Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jestem glodny .... nakarm mnie!!!

Featured Replies

Napisano

Sorento - idze masa tego na ulicach ....

2016-kia-sorento-european-spec-front-thr

Wiec kto jakas ANIMATIONCANNABISINDIAN.gif palil ze wyszlo to :ooniee: :ooniee: :ooniee: :ooniee: :ooniee: :ooniee: ?

Przeciez to wola jesc .... :bukiet:  -Ford dwonil troche przodu mu ukradli i glodzili .... :buehehe:

Kia-Sportage-leaked-0.jpg

Kia-Sportage-leaked-1.jpg

Kia-Sportage-leaked-2.jpg

Z tylu Subaru dzwonil - Tribeca - butt-dance.gif ukradli ...

Silniki te same co w Tuscon -

-wersja bieda 2.0l -121kW,

-opcja 1.6l Turbo - 131kW

-Diesel - 2.0l - 137kW*

* to u mnie

EDIT - dash + bok

Kia-Sportage-Newest-.jpg

Kia-Sportage-Newest-2.jpg

Kia-Sportage-Newest-4.jpg

Napisano

Jednak Sorento I i II mi się bardziej podobają, ta ostatnia nie bardzo  :oslabiony:

Tucson jest ładniejszy stylistycznie od Sportage w najnowszej odsłonie :ok:

Nie wiem co tych projektantów pcha do robienia pojazdów z tak paskudnym przodem...  :ooniee:

Napisano

Rzeczywiscie maly koszmarek, Hultaj wyglada o niebo lepiej. Pomimo tego, ze to duzy samochod i kosztuje mniej od konkurencji w PL u nas tego wogole nie widac. Sam wolalbym kupic mniejszego MErcedesa albo BMWx3 za podobna kase. Sprzedali tego az 394 sztuki ot poczatku roku :hehe: IMO wycofac z oferty. Hyundaia jeszcze mniej cos kolo 100.

Napisano

W stosunku do poprzedniej to duży krok w tył, na siłe chcieli coś poprawić i wyszło jak wyszło.

Napisano
  • Autor
[...]

Nie wiem co tych projektantów pcha do robienia pojazdów z tak paskudnym przodem...  :ooniee:

Ale np Cherokee wyglada o wiele lepiej na zywo niz na pix ... Mozliwe, ze z tym bedzie podobnie  :hehe: 

2014_jeep_cherokee_australia_24_1-0606-m

Napisano
  • Autor

[...] Hultaj wyglada o niebo lepiej. Pomimo tego, ze to duzy samochod i kosztuje mniej od konkurencji w PL u nas tego wogole nie widac.

.

Ktory, Sorento czy Santa-Fe, czy Sportage?

Santa Fe bije (u mnie ;) ) wszelkie BMW, Merc, Land Rover we wzystkich testach - generalnie uwazaja, ze Santa-Fe Diesel jest najlepszy :swinka: (co widac w sprzedazzy)[..]

Napisano
  • Autor

W stosunku do poprzedniej to duży krok w tył, na siłe chcieli coś poprawić i wyszło jak wyszło.

Ale moze sie na sprzedaz przelozyc :mamba: . Popatrz na Cherokee - nie wiem jak sie w EU sprzedaje, ale u mnie mieli cos ok 150% wzrostu ... 

Napisano

Ale moze sie na sprzedaz przelozyc :mamba: . Popatrz na Cherokee - nie wiem jak sie w EU sprzedaje, ale u mnie mieli cos ok 150% wzrostu ... 

U nas Cherokee jakoś znikły, tzn jeszcze kilka lat temu dużo było tych aut nowych na ulicach widać, nawet u mnie w robocie kupiliśmy. Ten obecny - bardzo sporadycznie,  we Włoszech deko więcej ich widziałem.

Napisano

Ale np Cherokee wyglada o wiele lepiej na zywo niz na pix ... Mozliwe, ze z tym bedzie podobnie  :hehe:

2014_jeep_cherokee_australia_24_1-0606-m

W tej wersji, z czarnymi zderzakami, wygląda w miarę :ok:

W PL na prowincji zarejestrowałem wysyp Sorento Igen diesel, więc sobie też sprawiłem takie, tylko benzynowe w razie większych śniegów tej zimy  :hehe:

Napisano

Santa Fe bije (u mnie ;) ) wszelkie BMW, Merc, Land Rover we wzystkich testach - generalnie uwazaja, ze Santa-Fe Diesel jest najlepszy :swinka: (co widac w sprzedazzy)[..]

Podaje w sztukach od poczatku roku

Santa Fe 113

Tuscon 116

ix35 2370

GLA 606

GLK 257

ML 256

GL136

X5 728 - najlepiej sprzedajacy sie model BMW w PL

X3 560

X4 532

X6 428

X1 425

No i nasz lider SUV kysz kysz 3546

Koreance sa za drogie zeby w klasie powyzej 100kPLN walczyc przynajmniej w PL. Wersje bidy ix35 i Sportage przegrywaja z koleji z kysz kysz bo bra turbo w ofercie.

Napisano
  • Autor

LEDy z mojego cee'da...  :mlot: 

Fabryka kielbas - dlatego :hehe:

EDIT: one poa dekoracja cos wlasciwie daja ?

Napisano
  • Autor

U nas Cherokee jakoś znikły, tzn jeszcze kilka lat temu dużo było tych aut nowych na ulicach widać, nawet u mnie w robocie kupiliśmy. Ten obecny - bardzo sporadycznie,  we Włoszech deko więcej ich widziałem.

