Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja okna pcv (bez regulacji)

Featured Replies

Napisano

Mam takie okno:

2ni77sn.jpg

Prawe skrzydło jest rozwierno-uchylne.

Lewe skrzydło jest tylko rozwierne.

Po środku nie ma słupka, tylko taki "pseudosłupek" przykręcony do lewego skrzydła i razem z nim otwierany.

Mam problem. W miejscu, gdzie zaznaczyłem czerwonym kolorem rama okna jest wygięta z łuk i mniej więcej w połowie wysokości jest szczelina i wieje.

Niestety to skrzydło nie posiada takiej regulacji:

regulacja2.jpg

Czy mogę jakoś spowodować zwiększenie docisku ramy do ościeżnicy?

Czy zostaje mi je zaspawać silikonem?

ps. uszczelki są świeżo wymienione.

edit: w ramie jest taki element regulujący:

if651x.jpg124hpnb.jpg

Ten języczek po lewej się wykręca, ale nawet w maksymalnym wysunięciu nie dotyka do okucia po prawej :(

Napisano

Mam takie okno:

2ni77sn.jpg

Po środku nie ma słupka, tylko taki "pseudosłupek" przykręcony do lewego skrzydła i razem z nim otwierany.

Mam problem. W miejscu, gdzie zaznaczyłem czerwonym kolorem rama okna jest wygięta z łuk i mniej więcej w połowie wysokości jest szczelina i wieje.

regulacja2.jpg

ps. uszczelki są świeżo wymienione.

if651x.jpg124hpnb.jpg

Ten języczek po lewej się wykręca, ale nawet w maksymalnym wysunięciu nie dotyka do okucia po prawej :(

Sprawdz czy dybel nie przeciągnął ramy . Jezeli chcesz to zrobić bez demolki to należy cieńką a sztywną szpachelką wyciągnąć listwe przyszybową po stronie tej która wieje i tam sie daje dodatkowe przekładki miedzy szybą a rama skrzydła po środku. W pierwszych sekundach filmu masz pokazane jak ta listwa wychodzi 

Napisano
  • Autor

Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumiałeś. Rama okna jest wygięta w łuk tak, że  w środkowej części nie przylega do uszczelek i swobodnie mogę między ościeżnicę i ramę okna wsadziś i przesuwać kawałkiem papieru :(

Napisano

Mialem identycznie z drzwiami na taras, ale poszedlem na latwizne i zaplacilem komus za regulacje, specjalnie nie wnikajac co robili.

Podreulowali ile mogli, stwierdzili ze pomoze nowa uszczelka i ten cybant, ktory Ty juz masz (wymienili, dolozyli i gra gitara).

Dobrze wydane 50zl za robocizne.

Napisano

W poprzednim mieszkaniu miałem okna z tym systemem okuc.

Odkształcały się jak plastelina.

Przyszedł kolo od producenta, wyjął szybę, powkładał kliny i okno się wyprostowało.

Generalnie okna były tak badziewne, że jak się wyregulowało w zimę, aby nie wiało, to w lato się nie domykały.

A jak się w lato poluzowało, aby się zamykały, to w zimę wiało.

Wyczytałem, że to badziewne tworzywo, które ma bardzo dużą rozszerzalność cieplną.

Napisano

Mam takie okno:

Przypuszczam, że zawias w części przykręcanej do ościeżnicy nie ma regulacji (specjalnie zerknąłem do moich okien :)  i nie ma czegoś takiego).

Wobec tego pozostaje Ci:

- zaakceptować istniejący stan - szybko i tanio  :phi:

- skoro w szparkę :swinka:  mieści się kartka papieru, to można by przykleić cokolwiek do ościeżnicy w miejscu przylegania uszczelki;

- skoro dzyndzelek po nawet maks. wykręceniu nie wchodzi w kontakt ze swoim odpowiednikiem po prawej, to można spróbować coś pod te elementy podłożyć tak, by zaczęły współpracować i się dotykać ;]

Napisano

Na krótko to można nawet przesunąć na uszczelkach nieco na zewnątrz ramę uderzając z wyczuciem. Bez klinów i tak wróci za jakiś czas na miejsce ale przynajmniej bez rozbierania będzie wiadomo czy pomaga.

