

to zgłębij wink.gif, bo o tym tu mowa.

Napisano

> to zgłębij , bo o tym tu mowa.

ok.gif

na razie nie mam potrzeby wink.gif

ale stosunek 1.33 zostaje, czyli 2000x1.33=2660DMC auta plus 2000przyczepa i mamy 4660kg

oczywiście dla hamulca najazdowgo

Napisano
  • Autor

> na razie nie mam potrzeby

> ale stosunek 1.33 zostaje, czyli 2000x1.33=2660DMC auta plus 2000przyczepa i mamy 4660kg

> oczywiście dla hamulca najazdowgo

Tak naprawdę chyba nikt w czasie kontroli na stosunek 1.33 nie zwraca uwagi, głównie się liczy DMC przyczepy i to co na haku 270751858-jezyk.gif

Omega niestety jednak nei ma 2t DMC na haku frown.gif

Napisano

> Tak naprawdę chyba nikt w czasie kontroli na stosunek 1.33 nie zwraca uwagi, głównie się liczy DMC

> przyczepy i to co na haku

> Omega niestety jednak nei ma 2t DMC na haku

U mnie zwracali (GITD) uwagę na sumę DMC

Napisano
  • Autor

> U mnie zwracali (GITD) uwagę na sumę DMC

W Xanti nie mam wcale pozycji F3 - dopuszczalnej masy zespolu pojazdów...

Napisano

> W Xanti nie mam wcale pozycji F3 - dopuszczalnej masy zespolu pojazdów...

spoko, dodadzą sobie sami grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Santa Fe SM (mocniejsze - a może nawet wszystkie - benzyny na pewno - skoro diesel 2.0 ma DMC

> przyczepy właśnie 2000 kg).

W sumie nie głupie auto, to prawda, jeszcze coś takiego wpadło mi w oko:

Rexton

Chociaz obawiam się o dostępność części, z tego co wyczytałem, przynajmniej mocniejsze wersje mają nawet 2,6t na haku, auto posiada reduktor.

Napisano

> W sumie nie głupie auto, to prawda, jeszcze coś takiego wpadło mi w oko:

> Rexton

> Chociaz obawiam się o dostępność części, z tego co wyczytałem, przynajmniej mocniejsze wersje mają

> nawet 2,6t na haku, auto posiada reduktor.

Nie wiem, czy koszt serwisowania Ssangyonga (dostępność części itp.) będzie na poziomie Hyundaia / KIA.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy koszt serwisowania Ssangyonga (dostępność części itp.) będzie na poziomie Hyundaia /

> KIA.

przypatrzyłem się ceną Santa Fe i właściwie można "zakończyć" temat, idealne auto dla mnie smile.gif

Pozwolę się odezwać do Ciebie na PW odnośnie ogólnej eksploatacji auta smile.gif

Napisano

> przypatrzyłem się ceną Santa Fe i właściwie można "zakończyć" temat, idealne auto dla mnie

> Pozwolę się odezwać do Ciebie na PW odnośnie ogólnej eksploatacji auta

Również polecam, i jak coś służę pomocą (mam benzyniaka z lpg)

Napisano

> Poszukuje auta, na razie czysto teoretycznie, które będzie miało mozliwośc pociągnięcia przyczepy z

> DMC 2000kg.

> Chciałbym raczej PB + LPG ze względu na niższe koszty eksploatacji - koszt przejazdu za 1/km jak i

> w większości "brak drogich części" ( Turbo, dwumas, wtryski).

> Z wyposażenia auta, to właściwie wszystko jedno - klima, elektryczne szyby, ABS, poduchy, to ma

> właściwie każde auto juz...)

> Raczej bedę szukał auta, które ogolnie jest dość tanie w eksploatacji, raczej dośc mało awaryjne -

> wiadomo, 10 letnie auto, czy starsze, to jego awaryjność zależy od stanu...

> Jakie macie inne propozycje aut?

> Budżet? Czym mniej tym lepiej, ale tak serio nie chciałbym 20tyś przekroczyć razem z remontami

> auta, na pewno wolę kupić starsze auto, w które będzie w dość dobrym stanie, i sporo tańsze

> niż nowszego trupa...

Powyższe założenia spełnia prawie każdy MB z wymienionych:

W124 T od 1989 roku, wyłącznie z ASB, od motoru 300D i 200 (M111) w górę.

W210 T prawie wszystkie wersje silnikowe,

W211 T wszystkie wersje silnikowe.

dostępne moce od 136KM do >400KM.