U mnie Grand Cherokee sie sprzedaje - co miesiac ok 1,500 sztuk. AFAIK brzydal idzie w okolicach 800-1,000 miesiecznie. Generalnie bylen na nie - ale:

-jezdzi calkiem dobrze -3.2l V6 jest swietny IMVHO,

-wyglada 10x lepiej na zywo niz na pix - myslalem ze okropne szkaradzctwo ale poszlem, pojezdzilem i pogadalem z ludzmi ktorzy wlasna kase wylozyli i ... ma styl :hehe:

Do PL pewnie przyjdzie jak sie uzywane zaczna - chyba dostal w EU nowego Diesel 2.2l ??? i czytajac UK to mowia ze jest swietny :ok:

Napisano
  • Autor

[...]

W PL na prowincji zarejestrowałem wysyp Sorento Igen diesel, więc sobie też sprawiłem takie, tylko benzynowe w razie większych śniegów tej zimy  :hehe:

Tylko ze tam masz rame :ok:  a nie wersje soft do wozenia tylka :hehe: . BTW - Kia Sorento pierwszej generacji miala dobre opinie wsrod luda ktory ciagnal przyczepy [...] to sie liczy bo to zazwyczaj emeryci, znaczy klient z $$$ i duzo krzyczy ;)  - generalnie kupowali Sorento zeby sobie pojezdzic po Oz.

Napisano
  • Autor

Podaje w sztukach od poczatku roku

Santa Fe 113

Tuscon 116

ix35 2370

GLA 606

GLK 257

ML 256

GL136

X5 728 - najlepiej sprzedajacy sie model BMW w PL

X3 560

X4 532

X6 428

X1 425

No i nasz lider SUV kysz kysz 3546

Koreance sa za drogie zeby w klasie powyzej 100kPLN walczyc przynajmniej w PL. Wersje bidy ix35 i Sportage przegrywaja z koleji z kysz kysz bo bra turbo w ofercie.

No dobra, ale to sa inne klasy.

To sa dane od poczatku roku???? 8] 8] 8] 

Tyle to u mnie w miesiac schodzi, a jest nas 2 mniej. :hmm:

Nie mam szybko za 1/2 roku oprocz tego ze sprzedali 578,427 nowych aut za 6 miesiecy ale za JEDEN miesiac: - 06/2015 - total sprzedanych nowych aut 125,850

6/2015 wygladal tak w SUV

Male SUV  - 11,399 sztuk

1.Hyundai ix35 - 1,723

2.Mitsubishi ASX - 1,358

3.Honda HR-V 1,300

...

Lexus NX - 378

Audi Q3 - 327

MB GLA - 274

SUV Medium- 14,897

1.Mazda CX-5 on 2,512

2.Nissan X-Trail 1,795

3.Toyota RAV4 1,749

....

BMW X3 540

Audi Q5 407

Volvo XC60 295

Duze SUV 14,805 sztuk

1 Toyota Land Cruiser Prado 1,723

2.Toyota Kluger 1,556

3.Subaru Outback 1,257

4. Jeep Grand Cherokee 1,201

....

BMW X5 651

Mercedes-Benz M-Class 351

Volkswagen Touareg 312

SUV Upper large - 1,155 sztuk

1. Toyota Land Cruiser (200s) Wagon 888

2. Nissan Patrol Wagon 122

3.Mercedes-Benz GL-Class 87

...

Range Rover 39

Lexus LX - 19

Napisano

Sportage widzę dużo. Sorrento też nie jest jakieś szczególnie rzadkie. Więc kolega chyba przesadza z tym że nie kupują.

Napisano

Tyle to u mnie w miesiac schodzi, a jest nas 2 mniej. :hmm:

U nas Skody schodzą. W końcu się czeka pół roku ;]

Napisano

Duze SUV 14,805 sztuk

1 Toyota Land Cruiser Prado 1,723

2.Toyota Kluger 1,556

3.Subaru Outback 1,257

4. Jeep Grand Cherokee 1,201

Outback jako duży suv :hehe:

Napisano
  • Autor

Outback jako duży suv :hehe:

Sam sie smieje ;l . Klasyfikacja sie zmieniala i bylo tak Compact > Small > Medium > Large. Outback szedl do Medium.

Teraz jest Small > Medium > Large > Upper Large a Compact ma byc ja znow cos wymysla - za duzo tych SUV :facepalm:, CUV, PUV :hehe:

Napisano
  • Autor

U nas Skody schodzą. W końcu się czeka pół roku ;]

Skoda tez czekasz u mnie pol roku ;l . Juz nie pamietam, ale chyba bylo cos ok 3,500 sztuk Skoda sprzedanych w 2014. Z tego ponad 3,000 Octavia RS :hehe:

771412395697344328.jpg

Ba, sam patrzylem, 1/2 roku czekania. [...] Generalnie jak narazie auto ma same dobre opinie :ok:  - co ciekawe lud twierdzi ze DSG nawet nie pada tak jak w oryginale :hmm: . ... 

Napisano
  • Autor

Sportage widzę dużo. Sorrento też nie jest jakieś szczególnie rzadkie. Więc kolega chyba przesadza z tym że nie kupują.

Sportage chyba jest Made in Slovakia, czy Czech Republic ??? Sorento zgaduje ze z Korea dostajecia a nie z US.

Napisano

No tak statystyki klamia.

Napisano

No dobra, ale to sa inne klasy.

To sa dane od poczatku roku????  

Tak reszta to perelki z Niemiec, skrecone prestizowe trupy. Nic Ci nie daje kupno nowego samochodu ani znizek ani mniejszych podatkow wiec jest jak est.

