Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świeci się kontrolka AIRBAG

Featured Replies

Napisano

Zaświeciła mi się kontrolka poduchy. No i świeci od dwóch dni. Podpiąłem do złącza OBD "dynks" na bluetooth i przeskanowałem kilkoma różnymi programami na androida kompa w samochodzie. Nie pokazał żadnych błędów. Wiem, że te programy diagnostyczne nie są idealane ale żaden z chyba 4 nie pokazał nic. Jak znajdę chwilę to podjadę do kogoś kto ma porządny komp, żeby sprawdził.  Planuje odpiąc akumulator na noc ale to dopiero w weekend.   

Co mogę jeszcze zrobić ? Jakieś sugestie ? Słabnący aku może dać taki objaw ? Ma 5 lat, kręci żwawo ale może jego dni się kończą ? 

Zapomiałem napisć w czym ta poducha :) Seat Cordoba 6L z 2004 roku.

Edytowane przez Krzysi3k

Napisano

Jak się świeci kontrolka to jakiś błąd musi być. Z seatem to raczej problemów być nie powinno jeśli chodzi o diagnostykę, prawie każdy warsztat ma Vag-com itp :)

Napisano

Przyczyn może być wiele. Np. brak kontaktu na połączeniu do poduszki lub pasa bo skoro zaświeciło się nagle to: "wystrzelona" centralka poduch odpada.

Tylko nie testuj multimetrem na podłączonych pasach/poduszkach!

Napisano

Nie wiem jak w Seacie, ale w Stilo poduszki nie są po Can a interfejs, który podłączyłeś, pewnie ma podłączoną linię K pod pin7 + ma CAN.

W nowszych autkach jak GP czy 500 do CAN dochodzi HISPEED-CAN, którego pewnie Twój interfejs nie obsłuży.

W Fiacie np. Stilo - masz poduszki na pin3 (linia K ECU poduszek jest na pin3).

Albo kup sobie stosowny sprzęt albo jedź do kogoś kto ma.

Pozdrawiam BAS

Napisano

A skasować błędu przez OBD się nie dało?

Sprawdź akumulator przy porannym rozruchu za pomocą ELMa: podłacz i włacz monitorowanie napięcia - jeśli przy odpalaniu będzie bardzo mocny spadek, to może oznaczać, że akumulator się kończy.  A wtedy czasem mogą się pojawiać problemy z różnymi kontrolkami ;)

Napisano

We własnym zakresie pozostaje posprawdzanie połączeń pod fotelami, poruszanie kostkami itp. ewentualnie jak masz jakieś maty w siedzeniach to też można takie siedzenie pouginać i zobaczyć, czy chociaż chwilowo kontrolka zgaśnie.

Napisano

We własnym zakresie pozostaje posprawdzanie połączeń pod fotelami, poruszanie kostkami itp. ewentualnie jak masz jakieś maty w siedzeniach to też można takie siedzenie pouginać i zobaczyć, czy chociaż chwilowo kontrolka zgaśnie.

Nie wiem jak jest konkretnie w tym aucie ale są takie, że jak zapali się kontrolka to zgaśnie dopiero po skasowaniu błędu komputerem i poprawienie połączeń nie zgasi jej nawet na chwilę. I jeszcze komputer poda gdzie szukać problemu, bo szukanie w całym układzie to jak igła w stogu siana ;]

Napisano

Nie wiem jak jest konkretnie w tym aucie ale są takie, że jak zapali się kontrolka to zgaśnie dopiero po skasowaniu błędu komputerem i poprawienie połączeń nie zgasi jej nawet na chwilę. I jeszcze komputer poda gdzie szukać problemu, bo szukanie w całym układzie to jak igła w stogu siana ;]

konkretnie w tym aucie tak jest że jak zapali się kontrolka poduszek to zgasić ją możesz jedynie vagiem....

żadne odpinanie aku, dziesiątki różańca ani tańce wokół ogniska nie pomogą

Napisano

Jeśli samochód kiedyś sprowadzony, to oby nie rezystory zamiast poduszek/napinaczów.

Napisano

Jeśli samochód kiedyś sprowadzony, to oby nie rezystory zamiast poduszek/napinaczów.

Przecież jak są dobrze zmontowane/polutowane to błędu nie spowodują :)  

Napisano

Obstawiam spadek napięcia na module poduszek spowodowany słabym akku

Napisano

Nie wiem jak w innych, ale w Lanosie jak kontrolka się zapali, to tylko komputer serwisowy (dedykowany DU, nie żaden uniwersalny który potrafi wszystkie pozostałe sprawy obskoczyć).