Uciąg wszystkich spełniających 2100 kg

90% z benzynowych doskonale współpracuje z instalacją gazową.

Napisano
  • Autor

> Powyższe założenia spełnia prawie każdy MB z wymienionych:

> W124 T od 1989 roku, wyłącznie z ASB, od motoru 300D i 200 (M111) w górę.

> W210 T prawie wszystkie wersje silnikowe,

> W211 T wszystkie wersje silnikowe.

> dostępne moce od 136KM do Uciąg wszystkich spełniających 2100 kg

> 90% z benzynowych doskonale współpracuje z instalacją gazową.

A one nie sa na wtrysku mechanicznym? (W 124) No i większośc zjedzona przez rude niestety..., No i mnie tylko PB + LPG interesuje, Diesel za drogi jest w kosztach koszt/km

Do tego znaleźć niezajeżdżony egzemplarz to jak "misja niemożliwa", chociaz to prawda auto fajne jakby sie znalazło zadbany egzemplarz... - sa takie, ale w chorych cenach.

W 210 - tak samo większość zajeżdżona i zjedzona przez korozje.

W211 - nie ten budżet

Napisano

> A one nie sa na wtrysku mechanicznym? (W 124)

....

> No i mnie tylko PB + LPG interesuje

Wszystkie benzynowe, które wchodzą w grę (motory M111 - 136 i 150KM, M104 - 193 i 220KM) mają KE Jetronic. Wszystkie doskonale nadają się do gazu.

> No i większośc zjedzona przez rude niestety...,

....

> W 210 - tak samo większość zajeżdżona i zjedzona przez korozje.

Pisałem kiedyś o tym, poszukaj. Można znaleźć nietknięte egzemplarze, pozbawione "choroby".

> Diesel za drogi jest w kosztach koszt/km

W przypadku motorów z W124 i W210 do wprowadzenia CDI, polemizowałbym.

> Do tego znaleźć niezajeżdżony egzemplarz to jak "misja niemożliwa",

Uwierz mi, nie jest niemożliwa. Na bieżąco praktykowane zlosnik.gif

> chociaz to prawda auto fajne

> jakby sie znalazło zadbany egzemplarz... - sa takie, ale w chorych cenach.

Niekoniecznie, twoje 20 tys. zł może spokojnie wystarczyć na porządne auto zza Odry, łącznie z opłatami i bez żadnych dodatkowych nakładów. I jeszcze zostanie.

> W211 - nie ten budżet

Prawda, na uczciwy egzemplarz trochę braknie.

Masz przykład, na dodatek siedmiomiejscowy:

E240 / 170KM, dobrze wyposażony, z tych niezarażonych rdzą.

Albo np. taki:

E430 / 279KM też 7 miejsc i bez rdzy i już z gazem.

i przykładowe W124:

E320 / 220KM

Takie tylko z brzegu. Uwierz, że można.

Nie opieraj się na nieomylnych stereotypach internetu.

Napisano
  • Autor

> ....

> Wszystkie benzynowe, które wchodzą w grę (motory M111 - 136 i 150KM, M104 - 193 i 220KM) mają KE

> Jetronic. Wszystkie doskonale nadają się do gazu.

Do nich idzie instalacja II generacji czy sekwencja?

Wczoraj "oglądałem", W124 kombi z 88r z silnikiem 2.3 PB + LPG manual, rdzy za dużo nie było rzeczywiście, ale np na haku miał 1,5t tylko...

> ....

> Pisałem kiedyś o tym, poszukaj. Można znaleźć nietknięte egzemplarze, pozbawione "choroby".

> W przypadku motorów z W124 i W210 do wprowadzenia CDI, polemizowałbym.

Ja się dalej z tym nie zgodzę, z przyczepą taki diesel spali 11-12l = 55-60zł

PB + LPG koło 20l = 40zł...

> Uwierz mi, nie jest niemożliwa. Na bieżąco praktykowane

> Niekoniecznie, twoje 20 tys. zł może spokojnie wystarczyć na porządne auto zza Odry, łącznie z

> opłatami i bez żadnych dodatkowych nakładów. I jeszcze zostanie.

> Prawda, na uczciwy egzemplarz trochę braknie.

> Masz przykład, na dodatek siedmiomiejscowy:

> E240 / 170KM, dobrze wyposażony, z tych niezarażonych rdzą.

Podoba mi się, fajny jest przestałem odrzucać ten kierunek, mam jedynie pytanie czy skrzynia nie padnie od regularnego ciągnięcia przyczepy? (pytanei W124 tez dotyczy)

> Albo np. taki:

> E430 / 279KM też 7 miejsc i bez rdzy i już z gazem.