Napisano
  • Autor

Tak reszta to perelki z Niemiec, skrecone prestizowe trupy. Nic Ci nie daje kupno nowego samochodu ani znizek ani mniejszych podatkow wiec jest jak est.

ale nikt ci w fotel nie pierdzial i masz gwarancje - chociaz jak czytam jak VeeDud traktuje w PL - DSG - to chyba to nic nie warte :swinka: *

*znow mnie beda nienawidziec ....

Napisano

Fabryka kielbas - dlatego :hehe:

EDIT: one poa dekoracja cos wlasciwie daja ?

To są DRL, just look... ;]

Napisano

No tak statystyki klamia.

Albo mi się wydaję. Choć Sportage ciężko pomylić z czymś innym. No ale należy wierzyć papierkom a nie oczom.

Napisano

Sportage chyba jest Made in Slovakia, czy Czech Republic ??? Sorento zgaduje ze z Korea dostajecia a nie z US.

Nie mam pojęcia :)

Napisano

Skoda tez czekasz u mnie pol roku ;l

Ale do was muszą płynąć przez pół świata. A u nas fabryka jest odległa o 2 h drogi ;]

Napisano

Albo mi się wydaję. Choć Sportage ciężko pomylić z czymś innym. No ale należy wierzyć papierkom a nie oczom.

Sportage najlepszy model pod wzgledem sprzedazy w PL by Kia. Ale Sorento to jakis dramat.

Napisano
  • Autor

Ale do was muszą płynąć przez pół świata. A u nas fabryka jest odległa o 2 h drogi ;]

O tym zapomnialem :hehe: Ale AFAIK dla RS glowna przyczyna jest jak produkcja leci, tzn np RS klepia w 3 tydzien miesiaca przez dwa dni. Jak chcesz RS z Technik Pack - gdzie 90% zamowiaonych w Oz jest, to podobno jest klepane raz na dwa miesiace.... :facepalm:

Ergo sztuczne podtrzymywanie rynku. Wielu uwaza ze mogli by sprzedaz dwa razy tyle, gdyby auta na placu staly.... Wiec podobnie moze byc z PL :hmm:

Glownym zajeciem kapelusznikow jest sledzenie marinetraffic.com  - znacyz kiedy moj RS przyplynie ;]

Napisano
  • Autor

To są DRL, just look... ;]

Wiem :chipsy:  ale pytam czy one cos wiecej warte ;] . Np przy tych z Sorento jak jezdzilem w outback to lepiej czasami niz na normalnych swiatlach ;l:oki:

Dwa -swietne do picia kawy posrdoku niczego :jem:  - te mi sie wydaja male, widzialem pare C' apostrophe d Pro ale jeszcze nigdy z DRL w pozycji on....

Napisano

Wiem :chipsy:  ale pytam czy one cos wiecej warte ;] . Np przy tych z Sorento jak jezdzilem w outback to lepiej czasami niz na normalnych swiatlach ;l:oki:

Dwa -swietne do picia kawy posrdoku niczego :jem:  - te mi sie wydaja male, widzialem pare C' apostrophe d Pro ale jeszcze nigdy z DRL w pozycji on....

U mnie są ciągle ON, brak opcji wyłączenia  :no: 

Lepsze niż zwykłe nie będą, tzn nie wiem jak świecą zwykłe, bo mam ksenon... :palacz:  

0ttKZfy.jpg

Napisano

O tym zapomnialem :hehe: Ale AFAIK dla RS glowna przyczyna jest jak produkcja leci, tzn np RS klepia w 3 tydzien miesiaca przez dwa dni. Jak chcesz RS z Technik Pack - gdzie 90% zamowiaonych w Oz jest, to podobno jest klepane raz na dwa miesiace.... :facepalm:

Ergo sztuczne podtrzymywanie rynku. Wielu uwaza ze mogli by sprzedaz dwa razy tyle, gdyby auta na placu staly.... Wiec podobnie moze byc z PL :hmm:

Glownym zajeciem kapelusznikow jest sledzenie marinetraffic.com  - znacyz kiedy moj RS przyplynie ;]

To jest inna polityka marki, w VW oraz w Skodzie zamawiają auto pod Ciebie konkretnie, czas dostawy zależny od kolejki. Jeżeli wybierzesz wersję popularną czekasz te kilka, nawet 6m, jeżeli wybierzesz mało popularną (czyt drogą) to możesz mieć w 2m. Oczywiście czasem dealerzy też coś mają na placu.

Inaczej pamiętam było w Hondzie i jest obecnie w Subaru, tam na koniec roku importerze zgłaszaja liczbę i specyfikację sztuk i takie płyną do EU/pl. Jeżeli chcesz coś innego to albo sprawdzają po delaerach czy jest, albo niestety nie ma takiego auta. W przypadku chodliwych aut /nowości dodatkowo są limity, tj np na Outbacka. Jak się nie załapiesz to czekasz do następnego roku.

Także nie wiem który system lepszy :) ... pewnie taki że auta stoją na placu i czekają, ale to kosztuje ..

Napisano
  • Autor

U mnie są ciągle ON, brak opcji wyłączenia  :no: 

Hmm, to musi byc regionalne, znaczy u mnie na 100% w Sorento/Optima mozna wylaczyc. DK ma swiatla 24h?

Napisano

Hmm, to musi byc regionalne, znaczy u mnie na 100% w Sorento/Optima mozna wylaczyc. DK ma swiatla 24h?