Napisano
  • Autor

Na krótko to można nawet przesunąć na uszczelkach nieco na zewnątrz ramę uderzając z wyczuciem. Bez klinów i tak wróci za jakiś czas na miejsce ale przynajmniej bez rozbierania będzie wiadomo czy pomaga.

Nie za bardzo rozumiem. Gdzie uderzyć? W którą stronę?

Wobec tego pozostaje Ci:

- zaakceptować istniejący stan - szybko i tanio  :phi:

- skoro w szparkę :swinka:  mieści się kartka papieru, to można by przykleić cokolwiek do ościeżnicy w miejscu przylegania uszczelki;

- skoro dzyndzelek po nawet maks. wykręceniu nie wchodzi w kontakt ze swoim odpowiednikiem po prawej, to można spróbować coś pod te elementy podłożyć tak, by zaczęły współpracować i się dotykać ;]

-zaakceptować - nie, bo zimno wieje i grzać muszę bardziej

-przykleić cokolwiek - spróbuję

-podłożyć - spróbuję, ale to niestety półśrodki :(

Napisano

124hpnb.jpg

Ale nie dotyka, bo za krótki? Czy nie dotyka, bo nie dociska? Na szybko, to pokombinowałbym z doklejeniem czegoś, żeby dociskał. A docelowo, to dołożyłbym coś takiego

post-134597-0-83517700-1444722018_thumb.jpg:

Napisano
  • Autor

Ale nie dotyka, bo za krótki? Czy nie dotyka, bo nie dociska? Na szybko, to pokombinowałbym z doklejeniem czegoś, żeby dociskał. A docelowo, to dołożyłbym coś takiego

attachicon.gifdocisk2.jpg:

Nie wiem dlaczego nie dociska. Nie widać tego przy zamykaniu okna. Obkleję go plasteliną i sprawdzę ślady.

Ten element na ościeżnicy (mosiężny) nie nosi żadnych śladów. Nie ma na nim ani jednej ryski.

Zawołam jakiś monterów okien i niech coś spróbują zrobić.

Napisano

Nie za bardzo rozumiem. Gdzie uderzyć? W którą stronę?

Ościeżnica została prawdopodobnie zbyt mocno dociągnięta kołkiem do ściany. W wyniku tego lekko się wygięła w kierunku ściany (przy okazji także na zewnątrz okna). Rama okna, która nie została naciągnięta, nie wygięła się i nie sięga tym haczykiem do ościeżnicy.

Aby to zniwelować możesz oderwać listwę przyszybową i wstawić na stałe grubsze kliny aby rama nieco wybrzuszyła się na zewnątrz, w kierunku ściany. Nie ma jednak pewności czy to pomoże. Dlatego tymczasowo można delikatnie opukać ramę w kierunku ściany z obu stron szyby. Dzięki temu wybrzuszy się w kierunku ściany tak jak na klinach bo nic jej nie trzyma przy szybie. Tylko tarcie uszczelek. Razem z ramą odsunie się także haczyk, który ma się zazębiać z wgłębieniem w ościeżnicy. To spowoduje dociągnięcie ramy do ościeżnicy także w płaszczyźnie okna i zlikwidowanie szczeliny.

Jeśli pomoże będzie wiadomo, że wystarczy oderwać listwę i wstawić kliny bo bez nich rama powoli wróci na miejsce.

Napisano

A docelowo, to dołożyłbym coś takiego
docisk2.jpg :

Tez dobry pomysł bo to skrzydło tylko rozwierne bez funkcji uchylania, więc nawet kliny nie byłyby potrzebne ani kombinowanie z ramą.

Napisano

Nie wiem dlaczego nie dociska.

Może faktycznie to futruna środkiem za mocno dociągnięta do ściany. Przyłóż coś długiego i prostego albo naciągnij żyłkę czy sznurek i sprawdź czy futryna i rama proste.