Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kulki z tworzywa gdzie kupić ew. z czego najtwardsze ...

Featured Replies

Napisano

pytanie motoryzacyjne bo kulki do sprzętu diagnostycznego :)

potrzebuję kupić kulki z tworzywa ( nie mogą być metalowe ,bo pracują pomiędzy dwoma stalowymi blachami i to kulki muszą się zużywać a nie blachy )

i teraz pytanie czy może ktoś pracuje z tworzywami sztucznymi , z jakiego tworzywa kulki będą najtwarsze i najbardziej wytrzymałe na zużycie pod obciążeniem ( na kulkach leży blacha na której ma swobodnie poruszać się koło samochodu osobowego ... kulek jest około 20 szt. na jedno koło więc nacisk 20..40 kg na kulkę... )

ktoś coś ... ?

Napisano

potrzebuję kupić kulki z tworzywa ( na kulkach leży blacha na której ma swobodnie poruszać się koło samochodu osobowego ... kulek jest około 20 szt. na jedno koło więc nacisk 20..40 kg na kulkę... )

ktoś coś ... ?

Piłki golfowe? :hmm: Jeśli są zbyt duże, to może te z dezodorantu roll-on?

Napisano

może kulki od łożysk jakiś dużych...

Jaka średnica tych kulek??

Napisano

ktoś coś ... ?

Wpisałem sobie z ciekawości temat posta w Google  :hehe: . Do wyboru, do koloru - materiał, średnice każdemu według potrzeb. Napisz od razu o czym chcesz porozmawiać  :phi: .

Napisano
  • Autor

Wpisałem sobie z ciekawości temat posta w Google  :hehe: . Do wyboru, do koloru - materiał, średnice każdemu według potrzeb. Napisz od razu o czym chcesz porozmawiać  :phi: .

widzisz google ma to do siebie że przyjmie wszystko ,a może jest ktoś kto pracuje np. przy produkcji łożysk i udzieli paru informacji

średnica około 7..10 mm

Napisano

średnica około 7..10 mm

No to masz pół strony producentów "kulek dla przemysłu". PA, PP, PTFE... Zwróć uwagę na tolerancję średnic, bo już więcej niż trzy kulki  :phi:  umieszczone między dwiema płytami nie muszą przyjmować obciążenia równomiernie  :]

Napisano

Marne szanse.

Z tworzyw ogólnodostępnych chyba najlepszy będzie poliamid PA66 (twardość ma trochę mniejszą od aluminium, i to w stanie suchym. Wilgotny jest słabszy), albo poliacetal.

Kulka ma bardzo małą powierzchnię styku z blachami. Naprężenia szybko spłaszczą każdą kulkę z tworzywa i koniec z obracaniem się.
Jeśli nadal chcesz z tworzywa, to luknij na ofertę igusa. Oni mają pancerne tworzywa sztuczne. Zrobią Ci też kulki, albo pastylki włożone w kanapkę z plastikowych płyt.

Ja bym te blachy zrobił hartowane, albo z zabielonego żeliwa i dał kulki stalowe.

Napisano

potrzebuję kupić kulki z tworzywa ( nie mogą być metalowe ,bo pracują pomiędzy dwoma stalowymi blachami i to kulki muszą się zużywać a nie blachy )

i teraz pytanie czy może ktoś pracuje z tworzywami sztucznymi , z jakiego tworzywa kulki będą najtwarsze i najbardziej wytrzymałe na zużycie pod obciążeniem ( na kulkach leży blacha na której ma swobodnie poruszać się koło samochodu osobowego ... kulek jest około 20 szt. na jedno koło więc nacisk 20..40 kg na kulkę... )

ktoś coś ... ?

trochę nie do końca w temacie pytania ale.... :

ja po 8 latach eksploatacji codziennej obrotnic kazałem kupić nowe kulki jak były legalizowane przyrządy w Bydgoszczy  - wymieniłem - 3 min roboty - jest dalej ok - na tych obrotnicach robię auta do nacisku pomiarowego 2ton na oś. Do większych mam obrotnice do ciężarówek - od 2004 nic nie ruszane w  nich. Także seryjne wytrzymują po parę pomiarów dzienne przez 8 latw dniach roboczych.

Dlaczego chcesz kombinować? - kulki najcześciej niszczą sie od piachu i syfu - stąd żadnego smaru na nich i po każym pomiarze pionowe ustawienie obrotnicy  w celu wysypania syfu.

pozdr

Napisano
  • Autor

trochę nie do końca w temacie pytania ale.... :

ja po 8 latach eksploatacji codziennej obrotnic kazałem kupić nowe kulki jak były legalizowane przyrządy w Bydgoszczy  - wymieniłem - 3 min roboty - jest dalej ok - na tych obrotnicach robię auta do nacisku pomiarowego 2ton na oś. Do większych mam obrotnice do ciężarówek - od 2004 nic nie ruszane w  nich. Także seryjne wytrzymują po parę pomiarów dzienne przez 8 latw dniach roboczych.

Dlaczego chcesz kombinować? - kulki najcześciej niszczą sie od piachu i syfu - stąd żadnego smaru na nich i po każym pomiarze pionowe ustawienie obrotnicy  w celu wysypania syfu.

pozdr

bo ja nie chcę serwisować swoich , tylko zrobić od podstaw takie które wykonam zgodnie z moim projektem :)