Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budowa przyczepki z hamulcem najazdowym

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mam zamiar zbudować nową przyczepkę o DMC 750kg. Ze względu na to że potrzebuję troszkę większych wymiarów będzie to około 2,5m x 1,20. Mam zamiar zastosować hamulec najazdowy. Zawieszenie ma być na belce opla astry F. I tu moje pytanie. Czy mechanizm hamulca z belki będzie dobrze współpracował z hamulcem najazdowym i jak będzie się to wszystko zachowywało podczas cofania z obciążeniem? Linki od najazdówki mam zamiar podłączyć pod hamulec ręczny tak jak przy samochodzie. Czy ktoś z was miał styczność z takim rozwiązanie lub może coś doradzić?

Napisano

A jak to zamierzasz zarejestrować niewiem.gif

Homologację będziesz robił icon_eek.gif

Napisano

Po pierwsze to musisz wiedzieć o tym, że obecnie zmieniły się przepisy i zarejestrowanie przyczepy SAM kosztuje od 4000zł do 7000zł.

Także najwygodniej jest znaleźć starą i zniszczoną przyczepę z dokumentami i na podstawie tych dokumentów zbudować nową.

Co do hamulca najazdowego to bez problemu można podłączyć automat najazdowy do mechanizmu hamulca ręcznego hamulców samochodowych.

Problem jest tylko podczas cofania. Jeżeli przyczepa jest pusta to można cofać pod warunkiem, że koła przyczepy nie natrafią na jakiś opór typu krawężnik, dziura czy miękki grunt.

Z załadowaną praktycznie nie da się cofnąć. Ale bez problemu można sobie wykonać kawałek płaskownika z dziurą i przed cofaniem wsadzić go od tyłu do automatu najazdowego i zablokować śrubą wetkniętą w zaznaczony strzałką otwór.

Taki sam otwór jest z drugiej strony. Śruba musi przechodzić oczywiście przez dziurę w dorobionym płaskowniku.

Niestety płaskownik trzeba wozić ze sobą i wkładać go prawie przy każdym cofaniu.

288449392-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Mam przyczepę z automatem najazdowym AL-KO, a oś z elementami hamulca zapożyczonymi z samochodu Żuk. Wykorzystywany jest oczywiście mechanizm hamulca ręcznego.

Zamontowałem też oryginalną linkę hamulca ręcznego od Żuka/Lublina.

Wszystko pięknie działa.

Napisano

> Witam wszystkich. Mam zamiar zbudować nową przyczepkę o DMC 750kg. Ze względu na to że potrzebuję

> troszkę większych wymiarów będzie to około 2,5m x 1,20. Mam zamiar zastosować hamulec

> najazdowy. Zawieszenie ma być na belce opla astry F. I tu moje pytanie. Czy mechanizm hamulca

> z belki będzie dobrze współpracował z hamulcem najazdowym i jak będzie się to wszystko

> zachowywało podczas cofania z obciążeniem? Linki od najazdówki mam zamiar podłączyć pod

> hamulec ręczny tak jak przy samochodzie. Czy ktoś z was miał styczność z takim rozwiązanie lub

> może coś doradzić?

Od 23 czerwca 2014 nie zarejestrujesz przyczepy typu SAM. Możesz zastosować homologację UE, która jest honorowana w PL, ale jej koszt cię zabije.

Napisano
  • Autor

> A jak to zamierzasz zarejestrować

> Homologację będziesz robił

Nowa przyczepka ale na starych dokumentach od innej tak, że problem rejestracji odpada.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze to musisz wiedzieć o tym, że obecnie zmieniły się przepisy i zarejestrowanie przyczepy

> SAM kosztuje od 4000zł do 7000zł.

> Także najwygodniej jest znaleźć starą i zniszczoną przyczepę z dokumentami i na podstawie tych

> dokumentów zbudować nową.

> Co do hamulca najazdowego to bez problemu można podłączyć automat najazdowy do mechanizmu hamulca

> ręcznego hamulców samochodowych.

> Problem jest tylko podczas cofania. Jeżeli przyczepa jest pusta to można cofać pod warunkiem, że

> koła przyczepy nie natrafią na jakiś opór typu krawężnik, dziura czy miękki grunt.

> Z załadowaną praktycznie nie da się cofnąć. Ale bez problemu można sobie wykonać kawałek

> płaskownika z dziurą i przed cofaniem wsadzić go od tyłu do automatu najazdowego i zablokować

> śrubą wetkniętą w zaznaczony strzałką otwór.

> Taki sam otwór jest z drugiej strony. Śruba musi przechodzić oczywiście przez dziurę w dorobionym

> płaskowniku.

> Niestety płaskownik trzeba wozić ze sobą i wkładać go prawie przy każdym cofaniu.

> Mam przyczepę z automatem najazdowym AL-KO, a oś z elementami hamulca zapożyczonymi z samochodu

> Żuk. Wykorzystywany jest oczywiście mechanizm hamulca ręcznego.

> Zamontowałem też oryginalną linkę hamulca ręcznego od Żuka/Lublina.

> Wszystko pięknie działa.

Wielkie dzięki za tak dokładną i obszerna odpowiedź. Nie byłem pewny czy takie rozwiązanie ktoś stosował i jak to się sprawdza. Ale po twojej opinii widzę że chyba się zdecyduje i taki hamulec zastosuje. A orientujesz się czy wszystkie te najazdowe hamulce maja otwór ten do blokowania najazdu czy trzeba szukać coś konkretnego.

Napisano

AL-KO mają prawie wszystkie, a jak nie mają to można sobie wywiercić.

Napisano

> Wielkie dzięki za tak dokładną i obszerna odpowiedź. Nie byłem pewny czy takie rozwiązanie ktoś

> stosował i jak to się sprawdza. Ale po twojej opinii widzę że chyba się zdecyduje i taki

> hamulec zastosuje. A orientujesz się czy wszystkie te najazdowe hamulce maja otwór ten do

> blokowania najazdu czy trzeba szukać coś konkretnego.

jak nie chcesz biegać z bolcem, to szukaj fabrycznej osi z przyczepy np od jakiegoś kempingu

tam jest automat który blokuje hamulec samoczynnie podczas cofania