Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jestem glodny .... nakarm mnie!!!

Featured Replies

Napisano

I tak i nie, Liberty plac - 2.5l - plac, 2.5l z bezowa tapicerka - zamiana z dealerem - mozliwe 4-8tyg czekania. Ditto za 3.6l Diesel nie wiem, bo mnie totalnie nie interesowal.

Outback lud sie rzucil, doslownie, Subaru Oz mialo najlpesze 1/2 roku od 1992 na Outback. 2.5l plac,

3.6l - zalezy jak trafisz - Melbourne byl plac w zeszlym miesiacu, Sydney - plac 50-50 zalezalo od koloru i koloru tapicerki.

Teraz patrzac na forum 50-50 - znow niektorzy czekaja, niektorzy od reki. Ale - znow 4-8 tyg to nie 6-8 miesiecy...

Jutro idziemy, chce missus zamiast do Lexus przekonac do Liberty ... Zobaczymy... :hehe:

piszesz o US "2.5i - plac" ?

Odnośnie wyników, nie dziwie się, trochę te auto dociągneli pod względem wyposażenia, dali w końcu wygodne siedzenia i co najważniejsze te auto jakoś wygląda.

Napisano
  • Autor

piszesz o US "2.5i - plac" ?

Odnośnie wyników, nie dziwie się, trochę te auto dociągneli pod względem wyposażenia, dali w końcu wygodne siedzenia i co najważniejsze te auto jakoś wygląda.

Country of Origin JAPAN - dlatego pytalem skad te na EU ida. US czy Japan?

Napisano
  • Autor

Japonia.

To nie powinno byc az takich problemow :hmm:  Dziwne, ze az takie gole specs daja na EU :facepalm:

Napisano
  • Autor

Juz oficjalnie - Ladies & Gents, may I present you - a Subaru Tribeca 2015, - aaaa chcialem powiedziec - Kia Tribeca 2015 ;]

2016-Kia-Sportage-0.jpg

2016-Kia-Sportage-1.jpg

2016-Kia-Sportage-2.jpg

2016-Kia-Sportage-3.jpg

2016-Kia-Sportage-4.jpg

Source: The Korean Car Blog.

Napisano

Country of Origin JAPAN - dlatego pytalem skad te na EU ida. US czy Japan?

Japan, US robią tylko na NA i chyba tylko LGC/OBK.

Napisano
  • Autor

Japan, US robią tylko na NA i chyba tylko LGC/OBK.

:hmm: moge sie mylic, gdzies czytalem ze bedziemy dostawac tez stock z US. Toyota zrobila to Kluger, Nissan z Pathfinder wiec i wielu robi to samo.

Co do tego co na placach, to wlasnie patrze co u mojego wsiowego dealera:

-2.5l z 30-50 na placu - kazda kombinacja kolor, wnetrze do wyjazdu

-3.6l limitowane kolory - wiekszosc z czarnym wnetrzem. Tylko 7 aut na placu - na 7 jeden z sloniowym kolorem skory. Wiec az tak zle nie jest....

Dwa, wlasnie zdalem sobie sprawe, ze Diesel w Liberty/Legacy w ogole nie jest u mnie oferowany ;l -  tylko Outback ma Diesel 2.0 - wiec te % byly dla Outback, a nie Liberty ....

Napisano

Sorento - idze masa tego na ulicach ....

Brzydkie to to jak kupa po jagodach.

Napisano

:hmm: moge sie mylic, gdzies czytalem ze bedziemy dostawac tez stock z US. Toyota zrobila to Kluger, Nissan z Pathfinder wiec i wielu robi to samo.

Co do tego co na placach, to wlasnie patrze co u mojego wsiowego dealera:

-2.5l z 30-50 na placu - kazda kombinacja kolor, wnetrze do wyjazdu

-3.6l limitowane kolory - wiekszosc z czarnym wnetrzem. Tylko 7 aut na placu - na 7 jeden z sloniowym kolorem skory. Wiec az tak zle nie jest....

Dwa, wlasnie zdalem sobie sprawe, ze Diesel w Liberty/Legacy w ogole nie jest u mnie oferowany ;l -  tylko Outback ma Diesel 2.0 - wiec te % byly dla Outback, a nie Liberty ....

Nieźle, nawet w US potrafią być znacznie mniejsze ilości aut "od ręki" a z tego co czytałem w przypadku Subaru się czeka kilka tyg (np w Chicago).

Z US do Was ???

To chyba by musieli specjalnie robić RHD, bo nie wysyłają do tych "innych" krajów ;) , specyfikacje też są inne (zazwyczaj uboższe).

