Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Octa II 4x4 - warto?

Featured Replies

Napisano

Piszę tu bo u Skodziarzy martwa cisza:

Warto w to wchodzić? Potrzebuję kombi dla psiaków i opcja 4x4 mi się podoba. Stoi taka z 1.9 i ciekawym wypasem. Jakieś typowe bolączki tej wersji?

Na razie zauważyłem spory hałas silnika  :phi:

Napisano

Warto w to wchodzić? Potrzebuję kombi dla psiaków i opcja 4x4 mi się podoba. Stoi taka z 1.9 i ciekawym wypasem. Jakieś typowe bolączki tej wersji?

Z tego co kojarzę to takową ma Leff i ja.

W stosunku do ośki :

-większe spalanie

-trochę głośniejsza przez napędy

Nie słyszałem żeby HaldexV był jakoś specjalnie awaryjny, więc ja bym traktował to auto jako normalną Octavię II pod względem eksploatacji.

Napisano

Jeździłem kilka razy taką, ale tylko po asfalcie ;)

2.0 140 KM 4x4.

Faktycznie była głośniejsza od FWD, ale bez przesady, średnio to ok. 6-6.5 litrów paliło więc praktycznie bez różnicy.

Napisano

A moge niesmialo zapytav co sie stalo z Craptiva? :chipsy:  Chyba nie padla :hmm: ?

Napisano

Jeździłem kilka razy taką, ale tylko po asfalcie ;)

2.0 140 KM 4x4.

Faktycznie była głośniejsza od FWD, ale bez przesady, średnio to ok. 6-6.5 litrów paliło więc praktycznie bez różnicy.

Z moich obserwacji 1.8 pali jakieś 10% więcej, czyli 1-1,5 litra.

Napisano

ktory rocznik? przed FL byl chyba haldex II, po FL haldex IV z inicjalnym spieciem tylu

wady: wieksze spalanie, minimalnie gorsze osiagi w stosunku do oski

zalety: cala reszta, dla mnie prowadzenie 4x4 po winklach w stosunku do oski jest nieporownywalne no i brak problemow z trakcja

Napisano
  • Autor

A moge niesmialo zapytav co sie stalo z Craptiva? :chipsy:  Chyba nie padla :hmm: ?

Pytaj, pytaj. W ciągłej eksploatacji. Aj! Była awaria kilka miesięcy temu...

.... końcówka drążka ;l

Napisano
  • Autor

Z tego co kojarzę to takową ma Leff i ja.

W stosunku do ośki :

-większe spalanie

-trochę głośniejsza przez napędy

Nie słyszałem żeby HaldexV był jakoś specjalnie awaryjny, więc ja bym traktował to auto jako normalną Octavię II pod względem eksploatacji.

Oglądałem taką przed FL z 1.9 ale chyba już z DPFem. A co w niej jest zmienione? Ta którą widziałem stoi jakoś wyżej niż inne ale nie jest to Scout

Napisano

bo w OII wszystkie 4x4 sa wyzsze od standardu chyba o jakies 17 mm, minimalnie nizsze nic scout

przed FL masz Haldex II, bez inicjalnego spiecia tylu, podobno potrafi zaskoczyc jak dopnie nagle w zakrecie tyl

Napisano

Pytaj, pytaj. W ciągłej eksploatacji. Aj! Była awaria kilka miesięcy temu...

.... końcówka drążka ;l

Eee, myslalem ze sie zarowka spalila  :oki:  ;l . Wybacz ze o tobie mowie, za plecami - ale mowie wszystkim ze znam via internet faceta ktory jezdzi Craptiva i nie ma zadnych probemow - nikt mi nie chce wierzyc  :hehe:  .... Co ciekawe, w rodzinie mam jedna Craptiva 5 - Opel cos tam dla was Antara? ???? - z 2.4l silnikiem ...  manual.

2280575_5.jpg

Kupil ja w cenie Toyota Yaris - $18k, bo stala na placu - nie mogli manual sprzedac :hehe:  ... i oprocz ciagle padajacych zarowek i ... wymienionej deski - od slonca sie rozleciala -to nic sie nie chce zepsuc :hehe:  - jestem przerazony - bo opisalem, jakie Craptiva sa straszne, i nic nie chce zdechnac :chipsy:  - moja reputacja jest na koncu noza ;)

Widocznie wam sie trafilo :oki:  bo z moich 5 w pracy ... zostalo 0 ktore nie mialy wymienianego silnika/turbo/lub skrzyni (wsystkie z Diesel automatic)....

