Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ból głowy!!!!

Featured Replies

Napisano

Objaw - wyciek oleju na rogu silnika przy bagnecie.

Prawdopodobna przyczyna - uszczelka pod głowicą.

Samochód - Astra 2 1999 1,4 16V X14XE 130 tyś km.

Zakład 1- 450 robocina + części - całość ok 600zł

Zakład 2 - 350 robocizna + części

Zakład 3 - 350 + części

Zakład 4- Facet mówi że te siliki są kiepskie a jeszcze gaz do tego to całkowita regeneracja głowicy by się przydała. Prowadnice gniazda zaworów itp koszt 1600zł. Natychmiast naprawiać bo jak się dostanie płyn chłodniczy pod tłok to spręży

i rozwali silnik.

Zakład 5 - Facet mówi że też trzeba będzie pewnie szlifować gniazda zaworów itd koszt ok 1200 zł

Zakład 6 - Koleś mówi "panie ja bym tego wcale nie robił nie masz pan co z pieniędzmi robić?? Przecież to mały wyciek niczym nie grozi więc po co grzebać. Można jeździć do póki nie pojawią się inne objawy. Jak pan czce to zrobie ale po co..."

No i co ja mam biedny począć??????????????

mlot.gif

Napisano

> Objaw - wyciek oleju na rogu silnika przy bagnecie.

> Prawdopodobna przyczyna - uszczelka pod głowicą.

> Samochód - Astra 2 1999 1,4 16V X14XE 130 tyś km.

> Zakład 1- 450 robocina + części - całość ok 600zł

> Zakład 2 - 350 robocizna + części

> Zakład 3 - 350 + części

> Zakład 4- Facet mówi że te siliki są kiepskie a jeszcze gaz do tego

> to całkowita regeneracja głowicy by się przydała. Prowadnice

> gniazda zaworów itp koszt 1600zł. Natychmiast naprawiać bo jak

> się dostanie płyn chłodniczy pod tłok to spręży

> i rozwali silnik.

> Zakład 5 - Facet mówi że też trzeba będzie pewnie szlifować gniazda

> zaworów itd koszt ok 1200 zł

> Zakład 6 - Koleś mówi "panie ja bym tego wcale nie robił nie masz pan

> co z pieniędzmi robić?? Przecież to mały wyciek niczym nie grozi

> więc po co grzebać. Można jeździć do póki nie pojawią się inne

> objawy. Jak pan czce to zrobie ale po co..."

> No i co ja mam biedny począć??????????????

podjechac sprawdzic kompresje na cylindrach. Jesli jest w normie, nie ma zadnych objawow padu UPG, wyciek nie jest duzy to olac.

Napisano
  • Autor

> podjechac sprawdzic kompresje na cylindrach. Jesli jest w normie,

> nie ma zadnych objawow padu UPG, wyciek nie jest duzy to olac.

gdzie się sprawdza taką kompresje bo chyba nie w każdym zakładzie?? I I ile to kosztuje??

Napisano

> gdzie się sprawdza taką kompresje bo chyba nie w każdym zakładzie?? I

> I ile to kosztuje??

na stacjach diagnostycznych. u mnie 20-30 pln za 4 garki

Napisano

> na stacjach diagnostycznych. u mnie 20-30 pln za 4 garki

No dobra a moja sprawa wyglada tak:

lekki wyciek oleju na przedniej ścianie silnika, minimalne ubytki płynu chłodzącego i oleju w ogóle - jakieś 200 ml tego i tego na 1000 km. Poza tym żadnych niepokojących objawów. Wszytko chula aż miło. Majonezu brak. Też można olać czy z jazdą na takiej uszczelce grozi coś poważnego?

PS. Sorki za podczepienie sie do tematu ale w sumie problem podobny

Napisano

> No dobra a moja sprawa wyglada tak:

> lekki wyciek oleju na przedniej ścianie silnika, minimalne ubytki

> płynu chłodzącego i oleju w ogóle - jakieś 200 ml tego i tego na

> 1000 km. Poza tym żadnych niepokojących objawów. Wszytko chula

> aż miło. Majonezu brak. Też można olać czy z jazdą na takiej

> uszczelce grozi coś poważnego?

> PS. Sorki za podczepienie sie do tematu ale w sumie problem podobny

IMHO lepiej to zrobić, bo jeśłi płyn miesza sie z olejem, to zdrowe to dla silnika nie jest

Napisano

> IMHO lepiej to zrobić, bo jeśłi płyn miesza sie z olejem, to zdrowe

> to dla silnika nie jest

ale pisze ze majonezu brak wiec sie nie miesza. chyba ze idzie w wydech ale 200 ml na 1000 km to troche za malo jak na przepalona uszczelke. Moze gdzies jaki mikrowyciek ? niewiem.gif

Napisano

> Nikt nie miał podobnego wycieku??

Moj silnik jest caly jakby zaolejony. w warsztacie powiedzieli, ze uszczelka pod miska i uszczelniacz walu jest do wymiany. Po swietach wstawiam do warsztatu i dam znac jakie skutki.

