Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosa spalinowa - transport

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zamiar zakupić kosę spalinową (najprawdopodobniej stihl fs-100) do koszenia działki 0,14 ha i mam pytanie - czy taką kosę da się jakoś bezproblemowo rozłożyć żeby można ją przetransportować w bagażniku samochodowym?

Sorki za może głupie pytanie, ale nie miałem jeszcze do czynienia z kosami.

Z góry dzięki za odpowiedź

pozdrawiam

Marek

Napisano

Ma zazwyczaj skladany wal mniej wiecej w srodku dlugosci.

Napisano

Podany model ze zdjęć nie wygląda na model do samodzielnego złożenia, dodatkowo też nie widać, aby był dzielony w połowie, więc moim zdaniem do transportu raczej w części się go nie rozbierze

Napisano

Moja kosa mieści się do małego Renault Clio 2, po złożeniu tylnej kanapy. Oczywiście w stanie rozłożonym i w wersji z szerokim, prostym uchwytem na obie ręce (a nie owalnym pałąkiem). 

Napisano

Jeśli nie piszą, że się składa, to pewnie nie ma takiej funkcji.

Do tego ta cena?

Do tak dużej działki nie dawno kupiłem w tej cenie kosiarkę z silnikiem 190 ccm i o szerokości cięcia 53 cm :ok:

Napisano

Do tego ta cena?

Do tak dużej działki nie dawno kupiłem w tej cenie kosiarkę z silnikiem 190 ccm i o szerokości cięcia 53 cm :ok:

Sam się zastanawiam dlaczego kosy są o wiele droższe od kosiarek o podobnej mocy. Wystarczy sprawdzić jak to wygląda u np. Husqwarny, w ramach jednej firmy żeby odpadł argument marki. Przecież kosa ma znacznie mniej materiału, jest prostsza (brak napędu), itp.

Napisano

Nie każda kosa się składa. Mój NAC np nie ma takiej opcji, wchodzi do bagażnika ale trzeba siedzenia położyć, bo ma prawie 2m długosci.

Napisano
  • Autor

No właśnie tak się dzisiaj przyglądałem zdjęciom i faktycznie nie widać za bardzo możliwości składania takiej kosy.

Jutro jadę do sklepu i poogladam.

Jak na razie dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

maras

Napisano

... czy taką kosę da się jakoś bezproblemowo rozłożyć żeby można ją przetransportować w bagażniku samochodowym? ...

Tej kosy na długosć nie złożysz.

Można tylko regulować położenie uchwytu co pomaga w zmieszczeniu w bagażniku. W moim sedanie trzeba złożyć siedzenie i wtedy miesci się po skosie.

Moim zdaniem na taką powierzchnię działki silnik powinien mieć min. 2 KM.

Zastanów się nad STIGĄ np  SBC 653.

Mnie Stiga bardziej odpowiada. Moim zdaniem jest lepiej wytłumiona co się czuje na dłoniach przy dłuższym koszeniu. Do tego głowica tnąca pozwala na zainstalowanie grubszej żyłki więc mniej się jej zużywa.

Mam porównanie, ponieważ prawie 10 lat używałem SB 40 z silnikiem 2,5 KM (chyba takich już nie ma) dopóki nie ukradli, a teraz Stihl.

Ciągle mi się żyłka w głowicy zacina :ogien: .