24/365. A DRL świecą także przy odpalonych mijania, robią za pozycyjne...  :no: 

Napisano
  • Autor

To jest inna polityka marki, [...]. Jeżeli wybierzesz wersję popularną czekasz te kilka,

Czekaj :hehe:  - 90% sprzedanych aut to Octavia RS, z tego AFAIK 80% ludzi wybiera "Technik Pack" - radar cruise control,  i cos tam jeszcze. Co za problem trzymac na placu powidzmy 500 sztuk tego? Nie kaze im trzymac Diesel, bo tego nikt nie kupuje - chcesz Diesel zamow - chcesz, jakies 132TSI zamow. Ale - jak mowie 90% ich sprzedazy jest Octavia RS, raptem cztery wersje - RS sedan, RS Wagon, RS sedan z TP, RS Wagon z TP :hehe:

Oczywiście czasem dealerzy też coś mają na placu. Inaczej pamiętam było w Hondzie i jest obecnie w Subaru, tam na koniec roku importerze zgłaszaja liczbę i specyfikację sztuk i takie płyną do EU/pl.

TO czemu w Skoda nie mozna? ;]  Jak mowie tylko 4 modele ... Ba nawet skroce do dwoch - RS Wagon + RS Wagon z TP.... Spokojnie by nastepne 1,000 klientow na rok dostali.

O.K. moze byc polityka VeeDub :hmm:  - tak wielkoszosc mysli. Mamy najwiekszy udzial GTI na swiecie - stoi na placu, R - stoi na placu lub krtoki zamowienie.

Subaru - wezmy Outback lub Liberty - obaj lubimy ;)  - przewidywali ze % 2.5l bedzie sie lepiej sprzedawac niz 3.6l. A tu ludzie robili niespodziane, rozklada sie 54% na 3.6l vs 40% 2.5l vs reszta Diesel.

Zajelo im 3 miesiace skorygowanie. Ide dzis do dealera i wybieram  3.6l - plac - jedna wersja wyposaznie, brak opcji - w srodku wszystko :oki:, ok. ja chce kremowe wnetrze, ci mniejsi moze na placu nie maja, ale jak mowisz zamieni z duzym dealer-em - to powszechne...

2015-Subaru-Liberty-Review-10.jpg

Czyli ide kupicw Piatek, wyjade max w Pon....

Skoda - :facepalm: - Hi chcialem kupic RS, - nie ma. Mamy jedna sztuke, wlasnie pojechala na 24h test. Przyjdz w poniedizalek... 

O.K. dalej jestem chetny - przyszlem w poniedzialek - pojezdzilem - Chce kupic

No dobra zamowisz dzisziaj, zakladajac ze nie zrobisz wiecej niz 10,000 km w swoim obecnym aucie to jest warte "x" dzis. RS moze bedzie za 6 miesiecy, moe za 8 ;l ;l

yyyyy - bye ....

TU jak mowie moge to zrozumiec, Skoda zarzadzana przez VeeDub a tam chca zebys GTI z placu kupil :phi:

Teraz ide do Subaru

Hi - Chcialem kupic, Liberty, bialy z kremowym wnetrzem 3.6l

O.K. tu sa kluczyki, scan twojego DL pls. Mozesz wrocic za 1/2h, pls?

Pojezdzilem, podoba mi sie.

O.K. cena taka - moja odpowiedz:

- Nie interesuje mnie cena, interesuje mnie change over - Toyota stoi na placu...

- Dobra idziemy ogladnac

10 min pozniej - change over jest "x"

Wtedy wyciagasz cheque, Amex i mowisz,  mam na mysli taka kwote "x - $1-2k" - chce wyjechac dzis!

-O.K zobaczymy co boss powie.

-Ok. mamy deal :oki:

... ale nie mamy bialego, mozemy sciagnac od innego dealer-a

-Kiedy?

3 dni max po weekend.

Dobra - podbisujemy papiery, wkladamy date dostawy 3dni od poniedzialku.

Uff :skromny:  - dealer sie cieszy, i ty jako klient ... Wlasnie pozbyles sie starego auta, dales facetowi $$$, i wiedz ze,  jak do piatku nie przyjedzie, to albo dostaniesz pare reczy za darmo ... albo pojdzies gdzie indziej sie bawic ... Obie strony zadowolone!

Terez porownajmy do Skoda ;)  - BTW obie sytuacje autentyczne :skromny:

199162433.jpg?height=700&aspect=FitWithi

Napisano
  • Autor

24/365. A DRL świecą także przy odpalonych mijania, robią za pozycyjne...  :no: 

ciekawe, az sie tym pobawie - Pro Ceed to jedyny C apostrophe D jaki mamy, :hmm:  - najbardziej nie docenione auto na rynku. Mozesz spokojnie wyjechac za $29k* dzis bo stoja na placach ... - problem jest automatic - a dokladnie jego brak .... Lud voli Veloster ....

Renault-Sport-Megane-Kia-Proceed-GT-Hyun

Renault-Sport-Megane-Kia-Proceed-GT-Hyun

* 144,540.93 DKK - nie mam pojecia czy to duzo czy malo :hehe:

Napisano

ciekawe, az sie tym pobawie - Pro Ceed to jedyny C apostrophe D jaki mamy, :hmm:  - najbardziej nie docenione auto na rynku. Mozesz spokojnie wyjechac za $29k* dzis bo stoja na placach ... - problem jest automatic - a dokladnie jego brak .... Lud voli Veloster ....

* 144,540.93 DKK - nie mam pojecia czy to duzo czy malo :hehe:

Veloster? Nie, przekombinowali z nadwoziem...

