Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obliczenia vs. tradycja

Featured Replies

Napisano

Tradycja vs. obliczenia

Mam maly dylemat hmm.gif

Zaprojektowalem sobie ogrzewanie podlogowe w calym domu w oparciu o wyliczenia zapotrzebowania na cieplo - zlecilem je komus, pozniej sam sobie przeliczylem i wyniki sie w miare pokryly ok.gif Na ich podstawie dobralem rozstaw rurek do ogrzewania i teoretycznie wszystko wyglada logicznie.

Podczas przedstawiania mojej wizji 'hydraulikowi' ten nieco sie zaczerwienil, pozniej zbladl zlosnik.gif Wg obliczen rozstaw rurek na poddaszu (poza lazienka) to 30cm. Na parterze roznie, ale w przedziale 15-20cm. On stwierdzil, ze jeszcze nigdy tak rzadko rurek nie ukladal i ogolnie popatrzyl na mnie jak na kosmite wink.gif

Ja wiem, ze jesli chodzi o obliczenia, to on sobie zbytnio tym glowy nie zawraca i zawsze sugeruje rozstaw 10 / 15cm. Korzysci z podloglowki zrobionej wedlug projektu moga byc znaczne, ale i tak mam watpliwosci czy nie bede marzl zlosnik.gif

Jak u Was wyglada rozstaw rurek, kwestia projektu, uzytkowania, itp - chetnie poczytam smile.gif

Napisano

Zrobiłem tak samo jak Ty. Policzyłem i potem sam położyłem. Działa zlosnik.gif chodź z perspektywy czasu i zmiany koncepcji sterowania na późniejszym etapie jedną rzecz bym zrobił inaczej.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Zrobiłem tak samo jak Ty. Policzyłem i potem sam położyłem. Działa chodź z perspektywy czasu i

> zmiany koncepcji sterowania na późniejszym etapie jedną rzecz bym zrobił inaczej.

> Krawiec

I co Ci ogolnie z tych obliczen powychodzilo? wink.gif

Jaka to rzecz do zmiany - moze i ja moge ja uwzglednic? smile.gif

Napisano

> Tradycja vs. obliczenia

> Mam maly dylemat

> Zaprojektowalem sobie ogrzewanie podlogowe w calym domu w oparciu o wyliczenia zapotrzebowania na

> cieplo - zlecilem je komus, pozniej sam sobie przeliczylem i wyniki sie w miare pokryly Na

> ich podstawie dobralem rozstaw rurek do ogrzewania i teoretycznie wszystko wyglada logicznie.

> Podczas przedstawiania mojej wizji 'hydraulikowi' ten nieco sie zaczerwienil, pozniej zbladl Wg

> obliczen rozstaw rurek na poddaszu (poza lazienka) to 30cm. Na parterze roznie, ale w

> przedziale 15-20cm. On stwierdzil, ze jeszcze nigdy tak rzadko rurek nie ukladal i ogolnie

> popatrzyl na mnie jak na kosmite

> Ja wiem, ze jesli chodzi o obliczenia, to on sobie zbytnio tym glowy nie zawraca i zawsze sugeruje

> rozstaw 10 / 15cm. Korzysci z podloglowki zrobionej wedlug projektu moga byc znaczne, ale i

> tak mam watpliwosci czy nie bede marzl

Ja bym zrobił mniejszy rozstaw, gdzieś pomiędzy fachowcem a Twoimi obliczeniami - przepływ zawsze możesz zdławić na rotametrze, zwiększyć będzie już ciężej jeśli się okaże że jest za zimno.

Napisano

> Ja bym zrobił mniejszy rozstaw, gdzieś pomiędzy fachowcem a Twoimi obliczeniami - przepływ zawsze

> możesz zdławić na rotametrze, zwiększyć będzie już ciężej jeśli się okaże że jest za zimno.

Ze zwiększeniem też może być problem, bo robi się 2x więcej rury i większe opory. I może okazać się, że woda w połowie rury już zimna.

No, chyba, że odpowiednio też większa pompa będzie.

Tylko po co?

Napisano
  • Autor

> Ja bym zrobił mniejszy rozstaw, gdzieś pomiędzy fachowcem a Twoimi obliczeniami - przepływ zawsze

> możesz zdławić na rotametrze, zwiększyć będzie już ciężej jeśli się okaże że jest za zimno.