Dodam jeszcze ze oleju dolewam okolo 1,5-2l na 15tkm i caly ubytek moze byc spowodowany wyciekami.

Co do plynu chlodniczego to od tych najwiekszych mrozow dolalem okolo 6 litrow (prawie cala pojemnosc ukladu), ale mierzylem cisnienie w cylindrach i jest ok. Mialem wycieki i pozmienialem standardowe opaski opla (zaciskowe), na takie skrecane, dolalem plynu do prawidlowego poziomu i na razie jest ok male ubytki sa, ale jeszcze nie wszystkie opaski zmienilem.

Napisano

A kolega z jakiego regionu Polski pochodzi ?

Asterkowicze w Warszawie mają wynegocjowane bezpłatne konsultacje w ostatnią sobotę miesiąca w Auto-Ekspercie.

w warsztacie gdzie szef jest naprawdę znakomitym fachowcem i potrafi doradzić obiektywnie w trudnych przypadkach.

Napisano
  • Autor

> A kolega z jakiego regionu Polski pochodzi ?

> Asterkowicze w Warszawie mają wynegocjowane bezpłatne konsultacje w

> ostatnią sobotę miesiąca w Auto-Ekspercie.

> w warsztacie gdzie szef jest naprawdę znakomitym fachowcem i potrafi

> doradzić obiektywnie w trudnych przypadkach.

No ja jestem z okolic warszawy 20min i jestem w wawie. Powiedz coś więcej na temat tych porad.

Napisano

> A kolega z jakiego regionu Polski pochodzi ?

> Asterkowicze w Warszawie mają wynegocjowane bezpłatne konsultacje w

> ostatnią sobotę miesiąca w Auto-Ekspercie.

> w warsztacie gdzie szef jest naprawdę znakomitym fachowcem i potrafi

> doradzić obiektywnie w trudnych przypadkach.

No właśnie to w Auto-Ekspercie szef "wyczuł" swoim szefoskim nosem że chyba płynu ubywa smile.gif Powiedział że można jeszcze śmigać, ale kasę już szykować frown.gif Jak na mój gust to wszystko chyba leci poza silnik po ściance no ale...A majonezu nie ma jak już pisałem, sprawdzam regularnie.

Napisano
  • Autor

> No właśnie to w Auto-Ekspercie szef "wyczuł" swoim szefoskim nosem że

> chyba płynu ubywa Powiedział że można jeszcze śmigać, ale kasę

> już szykować Jak na mój gust to wszystko chyba leci poza silnik

> po ściance no ale...A majonezu nie ma jak już pisałem, sprawdzam

> regularnie.

Czyli identycznie jak u mnie a ile ci powiedział za wymiane uszczellki??

Napisano

> Czyli identycznie jak u mnie a ile ci powiedział za wymiane

> uszczellki??

No i tutaj zaczynają się schody bo zawołał około 600 zł. Tak powiedział, a wiem że w innych warszatatach ceny są duzo nizsze. A tak chwaliłem AutoEksperta... No chyba że jak ma byc zrobione dobrze to tyle po prostu kosztuje? Niech mnie ktoś oświeci.

Napisano

> No i tutaj zaczynają się schody bo zawołał około 600 zł. Tak

> powiedział, a wiem że w innych warszatatach ceny są duzo nizsze.

> A tak chwaliłem AutoEksperta... No chyba że jak ma byc zrobione

> dobrze to tyle po prostu kosztuje? Niech mnie ktoś oświeci.

Jakiś odzew....?

Napisano

> Jakiś odzew....?

Ja właśnie 2 tygodnie temu wymieniałem uszczelkę pod głowicą u wielokrotnie sprawdzonego mechanika i zapłaciłem 600 zł z tym że przy wymianie wymienił też uszczelniacze zaworów, miał jakieś dodatkowe problemy (czyli więcej roboty) z gniazdami zaworów, wymienił mi świece i dolał ponad litr oleju (pólsyntetyk). Wszystkie części były oryginalne z ASO.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jakiś odzew....?

Tak jak napisałem na początku postu, ceny kształtują się w granicach 600 zł (przynajmniej u mnie w okolicy) najtańszego znalazłem za 500 zł średnio wołali 550zł ale 600 i 650 to nie rzadkość. Pomijając tych co mówili że trzeba zrobić już dużo więcej rzeczy przy okazji. Rekordzista krzyknoł 1600zł ze szlifowalim gniazd zaworów, oraz pan ten stwierdził że jak mi wymieni uszczelke pod głowicą to niezbędna będzie przy okazji wymiana pierścieni na tłokach!!!!! Bo jak powiedział cały olej teraz pujdzie tamtędy a nie przez uszczelke jak dotychczas. Facet chory bo ja maluchem miałem wiekszy przebieg a pierścieni nie wymieniałem

Napisano

> Tak jak napisałem na początku postu, ceny kształtują się w granicach

> 600 zł (przynajmniej u mnie w okolicy) najtańszego znalazłem za

> 500 zł średnio wołali 550zł ale 600 i 650 to nie rzadkość.

