Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat dotyczący ocieplania poddasza - wełna mineralna, czy pianka...???

Featured Replies

Napisano

Witam. Przygotowuje się do ocieplenia poddasza i zastanawiam się co zastosować - tradycyjnie wałnę mineralną, czy piankę. Generalnie ile ludzi, tyle opinii, może Wy mnie przekonacie do podjęcia decyzji.  Poddasze będzie użytkowe, na ocieplenie przyjdą płyty GK, dach kopertowy z małym spadem, krokwie ok. 12 cm co ogranicza trochę zastosowanie grubej wełny. Czekam z niecierpliwością na rady...

P. S. Mata Isover Super - Mata grubości 100mm - kosztuje ok. 25zł, do tego dodatkowo mata 50mm - 13zł - czyli 38zł za m2 bardzo skromnego 15cm ocieplenia. Pianka natryskowa grubości 20cm - koszt 45zł.

Napisano

Witam. Przygotowuje się do ocieplenia poddasza i zastanawiam się co zastosować - tradycyjnie wałnę mineralną, czy piankę. Generalnie ile ludzi, tyle opinii, może Wy mnie przekonacie do podjęcia decyzji.  Poddasze będzie użytkowe, na ocieplenie przyjdą płyty GK, dach kopertowy z małym spadem, krokwie ok. 12 cm co ogranicza trochę zastosowanie grubej wełny. Czekam z niecierpliwością na rady...

P. S. Mata Isover Super - Mata grubości 100mm - kosztuje ok. 25zł, do tego dodatkowo mata 50mm - 13zł - czyli 38zł za m2 bardzo skromnego 15cm ocieplenia. Pianka natryskowa grubości 20cm - koszt 45zł.

Podstawowe pytanie z jakiej jakości drewna masz wykonaną więźbę dachową? Jeżeli masz więźbę o wysokiej wilgotności to przy piance wszystko zgnije.

Napisano
  • Autor

Podstawowe pytanie z jakiej jakości drewna masz wykonaną więźbę dachową? Jeżeli masz więźbę o wysokiej wilgotności to przy piance wszystko zgnije.

Zapomniałem dodać. Więźba dachowa została stara, jej staż to około 20 lat. Drzewo wygląda bardzo porządnie i przez tyle lat na pewno porządnie przeschło. Na krokwiach deski i nowa papa... 

Napisano

Do welny jeszcze wentylację musisz dodać. I niewiele tej welny zostanie.

Imo pianka.

Ja przy krokwiach 13 cm na strychu niemieszkalnym zastosowalem najtańszą wełnę owiniętą w folię.

Napisano

Do welny jeszcze wentylację musisz dodać. I niewiele tej welny zostanie.

Imo pianka.

Ja przy krokwiach 13 cm na strychu niemieszkalnym zastosowalem najtańszą wełnę owiniętą w folię.

pianka przy pelnym deskowaniu? Jesli nie zrobisz szczeliny wentylacyjnej, to pozostaje Ci zamknietokomorowa twarda pianka, a ta ponoc peka...
Napisano

krokwie ok. 12 cm co ogranicza trochę zastosowanie grubej wełny.

10cm welny miedzy krokwie, dlugie wieszaki i 15cm welny pod krokwie - minimum. I to dobrej, takiej 0.033.

Napisano

pianka przy pelnym deskowaniu? Jesli nie zrobisz szczeliny wentylacyjnej, to pozostaje Ci zamknietokomorowa twarda pianka, a ta ponoc peka...

przy pełnym deskowaniu i papie pianka nie zda egzaminu.

Zrób stelaże i zrób nadmuch celolozą.

Sprawdzi się przy papie bez szczeliny dylatacyjnej, a większa pojemność cieplna zapewni komfort na poddaszu.

Proponował bym też bardziej skupić się na szczelności paroizolacji od wewnątrz, by była poprawnie wykonana, bo przy dziurach nawet 40 cm dobrej izolacji nie rozwiąże problemu.

Napisano

Daj 10m cm wełny między krokwie - u góry zostanie szczelina wentylacyjna. Poniżej krokwi, obniż trochę stelaż pod płyty i daj jeszcze minimum 5-10 cm wełny.

Pamiętaj też o folii paroizolacyjnej nad płytą.

Napisano

Też miałem taki dylemat, ale z pianki zrezygnowałem. Nie podobało mi się połączenie pianki z drewnianą więźbą dachową. Kiedyś na forum muratora były posty i zdjęcia, że drewno potrafi zgnić a pianki też nie wszystkie trzymają parametry.

