Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana ilości miejsc w dowodzie rejestracyjnym

Featured Replies

Napisano

Z życia wzięte, ku ostrzeżeniu.

Udając się na przegląd auta stwierdziłem, że mam wpisane w dow. rejestracyjny 4 miejsca. Przegapiłem ten szczegół przy zakupie i nie przywiązywałem do niego większej wagi. No skoro mam fabrycznie 5 miejsc to chyba lepiej ,bo więcej niż zarejestrowane, a z piątego i tak nie korzystam, bo wygodniej z podłokietnikiem z tyłu.

Na okręgówce od razu przed wjazdem na kanał zwrócono mi uwagę na ten fakt i przegnano do wydziału komunikacji żebym zweryfikował tą liczbę. 

W urzędzie udostępniono mi teczkę pojazdu bez żadnych ceregieli do wglądu i... niestety stary dowód też miał wbite 4. 

Zacząłem się zastanawiać skąd to się wzięło i wyszło mi, że auto było jako nowe kupione z kratką i zablokowanym podłokietnikiem i rejestrowane jako 4 osobowe.

Potem któryś z właścicieli od rejestrował kratę i ją ściągnął,a każdy kolejny właściciel "klepał" na przeglądach pieczątki bez weryfikacji, co jak się dowiedziałem nie jest zbyt rozsądne ponieważ policja z miejsca zatrzymuje takie dowody jako niezgodne ze stanem faktycznym. 

Czyli nie możesz mieć fizycznie w aucie więcej miejsc dostępnych niż masz w dowodzie wbite co wydawało mi się kiedyś jakoś dopuszczalne i logiczne.

Potem to już normalna ścieżka. 

Panowie z Okręgówki zrobili przegląd standardowy, a potem rozszerzony. Zapieli wszystkie pasy, obcykali fotki, sprawdzili czy zaczepy i pasy fabryczne i wystawili ekspertyzę. 80zł. Przy okazji uzupełnili wszystkie dane w dowodzie rej. które zwykle oznaczane są jako "---" jak urzędnik leniwy w wydziale, czyli masy, przyczepy z hamulcem i bez itp.

Zakończyło się to wymianą dowodu 55zł bo zwykła notka wbita w dowód przy tej ilości zmian to nie wystarczy. 

Lepsze to niż zatrzymanie dowodu gdzieś daleko od domu i laweta. Głupi drobiazg, ale mógł być upierdliwy.

Napisano

7 lat temu w okratkowanym combo ojca zdjąłem przynitowany podłokietnik i tak jeździliśmy lata. Z racji braku drzwi przesuwnych z lewej strony, podłokietnik przeszkadzał we wsiadaniu. Policja kilkukrotnie kontrolowała mnie i brata tym samochodem i nic nie powiedzieli. Chyba, że ostatnio coś się w tym zakresie zmieniło.

Napisano

Czyli nie możesz mieć fizycznie w aucie więcej miejsc dostępnych niż masz w dowodzie wbite co wydawało mi się kiedyś jakoś dopuszczalne i logiczne.

Czemu nie może być więcej miejsca? Bo co? Bo mam pas do przypięcia zakupów?

Nie możesz wieźć więcej osób, niż jest w DR. No i przestrzeń ładunkową musisz mieć oddzieloną trwałą przegrodą. W przestrzeni ładunkowej możesz nawet sobie wozić fotele, bo kto Ci zabroni?

Napisano
  • Autor

Mowa o kabinie pasażerskiej gdzie masz 5 miejsc fabrycznych, a rejestrację na 4. Czemu tak jest nie wiem. Ale podano mi konkretny przykład takiej wpadki zakończony lawetą zabraniem DR

Napisano

W tym tygodniu będę zmieniał w druga stronę z 5 na 2, mam nadzieję że też będzie bezproblemowo. Raz już się Policjant czepiał, że w dowodzie 5 osób a tylko dwa fotele przednie. 

Napisano

Mowa o kabinie pasażerskiej gdzie masz 5 miejsc fabrycznych, a rejestrację na 4. Czemu tak jest nie wiem. Ale podano mi konkretny przykład takiej wpadki zakończony lawetą zabraniem DR

No miałem 5 - tyle że pas do środkowego miejsca na tylnej kanapie schowany za oparciem. W DR było 4. A kratkę zdemontował poprzedni właściciel - była za tylną kanapą. I w czym to przeszkadza? A jak upchnę w aucie niby pięcioosobowym pięć pustych fotelików dla dzieci (czyli razem z kierowcą 6 miejsc) to też się czepią? Na jakiej podstawie?

