Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja elektryczna (i nie tylko) na zewnątrz domu

Featured Replies

Napisano

Co z instalacji elektrycznej (i nie tylko) macie na zewnątrz domu, czego wam brakuje, a co okazało się kompletnie niepotrzebne?

Oświetlenie nad wejściem, nad tarasem, jakieś gniazdko na kosiarkę czy inne urządzenie elektryczne, kabel do domofonu. O czym jeszcze warto pamiętać, żeby nie pluć sobie później w brodę?

Napisano

O jakims arocie z pilotem od rozdzielni do jakiegos miejsca na zewnatrz. Szanse na plucie drastycznie zmaleja ;)

Napisano
  • Autor

O jakims arocie z pilotem od rozdzielni do jakiegos miejsca na zewnatrz. Szanse na plucie drastycznie zmaleja ;)

Rura na kable jest. Co prawda jedna, w okolice bramy/furtki, ale jeszcze jedna na druga stronę będzie.

Napisano

Wystaw sobie jeszcze jedna z rozdzielni, to Ci miejsca na pociagniecie kabla gdziekolwiek nie braknie. Ja zaluje, ze nie wystawilem kabla do markizy elektrycznej nad tarasem. Mam dwa gniazdka - od frontu i ogrodu, ale przydaloby sie jeszcze trzecie z boku (mam jeden bok, bo to blizniak). Swiatel mam w sumie az nadto - trzy od frontu i po dwa z boku i od ogrodu.

Napisano

skrętka do monitoringu...

Napisano

Co z instalacji elektrycznej (i nie tylko) macie na zewnątrz domu, czego wam brakuje, a co okazało się kompletnie niepotrzebne?

Oświetlenie nad wejściem, nad tarasem, jakieś gniazdko na kosiarkę czy inne urządzenie elektryczne, kabel do domofonu. O czym jeszcze warto pamiętać, żeby nie pluć sobie później w brodę?

Tak, jak koledzy piszą - wyjedź pustym peszlem na zewnątrz i zostaw nawet zakopany pod ziemią krążek - jak będziesz chciał kiedyś podjechać gdziekolwiek (altana, jakiś słupek w ogrodzie) to odkopiesz i podjedziesz.

Na zewnątrz (jak ktoś lubi) przydać się może jeszcze jakieś podłączenie oświetlenia świątecznego, nie wiem, może jeszcze na ogród wyjście do automatyki podlewania

Napisano

Ja mam dodatkowo:

- gruby peszel na zewn, + skrętka zakończony małą studzienką +przepusty pod kostką i na zewn posesji

- kabel sygnałowy do sterowania bramą + dmofonem

- 3 kable ziemne 230V wypuszczone przez fundamnet na 3 różne strony (oswietlenie ogrodu, nawadnianie, zsilanie altany, itp)

- gniazdka na elewacji (balkony, tarasy

- skrętki w narożach budynku przy podbitce do kamer

- skrętka do czujnika temp (GWC, zewn)

- kabel (na elewacji) do czujnika temp pieca oraz kominka

- zasilanie i sterowanie roletami w nadprożach

Co mi brakuje:

- kabel sterowniczy do systemu podlewania w ok kranu

- kabel sterowniczy do drugiej furtki z tyłu domu

Napisano

Tak, jak piszą koledzy, wylrowadź z rozdzielnicy kilka rurek na zewnątrz domu pod ziemią i je zaślep. Podobnie, pod podjazdem i sciezkami z kostki zakop poprzecznie co kilka metrów zaślepione z obydwu stron przepusty z rur fi 50 lub 100. Wszystkiego nie przewidzisz, ale mozesz sobie przyszłość ułatwić. Wkop też od podmurówki do domu rurę na ewentualny przyszły światłowód, wraz z przepuszczeniem jej przez ścianę z zachowaniem promieni zagięć rzędu 7 - 10 cm.