Rotametry to nie jest niestety cudowny lek na cale zlo - jakby nie patrzec zawsze jest cos za cos - przy dluzszych petlach troche energii potrzeba zeby te wode popchnac.

Napisano

Moje doświadczenie jest takie, że im więcej pętli, tym lepiej.

Dławienie rotametrami ma taką wadę, że woda na początku pętli jest ciepła i podłoga w tym miejscu się bardziej nagrzewa.

Im bardziej zdławisz przepływ, tym wolniej nagrzewa się koniec pętli.

Więc IMO lepiej dać więcej gęstszych pętli, niż mniej długich.

Lepsza kontrola i mniejsze opory przepływu.

A do tego pompkę energooszczędną z elektroniczną regulacją i kilkoma programami.

Napisano

> ...

> A do tego pompkę energooszczędną z elektroniczną regulacją i kilkoma programami.

Ekhem, jako, że moja branża zlosnik.gif

Ile to programów trzeba?

Bo szczerze widziałem pompki pewnej firmy gdzie miały chyba 6 albo 9 nastaw...

Ale w sumie każda z góry narzucona...

A do podłogówki i tak trzeba w zasadzie stałej różnicy ciśnień... hmm.gif

Napisano

> Ekhem, jako, że moja branża

> Ile to programów trzeba?

> Bo szczerze widziałem pompki pewnej firmy gdzie miały chyba 6 albo 9 nastaw...

> Ale w sumie każda z góry narzucona...

> A do podłogówki i tak trzeba w zasadzie stałej różnicy ciśnień...

Programów trzeba tyle, aby móc wybrać optymalny. Ja w swojej mam 3 moce + 2 programy stałej różnicy ciśnień i dwa na stałą wysokość podnoszenia (cokolwiek to znaczy). A metodą prób i błedów najlepiej wszystko działa na max mocy hehe.gif

Poza tym zależy też od sterowania - jak są solenoidy na listwie to potrzeba inny program, niż przy samych rotametrach.

Napisano

U mnie łazienka górna pętle co 15cm i podłoga grzeje całkiem nieźle, ,dodatkowo dałem tradycyjny ręcznikowiec. Jak przez noc się dom ochłodził to nad ranem oba odpalałby. W ciągu dnia ręcznikowiec bardzo lekko ciepły, podłoga ciepła - wyczuwalne na boso)

Na dole w południowo - zachodnim pomieszczeniu gospodarczym pętle co 15cm + tradycyjny kaloryfer. To jest najzimniejsze pomieszczenie w domu yikes.gif Co ciekawe jak w całym domu kaloryfery i podłoga się wyłączają to pomieszczenie ustawiłem żeby czasowo się wyłączało bo grzało cały czas.

Przedpokój + ubikacja + korytarze pętle co 10-15cm i daje rade, kilkakrotnie w zimie jednak włączył się dodatkowy kaloryfer na ścianie.

Kuchnia podłogówka co 10cm. Uważam że grzeje rewelacyjnie. Jeżeli bym jeszcze raz decydował to bym dał pętle 10cm wszędzie.

Napisano

> Rotametry to nie jest niestety cudowny lek na cale zlo - jakby nie patrzec zawsze jest cos za cos -

> przy dluzszych petlach troche energii potrzeba zeby te wode popchnac.

Chodziło mi o to samo co napisał Maras77 - zrobisz więcej pętli o mniejszym rozstawie i będziesz miał lepszą sterowalność.

Napisano
  • Autor

> U mnie łazienka górna pętle co 15cm i podłoga grzeje całkiem nieźle, ,dodatkowo dałem tradycyjny

> ręcznikowiec. Jak przez noc się dom ochłodził to nad ranem oba odpalałby. W ciągu dnia

> ręcznikowiec bardzo lekko ciepły, podłoga ciepła - wyczuwalne na boso)

Wg obliczen u mnie lazienki musza byc co 10cm zeby osiagnac temp. 24stC, przy reszcie pomieszczen liczonych na 20stC

> Na dole w południowo - zachodnim pomieszczeniu gospodarczym pętle co 15cm + tradycyjny kaloryfer.

