Przemax Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Hej Posiadam obie, Lage od miesiąca z hakiem. Bardzo zadbany, mało jeżdżony egzemplarz. Marea Weekend 1.9 JTD 110 KM, 2001/02, 320.000 km (real) Laguna GrandTour 2.0 dCI 130 KM, 2009/10 82.000 kkm (real) Laguna jest jak nowa, nie wybita, sprężysta, szybka itd Ale w kilku aspektach Marysia jest lepsza: - dużo bardziej pakowny bagażnik (oba kombi) - brak turbodziury (Laguna ciagnie od 1800, wczesniej stoi) - dobrze zestopniowana skrzynia 5. (6. w Lagunie wymusza częste zmiany biegów) - niższe spalanie (głównie trasa, średnio M 5,2-5,8, L 5,5-6,0)- wygodniejsze (wyźsze) fotele w tylnim rzedzie - bardziej pojemne kieszenie w drzwiach (w Lagunie np. atlas sie nie mieści) - bardziej czytelne zegary (nie wiem, jak szybko jade, bo wyskalowany do 270) Wniosek - cudze chwalicie, swego nie znacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deszczowyRoman Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 która bardziej rdzewieje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemax Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 która bardziej rdzewieje? Żadna OK, w Marysce wymieniłem skrodowaną belkę tylnego zawieszenia, ale blacha z wierzchu nie ma żadnych problemów, choć już nieco obtłuczona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARIO704 Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Spalanie całe 200 ml różnicy-bardzo miarodajne.... Przepaść stylistyczna i gwarancja że maryśke zję ruda szybciej. Co tu porównywać wystarczy zaglądnąć do wnętrza obu aut Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klocek14 Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Z tą turbodziurą to się zgadza. Jakoś w tym nowych silnikach od 130KM w górę, auto nie jedzie tak jak moje stare JTD. Od 1500 mój na luzaka się rozpędza, a w tych nowych dopiero powyżej 2000 coś się dzieje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemax Posted August 5, 2018 Author Share Posted August 5, 2018 C.d. po 3 latach. Oba auta nadal śmigają, Maryśka z rzadka pomiga kontrolką wtrysku i zgaśnie w czasie jazdy, ale da się z tym żyć. Elektryka pokładowa - wycieraczki, szyby - ledwie ciągnie, ale daje radę. Rdzewieje dyskretnie, żadnych dużych wykwitów. Przez chwilę myślałem że skrzynia do wymiany, ale się naprawiła. Sprzęgło tez się przestało ślizgać - podobno wszyscy czują się lepiej przed śmiercią ;). Teraz walczę z zamkiem tylnej klapy - kto ma, ten wie. Laguna - bez żadnej awarii. Z drugiej strony - potrafi obluzować się tylna boczna szyba z uszczelką i tego typy rzeczy. Generalnie - nie jest żle ;) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czachabrava Posted August 21, 2018 Share Posted August 21, 2018 Niestety coraz mniej się widzi BBM-ów na ulicy, a były to dosyć popularne samochody. Takich lanosów, czy vectr b z tych czasów jest więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majkiel Posted August 30, 2018 Share Posted August 30, 2018 Dnia 21.08.2018 o 21:51, czachabrava napisał: Niestety coraz mniej się widzi BBM-ów na ulicy, a były to dosyć popularne samochody. Takich lanosów, czy vectr b z tych czasów jest więcej. Cóż, życie. Te auta mają teraz najgorszy wiek. Są na tyle stare, że warte tyle co czapka śliwek i jakakolwiek grubsza naprawa jest często nieopłacalna. Do tego wiele BBMów zjada Zarazem są zbyt młode i nowoczesne, żeby ktoś oglądnął się za zadbanym egzemplarzem. Niewiele starsze Tipo o czy Tempra w fajnym stanie - jeszcze nie są youngtimerami, ale jak się ładnie prezentują, to zwracają uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemax Posted October 22, 2020 Author Share Posted October 22, 2020 Oba auta ciągle jeżdżą. Mery jak pani po 90 - ciągle coś chrzęści, wypada, skrzypi - ale jedzie W Lagunie wymieniłem skrzynie, sprzeglo i dwumas - 7 koła kosztowało, ale to jedyny duzy wydatek przez 5 lat (strasznie dawno pisałem...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemax Posted December 2, 2022 Author Share Posted December 2, 2022 Jak już pisałem, Marysia zeszła, chyba w poczatkach 2021. Za dużo drobiazgów w stylu nie dzialajacy centralny, niedomykajace sie drzwi, irytujaće drobiazgi. Ale jezdzila dzielnie do końca. Laguna od 2015 sprawuje się nieżle. Duża rzecz to wymiana skrzyni i sprzegla, koszt ok 8000. Poza tym all OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomecki Posted December 6, 2022 Share Posted December 6, 2022 W dniu 22.10.2020 o 16:01, Przemax napisał(a): W Lagunie wymieniłem skrzynie, sprzeglo i dwumas - 7 koła kosztowało W dniu 2.12.2022 o 08:31, Przemax napisał(a): Duża rzecz to wymiana skrzyni i sprzegla, koszt ok 8000 Ta inflacja jest przerażająca, działa nawet wstecz 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts