Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 308

Featured Replies

Napisano

Takie luźne pytanie o taki samochód, w ciągu kilku miesięcy (max 1 rok) bym chciał zmienić samochód i wpadł mi własnie w oko peugeot 308. Interesuje mnie auto do ok.25-27 kpl, 5D, benzyna i klima. Reszta mało istotna jeśli chodzi o wyposażenie. Co trzeba wiedzieć szukając 308 ? Są jakieś słabe punkty na które trzeba zwrócić szczególną uwagę ? Jakieś silniki benzynowe są szczególnie polecane a inne omijać z daleka ? Będę wdzięczny za podpowiedzi wink.gif

Napisano

> Takie luźne pytanie o taki samochód, w ciągu kilku miesięcy (max 1 rok) bym chciał zmienić samochód

> i wpadł mi własnie w oko peugeot 308. Interesuje mnie auto do ok.25-27 kpl, 5D, benzyna i

> klima. Reszta mało istotna jeśli chodzi o wyposażenie. Co trzeba wiedzieć szukając 308 ? Są

> jakieś słabe punkty na które trzeba zwrócić szczególną uwagę ? Jakieś silniki benzynowe są

> szczególnie polecane a inne omijać z daleka ? Będę wdzięczny za podpowiedzi

Niestety w 308 nie ma polecanych silnikow noPB no.gif

W zasadzie jestes skazany na 1.6 VTI, ktory ma raczej kiepskie opinie.

Napisano
  • Autor

> Niestety w 308 nie ma polecanych silnikow noPB

> W zasadzie jestes skazany na 1.6 VTI, ktory ma raczej kiepskie opinie.

A co mu dolega ?

Napisano

> A co mu dolega ?

Problemy z rozrzadem na lancuchu.

Wejdz sobie na forum Peugeot Klub Polska i tam masz caly duzy watek nt tej jednostki.

Napisano

> Niestety w 308 nie ma polecanych silnikow noPB

> W zasadzie jestes skazany na 1.6 VTI, ktory ma raczej kiepskie opinie.

w 120 konnej wersji też są problemy z łańcuchem? Myślałem, ze dotyczy to tylko 150 km thp

Napisano

> w 120 konnej wersji też są problemy z łańcuchem? Myślałem, ze dotyczy to tylko 150 km thp

Trzeba olej trzymać wysoko, nie dopuszczać do spadku poniżej połowy. Jeszcze kwestia ile robisz przebiegu, bo jak 12- 15 kkm rocznie, to wymiana chyba nie będzie częsta? W dizlach padają dwumasy, sprężarki, wtryski i nikt nie marudzi jak nad tymi rozrządami

Napisano

wiesz, w dieslu jestes swiadom tego co moze Cie spotkac, nikt nie ukrywa ze tam sa te rzeczy o ktorych mowiles, natomiast w przypadku tego silnika o ktorym mowimy jego niewatpliwa "zaleta" wg sprzedawcow mial byc wlasnie ten nieszczesliwy lancuch rozrzadu... Taki maly psikus...

Napisano

> Trzeba olej trzymać wysoko, nie dopuszczać do spadku poniżej połowy. Jeszcze kwestia ile robisz

> przebiegu, bo jak 12- 15 kkm rocznie, to wymiana chyba nie będzie częsta? W dizlach padają

> dwumasy, sprężarki, wtryski i nikt nie marudzi jak nad tymi rozrządami

Komu padają to marudzi, komu nie padają to nie ma powodu marudzić...

Napisano

> Komu padają to marudzi, komu nie padają to nie ma powodu marudzić...

Predzej czy pozniej kazdemu padna wink.gif

Napisano

> wiesz, w dieslu jestes swiadom tego co moze Cie spotkac, nikt nie ukrywa ze tam sa te rzeczy o

> ktorych mowiles, natomiast w przypadku tego silnika o ktorym mowimy jego niewatpliwa "zaleta"

> wg sprzedawcow mial byc wlasnie ten nieszczesliwy lancuch rozrzadu... Taki maly psikus...

Tak to jest jak się zrobi mezalians z BMW smile.gif

Napisano

> Predzej czy pozniej kazdemu padna

Jak w każdym silniku w końcu coś padnie, jednemu rozrząd, drugiemu turbo, czy dwumasa. Tak juz jest nie ma co piany bić, w tym przypadku mozna byc przygotowanym i nie ma zaskoczenia.

Właściwie to jakis dramat? Uważam, że nie

Napisano

> Tak to jest jak się zrobi mezalians z BMW

A VW to z kim robił, a opel w 1,4 ecotec? zlosnik.gif

Napisano

> A VW to z kim robił, a opel w 1,4 ecotec?

e-kotek też rozciągał łańcuchy? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Jak w każdym silniku w końcu coś padnie, jednemu rozrząd, drugiemu turbo, czy dwumasa. Tak juz jest

> nie ma co piany bić, w tym przypadku mozna byc przygotowanym i nie ma zaskoczenia.

> Właściwie to jakis dramat? Uważam, że nie

A wymiana ile kosztuje ? Wydaje mi się, że można profilaktycznie wymienić i będzie spokój. To chyba powinno być tańsze od gadżetów do klekota ? niewiem.gifhmm.gif

Napisano

> Predzej czy pozniej kazdemu padna

Dobrze wiesz że to zależy od REALNOŚCI przebiegu v licznik smile.gif

Jak komuś padają gdy na liczniku 150-200 kkm to daje dużo do myślenia smile.gif

Napisano

> e-kotek też rozciągał łańcuchy?

oczywiscie np. ten w Astrze III, ale to tez jakoś cicho sza hehe.gif

Napisano

> A wymiana ile kosztuje ? Wydaje mi się, że można profilaktycznie wymienić i będzie spokój. To chyba

> powinno być tańsze od gadżetów do klekota ?

Dokładnie nie wiem, z 2000 pewnie kosztuje, ale nie ma sensu profilaktycznie wymieniać. Wymieniasz, jak wali zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie nie wiem, z 2000 pewnie kosztuje, ale nie ma sensu profilaktycznie wymieniać. Wymieniasz,

> jak wali

Czyli nie ma zagrożenia, że klęknie nagle alien.gif w moim 11 letnim seacie wymian rozrzadu kosztuje ponad 1 kpln. Przy moich przebiegach nawet jak bym miał wymienic po kupnie to starczy na ładnych kilka lat

Napisano

> Dokładnie nie wiem, z 2000 pewnie kosztuje, ale nie ma sensu profilaktycznie wymieniać. Wymieniasz,

> jak wali

nie wali, a puka w okienko na zimno (i jak jest źle - na ciepło nie przestaje) i daje znać coby go "przewinąć" smile.gif

ale fakt faktem - na tyle litościwy ten slinik, że z zaskoczenia raczej nie pada smile.gif