Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyoty znowu do serwisów

Featured Replies

Napisano

Znowu ponad 6 milionów tych super niezawodnych samochodów ma usterkę http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Toyota-wzywa-do-serwisow-65-miliona-aut-na-calym-swiecie,wid,17922057,wiadomosc.html

Powodem globalnego wezwania jest usterka przełącznika elektrycznych szyb. Element w fazie produkcyjnej nie został odpowiednio nasmarowany, przez co dochodzi do jego mechanicznych uszkodzeń i w rezultacie zablokowania samochodowych okien. Usterka może także doprowadzić do zwarcia, przegrzania instalacji elektrycznej i pożaru.

Swoją drogą co za czasy, by Japończycy nie potrafili zrobić już porządnego przełącznika 8]

Napisano

wow ale usterka, a niech mnie... 

Napisano

Może i nie jest to "wielka" usterka, ale może mocno uprzykrzyć życie. Wyobraź sobie, że wjeżdżasz na płatny parking ze szlabanem i bilecikami. Opuszczasz okno, bierzesz bilecik, szlaban się otwiera a Ty...... nie możesz unieść szyby. A parking jest na wolnym powietrzu a pogoda jest jak dziś.

Albo to samo, tyle że na bramkach na autostradzie. Chcesz sobie pojeździć z otwartym na oścież oknem?

Case z pożarem to pewnie nieszczęśliwy przypadek, więc chwilowo go nie rozpatrujmy, jako mało prawdopodobny.

Napisano

Lepsze otwarte okno niz rak od VW. Super, ze sie przyznali i beda wymieniac. Brawo za podejscie do klienta :ok: Takie rzeczy sprawiaja, ze mam ochote kupic Toyote.

Napisano

Może i nie jest to "wielka" usterka, ale może mocno uprzykrzyć życie. Wyobraź sobie, że wjeżdżasz na płatny parking ze szlabanem i bilecikami. Opuszczasz okno, bierzesz bilecik, szlaban się otwiera a Ty...... nie możesz unieść szyby.

możesz, bo ci sie tylko kneflik zacina i nie wraca do swojego położenia - pociągasz do góry i wszystko gra.

Napisano

możesz, bo ci sie tylko kneflik zacina i nie wraca do swojego położenia - pociągasz do góry i wszystko gra.

Poza tym watpie, ze to pada z dnia na dzien ;)

Napisano

Poza tym watpie, ze to pada z dnia na dzien ;)

Ciekawe, czy każda firma motoryzacyjna ma takie niby babole w zanadrzu, że jak konkurencję przyłapią na jakimś wielkim błędzie, to oni w ramach takiej szeptanej akcji promocyjnej, ogłaszają " A bo w naszych toyotach tez wykryto błąd, że śrubeczka od daszka przeciwsłonecznego jest o ćwierć obrotu niedokręcona, zapraszamy na darmowe naprawy, które nas nic nie kosztują (podczas których was będziemy naciągać na 100 innych płatnych, w ramach usuwania usterek wykrytych podczas przeglądu), a poza tym nasze auta są idealne, cudowne i innych błędów nie mają, nie tak jak konkurencji ;]"

Napisano

Lepsze otwarte okno niz rak od VW. Super, ze sie przyznali i beda wymieniac. Brawo za podejscie do klienta :ok: Takie rzeczy sprawiaja, ze mam ochote kupic Toyote.

oh yeah! Jesteś idealnym klientem, łykającym marketing jak pelikan ;]

Napisano

Znowu ponad 6 milionów tych super niezawodnych samochodów ma usterkę

Swoją drogą co za czasy, by Japończycy nie potrafili zrobić już porządnego przełącznika 8]

Ale on jest zrobiony dobrze, jedynie zbyt skąpo posmarowany... :phi:

No i nie wiemy, czy jest made ina japan, albo od poddostawcy... :hmm:

Napisano

Nie jestem pewien, czy ten przycisk faktycznie jest taki prosty.  :hmm:

W mojej Toyocie (do tej akcji serwisowej się nie łapie ;] ) zepsuł się wiosną panel z przyciskami otwierania szyb i to jakoś tak dziwnie: szyba zjechała w dół i już nie chciała się podnieść, te podświetlane napisy AUTO migały. Po zgaszeniu i odpaleniu silnika było to samo, więc pojechałem do ASO - mam jakieś 1500m od domu na szczęście, więc nie było problemów. Wymieniono panel z przyciskami w drzwiach kierowcy w ramach gwarancji i tyle - w przypadku Hondy pewnie bym się dowiedział, że jest to efekt naturalnego zużycia albo że nieprawidłowo opuszczałem szyby, ale tutaj takich cudów nie wymyślali na szczęście.  ;]

