Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja auta sprowadzonego - niepelny VIN

Featured Replies

Napisano

W orignalnym dowodzie rejestracyjnym z zagranicy, jest wpisane tylko ostatnie 8 cyfr numeru VIN, zamiast calosci.

Czy bedzie to jakas przeszkoda podczas rejestracji takiego auta w Polsce?

Napisano

może w SKP nie przyjąć

Napisano

W orignalnym dowodzie rejestracyjnym z zagranicy, jest wpisane tylko ostatnie 8 cyfr numeru VIN, zamiast calosci.

Czy bedzie to jakas przeszkoda podczas rejestracji takiego auta w Polsce?

mialem takie cos przy aucie z UK, pierwsze cyfry to kod producenta, model auta, silnik , a te 8 to chyba numer seryjny rozny dla danego modelu

w moim przypadku bylo tak, ze diagnosta normalnie wpisal w przeglad caly vin z auta i babka w urzedzie powiedziala, ze jak auto przeszlo przeglad i diangosta zrobil przeglad z pelnym vinem to nie ma problemu i auto zarejestrowane

Napisano

mialem takie cos przy aucie z UK, pierwsze cyfry to kod producenta, model auta, silnik , a te 8 to chyba numer seryjny rozny dla danego modelu

w moim przypadku bylo tak, ze diagnosta normalnie wpisal w przeglad caly vin z auta i babka w urzedzie powiedziala, ze jak auto przeszlo przeglad i diangosta zrobil przeglad z pelnym vinem to nie ma problemu i auto zarejestrowane

Nie chciałem tego pisać, bo przypadku takiego nie miałem, ale również wydaje mi się, że nie powinno być problemu. Może coffin niech się wypowie.

Nie bez kozery pierwsze badanie w kraju jest nie okresowe a ustalające numery, właśnie diagnosta ma to ustalić. Inna sprawa, że pewnie zależy czy to normalne w danym kraju, że w papierach jest kawałek vinu czy jakieś odstępstwo od normy, bo wtedy mogą być schody.

Napisano

To ja mialem ciekawsza przygode z autem sprowadzonym z francji. Na francuskim dokumentach z vinie byl blad, bo ktos wpis 0 zamiast O (zera w vinie sa przekreslone). Pierwszy przeglad auto przeszlo rowniez z tym bledem wiec wpisalem wszystko tak samo podczas rejestracji. Jakie bylo moje zdziwienie gdy dostalem dowod tymczasowy i tam sie ktos pomylil wpisuja O prawidlowe zamiast 0 :]

Napisano

@ a może przy rejestracji/ewidencji posługują się jakimś programem komputerowym i on nie dopuszcza w określonym miejscu cyfr, bo np. na początku VIN-u danej marki są zawsze litery a na końcu cyfry :hmm:

Napisano

@ a może przy rejestracji/ewidencji posługują się jakimś programem komputerowym i on nie dopuszcza w określonym miejscu cyfr, bo np. na początku VIN-u danej marki są zawsze litery a na końcu cyfry :hmm:

Litera "O" jest zabroniona w przypadku VINu nadawanego przez producenta pojazdu.

pozdr

Napisano

No widzisz, a w Renault bylo O