Przyczyny złapania bezsensownego błędu w Lanosie to nie łączenie masy (choćby przez chwilę) lub przekręcenie kluczyka do pozycji zapłon przy odpiętych zegarach.

Napisano

+1 też od tego bym zaczął, tzn kilka razy powypinał i powpinał kostką od poduszki. W moich autach to pomagało a kontrolka gasła po takim zabiegu.

Napisano

Obstawiam spadek napięcia na module poduszek spowodowany słabym akku

W vagach przynajmniej tych starszych stan aku nie ma nic do rzeczy...Z reguły jeśli są boczne poduchy to kostka pod siedzeniem. ..trzeba wziąć kompa i sprawdzić która poducha a potem szukać przyczyby
Napisano
  • Autor

To jest corodoba w wersji "BIEDA EDYTION". Z wyposażenia mam tylko poduchę kierowcy i pasażera. Ta od pasażera ma kontrolkę obok włącznika awaryjnych. Dlatego obstawiam poduchę kierowcy. 

Napisano
  • Autor

W vagach przynajmniej tych starszych stan aku nie ma nic do rzeczy...Z reguły jeśli są boczne poduchy to kostka pod siedzeniem. ..trzeba wziąć kompa i sprawdzić która poducha a potem szukać przyczyby

W poniedziałek podepnę pod vaga. Żadem ze znanych mi programów na androida i windowsa pracujący z interfrejsem na bluetooth nie pokazał mi  błędów   :facepalm:

Napisano
  • Autor

Po podpięciu vaga wyszło coś takiego 

00654-Seat Belt Tensioner Igniter; Driver Side (N153)

33-00 - Resistance too low

wynika z tego, że chyba jest problem z napinaczem pasa kierowcy :oslabiony:

Jak to dalej ogarniac ?

Napisano

Za mała rezystancja oznaczać może zwarcie. Odepnij kabelek biegnący do napinacza. Odepnij go też z kompa poduszek. Zmierz rezystancję. Być może ma zwarcie gdzieś po drodze?

Jeśli tak, to pozostanie tylko poszukać gdzie. Po nitce do kłębka.

Napisano
  • Autor

Za mała rezystancja oznaczać może zwarcie. Odepnij kabelek biegnący do napinacza. Odepnij go też z kompa poduszek. Zmierz rezystancję. Być może ma zwarcie gdzieś po drodze?

Jeśli tak, to pozostanie tylko poszukać gdzie. Po nitce do kłębka.

Chyba mnie to przerasta :), trzeba do mechanika podjechać  :oslabiony:

Napisano

To nie takie trudne. Na początek warto odłączyć akumulator. Niby nie jest to konieczne ale to tylko chwila a masz 100% bezpieczeństwa.

Zdejmujesz boczek od strony kierowcy. Szukasz na napinaczu wtyczki. Będzie z zabezpieczeniem. Takim paskiem z góry, który trzeba lekko podważyć aby wyskoczył z zatrzasków albo punktem na środku, który trzeba lekko wyciągnąć aby wyskoczył z zatrzasków. Wtedy można wyciągnąć wtyczkę.

Odchylasz wykładzinę na kanale centralnym. Będzie tam komputer poduszek. Odłączasz wszystkie wtyki.

Bierzesz multimetr, ustawiasz na omomierz 200 Ohm, podłączasz do końcówek kabla od strony napinacza. Tylko nie do napinacza a do kabla! Nie powinno być żadnego przejścia. Później przełączasz na wszelki wypadek na wyższy zakres i na funkcję dioda. Na każdym nie powinno być żadnego przejścia. Jeśli jest to znaczy, że po drodze jest zwarcie. Być może izolacja przetarła się na jakimś zagięciu itp? Może gdzieś przy wtyczce wyciągnęła się izolacja i kable zwierają? Trzeba poszukać.

Jeśli na kablu nie ma zwarcia to znaczy, że jest w samym napinaczu. Wtedy pas do naprawy lub wymiany.

Może być tez tak, że zwarcie pojawia się tylko chwilowo i tego tak łatwo nie wykryjesz bo akurat podczas pomiaru może go nie być.

Jeśli to co napisałem to dla Ciebie magia, jedź do elektryka.