Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamulanie

Featured Replies

Napisano

Ostatnimi czasy, pojeździłem sobie dwoma nowymi (salonowymi) samochodami. Fordem KA 1.25 69 KM i Oplem Corsą 82 KM. Wiadomo, że demony przyspieszeń to nie są ale porównując Corsę do kiedyś posiadanego Clio II 1.4 75KM czy nawet Fabiedy 1.4 60 KM to auto całkowicie nie jedzie pomimo większej mocy. Odczucie jest takie, że przy niższych prędkościach obrotowych silnika, motor jest jakby sztucznie zdławiony. Podobnie jest z KA mojej matki, który subiektywnie jedzie gorzej niż SC 0.9 i paradoksalnie lepiej niż Corsa.

Niby z tabeli parametrów technicznych te nowe samochody mają przyspieszenie 0 - 100 km/h na średnim dla klasy poziomie ale Corsą na trasę bałbym się wyjechać. Wyprzedzanie to dramat.

Moja Megane 1.9 131KM też jest jakby lekko "zmulona" w przedziale do 2000 RPM.

Zastanawiam się czy producenci celem obniżenia spalania modyfikują soft, tak aby auto zamulało? Zresztą podobne odczucie miałem w Ravce 2.2 D-Cat 170 KM ale tu nic się nie działo do 2500 RPM.

Napisano

Autom ostatnio przybyło na wadze. Spaliny mają spełniać coraz wyższe normy czystości spalin i mają być oszczędne. Stąd na niskich obrotach są zdławione, a koniki odżywają dopiero na wyższych obrotach.

Ja u siebie do jakichkolwiek manewrów redukuję bieg. W trasie wyprzedzam wyłącznie na 3. Wtedy to jako tako jedzie.

Napisano

Nie wiem co to znaczy nie jedzie. To oceniles na podstawie dupo hamowni? Bo jak tak to o czym tu dyskutowac. Moze na codzien jezdzisz turbo? 82KM to w miescie ideal ba nawet za miastem spokojnie mozna jechac. To, ze na dole slabo ciagnie to chyba dobrze? Jak chcesz to sie toczysz spokojnie jak chcesz depnac to dokrecasz obroty i git. 

Tak przy okazji teraz wszyscy masturbuja sie nad nowymi pierdziawkami z turbo ale takie 1.2T  jedzie gorzej od zwyklego niedoladowanego 1.6. Choc oczywiscie na codzien 1.2T jezdzi sie przyjemniej choc wolniej. Zwlaszcza jak ktos nie wie po co jest skrzynia biegow.

Napisano

Nie wiem co to znaczy nie jedzie. To oceniles na podstawie dupo hamowni? Bo jak tak to o czym tu dyskutowac. Moze na codzien jezdzisz turbo? 82KM to w miescie ideal ba nawet za miastem spokojnie mozna jechac. To, ze na dole slabo ciagnie to chyba dobrze? Jak chcesz to sie toczysz spokojnie jak chcesz depnac to dokrecasz obroty i git. 

Tak przy okazji teraz wszyscy masturbuja sie nad nowymi pierdziawkami z turbo ale takie 1.2T  jedzie gorzej od zwyklego niedoladowanego 1.6. Choc oczywiscie na codzien 1.2T jezdzi sie przyjemniej choc wolniej. Zwlaszcza jak ktos nie wie po co jest skrzynia biegow.

Co to znaczy "nie jedzie" - wytłumaczę na podstawie służbowego Peugeota Partneta 1.6eHDi 92KM (Euro 5). Silnik ma teoretycznie świetny przebieg momentu obrotowego, z mocą też nie jest źle... sęk w tym, że na dole brakuje mocy, tzn. przydałby się bieg między "1" i "2", bo albo przeciągniesz go na jedynce, albo po przełączeniu na dwójkę nastąpi przydławienie i lekki "kangur". Nie, nie tylko ja mam ten problem, kierowcy zawodowi również. Podobnie jazda 50km/h na czwartym biegu (ok. 1500obr/min) powoduje wzmożone wibracje i paskudne objawy dźwiękowe - stukanie. Tak, auto jest sprawne, prawie nowe i problem występuje od nowości. W starszych egzemplarzach tego auta z silnikiem 1.6HDi 90KM (Euro 4) te problemy nie występują. Po wkręceniu na obroty jest ok, jedzie normalnie. Ciekawie robi się po załadowaniu - normalnie ruszam, daję delikatnie gazu, puszczam sprzęgło, a auto stoi... trzeba dodać więcej gazu.

Napisano

Ostatnimi czasy, pojeździłem sobie dwoma nowymi (salonowymi) samochodami. Fordem KA 1.25 69 KM i Oplem Corsą 82 KM. Wiadomo, że demony przyspieszeń to nie są ale porównując Corsę do kiedyś posiadanego Clio II 1.4 75KM czy nawet Fabiedy 1.4 60 KM to auto całkowicie nie jedzie pomimo większej mocy. Odczucie jest takie, że przy niższych prędkościach obrotowych silnika, motor jest jakby sztucznie zdławiony. Podobnie jest z KA mojej matki, który subiektywnie jedzie gorzej niż SC 0.9 i paradoksalnie lepiej niż Corsa.

Niby z tabeli parametrów technicznych te nowe samochody mają przyspieszenie 0 - 100 km/h na średnim dla klasy poziomie ale Corsą na trasę bałbym się wyjechać. Wyprzedzanie to dramat.

Moja Megane 1.9 131KM też jest jakby lekko "zmulona" w przedziale do 2000 RPM.

Zastanawiam się czy producenci celem obniżenia spalania modyfikują soft, tak aby auto zamulało? Zresztą podobne odczucie miałem w Ravce 2.2 D-Cat 170 KM ale tu nic się nie działo do 2500 RPM.

Czy SC nie miało przypadkiem gazu na linkę? Częściowo, za takie odczucia odpowiada sposób działania przepustnicy sterowanej elektronicznie, częściowo różnica mas pojazdu (SC było bardzo lekkie), częściowo inne zestopniowanie skrzyni biegów (ekologiczne...) no i wreszcie sam soft - napisany tak, żeby auto paliło jak najmniej (a raczej, co istotniejsze, emitowało jak najmniej syfu). A co do przykładów - Bravo 1.9Mjet 150KM rozpędzało się bardzo przyjemnie od samego dołu (1,4-1,5krpm), Giuliettcie 1.4TBi 170KM wyraźnie brakuje mocy poniżej 2tys obr - lekarstwem jest tryb Dynamic, wtedy auto zmienia się nie do poznania (bardziej do Krakowa) - przyspiesza od dołu i reaguje znacznie lepiej na wciśnięcie gazu, ale pali również więcej :P

Napisano

Elektroniczna przepustnica i soft napisany pod ekologię. To, że dodajesz gazu, nie oznacza, że przepustnica się otwiera. Auto ma "nie jechać" na niskich obrotach, bo pełne otwarcie przepustnicy i czas oczekiwania na wzrost obrotów byłby nieekologiczny.