Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik czadu (tlenku węgla) - jaki?

Featured Replies

Napisano

niedługo odpalę kominek, jest zrobiony z DGP na poddasze mieszkalne, 

rozprowadzenie jest do 3 pokoi, i teraz pytanie

czy do każdego z tych pokoju zanabyć czujnik czadu?

jeśli tak to jaki polecacie? co obecnie użytkujecie i na jakiej wysokości to się montuje?

dzięki za info

Napisano

Dwa Kidde, z gwarancją na 10 lat i wyświetlaczem. Po jednym na piętro.

Jeśli jeden to tam, gdzie śpicie.

Napisano

niedługo odpalę kominek, jest zrobiony z DGP na poddasze mieszkalne, 

rozprowadzenie jest do 3 pokoi, i teraz pytanie

czy do każdego z tych pokoju zanabyć czujnik czadu?

jeśli tak to jaki polecacie? co obecnie użytkujecie i na jakiej wysokości to się montuje?

dzięki za info

jak szukałem na początku tego roku to wszyscy znajomi gazownicy polecali mi produkty firmy Gazex. Zakupiłem i mam. Nawet raz się odezwał.

Napisano

jak szukałem na początku tego roku to wszyscy znajomi gazownicy polecali mi produkty firmy Gazex. Zakupiłem i mam. Nawet raz się odezwał.

Zwrócił się.

Napisano

A to nie Ty pisałeś o kotle z otwartą komorą spalania i braku nawiewu powietrza do niego?

No to stary dostałeś od życia konkretne ostrzeżenie...

Napisano

Jesli to prawda, ze piec podłączali koledze goście z uprawnieniami, to zrobiłbym co mogę żeby ich ponownie na jakies egzaminy wyslali.

Napisano

W innym poście kolega tomeq77 pisze, że mu powietrze do pieca zaciąga przez okap kuchenny  :facepalm:

Nigdzie tak nie napisałem. Szukam przyczyny, że z okapu wieje zimnym powietrzem.

To, że piec jest w tym samym pomieszczeniu to tylko jedna z kilku opcji.

Z okapu zawiewa przy temperaturach na zewnątrz <10*C non stop, a nie tylko w czasie (i po) załączeniu się pieca.

Ciągle szukam rozwiązania.

Znajomi, którzy mieszkali w tym mieszkaniu przede mną nie mieli takich problemów, bo nie mieli okapu wyprowadzonego na zewnątrz.

Czujnik czadu/gazu też mieli i nic nigdy złego się nie działo.

ps. dokładnie przeczytałem instrukcję i warunki montażu tego pieca w pomieszczeniach innych niż kotłownia. Wszystkie są spełnione.

Napisano

tak czy siak jak nie masz komina wyprowadzonego wysoko to bedzie wiac

nawet z kominem potrafi sie powietrze cofac w zaleznosci od warunkow pogodowych i ukladu dachu

obecnie okna i drzwi sa szczelne, wiec wentylacja ma doplyw powietrza z ktoregos kanalu - u ciebie akurat z kuchni

u siebie w mieszkaniu powycinalem kawalki uszczelek w oknach, w domu mam kanal nawiewu powietrza do kominka

co do pieca, to skad bierze powietrze?

Napisano

Nigdzie tak nie napisałem. Szukam przyczyny, że z okapu wieje zimnym powietrzem.

To, że piec jest w tym samym pomieszczeniu to tylko jedna z kilku opcji.

Wedle różnych źródeł kocioł na spalenie 1m3 gazu potrzebuje 10m3 powietrza.

Zimą będzie Ci brał spokojnie 10-15 m3 gazu dziennie - jak dostarczysz mu 150m3 powietrza?

Widocznie okapem mu najlżej zaciągnąć powietrze... Jak wyeliminujesz ten nadmuch to albo znajdzie sobie nowy, albo poczęstuje Cię czadem.

A to że zaciąga również gdy kocioł nie pracuje łatwo wytłumaczyć - masz cały czas podciśnienie w domu.

Sprawdź, np. świeczką, czy z pozostałych kratek Ci nie nawiewa. I szybciutko znajdź kogoś kumatego, kto wytłumaczy Ci i poprawi tą sytuację. 

Napisano

co do pieca, to skad bierze powietrze?

Skoro to piec z otwartą komorą spalania to powietrze bierze po prostu z otoczenia, czyli pewnie właśnie z okapu. Z tego co teraz czytam wygląda na to, że muszę zrobić jakąś kratkę nawiewną przy podłodze w okolicach pieca.

Co oczywiście nie będzie teraz rzeczą prostą.

Napisano

ps. dokładnie przeczytałem instrukcję i warunki montażu tego pieca w pomieszczeniach innych niż kotłownia. Wszystkie są spełnione.

Czemu nie stawia się pieców w piecowni, tylko w kotłowni?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dobra wracając do sedna i czujników,

Trzeba to podobno wymieniać co jakiś czas - ileś lat - prawda to, czy później przestają działać prawidłowo, czy są takie które działają bez ograniczeń czasowych???

Wychodzi że jak mam rozprowadzenie na górze do 3 pokoi to muszę kupić 3, czy wystarczy generalnie w sypialni oraz tam gdzie jest kominek (salon)?

Ja wy macie to rozwiązanie/oczujnikowane?

Napisano

rzeba to podobno wymieniać co jakiś czas - ileś lat - prawda to

Prawda. Różne mają: "gwarancję" na różną ilość lat. Zwykle 5, niektóre 7 a najlepsze, w sensie najdłużej działają, na 10.

czy później przestają działać prawidłowo

Tak. Niektóre mają wbudowaną baterię, która po upływie zagwarantowanego czasu przestaje działać w ogóle, zmuszając do zakupu nowego.

czy są takie które działają bez ograniczeń czasowych?

Nie słyszałem o takich.

Wychodzi że jak mam rozprowadzenie na górze do 3 pokoi to muszę kupić 3, czy wystarczy generalnie w sypialni oraz tam gdzie jest kominek (salon)?

Najlepiej w każdym pokoju ale bezwzględnie tam gdzie się śpi i dobrze tam gdzie się najczęściej przebywa.

Napisano

Trzeba to podobno wymieniać co jakiś czas - ileś lat - prawda to, czy później przestają działać prawidłowo, czy są takie które działają bez ograniczeń czasowych???

W przemyśle się robi gruntowny przegląd i ponowną kalibrację co jakiś czas. W domowych zastosowaniach taniej wychodzi kupić nowe urządzenie. Przemysłowe czujniki również nie kosztują 100 czy 200 zł tylko dużo więcej dlagego lepiej opłaca sie ich kalibracja i przegląd

Napisano

Czemu nie stawia się pieców w piecowni, tylko w kotłowni?

Bo to co nazywasz piecem to nie piec tylko kocioł ;l