> To jest najzimniejsze pomieszczenie w domu

Najzimniejsze w sensie potrzebuje najwiecej W/m2, czy po prostu jest tam najzimniej?

> Co ciekawe jak w całym domu kaloryfery i podłoga

> się wyłączają to pomieszczenie ustawiłem żeby czasowo się wyłączało bo grzało cały czas.

A ta petla w tym pomieszczeniu nie jest czasem najdluzsza ze wszystkich, albo ma ograniczony mocno przeplyw?

> Przedpokój + ubikacja + korytarze pętle co 10-15cm i daje rade, kilkakrotnie w zimie jednak włączył

> się dodatkowy kaloryfer na ścianie.

Jak masz rozwiazane zasilanie grzejnikow?

> Kuchnia podłogówka co 10cm. Uważam że grzeje rewelacyjnie. Jeżeli bym jeszcze raz decydował to bym

> dał pętle 10cm wszędzie.

Co 10cm to juz jest konkretna moc z m2 podlogi - nie wiem czy w dobrze ocieplonym domu to nie przesada. W kuchni, gdzie powierzchnia grzejnika podloglowego jest ograniczona szafkami ma to jednak czasem sens smile.gif

btw. wiesz ile masz lacznie metrow rurek? Ile pompek napedza cala instalacje? smile.gif

Napisano

> I co Ci ogolnie z tych obliczen powychodzilo?

Długość pętli i odstępy miedzy rurkami..

> Jaka to rzecz do zmiany - moze i ja moge ja uwzglednic?

Podłogówke w lazience podpiałbym przez RTL'a pod kaloryfer ręcznikowy..

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Długość pętli i odstępy miedzy rurkami..

Ales tajemniczy zlosnik.gif Podasz skrajne przypadki odstepow?

> Podłogówke w lazience podpiałbym przez RTL'a pod kaloryfer ręcznikowy..

A jak masz teraz podpiety kaloryfer recznikowy?

Napisano

> Programów trzeba tyle, aby móc wybrać optymalny. Ja w swojej mam 3 moce + 2 programy stałej różnicy

> ciśnień i dwa na stałą wysokość podnoszenia (cokolwiek to znaczy). A metodą prób i błedów

> najlepiej wszystko działa na max mocy

> Poza tym zależy też od sterowania - jak są solenoidy na listwie to potrzeba inny program, niż przy

> samych rotametrach.

E panie teraz to można pompę co to ustawiasz parametr do 0,5 metra dobrać.

Nie trzeba celować tylko ustawic i voila ok.gif

Napisano
  • Autor

Zeby nie zakladac osobnego tematu zlosnik.gif

Ma ktos drabinki w lazienkach podpiete pod wezownice zasobnika CWU? Srednio widze sens podpinania drabinek pod rozdzielacze podloglowki, a takie duzo cieplejsze, niezalezne zaasilanie do drabinek wydaje sie byc rozsadnym rozwiazaniem smile.gif

IMO niezly sposob na podniesienie lekko temp w lazience wiosna czy jesienia, kiedy podloglowka jeszcze nie jest odpalona - co o tym myslicie? hmm.gif

Napisano

Ale w sensie, że zbiornik CWU ma dwie wężownice, czy że bezpośrednio do kotła po prostu podpinasz bez mieszania cool.gif

Napisano

> Ale w sensie, że zbiornik CWU ma dwie wężownice, czy że bezpośrednio do kotła po prostu podpinasz

> bez mieszania

W sumie, to sam rozważałem, czy nie podpiąć drabinek i dalej ogrzewania podłogowego w łazience pod powrót do kominka z płaszczem wodnym. Raczej zrezygnuję z kominka z płaszczem, ale nie widzę minusów takiego rozwiązania - jedna pompa. Na dobrą sprawę można odpalić ją nawet, jak zasobnik ogrzany czym innym.

Zastanawiam się też, czy cyrkulacji nie przeciągnąć najpierw przez drabinkę, a potem kilka razy po podłodze w łazience, żeby robiła za ogrzewanie podłogowe.

