Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padł akumulator - pytanie z innej beczki

Featured Replies

Napisano

Hej, padł mi dzisiaj akumulator. Pod wpływem chwili kupiłem akumulator 55ah ( taki miałem 8 lat) wmontowałem wszystko git.

Ale teraz porównałem prąd rozruchu i ten nowy ma 450 EN a ten stary miał 600 EN.

No i teraz mam dylemat czy to starczy do mojego silnika Corsa D 1.3 CDTI  75 KM, alterantor tam jest denso 105A.

Sprzedawca może mi go wymienić na coś mocniejszego za moją dopłatą czy się wypnie bo już był instalowany?

Kupiony w autopartnerze - swoją drogą cena złodziejska :-)

Napisano
  • Autor

A mówiłeś, że do diesla?

Oczywiście. Ale wiesz jak oni słuchają byle opchnąć. Zwłaszcza że mu podpowiedziałem że stary też był 55ah.

Ale o prąd już nie pytał.

Napisano

Oczywiście. Ale wiesz jak oni słuchają byle opchnąć. Zwłaszcza że mu podpowiedziałem że stary też był 55ah.

Ale o prąd już nie pytał.

To decyzję o zakupie podjąłeś Ty, czy sprzedawca? :hmm: 

Co do wymiany - "po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się" :phi: wątpię, by to było możliwe...

Napisano
  • Autor

To decyzję o zakupie podjąłeś Ty, czy sprzedawca? :hmm:

Co do wymiany - "po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się" :phi: wątpię, by to było możliwe...

No tak powiedzmy pół na pół. Co zresztą nie ma znaczenia bo i tak bym nie udowodnił że mogło być inaczej.

Pytanie czy aku styknie na tak mały silnik diesla.

Napisano

Styknąć pewnie styknie, ale być może będzie miał krótszą żywotność...

Ja bym zajrzał jeszcze do instrukcji obsługi auta, powinny tam być podane parametry akumulatora :ok:

Napisano
  • Autor

Styknąć pewnie styknie, ale być może będzie miał krótszą żywotność...

Ja bym zajrzał jeszcze do instrukcji obsługi auta, powinny tam być podane parametry akumulatora :ok:

I są podane ale od 36ah do 70ah bez rozróżnienia na silnik :(

Napisano

A ten stary akumulator to był jeszcze fabryczny?

Napisano
  • Autor

A ten stary akumulator to był jeszcze fabryczny?

Nie, to była centra futura 55ah 600EN - z takim aku kupiłem samochód.

Napisano

To zobacz co doradzają wyszukiwarki na stronach producentów akumulatorów, ale raczej będą większe  zalecane i to również pojemnościowo...

Napisano

Nie wiem, czy starczy czy nie, w każdym razie szału z pojemnością i prądem rozruchu nie ma. W duży mróz rano rozrusznik może wyraźnie wolniej kręcić. Jak będzie wolno kręcił, to ten silnik może nie odpalić - przy ustalonych obrotach w tym silniku otwierają się wtryski, by silnik mógł zostać uruchomiony. Jak za wolno kręci - to nie odpali. 

Napisano

Hej, padł mi dzisiaj akumulator. Pod wpływem chwili kupiłem akumulator 55ah ( taki miałem 8 lat) wmontowałem wszystko git.

Ale teraz porównałem prąd rozruchu i ten nowy ma 450 EN a ten stary miał 600 EN.

No i teraz mam dylemat czy to starczy do mojego silnika Corsa D 1.3 CDTI  75 KM, alterantor tam jest denso 105A.

Sprzedawca może mi go wymienić na coś mocniejszego za moją dopłatą czy się wypnie bo już był instalowany?

Kupiony w autopartnerze - swoją drogą cena złodziejska :-)

Corsa C z tym silnikiem miała 60Ah/370DIN - oryginał z fabryki.