Napisano
  • Autor

OZI nie jesteś na bieżąco. Ja oprócz Captivy {przekazanej ojcu} kupiłem na wiosnę Opla Antarę czyli krótszego Chevy na 5 osób ;]  Antara ma co prawda dopiero 4000km ale nawet żarówki są fabryczne ;l

BTW nie wiem jakie skrzynie idą na Australię ale w Capti siedzi 5-biegowy Aisin i ponoć jest nie do zabicia.

Napisano

OZI nie jesteś na bieżąco. Ja oprócz Captivy {przekazanej ojcu} kupiłem na wiosnę Opla Antarę czyli krótszego Chevy na 5 osób ;]  Antara ma co prawda dopiero 4000km ale nawet żarówki są fabryczne ;l

Alez ja sie ciesze ze nie miales problemow :ok: , i zeby ojciec tez nie mial :oki: - ale statystycznie byles w takiej mniejszosci ze nikt mi nie wierzy  :hehe: . Mowie to powaznie :piwko: 

BTW nie wiem jakie skrzynie idą na Australię ale w Capti siedzi 5-biegowy Aisin i ponoć jest nie do zabicia.

Ty mowisz o manual, a takie jak mowie, moze na 5,000 statek jak je przywoza to manual bedzie ... 3 sztuki :hehe:  - ta w ktora jest w rodzinie, to manual, ale jak mowie, rok stala na placu u steal-ership  ;l Wyklepana byla w styczniu, compliance  - czyli kiedy wyszla z lodki w Melbourne - sprzedana - styczen nastepnego roku  :hehe: 

Tak Aisin jest dobry - ale automatic  6s u mnie jest AFAIK ze smietnika Daewoo ...  Nie ma z nimi problemow, to nie VeeDub z DSG :hehe:;)

Ps. Zarowki sie jeszcze moga spalic ;);]  - co ciekawe nie da sie ich wymienic w sun visors - i cale wymeiniaja ... :chipsy:

mQpqa3gkMWW7NYYENAyZ5Lw.jpg

Napisano
  • Autor

Ty mowisz o manual

Nie, pisałem o starym Aisinie AT

Napisano

Ty mowisz o manual

Nie, pisałem o starym Aisinie AT

Hmm , nawet nie wiedzialem, ze tam jest Aisin. Mowisz o 5s czy 6s ? Ale jak mowi, jeszcze nie spotkoalem sie zeby skrzynia w Craptiva padla, elektyrka, masowo, Diesel tak - w sumie patrzac na to co ludzie pisza to jedynie V6 jakos sie lepiej trzymaja ... :hmm:  Ale dla nas Captiva to dla was dwa modele - Antara (??? jesli tak si nazywa) i Captiva... Widze ze jest wiecej problemow z 7 niz z Captiva 5..

2013_holden_captiva_5_ltz_australia_01_1

holden-captiva-7-lx-w.jpg

Napisano
  • Autor

Ja mam 5s po lifcie były już 6s.

Swoją drogą ciekawe skąd różnica w awaryjności skoro to tak naprawdę ten sam samochód :hmm:

Napisano
  • Autor

Ponieważ zrobiło się całkowite OT to dla podtrzymania tego stanu powiem, że kupiłem dziś Rooo Legacy :phi:

Napisano

Ponieważ zrobiło się całkowite OT to dla podtrzymania tego stanu powiem, że kupiłem dziś Rooo Legacy :phi:

pochwal  sie  na  skośnookich  :jem:  ;] 

Napisano
  • Autor

Zrobię zdjęcia to się pochwalę. Na razie do późna w robocie.

Napisano

Ja mam 5s po lifcie były już 6s.

Swoją drogą ciekawe skąd różnica w awaryjności skoro to tak naprawdę ten sam samochód :hmm:

Szczerze nie wiem, AFAIK Captiva 5 aka wasz Opel jest klepany w Bupeyong a C7 jest klepana w Incheon - moze zalezy jak czesto strakjkuja ;] ? Wiem, ze Captiva zostala juz 6x drugin majgorzszym autem roku - zaraz po Cruze... :hmm:

Z reszta product jest stary, wydawalo by sie ze za tyle lat wszelkie bledy wyeliminowali - a tu niespodzianka, kazdego roku cos nowego. Nie chce mi sie szukac ale w tym roku Craptiva byla juz u dealer-a wzywana 18 razy .... :hehe:

HVdGEinzYSBNzam-1600x900-noPad.jpg

IMVHO problem to nie Captiva, ale GM w calosci. Nie wiem jak Opel w EU - ale czytam ze nie za dobrze - ale kultura GM - e.g. ile ludzi zginelo przez wrzucanie problemow pod dywan. Generalnie GM idzie w dol zamiast w gore ....

Napisano

Congrats :oki: :oki: :oki:

Na FB juz cie wstawili ;) ?

IMG_0561%201.jpg