A cena GT w DK: x2... :(

Napisano
  • Autor

Veloster? Nie, przekombinowali z nadwoziem...

A cena GT w DK: x2... :(

Populare wsrod malolatow .... Oczy muchy im sie podobaja

e26d91ae18e6cf51b0e7c18d2eed0c25.jpg

No i cena jest nie zla ... 1/3 mniej niz GOlf GTI ....

Napisano

Populare wsrod malolatow .... Oczy muchy im sie podobaja

No i cena jest nie zla ... 1/3 mniej niz GOlf GTI ....

Zobaczymy, ile i30 Turbo się sprzeda...

U mnie GTI to 2xGT, a i tak nie ma ksenonów czy szklanego dachu...

Napisano
  • Autor

Zobaczymy, ile i30 Turbo się sprzeda...

U mnie GTI to 2xGT, a i tak nie ma ksenonów czy szklanego dachu...

Tak to nazwali w EU? :hmm:

To sie ma nazywac N Series - dla Golf R i SR dla Golf GTI ;)  (u mnie).

SR jest w sprzedazy od dawna, - Veloster ich bije 1:8 ...

IMVHO problem jest taki ze jest nie agresywny ...

1435292868228.jpg

Zarowno przed lift jak i teraz :facepalm:

Hyundai-i30-SR.jpg

Napisano

Tak to nazwali w EU? :hmm:

To sie ma nazywac N Series - dla Golf R i SR dla Golf GTI ;)  (u mnie).

SR jest w sprzedazy od dawna, - Veloster ich bije 1:8 ...

IMVHO problem jest taki ze jest nie agresywny ...

Zarowno przed lift jak i teraz :facepalm:

U mnie Veloster tylko 1.6NA, 140KM.

W tej samej cenie jest właśnie i30 Turbo, 186KM.

hyundai-i30-facelift-five-and-three-door

Napisano
  • Autor

U mnie Veloster tylko 1.6NA, 140KM.

W tej samej cenie jest właśnie i30 Turbo, 186KM.

hyundai-i30-facelift-five-and-three-door

Widze roznice :ok:  z SR na plus - hmm - wersja 3d - ciekawe :ok:

U mnie masz i30 ma tylko jeden silnik  1.8l 107kW - 146KM

Jako opcja masz tez SR. Ale jeszcze w tym roku ma przyjsc N-series - cos ok 200kW - zobaczymy ...

Napisano

Czekaj :hehe:  - 90% sprzedanych aut to Octavia RS, z tego AFAIK 80% ludzi wybiera "Technik Pack" - radar cruise control,  i cos tam jeszcze. Co za problem trzymac na placu powidzmy 500 sztuk tego? Nie kaze im trzymac Diesel, bo tego nikt nie kupuje - chcesz Diesel zamow - chcesz, jakies 132TSI zamow. Ale - jak mowie 90% ich sprzedazy jest Octavia RS, raptem cztery wersje - RS sedan, RS Wagon, RS sedan z TP, RS Wagon z TP :hehe:

TO czemu w Skoda nie mozna? ;]  Jak mowie tylko 4 modele ... Ba nawet skroce do dwoch - RS Wagon + RS Wagon z TP.... Spokojnie by nastepne 1,000 klientow na rok dostali.

O.K. moze byc polityka VeeDub :hmm:  - tak wielkoszosc mysli. Mamy najwiekszy udzial GTI na swiecie - stoi na placu, R - stoi na placu lub krtoki zamowienie.

Subaru - wezmy Outback lub Liberty - obaj lubimy ;)  - przewidywali ze % 2.5l bedzie sie lepiej sprzedawac niz 3.6l. A tu ludzie robili niespodziane, rozklada sie 54% na 3.6l vs 40% 2.5l vs reszta Diesel.

Zajelo im 3 miesiace skorygowanie. Ide dzis do dealera i wybieram  3.6l - plac - jedna wersja wyposaznie, brak opcji - w srodku wszystko :oki:, ok. ja chce kremowe wnetrze, ci mniejsi moze na placu nie maja, ale jak mowisz zamieni z duzym dealer-em - to powszechne...

2015-Subaru-Liberty-Review-10.jpg

Czyli ide kupicw Piatek, wyjade max w Pon....

Skoda - :facepalm: - Hi chcialem kupic RS, - nie ma. Mamy jedna sztuke, wlasnie pojechala na 24h test. Przyjdz w poniedizalek... 

O.K. dalej jestem chetny - przyszlem w poniedzialek - pojezdzilem - Chce kupic

No dobra zamowisz dzisziaj, zakladajac ze nie zrobisz wiecej niz 10,000 km w swoim obecnym aucie to jest warte "x" dzis. RS moze bedzie za 6 miesiecy, moe za 8 ;l ;l

yyyyy - bye ....

TU jak mowie moge to zrozumiec, Skoda zarzadzana przez VeeDub a tam chca zebys GTI z placu kupil :phi:

Teraz ide do Subaru

Hi - Chcialem kupic, Liberty, bialy z kremowym wnetrzem 3.6l

O.K. tu sa kluczyki, scan twojego DL pls. Mozesz wrocic za 1/2h, pls?

Pojezdzilem, podoba mi sie.

O.K. cena taka - moja odpowiedz:

- Nie interesuje mnie cena, interesuje mnie change over - Toyota stoi na placu...

- Dobra idziemy ogladnac

10 min pozniej - change over jest "x"

Wtedy wyciagasz cheque, Amex i mowisz,  mam na mysli taka kwote "x - $1-2k" - chce wyjechac dzis!