Tak patrzę na specyfikację i chyba ta std (Active) 2.5i to samo co u Was, też ma radar, ale nie mają navi, elektrycznych siedzeń, klapy el, lepszych świateł, itd.

Outback diesel widzę, że też jest w dwóch wersjach, u nas jest w czterech :skromny: .

Napisano
  • Autor

Sam widzisz to zupełnie inne rynki i nie ma co porównywać. Dealerzy takich marek jak Skoda czy Fiat zapewne boją się sprowadzać auta na właśną ręke, bo mogą zamroźić pieniądze na długo. Z opcjami [...] ok 20 pozycji, w tych nizszych pewnie z 60-70.

[...]

Problem jest dla tych niecierpliwych oraz tych co musza zrobic "koszta" czyli szybko najczesciej pod koniec roku potrzebuja nowego auta.

Z jednej strony to IMVHO dobrze, ze masz 60 pozycji, moesz byc indywidualny. Gorzej, jak sprzedaja wersje bieda. Masz napewno dwa inne rynki, generalnie jak kiedys porownywali to nasze wersje bieda sa 1/2 wyposazenia z EU, ale np specyfika rynku powoduje ze Xenon nie beda mialy tylko HID :hehe:  - nikt  jakiegos powodu nie lubi Xenon.

Pieniedzy nie dasz rady zamrozic bo nie ma czeos takiego jak dealer indywidualny. Przwie wszyscy HQ sa przedstawicielami marki - i sa posiadani przez marke. Na cala Oz jest tylko jeden niezalezny importer Suzuki, i tylko w jednym stanie :hehe: :hehe:

Co do czekania to nie tak do konca. U mnie nie wiele ludzi bawi sie w inydidyalna sprzedaz, ot oddajesz auto wyjezdzasz nowym. Jesli czekasz 8 miesiecy na auto to masz dwie opcjje:

-najbardziej popularna - Mercedes, BMW, Audi Toyota i wilee delaero-w tak robi - jezdzisz powiedzmy max 10,000 lub 3-4 miesiace, a potem daja ci cos z placu dopoki auto nie przyjdzie ..

- wyceniasz jak auto przyjdzie, ale wtedy masz reke w nocniku, bo dealer ma twoje $$$$ :no:  a ty nie wiesz co auto jest warte. ... Nastepna slabosc Skoda :facepalm:

Pisales ze cena RS = Outback 3.6, to fakt nie ma sie tu nad czym zastanawiac. U nas RS to od 107kzł, OBK od 150kzł a H6 kosztował ok 230

Octavia RS to

$37,590* = 102,212.82 PLN
Price Guide (EGC)
2015 Skoda Octavia RS 162TSI NE (May) Manual

$39,890* = 108,466.86 PLN
Price Guide (EGC)
2015 Skoda Octavia RS 162TSI NE (May) Automatic

$29,990* = 81,302.56 PLN
Price Guide (EGC)

2015 Subaru Liberty 2.5i 6GEN Automatic

Ale eby porownac ogorki do ogorkow :phi:

$41,990*  = 114,177.08 PLN
Price Guide (EGC)

2015 Subaru Liberty 3.6R 6GEN

RS jest popularny bo moesz zamowic w manual, a to zadkie na rynku :bylo:

Co do plac u to bylem dzis u dealera, 3.6l od reki, jesli nie jestes wybredny w kolorze - mial 3 szare. 2.5l od reki w kazdym kolorze, kremowe wnetrze 8 tygodni max czekania w pewnych kolorach, 3.6l tak samo. Generalnie twierdzi ze Oz ma priorytet na budowe - i generralnie wpisuja w contract 8 tygodni, ale zazwyczaj 4-6 zalezy jak statek plynie...

Niestety Liberty do gustu :hmm::piekna:  nie przypadlo :( . wiec schodzi z listy a .... szkoda :no: 

pYtosEa.jpg

T0pNzFk.jpg

Napisano

Ja za to dzisiaj bylem u malego dealera Skody pod Warszawe, zeby zobaczyc kolory. Ok 50 aut na placu, wiekszosc czeka na wlasciciela.

Napisano
  • Autor

Ja za to dzisiaj bylem u malego dealera Skody pod Warszawe, zeby zobaczyc kolory. Ok 50 aut na placu, wiekszosc czeka na wlasciciela.

I nikt nie kupowal? :hmm:

Napisano

I nikt nie kupowal? :hmm:

Chyba nie, byłem tam nie więcej niż 10min.

Widziałem jak kilka aut przygotowywali do wydania dla dużej floty - u nas spora część aut sprzedaje się dla firm, a w sobotę mało kto pracuje ;)