To, że technicznie da się usiąść niczym IMO nie skutkuje - musiałbyś przewozić więcej osób, niż w DR.

Napisano

U mnie była rejestracja na 5 miejsc mimo dodatkowych dwóch składanych w bagażniku.

Napisano
  • Autor

I w czym to przeszkadza?

A skąd JA mam to wiedzieć. Każą i tyle. Masz pytania to napisz 

[email protected]
Napisano

Raz już się Policjant czepiał, że w dowodzie 5 osób a tylko dwa fotele przednie. 

Czyli jak będę miał potrzebę przewieźć np. pralkę i do tego muszę zdemontować tylną kanapę, to nie mogę? To ciekawe... :hmm:

A jak mam bolid zarejestrowany na 5 osób, a jadę sam, to też nie mogę? :hehe::phi::lol:

Napisano

A skąd JA mam to wiedzieć. Każą i tyle. Masz pytania to napisz 

[email protected]

Ale ja te bajki znam od Ciebie. Skoro je rozpowszechniasz, to siejesz niesprawdzone informacje? Czy wiesz, że mają rację?

Bo co Goździkowa mi opowiadała, to nie powtórzę - chyba, że sprawdziłem, i to coś ciekawego i SPRAWDZONEGO.

Mówiąc wprost - to co piszesz się nie broni. Albo powtarzasz głupoty, albo przekręciłeś coś. Braku kratki w kratkowozie mogą się czepić. Nadmiarowych miejsc, w których fizycznie można usiąść - nie. Sami pewnie w tych busosalonkach mają więcej miejsc, niż może PODRÓŻOWAĆ samochodem. Ale spisać coś - zapraszają uczestników.

Napisano
  • Autor

Ale ja te bajki znam od Ciebie. Skoro je rozpowszechniasz, to siejesz niesprawdzone informacje? Czy wiesz, że mają rację?

Bo co Goździkowa mi opowiadała, to nie powtórzę - chyba, że sprawdziłem, i to coś ciekawego i SPRAWDZONEGO.

Mówiąc wprost - to co piszesz się nie broni. Albo powtarzasz głupoty, albo przekręciłeś coś. Braku kratki w kratkowozie mogą się czepić. Nadmiarowych miejsc, w których fizycznie można usiąść - nie. Sami pewnie w tych busosalonkach mają więcej miejsc, niż może PODRÓŻOWAĆ samochodem. Ale spisać coś - zapraszają uczestników.

Nie podoba mi się forma Twojej odpowiedzi. Ja przedstawiłem fakty z życia które mnie osobiście spotkały. Ty natomiast żądasz ode mnie udowodnienia ich zasadności nie wykazując nawet elementarnej chęci odszukania czegokolwiek za pomocą choćby wyszukiwarki że o przepisach nie wspomnę. 

Po pierwsze: 

Policjant może zatrzymać DR zawsze jeżeli coś mu się nie będzie zgadzało w DR z tym co widzi w pojeździe: 

Art.132 Prawo o ruchu drogowym pkt.1 podpkt.7 

Art. 132. Przesłanki zatrzymania dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego)

1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Czyli kolega @@romano11 nie może sobie demontować jak chce i co chce bo przewozi pralkę, wannę czy rower - nie dotyczy to siedzeń rozkładanych lub fabrycznie przystosowanych do demontażu w celu poszerzenia przestrzeni ładunkowej z odpowiednim jej fabrycznym zabezpieczeniem 

I tu trzeba się wczytać w 

Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262 ze zm.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Podobne problemy będą choćby przy zmianie silnika na większy bez odnotowania tego w DR. Zmiany masy pojazdu - bo fundnęliśmy sobie blachy z karbonu. 

Każda ewidentna zmiana i różnica między wpisem w DR a wizualnym stanem pojazdu powoduje podejrzenia kontrolującego i zatrzymanie DR. A potem to kierowca ma udowadniać odpowiednim badaniem technicznym stan pojazdu a Urząd na podstawie tego zrobi zwrot lub zmianę DR.

Napisano

Przestań jarać to zielsko, bo mózg ci nieźle ryje ;]  Chcesz powiedzieć, że jeśli van jest na 9 osób, a jedzie 7 plus bagaż tych 7 to policjant może zatrzymać DR, bo mu się nie zgadza. Tak?

Napisano
  • Autor

Przestań jarać to zielsko, bo mózg ci nieźle ryje ;] Chcesz powiedzieć, że jeśli van jest na 9 osób, a jedzie 7 plus bagaż tych 7 to policjant może zatrzymać DR, bo mu się nie zgadza. Tak?

Nie. Daj namiar na dilera i czytaj ze zrozumieniem.