-O.K zobaczymy co boss powie.

-Ok. mamy deal :oki:

... ale nie mamy bialego, mozemy sciagnac od innego dealer-a

-Kiedy?

3 dni max po weekend.

Dobra - podbisujemy papiery, wkladamy date dostawy 3dni od poniedzialku.

Uff :skromny:  - dealer sie cieszy, i ty jako klient ... Wlasnie pozbyles sie starego auta, dales facetowi $$$, i wiedz ze,  jak do piatku nie przyjedzie, to albo dostaniesz pare reczy za darmo ... albo pojdzies gdzie indziej sie bawic ... Obie strony zadowolone!

Terez porownajmy do Skoda ;)  - BTW obie sytuacje autentyczne :skromny:

199162433.jpg?height=700&aspect=FitWithi

To nie jest tak, że są 4 wersje wyposażenia, każdy chce jakieś dodatki, jest chyba wybór 5D/kombi, itd. Tak sobie importer ustalił z producentem, a czemu nie mają na placu pytaj lokalnie ;) . U nas nie mają, bo po co zamrażać pieniądzę.

Z Subaru jest inna bajka, FHI nie wyrabia z produkcją, mimo 3 zmian, podobno rozbudowują fabrykę. Każdy z importerów dostał przydział ilości aut. Zapewne jakieś zmiany są możliwe ale są ograniczone i muszą pogodzić wszytskich importerów.

Oz dla Subaru to jeden z największych rynków, a dealerzy/importer bogatszy, więć dostali większy przydział, stać ich też na trzymanie nawet kilka miesięcy aut na placu. Myślisz jak zajdziesz do dealera w D i powiesz, że chcesz białe Subaru 2.5i z danym wyposażeniem, to poprosi o 1/2h czekania ? Chyba, że sprawdzi czy któryś z dealerów ma takie akurat auto.

Problemem Outbacka w EU jest brak ciekawego silnika, co z tego że auto duże i fajne jak osiągi 2.5i czy 2.0D pozostawiają je daleko za konkurencją. 3.6i to co innego, u nas jest nie dostępny, jakby był zresztą to cena ok 250kzł, czyli tyle co już A6 czy BMW 5. M.in z tego względu kolejnym moim autem niestety nie będzie Subaru

Nie wiem czy są takie same specyfikacje u Was jak u nas, ale nie zgodzę się, że wersja jest kompletna bo nie jest. W std nie ma ani navi ani elektrycznej klapy, ani keyless nawet. Wielu rzeczy jak np wentylowane siedzenia, czy bezdotykowe otwieranie klapy jest niedostępne. U nas wersja podstawowa 2.5i to ok 150kzł, za to mamy bardzo dobrze wyposażonego Passata, Mondeo czy Mazdę 6.

U nas wchodzi teraz Levorg - wybór silników ... jeden 1.6T.

Napisano

Myślisz jak zajdziesz do dealera w D i powiesz, że chcesz białe Subaru 2.5i z danym wyposażeniem, to poprosi o 1/2h czekania ? Chyba, że sprawdzi czy któryś z dealerów ma takie akurat auto ...

Ja kupiłem OBK-a w D ale czekałem blisko 4 m-ce bo na placach nic nie było.

W PL to w ogóle była klapa, znalazłem kilka sztuk ale białe czyli takie jakich nie chciałem  ;]

Problemem Outbacka w EU jest brak ciekawego silnika...

Niestety tak. Nie mogłem ściągnąć auta z US bo po prostu był za drogi.

Jeździłem 2.5 i dieslem i lepszy wydał mi się ten drugi mimo że zdaję sobie sprawę że to silnik wysokiego ryzyka ;)

Napisano

Ja kupiłem OBK-a w D ale czekałem blisko 4 m-ce bo na placach nic nie było.

W PL to w ogóle była klapa, znalazłem kilka sztuk ale białe czyli takie jakich nie chciałem  ;]

Niestety tak. Nie mogłem ściągnąć auta z US bo po prostu był za drogi.

Jeździłem 2.5 i dieslem i lepszy wydał mi się ten drugi mimo że zdaję sobie sprawę że to silnik wysokiego ryzyka ;)

Kupiłeś MY2015 ?

bo to z tym właśnie jest krucho. Pl miała coś ok 300 aut przydział, jak dowiadywałem się na dniach otwartych to już mieli sporo zamówień. Dyrekcja też przewidywała, że auta poprostu się skończą.

BTW. W US, mimo, że auta produkują w Indianie też się czeka ok 8tyg a aut na placu brak. Najwidoczniej w Oz tylko mają $$$ aby zamawiać na przód i dostali duży przydział (który muszą sprzedać).

Napisano

Kupiłeś MY2015 ?

MY2014 :beksa: potrzebowałem auta przed końcem roku.

U naszych dilerów już od jesieni były pustki więc uderzyłem do D.

Napisano
  • Autor

To nie jest tak, że są 4 wersje wyposażenia, każdy chce jakieś dodatki, jest chyba wybór 5D/kombi, itd. Tak sobie importer ustalił z producentem, a czemu nie mają na placu pytaj lokalnie ;) . U nas nie mają, bo po co zamrażać pieniądzę.

W EU pewnie tak :ok:  U mnie masz zero opcji - masz a dokladnie byly dwa pakiety do RS. Teraz - masz historie sprzedazy, masz forum, masz feedback od klientow. Teraz patrzymy:

- rynek 1,200,000 nowych aut na rok.

- konkurencja 65 marek - najwieksza na swiecie na 22 mil luda i 1.2mil sprzedazy rocznie....