EDIT: A tak w ogóle to ten obecny recall nie dotyczy przycisków otwierania szyb tylko włacznika ogrzewania szyby.  :)

Napisano

We fiacie i innych markach by tego nie wymieniali na gwarancji tylko powiedzieli że tak ma być :)

Napisano

We fiacie i innych markach by tego nie wymieniali na gwarancji tylko powiedzieli że tak ma być :)

W Mercedesie na rynku USA robiliby w ramach akcji serwisowej, u Niemców na goodwill (czyli bezpłatnie) a Polak płaciłby 100% za części i robociznę bo go stać :)

Napisano

A użytkownicy by stwierdzili że popsuła się rzecz za grosze a w innych markach psuje się za grube tysiące ;]

Napisano

A użytkownicy by stwierdzili że popsuła się rzecz za grosze a w innych markach psuje się za grube tysiące ;]

W vagu by bylo ze to eksploatacja a we francach i wloszczyznie ze sie psuja :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Znowu ponad 6 milionów tych super niezawodnych samochodów ma usterkę http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Toyota-wzywa-do-serwisow-65-miliona-aut-na-calym-swiecie,wid,17922057,wiadomosc.html

jezdze od 5 lat avensisem - ponad 200 tys km i co jakis czas jezdzilem na jakas akcje serwisową

-toyota sie prZyznaje w przeciwienswtwie do niemieckiej konkurencji, dlatego kolejne auto tez bedzie z japonii

gdy mialem 98 tys serwis stwierdzil ze delikatnie poci sie tylny amortyzator wiec wymienia kpl - ciekawe ktory producent przyznalby sie 2 tys przed koncem gwarancji.

gdy zglosilem ze moim zdaniem piszczy turbo to po tygodniu wymienili na nowe , jak wyskoczyl blad to wymienili wtryskiwacze- bez dyskusji. na czas wymiany auto zastepcze, oczywiscie bezplatnie

pozdrawiam uzytkownikow aut ktorych producent mami ze malo palą i są ekologiczne

Napisano

gdy mialem 98 tys serwis stwierdzil ze delikatnie poci sie tylny amortyzator wiec wymienia kpl - ciekawe ktory producent przyznalby sie 2 tys przed koncem gwarancji.

Kiedyś w nowych BMW były problemy z amortyzatorami (stukały). Właściciele musieli walczyć bo wymieniali tylko jedną sztukę i potem auto źle się prowadziło. Ale przecież ten drugi amorek nie cieknie, nie stuka i na wytrząsarce jest OK to po co wymieniać? A że pochodzi z tej wadliwej serii produkcyjnej to jakie to ma znaczenie :no:

Napisano

ciekawe ktory producent przyznalby sie 2 tys przed koncem gwarancji.

Honda mi się przyznała już po gwarancji do wadliwych poduszek stabilizatora zintegrowanych z nim. Wymienili gratisowo cały stabilizator. 50tys. km. i rok po gwarancji.

Oni w ogóle często się przyznawali tyle, że niemedialnie.

Napisano

Hmm... wygląda na to ,że żyłeś w idealnym świecie.  ;)

Polecam stronę https://www.recalls.gov/zobaczysz ile jest różnych akcji przywoławczych  ;]

Napisano

Może i nie jest to "wielka" usterka, ale może mocno uprzykrzyć życie. Wyobraź sobie, że wjeżdżasz na płatny parking ze szlabanem i bilecikami. Opuszczasz okno, bierzesz bilecik, szlaban się otwiera a Ty...... nie możesz unieść szyby. A parking jest na wolnym powietrzu a pogoda jest jak dziś.

Albo to samo, tyle że na bramkach na autostradzie. Chcesz sobie pojeździć z otwartym na oścież oknem?

Case z pożarem to pewnie nieszczęśliwy przypadek, więc chwilowo go nie rozpatrujmy, jako mało prawdopodobny.

O kurde,  w Yarku żony własnie tego wczoraj doświadczyłem. Opuściłem szybę a do góry już nie chciała wrócić. Ciągnąłem za szybę,majchlowałem przyciskiem i nic. Po kilku minutach wszystko zaczęło działać.

Napisano

Honda mi się przyznała już po gwarancji do wadliwych poduszek stabilizatora zintegrowanych z nim. Wymienili gratisowo cały stabilizator. 50tys. km. i rok po gwarancji.

Oni w ogóle często się przyznawali tyle, że niemedialnie.

Bo była akcja techniczna na to. Nie wiem czy robili przywołanie, ale chyba nie żeby przyoszczędzić. Jak ASO widziało że jest problem to wymieniali albo jak klient zgłosił się sam wiedząc że wymiana przysługuje. Moje EU7 jeździło na przeglądy do ASO i miało wykonaną wymianę podczas jednego s przeglądów.