Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie mieszkania inaczej - grzejnik kanałowy

Featured Replies

Napisano

Proszę Państwa  :)  niedawno poruszałem temat ogrzewania podłogowego i jego opcji, ale wpadło mi w oko jeszcze takie rozwiązanie jak w temacie. Miał ktoś do czynienia? Jakieś za albo przeciw?? :nie_wiem:

Napisano

Odpuść, te grzejniki są dość drogie albo potrzebują sporo miejsca w wylewce. Są duzymi zbieraczami kurzu i zanieczyszczeń, za to są bardzo lubiane przez projektantów w moim projekcie były i w wieszosci które oglądałem. Ja od razu zrezygnowałem, bo to nie daje komfortu podłogówki a potrafi być droższe. U kolegi było 7 grzejników, dostał wycenę na ponad 21kzł .. zrezygnował.

Napisano

Jak dla mnie idealnie łączy wszystkie wady tradycyjnych i podłogówki ;) Nie dość, że trudnodostępny, to można jeszcze uszkodzić (coś wpadnie w szczelinę i np. nadepniemy na to), w razie naprawy cieżko wyjąć, kurzy się, trzeba co jakiś czas sprzątać wewnątrz, co zmniejsza jego efektywność.

Napisano

Ja mam w pracy kanalowe i rzeczywiscie kurzy sie to, zbieraja owady itp. W domu mam podlogowke i to jest fajne rozwiazanie.

Napisano

Proszę Państwa  :)  niedawno poruszałem temat ogrzewania podłogowego i jego opcji, ale wpadło mi w oko jeszcze takie rozwiązanie jak w temacie. Miał ktoś do czynienia? Jakieś za albo przeciw?? :nie_wiem:

szwagierka ma "designerski" dom z takimi grzejnikami - wyglada to super fajnie, fajnie grzeje, moja roczna córka boi się po nich chodzić więc nie paćka rączkami okien :hehe: , kosztowało kupę kasy, a ze sprzątaniem ich nie ma problemu bo Tatiana z Ukrainy ma to w zakresie obowiązków ;]

Napisano

szwagierka ma "designerski" dom z takimi grzejnikami - wyglada to super fajnie, fajnie grzeje, moja roczna córka boi się po nich chodzić więc nie paćka rączkami okien :hehe: , kosztowało kupę kasy, a ze sprzątaniem ich nie ma problemu bo Tatiana z Ukrainy ma to w zakresie obowiązków ;]

Co tam fajnego w tym wyglądzie ? Zakratowana dziura w podłodze ? Imho znacznie lepiej wygląda podłoga bez dziur :)

Tj pisałem jak popatrzysz na projekty gotowych, nowoczesnych domów to w niemal każdym będziesz miał grzejniki kanałowe. Nie wiem czy projektanci są sponsorowani przez ich producentów czy tak poprostu jest łatwiej. Z drugiej storny inwestorzy przeważnie z nich rezygnują.

Napisano

Co tam fajnego w tym wyglądzie ? Zakratowana dziura w podłodze ? Imho znacznie lepiej wygląda podłoga bez dziur :)

to taka fajna kratka, chyba z Włoch sprowadzana, mi się podoba; chociaż na rodzinę z dziećmi to pewnie rozwiązanie nie jest, ale właścicielce ww. singielce-bizneswomen odpowiada

Napisano

Tj pisałem jak popatrzysz na projekty gotowych, nowoczesnych domów to w niemal każdym będziesz miał grzejniki kanałowe. Nie wiem czy projektanci są sponsorowani przez ich producentów czy tak poprostu jest łatwiej. Z drugiej storny inwestorzy przeważnie z nich rezygnują.

Łatwiej się zamiata podłogę.

Napisano

Odpuść, te grzejniki są dość drogie albo potrzebują sporo miejsca w wylewce. Są duzymi zbieraczami kurzu i zanieczyszczeń, za to są bardzo lubiane przez projektantów w moim projekcie były i w wieszosci które oglądałem. Ja od razu zrezygnowałem, bo to nie daje komfortu podłogówki a potrafi być droższe. U kolegi było 7 grzejników, dostał wycenę na ponad 21kzł .. zrezygnował.

do domku to tak średnio

ale ... pamietaj o tym że płytowe też trzeba czyścić i myć ... bo od tego jest sporo chorób a ludzie olewają ten temat

druga rzecz do domków i mieszkań najlepsze pod względem technicznym i komfortu cieplnego są stare żeliwne T1 albo TA1 ... mają dużą akumulacje ciepła

Napisano

Mocowo dużo słabiej to wypada w stosunku do podłogówki czy tradycyjnych. Rozważałem takie rozwiązanie ale z racji kubatury pomieszczenia i jego charakterystyki (dwie ściany ze szkła) to tego grubego drewna na podłodze (czyli podłogówka odpada) jak projektant nam przeliczył to wychodziło to szerokości 30cm na obie długości pomieszczenia. Cena kosmos.

Do tego problem ze sterowaniem bo odpowiednią moc to osiągało tylko przy załączonych wentylatorach w podłodze - tu pojawił się problem z integracją sterowania w moim systemie.

Odpuściłem i założyłem dwa duże dekoracyjne, jeden w tym pomieszczeniu a drugi w pomieszczeniu obok i ściana została między nimi otwarta  :hehe: rozmiar pomieszczenia się jeszcze powiększył.

Uważam że nie warto.

Napisano

do domku to tak średnio

ale ... pamietaj o tym że płytowe też trzeba czyścić i myć ... bo od tego jest sporo chorób a ludzie olewają ten temat

druga rzecz do domków i mieszkań najlepsze pod względem technicznym i komfortu cieplnego są stare żeliwne T1 albo TA1 ... mają dużą akumulacje ciepła

Trzeba, ale nie tak często jak kanałowe, tam nie opada sały syf z podłogi, tam dzieci nie wrzucają papierków.

Od akumulacji to są ściany :)