Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowe twingo - wrazenia.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Ja parkuję codziennie kombi.

> I naprawdę nie mam z tym problemu.

> Czasem problemem jest długość albo szerokość ale promień skrętu? Najwyżej trzeba zrobić coś na dwa.

> 99% przebiegu pokonuje się jednak jeżdżąc prosto do przodu

> A dopóki auto ma przezroczyste szyby, kierownicę ze wspomaganiem i bieg wsteczny to parkowanie

> odbywa się dokładnie tak samo

> Ale wracając do tematu - nowe Twingo może być śmiesznym autkiem, ale nadal twierdzę że "wartość

> dodana" dzięki umieszczeniu silnika z tyłu jest znikoma dla nabywcy.

> Spowoduje tylko wzrost kosztów serwisu po gwarancji.

No faktycznie. To ogromne koszty cale 1300 zł za dodatkowe 3 lata gwarancji i 100 tysięcy km. Wiesz ludzie bez jednej nogi tez mówią że nie maja problemu z chodzeniem. Po prostu się przyzwyczaili.

Napisano

> W każdym tym punkcie jest łatwiej.

szczególnie na zaśnieżonym parkingu wink.gif

Ja rozumiem, że mniejszy promień skrętu to duża zaleta w tym aucie, ale cięższy tył i RWD w aucie miejskim to błąd. Nie potrzebna konstrukcja i koszta

Imho czas to zweryfikuje.

Napisano
  • Autor

> szczególnie na zaśnieżonym parkingu

> Ja rozumiem, że mniejszy promień skrętu to duża zaleta w tym aucie, ale cięższy tył i RWD w aucie

> miejskim to błąd. Nie potrzebna konstrukcja i koszta

> Imho czas to zweryfikuje.

Przy silniku z tylu i ESP jazda po zaśnieżonym parkingu jest łatwiejsza niż przy fwd. Ja nawet przy silniku z przodu i rwd nie narzekałem. Oczywiście pod warunkiem posiadania zimowek.

Napisano

> Przy silniku z tylu i ESP jazda po zaśnieżonym parkingu jest łatwiejsza niż przy fwd. Ja nawet przy

> silniku z przodu i rwd nie narzekałem.

jasne, pewnie w AWD jest jeszcze gorzej wink.gif.

Napisano
  • Autor

> jasne, pewnie w AWD jest jeszcze gorzej .

Bez przesady. Ale porządnie dociazony tył (silnikiem w tym przypadku) daje wystarczajaco dobry rezultat.

Napisano
  • Autor

> szczególnie na zaśnieżonym parkingu

> Ja rozumiem, że mniejszy promień skrętu to duża zaleta w tym aucie, ale cięższy tył i RWD w aucie

> miejskim to błąd. Nie potrzebna konstrukcja i koszta

> Imho czas to zweryfikuje.

Tu dochodzi jeszcze duża zaleta przy dynamicznej jeździe w postaci dobrej trakcji przy ruszaniu oraz komfort wynikający z odzielenia układu napędowego od kierowniczego. Nie bez powodu w wielu autach klasy premium stosuje się rwd.

Napisano

> jasne, pewnie w AWD jest jeszcze gorzej .

wiesz dlaczego maluch w zimie zwykł dojezdzać tam gdzie auta z FWD mogły tylko pomarzyć ?

własnie z powodu silnika z tyłu i napedu na tył skromny.gif

Napisano

> wiesz dlaczego maluch w zimie zwykł dojezdzać tam gdzie auta z FWD mogły tylko pomarzyć ?

> własnie z powodu silnika z tyłu i napedu na tył

Maluch nie był zły ale jakiejś tam przewagi nad większością FWD to nie było, co innego RWD typu kredens czy polonez-to faktycznie słabo zimą wypadało.

Taka skoda105/120 mimo napędu/silnika z tyłu też była nie za przyjemna w prowadzeniu po sniegu, trzeba było przód dociążać, bo znosiło grinser006.gif

Samara szła jak burza ok.gif

Napisano

> wiesz dlaczego maluch w zimie zwykł dojezdzać tam gdzie auta z FWD mogły tylko pomarzyć ?

> własnie z powodu silnika z tyłu i napedu na tył

taaa, to ja i wszyscy znajomi chyba mieli inne maluchy. Już "przeskok" na CC czy Tico to był skok w kwestii zachowania trakcji zima.

Malucha jak sie nie rozpedzilo to mozna bylo sobie snieg mielic jednym kolem tongue.gif

Napisano

> Pierwszy Twingo był ciekawy, sympatyczny, ładny /.../

> Dla mnie zawsze kojarzył się z samochodem z kreskówki.

A nie kojarzy Ci się z polskim Beskidem? smirk.gif

Napisano

> A nie kojarzy Ci się z polskim Beskidem?

Nic, a nic grinser006.gif

e44e7b7a7a89.jpg

Napisano

> BTW. nie znam w mojej okolicy ASO Renault gdzie spontanicznie przy okazji przeglądu sprzątano by

> wnętrze auta, o bagażniku nie wspominając.

Jak jeździłem Clio to za każdym razem samochód umyty i odkurzony wyjeżdżał z serwisu. Potem miałem okazję serwisować Citroena i nieźle się zirytowałem jak pięknie wymyli gumowe dywaniki zostawiając cały syf pod spodem. NIe to żeby oczekiwał jakiegoś super czyszczenia ale chociaż rach-ciach mogliby odkurzaczem przejechać.

Napisano

> Przy silniku z tylu i ESP jazda po zaśnieżonym parkingu jest łatwiejsza niż przy fwd. Ja nawet przy

> silniku z przodu i rwd nie narzekałem. Oczywiście pod warunkiem posiadania zimowek.

Pamiętam jeden poranek jakieś 15-20 lat temu, gdzie dowaliło mnóstwo świeżego śniegu na osiedlu.

Najpopularniejsze - przednionapędówki - jako tako dawały radę

Maluchy poruszały się bez większego trudu.

Auta typu Omega, Sierra - te potrafiły skapitulować.