To jest V8, koszty eksploatacji i spalania zabijają.

> i przykładowe W124:

> E320 / 220KM

REWELACYJNY, w sumie bardzo mi się podoba, najbardziej.

> Takie tylko z brzegu. Uwierz, że można.

> Nie opieraj się na nieomylnych stereotypach internetu.

Tylko teraz wracając, do tematu, można szukac u konkurencji równiez BMW E39 528i który ma również 2t na haku.

Jeden rzeczy się obawiam w przypadku Mercedesa, i BMW, czy skrzynia/sprzęgło nie dostaną po dupie mocno przy manewrowaniu.

Jak miałem Omege 2.5TDS, przy cofaniu z cięższą przyczepą trzeba było to robić na półsprzęgle ze względu na zbyt długie przełozenie - zbyt szybko do tyłu jechał aby człowiek nadązyl manewrować, a na samym sprzęgle bez gazu nie miał siły przepchnąć przyczepy i często nadpaliłem sprzęgło.

Napisano

> Do nich idzie instalacja II generacji czy sekwencja?

Sekwencyjna, współpracuje doskonale.

W dawiejszych czasach, ze względu na cenę inst. sekwencyjnej, instalowano również II gen., ale jest to absolutnie pomyłka i należy o tym zapomnieć.

> Wczoraj "oglądałem", W124 kombi z 88r z silnikiem 2.3 PB + LPG manual, rdzy za dużo nie było

> rzeczywiście, ale np na haku miał 1,5t tylko...

To auto z motorem M102, nie nadaje się do gazu absolutnie.

Na haku 2100 w W124 występuje tylko w autach :

- z silnikami M111 i M104 (wyjątkowo też dla aut z motorem M102.982 z przedziału ca. jesień 1989 - 1992),

- tylko kombi,

- tylko z automatyczną skrzynią (ASB).

no i oczywiście każdy diesel D30 po 1989 roku, warunki jak wyżej.

pisałem o tym w pierwszym poście.

> Ja się dalej z tym nie zgodzę, z przyczepą taki diesel spali 11-12l = 55-60zł

Ja mam swoje własne obserwacje, może wynika to z tego, że nigdy nie katuję żadnego samochodu, nawet jak ciągnę lawetę.

> Podoba mi się, fajny jest przestałem odrzucać ten kierunek, mam jedynie pytanie czy skrzynia nie

> padnie od regularnego ciągnięcia przyczepy? (pytanei W124 tez dotyczy)

Czterobiegowe ASB należą do najtrwalszych, jakie kiedykolwiek wyprodukowano. Przy prawidłowym eksploatowaniu (m.in. stosowanie się do przewidzianych w niej cykli wymiany oleju i filtra) są niezawodne i praktycznie niezniszczalne.

Zmodernizowane, pięciobiegowe ASB (instalowane na życzenie w autach z M104), są również trwałe, ale już nie tak jak wyjściowa do niej czwórka.

> To jest V8, koszty eksploatacji i spalania zabijają.

Przesadzasz

> REWELACYJNY, w sumie bardzo mi się podoba, najbardziej.

> Tylko teraz wracając, do tematu, można szukac u konkurencji równiez BMW E39 528i który ma również

> 2t na haku.

Tu nie pomogę CI niestety nic.

> Jeden rzeczy się obawiam w przypadku Mercedesa,.... czy skrzynia/sprzęgło nie dostaną po dupie

> mocno przy manewrowaniu.

Kiedyś, jak się ciągało ciężkie lawety, to wybierano do tego głównie W124 z ASB.

Ze skrzynią zwykłą uciąg jest tylko do 1900kg.

Poza tym sprzęgło w takim aucie jest wyjątkowo cierpliwe i wytrzymuje naprawdę bardzo dużo.

Nigdy w życiu nie dotykałem się sprzęgieł w moich (i nie tylko moich) W124.

Budowa jest prosta i jeśli już coś się zepsuje, to nie uderza po kieszeni.

> Jak miałem Omege 2.5TDS, przy cofaniu z cięższą przyczepą trzeba było to robić na półsprzęgle .....

Dlatego do częstego ciągania ciężkich przyczep czy lawet, kupuje się wyłącznie auto z ASB.

Napisano

> Budowa jest prosta i jeśli już coś się zepsuje, to nie uderza po kieszeni.

> Dlatego do częstego ciągania ciężkich przyczep czy lawet, kupuje się wyłącznie auto z ASB.

albo używa reduktora wink.gif