- ceny nominalne nie zmienione od lat 90tych (jak ta nieszczesna Corolla kosztowala $19,990 w 96 to dalej w 2015 kosztuje $19,990 ;]:oki: )

I teraz bierzemy, Skoda - total spredaz w roku ok 3,500 aut. O.K. malutko - chcieli miec 12,000 po 3 latach ;l  - jest prawie 4,000 po ilu 5-6 juz :hmm:

Z tego 3,500 sprzedaz Octavia RS to ponad 3 tysiace. Zostaje ci ciut ponad 500 sztuk na jakies Superb, Rapid i Yeti.

Teraz chcesz nowego klienta pryciagnac, ktory gotowy jest wydac $44k (wiecej niz Subaru Liberty ze wszystkim w 3.6l :chipsy: ).

I idziesz i takie podejscie ;l ? O.K. produkt jest dobry, ale nie na tyle dobry zeby klient czekal 6, a moze 8 miesiecy na auto :no::facepalm: - chyba ze wlasnie nie chcesz sprzedac - naczy chcesz zeby lud przeszedl przez ulice i kupil GTI.... Chyba nie ma innego wytlumaczenia, bo generalnie w Oz KAZDY trzyma ok 3 miesiace stock na placu - ot specyfika rynku. 

Skoda to nie Merc, Lexus, BMW, nawet nie Audi, ze wybierasz kolor siedzen, kolor tapcerki, dodatki etc i czekasz. Nie ma mowy, zeby taki model business byl sukcesem :no:  a jak mowie szkoda ....

Z Subaru jest inna bajka, FHI nie wyrabia z produkcją, mimo 3 zmian,

Fakt, ale skad Liberty/Outback do EU przychodzi? US czy J? Po za tym glownie Forester ma problem.

Oz dla Subaru to jeden z największych rynków, a dealerzy/importer bogatszy, więć dostali większy przydział, stać ich też na trzymanie nawet kilka miesięcy aut na placu. Myślisz jak zajdziesz do dealera w D i powiesz, że chcesz białe Subaru 2.5i z danym wyposażeniem, to poprosi o 1/2h czekania ?

Zgadza, sie jest preferencyjnie - jeden rok w Oz (50,000) jest iles tam razy wiekszy niz cala EU razem dodana ;)

Ale dealer Subaru - w przeciwienstwie do Skoda u mnie cos na placu bedzie mial...  Bo przeciez musi sie z czegos utrzymac. Problem taki ze u mnie dealer Skoda to zazwyczaj multibrand - czyli pod jednym dachem u mnie na wsi masz - Nissan-Mitsubishi-VeeDud-Skoda-Chrysler-Jeep-Fiat. Ergo im nie zalezy czy kupisz OCtavie RS czy ktoregos z 100 GTI ktore maja na placu za :(

Problemem Outbacka w EU jest brak ciekawego silnika, co z tego że auto duże i fajne jak osiągi 2.5i czy 2.0D pozostawiają je daleko za konkurencją. 3.6i to co innego[...]

Zgoda, ale 2.5l ma byc tanie i jest - $32k u mnie - na PLN jakies 87,462.21 PLN - preciez to nie klasa premium....

Nie wiem czy są takie same specyfikacje u Was jak u nas, ale nie zgodzę się, że wersja jest kompletna bo nie jest. W std nie ma ani navi ani elektrycznej klapy, ani keyless nawet. Wielu rzeczy jak np wentylowane siedzenia, czy bezdotykowe otwieranie klapy jest niedostępne.

Zle napialem, nie masz zadnych opcji do 3.6l . Eyesight masz standardowo w kazdym, siedzenia podgrewane w drugiej wersji wypoazenia - 3.6 jest trzecia. Keyless ditto.

Ale nie masz BLS - Blind spot monitoring jako opcji nawet :facepalm:  MY16 ma to naprawic.

U nas wchodzi teraz Levorg - wybór silników ... jeden 1.6T.

U mnie tez masz narazie jeden ;]  z WRX - zastnawiaja sie czy 1.6l ma przypelz eby bylo tanio  - w cenie Corolla.

IMVHO zabija was ta kretynskie podejscie do srodowiska. Jak utniesz a duzo kija z jednej strony to w koncu musisz spasc z drewa i w EU do tego nie daleko. U mnie dopiero cos przebakuje ze DFP maja byc obowiazkowe od 2018 - a widzisz wiele osoob nie kupi auta z DFP...

Napisano
  • Autor

BTW. W US, mimo, że auta produkują w Indianie też się czeka ok 8tyg a aut na placu brak. Najwidoczniej w Oz tylko mają $$$ aby zamawiać na przód i dostali duży przydział (który muszą sprzedać).

I tak i nie, Liberty plac - 2.5l - plac, 2.5l z bezowa tapicerka - zamiana z dealerem - mozliwe 4-8tyg czekania. Ditto za 3.6l Diesel nie wiem, bo mnie totalnie nie interesowal.

Outback lud sie rzucil, doslownie, Subaru Oz mialo najlpesze 1/2 roku od 1992 na Outback. 2.5l plac,

3.6l - zalezy jak trafisz - Melbourne byl plac w zeszlym miesiacu, Sydney - plac 50-50 zalezalo od koloru i koloru tapicerki.

Teraz patrzac na forum 50-50 - znow niektorzy czekaja, niektorzy od reki. Ale - znow 4-8 tyg to nie 6-8 miesiecy...

