Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Shimmy miałem...

Featured Replies

Napisano

ale po kolei. Najpierw godzinka dłubania w garażu: łańcuch, filtr powietrza, ciśnienie w oponach i w drogę. Po godzinie jazdy po lasach i polnych drogach wyjazd na czarną prostą i ogień. Wcześniej zdarzało się, że przy licznikowych 1.20 wpadał w lekkie wibracje, ale odjęcie gazu i lekkie przyhamowanie pomagało. Opony to kostki TKC 80, niby do 180 km/h. Tym razem przeciągnełem te lekkie wibracje i doszedłem do 1.40 i się zaczęło.

Klasyczne shimmy, kiera latała od lewej do prawej z taka częstotliwością, że już myślałem, że zaraz koniec jazdy i albo wylecę z siodła albo motocykl się wyglebi.

Rzucało mną chyba ze 150-200 metrów, ale trwało to cholernie długo bo dużo strachu się najadłem grinser006.gif

Trochę poczytałem o shimmy i dwie rzeczy zrobiłem dobrze, ale instyktownie odjąłem gazu i mocno starałem sie trzymać kerownicę. Piszą, że można jeszcze dodać lekkie hamowanie

Ratowaliście się już z shimmy?

Napisano

> ale po kolei. Najpierw godzinka dłubania w garażu: łańcuch, filtr powietrza, ciśnienie w oponach i

> Ratowaliście się już z shimmy?

nie smile.gif wybieram motocykle bez tej przypadłości smile.gif

zdarzyło się wężykowanie, ale to z winy mechaniorów psia mać... w jednej ladze było 250 ml mniej oleju...

Napisano
  • Autor

> zdarzyło się wężykowanie, ale to z winy mechaniorów psia mać... w jednej ladze było 250 ml mniej

> oleju...

ja tam zrzucam na opony kostki i miękką charakterystykę zawieszenia (enduro) , ale może warto zajrzeć do lag hmm.gif

Napisano

> Trochę poczytałem o shimmy i dwie rzeczy zrobiłem dobrze, ale instyktownie odjąłem gazu i mocno

> starałem sie trzymać kerownicę. Piszą, że można jeszcze dodać lekkie hamowanie

> Ratowaliście się już z shimmy?

A to nie jest tak, że trzeba odjąć gaz i nie łapać kurczowo kierownicy? Na kursie Tomek Kulik powtarzał, że jak pojawi się Shimmy mocne złapanie kierownicy jest błędem, bo drgania zaczynają przenosić się na cały motur i robi się jeszcze gorzej hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie jest tak, że trzeba odjąć gaz i nie łapać kurczowo kierownicy? Na kursie Tomek Kulik

> powtarzał, że jak pojawi się Shimmy mocne złapanie kierownicy jest błędem, bo drgania

> zaczynają przenosić się na cały motur i robi się jeszcze gorzej

Może i mieć rację, ale wyobraź sobie, że pierwszy raz siedzisz na byku, który chce Ciebie zrzucić i co wtedy robisz? Mocno czy lekko byś się trzymał?

Jeszcze dzisiaj poczytałem na forach i mocniejsze trzymanie kiery , według niektórych, przypomina działanie amora skrętu niewiem.gif

Napisano

> Może i mieć rację, ale wyobraź sobie, że pierwszy raz siedzisz na byku, który chce Ciebie zrzucić i

> co wtedy robisz? Mocno czy lekko byś się trzymał?

> Jeszcze dzisiaj poczytałem na forach i mocniejsze trzymanie kiery , według niektórych, przypomina

> działanie amora skrętu

Amortyzator skrętu nie przenosi wibracji na cały motocykl, a po kierowcy przenosi się dalej.

Napisano

> ja tam zrzucam na opony kostki i miękką charakterystykę zawieszenia (enduro) , ale może warto

> zajrzeć do lag

często sie to zdarza przy złej pozycji kierowcy 270751858-jezyk.gif