> Pomijając tych co mówili że trzeba zrobić już dużo więcej rzeczy

> przy okazji. Rekordzista krzyknoł 1600zł ze szlifowalim gniazd

> zaworów, oraz pan ten stwierdził że jak mi wymieni uszczelke pod

> głowicą to niezbędna będzie przy okazji wymiana pierścieni na

> tłokach!!!!! Bo jak powiedział cały olej teraz pujdzie tamtędy a

> nie przez uszczelke jak dotychczas. Facet chory bo ja maluchem

> miałem wiekszy przebieg a pierścieni nie wymieniałem

Najdziwniejsze jest to że moja ma dopiero 76000 jeśli wierzyć poprzedniemu właścicielowi...Chyba mnie jednak skręcił bo jakos trudno uwierzyć że uszczelka padła przy tak niskim przebiegu

niewiem.gif

Napisano

Tak sobie czytam i czytam i stwierdzam ze tak gdzie byliście drogo jest jak nie wiem... Ja za wymiane silnika zapłaciłem 400 zł za wymiane uszczelki 100 zł + uszczelka i to w 16v. Poszukajcie czegoś tańszego, za 1800 zł to kupiłem cały silnik ze skrzynia i osprzętem(x16xel) z ksiazka serwisową... Poza tym to żadna filozofia wymienić samą uszczelke pod głowicą.

Napisano

> Najdziwniejsze jest to że moja ma dopiero 76000 jeśli wierzyć

> poprzedniemu właścicielowi...Chyba mnie jednak skręcił bo jakos

> trudno uwierzyć że uszczelka padła przy tak niskim przebiegu

Odswieżę temat bo już czas smile.gif Nie pisałem wcześniej, bo chciałem się upewnić żeby nie wprowadzić cię w błąd.

Miałem podobny objaw co ty: udokumentowany przebieg 90000 i nagle pojawił się wyciek oleju z przodu silnika. W zasadzie sytuacja była nastepująca: pewnego dnia dmuchnęło z silnika wszytkim, czym i którędy mogło. Pociekł olej spod klawiatury, miski i spod głowicy. Płyn wysączył się spod opasek przy termostacie i chłodnicy. Nie były to wielkie wycieki ale zdenerwowały mnie, bo rok temu wymieniałem uszczelki (oprócz tej pod głowicą) i wszystko było suche i śliczne.

Jako że stało się to wszystko na raz, moje podejrzenia padły na odmy. Pomyslałem, że może któraś się przytkała i ciśnienie wysadziło którędy mogło. Okazało się, ze odmy drożne. Do tej pory nie wiem, co było przyczyną ale po wytarciu zacieków już się nie powtórzyło. Obeschło, przykurzyło się i jest OK. Oprócz uszczelki pod głowicą niestety... Olej sączył się dalej, z tym że nieznacznie: po 1000 km widać było strużkę koło fitra oleju z lewej strony, mokry rant przy misce i slady na rurze wydechowej. Olej nawet nie podciekał pod miskę.

Płynu nie ubywało i nie przybywało, oleju również nie przybywało. Majonezu nie stwierdziłem.

Pytałem wielu znajomych mechaników, każdy kazał jeździć, z tym, że uprzedzał, że może się tak zdarzyć, że pewnego dnia może wydmuchać większą dziurkę i będzie problem w trasie.

Tydzień temu zebrałem się w sobie, zaopatrzyłem w klucz i rurkę i dokręciłem głowicę. Niewiele, bo niewiele się dało. Mniej więcej 1/10 obrotu. Po tygodniu i przejechaniu ok 1000 km stwierdzam, ze wyciek ustał. Jest sucho. Spróbuj u siebie dokręcić. Z tym, ze jeśli nie masz wprawy to poproś jakiegoś mechaniora, bo operacja mimo, ze trzeba użyć sporej siły jest delikatna i trzeba to robić z czuciem. Przede wszystkim wszystkie sruby jednakowo i w odpowiedniej kolejności (od srodka i na krzyż) oraz bardzo uważać żeby nie zerwać srub.

A propos odmy. U znajomego wystąpiło dziwne zjawisko: silnik zachował się tak jakby sam sobie chciał wymienić olej: po prostu wyssał go z miski i wyrzucił przez wydech zlosnik.gif

Kolega pojechał do mechaniorów, drapali się po głowach jak to mozliwe, rozebrali silnik, pocmokali i ponownie złozyli do kupy. Zalali olejem, odpalili... i silnik przystapił do kolejnej samowymiany oleju zlosnik.gif Dopiero wtedy przyszło im do głowy zastanowić się nad przyczyną takiego zachowania. Po 3 godzinach zupełnie przypadkiem odkryli, że winna jest kompletnie zapchana odma zlosnik.gif

Dziwne zjawisko, bo w takich sytuacjach zazwyczaj ciśnienie wydmuchuje simeringi na wale, a tu silnik zamienił się w sprężarkę i wypchnął olej przez pierścienie do wydechu zlosnik.gif Wot tiechnika.... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.