Tyle, że ja miałem krokwie 22cm, więc dałem wełny 12+10+10cm a z drugiej strony 12+10+15, co dało już jako taki wsp przenikania ciepła. Jeżeli nie możesz dać wełny wzdłuż i poprzek to jednak warto pomyśleć nad pianką. Trzeba jednak dokładnie wybrać wykonawcę, bo niestety nie wszystkim się udaje zrobić to zgodnie ze sztuką.

Popatrz też na wełne drzewną, parametrami izolacyjnymi jest porównywalna ze zwykła, ale ma znacznie większą pojemność cieplną porównywalną do muru.

Napisano

Też miałem taki dylemat, ale z pianki zrezygnowałem. Nie podobało mi się połączenie pianki z drewnianą więźbą dachową. Kiedyś na forum muratora były posty i zdjęcia, że drewno potrafi zgnić a pianki też nie wszystkie trzymają parametry.

Tyle, że ja miałem krokwie 22cm, więc dałem wełny 12+10+10cm a z drugiej strony 12+10+15, co dało już jako taki wsp przenikania ciepła. Jeżeli nie możesz dać wełny wzdłuż i poprzek to jednak warto pomyśleć nad pianką. Trzeba jednak dokładnie wybrać wykonawcę, bo niestety nie wszystkim się udaje zrobić to zgodnie ze sztuką.

Popatrz też na wełne drzewną, parametrami izolacyjnymi jest porównywalna ze zwykła, ale ma znacznie większą pojemność cieplną porównywalną do muru.

Wełna drzewna jak najbardziej, ale cena mu nie będzie odpowiadała. Dlatego na początku zaproponowałem nadmuch celulozą po wykonaniu stelaży. Wyjdzie go z robocizną tyle co zakup dobrej wełny mineralnej.

Napisano

Wełna drzewna jak najbardziej, ale cena mu nie będzie odpowiadała. Dlatego na początku zaproponowałem nadmuch celulozą po wykonaniu stelaży. Wyjdzie go z robocizną tyle co zakup dobrej wełny mineralnej.

celuloza ma swoje plusy, ale chyba nie jest tak "ciepła" jak wełna. Jak ma odkryta więźbę to wełna czy pianka  bedzię imho lepszym wyborem.

Napisano

celuloza ma swoje plusy, ale chyba nie jest tak "ciepła" jak wełna. Jak ma odkryta więźbę to wełna czy pianka  bedzię imho lepszym wyborem.

Celuloza ma lambdę od 0,036 do 0,039 w zależności od wilgotności więc nie jest to wynik odstający od konkurencji, porównując przy tym koszty materiału

Napisano

Proponował bym też bardziej skupić się na szczelności paroizolacji od wewnątrz, by była poprawnie wykonana, bo przy dziurach nawet 40 cm dobrej izolacji nie rozwiąże problemu.

Ja u siebie każdy kawałek wełny owijałem folią - robiłem z niej szczelną poduszeczkę.

Ma to zalety przy montażu - nie pyli się. Nie robiłem też szczeliny wentylacyjnej - i po sezonie widzę, że słusznie - nic się nie skrapla.

A wełna jest odizolowana od pary z obu stron.

Napisano

Ja u siebie każdy kawałek wełny owijałem folią - robiłem z niej szczelną poduszeczkę.

Ma to zalety przy montażu - nie pyli się. Nie robiłem też szczeliny wentylacyjnej - i po sezonie widzę, że słusznie - nic się nie skrapla.

imho trochę bez sensu, zawsze coś może wejść i wtedy ma ujść z wełny. Nie masz gwarancji, że to jest w 100% szczelne i będzie przez tyle lat, pamiętając że para to wilgoć pod ciśnieniem. Odnośnie pylenia to można wybrać wełnę która nie pyli a zawijałbym tylko w przepuszczalne tkaniny.

Ja też nie dawałem szczeliny - mam membranę. Zasada jest tak, że na zewn szczelina lub membrana wysokoprzepuszczlana, od wew folia paroszczelna lub nisko przepuszczalna (wtedy mamy regulację)

Napisano

A między poduszeczkami czym zaizolowałeś? Takie rozwiązanie wydaje się być jednym wielkim skupiskiem mostków termicznych.

Napisano

A między poduszeczkami czym zaizolowałeś? Takie rozwiązanie wydaje się być jednym wielkim skupiskiem mostków termicznych.

Nie widzę takiego problemu - po prostu ściśle do siebie przylegają.

Mierzyłem pirometrem i mierzalnej zmiany temperatury nie ma na połączeniach.