Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna usterka, zaczyna przerywać po nagrzaniu.

Featured Replies

Napisano

Co to moze być?

na zimnym jest wsio ok, nagrzeje sie ale nie do 90'C tylko 90'C i jeszcze pare km czuć jakby zaczynały wypadać losowo zapłony niewiem.gif

które elementy moga powodowac takie anomalie?

czujnik położenia wału ?

czujnik temperatury?

świece i porcelanki ?

cewki?

filtr paliwa?

Seat Ibiza 1.4 6L 16v BBY '02 tylko benzyna, 99kkm przebiegu

Napisano

> Co to moze być?

> na zimnym jest wsio ok, nagrzeje sie ale nie do 90'C tylko 90'C i jeszcze pare km czuć jakby

> zaczynały wypadać losowo zapłony

> które elementy moga powodowac takie anomalie?

> czujnik położenia wału ?

> czujnik temperatury?

> świece i porcelanki ?

> cewki?

> filtr paliwa?

Myślę, że będzie łatwiej, jeśli podasz z jakim autem jest problem 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę, że będzie łatwiej, jeśli podasz z jakim autem jest problem

Seat Ibiza 1.4 16v BBY tylko benzyna 99kkm przebiegu

Napisano

> Seat Ibiza 1.4 16v BBY tylko benzyna 99kkm przebiegu

Czy jest to problem z tym samym cylindrem, czy różnie (przypuszczam, że mówiąc o losowym wypadaniu masz na myśli losowe cylindry, a nie tylko to, że wypada co któryś raz)? Jeśli ten sam, to zacząć od zamiany miejscami świec i cewek. Jeśli losowo to szukałbym wśród czujników - nie znam się na VAGach, ale we Fiatach coś takiego powoduje zwykle czujnik położenia wału lub czujnik kątowy wałka rozrządu.

Napisano
  • Autor

> Czy jest to problem z tym samym cylindrem, czy różnie (przypuszczam, że mówiąc o losowym wypadaniu

> masz na myśli losowe cylindry, a nie tylko to, że wypada co któryś raz)? Jeśli ten sam, to

> zacząć od zamiany miejscami świec i cewek. Jeśli losowo to szukałbym wśród czujników - nie

> znam się na VAGach, ale we Fiatach coś takiego powoduje zwykle czujnik położenia wału lub

> czujnik kątowy wałka rozrządu.

w przypadku awarii cewki wyskakiwał błąd "migotanie zapłonu i numer cylindra" teraz brak błędów... frown.gif

Napisano

> w przypadku awarii cewki wyskakiwał błąd "migotanie zapłonu i numer cylindra" teraz brak błędów...

świece sprawdź

Napisano

> w przypadku awarii cewki wyskakiwał błąd "migotanie zapłonu i numer cylindra" teraz brak błędów...

UPG 30.GIFniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> UPG

skad pomysł na UPG? hmm.gifconfused.gif

Napisano

> skad pomysł na UPG?

Związane z temperaturą i wypadnie zapłonów. Może po rozgrzaniu płyn chłodniczy dostaje się do któregoś cylindra? Nie dymi na biało?

Napisano
  • Autor

> Związane z temperaturą i wypadnie zapłonów. Może po rozgrzaniu płyn chłodniczy dostaje się do

> któregoś cylindra? Nie dymi na biało?

nie zauważyłem ubytku płynu, olej klarowny, brak mazi na korku oleju, płynu chłodniczego, brak dymienia...

EGR w benzynie tez moze robic takie manewry?

sprzęgło jest fabryczne a ma 100kkm, moze jak sie nagrzewa to zaczyna sie uślizgiwać delikatnie? ale na obrotomierzu nic nie widac w sumie oslabiony.gif

Napisano

> nie zauważyłem ubytku płynu, olej klarowny, brak mazi na korku oleju, płynu chłodniczego, brak

> dymienia...

Mogą być początki

> EGR w benzynie tez moze robic takie manewry?

A nie wiem, przy wolnych obrotach na pewno

> sprzęgło jest fabryczne a ma 100kkm, moze jak sie nagrzewa to zaczyna sie uślizgiwać delikatnie?

> ale na obrotomierzu nic nie widac w sumie

Nie odróżnisz ślizgającego się sprzęgła od nierównej pracy silnika? W tym roczniku uszczelka mogła polecieć ze starości. W Nubirach tak korodowała po 8-9 latach. Może tylko cewka?

Napisano

> nie zauważyłem ubytku płynu, olej klarowny, brak mazi na korku oleju, płynu chłodniczego, brak

> dymienia...

> EGR w benzynie tez moze robic takie manewry?

IMO może. Jeszcze jedno mi przyszło do głowy - w tym silniku reguluje się zawory? Jeśli tak, to kumpel miał takie przyduszanie i nierówną pracę wtedy, gdy miał za ciasno wyregulowane zawory...

> sprzęgło jest fabryczne a ma 100kkm, moze jak sie nagrzewa to zaczyna sie uślizgiwać delikatnie?

> ale na obrotomierzu nic nie widac w sumie

Napisano
  • Autor

> Mogą być początki

> A nie wiem, przy wolnych obrotach na pewno

> Nie odróżnisz ślizgającego się sprzęgła od nierównej pracy silnika? W tym roczniku uszczelka mogła

> polecieć ze starości. W Nubirach tak korodowała po 8-9 latach. Może tylko cewka?

wczoraj, zrobiłem autem 50km, gdzie potrafiło to wystąpić po 15km, ale wczesniej były sprawdzone swiece i zmieniony filtr paliwa z tym ze temperatura była 13'C

nic się nie działo

zero dymienia, zero szarpania ,zobaczymy co będzie jak sie ociepli...

nie no podejrzewam, ze bym wyczuł, ale ja wtedy tym autem nie jeździłem

cewki jak to w BBY, były zmieniane jedna po drugiej w czasie jak padały została ostatnia na drugim cylindrze i ją profilaktycznie wczesniej wymieniłem zlosnik.gif

Napisano

> kumpel miał takie przyduszanie i nierówną pracę wtedy, gdy miał za ciasno wyregulowane zawory...

+1

U mnie jak była ustawiona zbyt mała przerwa na zaworach, to po rozgrzaniu silnik całkowicie gasł i się nie dało go odpalić aż do ostygnięcia.

Napisano

W tym silniku to pewnie cewki.

Napisano
  • Autor

> Z klawiatury mi to wyjąłeś.

była juz kiedys usterka cewki

wtedy palił się check i był błąd cewki widoczny na kompie...

teraz niestety, znowu to wystąpiło

zapaliło się tylko EPC, bez checka i auto przeszło w tryb awaryjny

wieczorem podepne i spisze numer błędu moze teraz cos sie zapisało...

Napisano
  • Autor

> była juz kiedys usterka cewki

> wtedy palił się check i był błąd cewki widoczny na kompie...

> teraz niestety, znowu to wystąpiło

> zapaliło się tylko EPC, bez checka i auto przeszło w tryb awaryjny

> wieczorem podepne i spisze numer błędu moze teraz cos sie zapisało...

17950 - czujnik 1 położenia przepustnicy...

2 tyg temu był

17550