Napisano
  • Autor

> Ale w sensie, że zbiornik CWU ma dwie wężownice, czy że bezpośrednio do kotła po prostu podpinasz

> bez mieszania

Myślałem żeby wpiac równolegle do wezownicy CWU zaraz za wyjściem z kotła. Po zaworku termostatycznym przy drabince i tyle. Większość czasu pewnie zawory bylyby zamknięte wiec nic by to nie zmienilo. Jakbym jednak chcial nieco podgrzać łazienkę to odkręcam zaworki i czekam aż sie woda w zasobniku ochlodzi (albo dorobie dodatkowe sterowanie żeby piec bujnac) smile.gif

Napisano

Można tak zrobić, w razie małego przegrzania kotła masz też awaryjną "chłodnicę" - co prawda niewielką, ale zawsze wink.gif Jeśli nie grawitacyjnie, to musi też chodzić pompa.

Napisano
  • Autor

> zasobnik ogrzany czym innym.

> Zastanawiam się też, czy cyrkulacji nie przeciągnąć najpierw przez drabinkę, a potem kilka razy po

> podłodze w łazience, żeby robiła za ogrzewanie podłogowe.

Chyba bym nie chcial pitnej wody w grzejniki wpuszczać...

Napisano

> Chyba bym nie chcial pitnej wody w grzejniki wpuszczać...

Mi nigdy nie przyszło do głowy pić wodę z CWU. Ale czemu miałoby to szkodzić? Na pewno w gorszym stanie są rury doprowadzające wodę do mnie, niż nowy grzejnik.

Napisano
  • Autor

> Mi nigdy nie przyszło do głowy pić wodę z CWU. Ale czemu miałoby to szkodzić? Na pewno w gorszym

> stanie są rury doprowadzające wodę do mnie, niż nowy grzejnik.

A mojemu synowi przyszlo grinser006.gif

Nie chciałbym po jakimś czasie znalezc jakis syf w zasobniku gdyby sie okazalo ze grzejnik zaczyna korodowac itp.. Chociaż chyba kiedys czytalem o grzejnikach dedykowanych do cwu.

Napisano

> Czemu?

Cyrkulacja ma tylko uzupełniać wodę w rurach, by była stale ciepła w okolicy kranu, tak w skrócie.

Jak przeciągniesz przez drabinkę i ogrzewanie podłogowe - wychłodzi ci się i do dupy taka cyrkulacja. Jak będzie cały czas chodzić, to latem też będziesz miał gorącą podłogę (woda cwu ma ~40 stopni).

Jak już chcesz uprościć, to puść ogrzewanie na drabinkę, a stamtąd przez RTL na podłogówkę łazienki.

Napisano

> Jak przeciągniesz przez drabinkę i ogrzewanie podłogowe - wychłodzi ci się i do dupy taka

> cyrkulacja.

Tylko, że tam pójdzie już za punktami odbioru. Więc cyrkulację mam po to, żeby na baterii mieć te, powiedzmy, 40*. A co za baterią, z punktu widzenia CWU, mnie nie interesuje. Do zasobnika może wrócić 20*.

> Jak będzie cały czas chodzić, to latem też będziesz miał gorącą podłogę (woda cwu

> ma ~40 stopni).

I kaloryfer niech ma te 40* a 30* wejdzie w posadzkę. W łazience lubię mieć ciepłą posadzkę. A dopiero tak 26-27* odczuwam, jako ciepłą. Jak w rurę na początku wejdzie 30* to w sumie może wyjść za zimna. Ale to sobie wyreguluję pompą czy temperaturą w zasobniku.

> Jak już chcesz uprościć, to puść ogrzewanie na drabinkę, a stamtąd przez RTL na podłogówkę

> łazienki.

Tylko, że ma chodzić też w lecie. Do tego CWU zamierzam grzać jednofunkcyjną pompą ciepła a ogrzewanie pewnie będzie elektryczne.

Mógłbym dać maty grzejne w łazienkach - ale skoro mogę grzać 3x taniej cyrkulacją, to się nad tym zastanawiam.

I w obecnie wygrywającej wersji ogrzewanie będę miał albo na grzejnikach elektrycznych, albo przez grzałkę w rekuperatorze, albo klimą. W tej chwili opcja robienia wodnej podłogówki jest na szarym końcu.

Napisano

To zapodaj zbiornik z dwiema wężownicami i na jednej zrób grzejnik + podłoga w kiblu. Bez kombinacji, mało awaryjne.