Jutro idziemy, chce missus zamiast do Lexus przekonac do Liberty ... Zobaczymy... :hehe:

Napisano

W EU pewnie tak :ok:  U mnie masz zero opcji - masz a dokladnie byly dwa pakiety do RS. Teraz - masz historie sprzedazy, masz forum, masz feedback od klientow. Teraz patrzymy:

- rynek 1,200,000 nowych aut na rok.

- konkurencja 65 marek - najwieksza na swiecie na 22 mil luda i 1.2mil sprzedazy rocznie....

- ceny nominalne nie zmienione od lat 90tych (jak ta nieszczesna Corolla kosztowala $19,990 w 96 to dalej w 2015 kosztuje $19,990 ;]:oki: )

I teraz bierzemy, Skoda - total spredaz w roku ok 3,500 aut. O.K. malutko - chcieli miec 12,000 po 3 latach ;l  - jest prawie 4,000 po ilu 5-6 juz :hmm:

Z tego 3,500 sprzedaz Octavia RS to ponad 3 tysiace. Zostaje ci ciut ponad 500 sztuk na jakies Superb, Rapid i Yeti.

Teraz chcesz nowego klienta pryciagnac, ktory gotowy jest wydac $44k (wiecej niz Subaru Liberty ze wszystkim w 3.6l :chipsy: ).

I idziesz i takie podejscie ;l ? O.K. produkt jest dobry, ale nie na tyle dobry zeby klient czekal 6, a moze 8 miesiecy na auto :no::facepalm: - chyba ze wlasnie nie chcesz sprzedac - naczy chcesz zeby lud przeszedl przez ulice i kupil GTI.... Chyba nie ma innego wytlumaczenia, bo generalnie w Oz KAZDY trzyma ok 3 miesiace stock na placu - ot specyfika rynku. 

Skoda to nie Merc, Lexus, BMW, nawet nie Audi, ze wybierasz kolor siedzen, kolor tapcerki, dodatki etc i czekasz. Nie ma mowy, zeby taki model business byl sukcesem :no:  a jak mowie szkoda ....

Fakt, ale skad Liberty/Outback do EU przychodzi? US czy J? Po za tym glownie Forester ma problem.

Zgadza, sie jest preferencyjnie - jeden rok w Oz (50,000) jest iles tam razy wiekszy niz cala EU razem dodana ;)

Ale dealer Subaru - w przeciwienstwie do Skoda u mnie cos na placu bedzie mial...  Bo przeciez musi sie z czegos utrzymac. Problem taki ze u mnie dealer Skoda to zazwyczaj multibrand - czyli pod jednym dachem u mnie na wsi masz - Nissan-Mitsubishi-VeeDud-Skoda-Chrysler-Jeep-Fiat. Ergo im nie zalezy czy kupisz OCtavie RS czy ktoregos z 100 GTI ktore maja na placu za :(

Zgoda, ale 2.5l ma byc tanie i jest - $32k u mnie - na PLN jakies 87,462.21 PLN - preciez to nie klasa premium....

Zle napialem, nie masz zadnych opcji do 3.6l . Eyesight masz standardowo w kazdym, siedzenia podgrewane w drugiej wersji wypoazenia - 3.6 jest trzecia. Keyless ditto.

Ale nie masz BLS - Blind spot monitoring jako opcji nawet :facepalm:  MY16 ma to naprawic.

U mnie tez masz narazie jeden ;]  z WRX - zastnawiaja sie czy 1.6l ma przypelz eby bylo tanio  - w cenie Corolla.

IMVHO zabija was ta kretynskie podejscie do srodowiska. Jak utniesz a duzo kija z jednej strony to w koncu musisz spasc z drewa i w EU do tego nie daleko. U mnie dopiero cos przebakuje ze DFP maja byc obowiazkowe od 2018 - a widzisz wiele osoob nie kupi auta z DFP...

Sam widzisz to zupełnie inne rynki i nie ma co porównywać. Dealerzy takich marek jak Skoda czy Fiat zapewne boją się sprowadzać auta na właśną ręke, bo mogą zamroźić pieniądze na długo. Z opcjami RS nie wiem, ale w Superb masz 4 wersje wyposażenia, do najwyzszej co to niby ma wszytsko jest jeszcze do dobrania ok 20 pozycji, w tych nizszych pewnie z 60-70. Takze u nas nie upraszczaja masz co chcesz ale musisz poczekac, a ludzie czekaja. Osobiscie dla mnie to nie problem poczekac kilka miesiecy, nawet w druga strona jest wiekszy, bo nie mam tak duzego garazu a obecne auto trzeba sprzedac.

Problem jest dla tych niecierpliwych oraz tych co musza zrobic "koszta" czyli szybko najczesciej pod koniec roku potrzebuja nowego auta.

Pisales ze cena RS = Outback 3.6, to fakt nie ma sie tu nad czym zastanawiac. U nas RS to od 107kzł, OBK od 150kzł a H6 kosztował ok 230, obecny pewnie by z 250kzł kosztował, teraz juz widzisz ze u nas to nei takie oczywiste, czy chcesz RSa za 1/2 ceny H6 :)

Wersji 3.6 nie znam, bo nie ma takiej w cenniku, sa z tego co pamietam 3 i ta pierwsza jest biedna. Subaru jak przystalo na marke z jp, zawsze bylo krok za autami z EU. Pamietam jak std robila sie klapa elektryczna kilka lat temu w Obk byla manualna, teraz wszyscy robia otwieranie bezdotykowe, to Subaru chwali sie ze ma elektryczne, itp. Aha podobno obecna wersja nie ma SLS (nivo), ktore były w std przez lata.