Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie rozszczelnić/uszczelnić szybę wkładu kominkowego ?

Featured Replies

Napisano

Zasada raczej znana:

1. szyba nieszczelna = szyba czystsza ale drewno szybko się spala

2. szyba szczelna = szyba brudna ale drewno spala się dłużej.

Będę wymieniał szybe i chce zrobić jedną krawędź nieszczelną. Tylko zastanawiam się, dolną czy górną krawędź ?

Inny dopływ powietrza, inna cyrkulacja i z pewnością inne spalanie i inne okopcenie szyby,.. tylko jak lepiej ?

Napisano

Nie rozszczelniaj wkladu, bo w skrajnie niekorzystnych warunkach zapewnisz sobie co najmniej smrod dymu w salonie.

Sprawdz, czy w Twoim wkladzie da sie nawiercic otwory wzdluz przedniej szyby (na dole) do komory, z ktorej trafia do kominka powietrze z czerpni. Ja zamawiajac wklad (robiony na zamowienie, ale na bazie standardowego z katalogu) zazyczylem sobie takie otwory, a kumpel w kupionym z kratki.pl sam takie otwory nawiercil.

Napisano

Naprawdę? Mój wkład o tym nie wie bo szyba się syfi momentalnie mimo że konstrukcyjnie jest nieszczelna na całej górnej powierzchni - brak sznura.

Krawiec

Napisano

Zasada raczej znana:

2. szyba szczelna = szyba brudna ale drewno spala się dłużej.

Będę wymieniał szybe i chce zrobić jedną krawędź nieszczelną. Tylko zastanawiam się, dolną czy górną krawędź ?

Inny dopływ powietrza, inna cyrkulacja i z pewnością inne spalanie i inne okopcenie szyby,.. tylko jak lepiej ?

Coś tu nie tak, a o zasadzie pierwsze słysze.

Jeżeli masz kominek zamknięty to palenisko powinno być szczelne, powietrze najlepiej z zewn a spaliny w komin. Na czystość szyby ma wpły obieg powietrza wokół niej (a o tym świadczy budowa palniska) oraz temp/proces spalania komory (niższa temp więcej sadzy i substancji smolistych).

Wyobrażasz sobie jakby ktoś zastosował tą zasady przy sprawnej wentylacji mech :phi: ?

Napisano
  • Autor

To zasady umowne. Kominki z tzw. systemem samooczyszczania szyby polegają właśnie na tym, że szyba jest nieszczelna i wpływające przez szczeliny powietrze odciąga spaliny, które w mniejszym stopniu osadzają się na szybie. Mam taki kominek i rzeczywiście trochę to tak działa. Ale i tak szyba w końcu robi się czarna. Jednak drewno spala się bardzo szybko. Uszczelniłem więc szybę i drewno spala się wolniej ale szyba czarnieje bardzo szybko. Różnica w tempie zaczernienia szyby i czasu spalania drewna jest ewidentna. Więc szybę częściowo rozszczelniłem i tak kompromisowo użytkuje kominek od ponad 10ciu lat. Teraz wymieniam szybę na samoczyszczącą ( drogie pieroństwo więc mam nadzieję, że jakaś różnica będzie ) i również zrobię jedną krawędź nieszczelną. Tylko jeszcze nie wiem którą.

Napisano

Nie, tak to nie działa, chyba że tak było kilkanaście lat temu. Kominki obecnie muszą być szczelne m.in ze względu na skuteczne wentylacje. Tj napisałem czystość szyby pod względem konstrukcji kominka to odpowiedni obieg powietrza pierwotnego i wtórnego oraz odpowiedni proces/temp spalania (m.in przez szamotowe obłożenia, dopalanie spalin przy czopuchu).

Napisano

To zasady umowne. Kominki z tzw. systemem samooczyszczania szyby polegają właśnie na tym, że szyba jest nieszczelna i wpływające przez szczeliny powietrze odciąga spaliny, które w mniejszym stopniu osadzają się na szybie. Mam taki kominek i rzeczywiście trochę to tak działa. Ale i tak szyba w końcu robi się czarna. Jednak drewno spala się bardzo szybko. Uszczelniłem więc szybę i drewno spala się wolniej ale szyba czarnieje bardzo szybko. Różnica w tempie zaczernienia szyby i czasu spalania drewna jest ewidentna. Więc szybę częściowo rozszczelniłem i tak kompromisowo użytkuje kominek od ponad 10ciu lat. Teraz wymieniam szybę na samoczyszczącą ( drogie pieroństwo więc mam nadzieję, że jakaś różnica będzie ) i również zrobię jedną krawędź nieszczelną. Tylko jeszcze nie wiem którą.

Szyba z pirolizą musi być goraca, aby się czyściła.

Napisano
  • Autor

Szyba z pirolizą musi być goraca, aby się czyściła.

No i raz dziennie da się "czadu" i się oczyści na reszte dnia :)

Napisano
  • Autor

Nie, tak to nie działa, chyba że tak było kilkanaście lat temu.

Wkład ma ok. 15 lat. Nie ma szamotu. Ewidentnie powietrze wpływające przez szczeline wokół szyby "zabiera" od niej sadze. Jak uszczelniłem niezbyt dokładnie szybe to w miejscach nieszczelności ( przedostawania się powietrza ) na szybie były "jęzory" czystego szkła.

Napisano

Wkład ma ok. 15 lat. Nie ma szamotu. Ewidentnie powietrze wpływające przez szczeline wokół szyby "zabiera" od niej sadze. Jak uszczelniłem niezbyt dokładnie szybe to w miejscach nieszczelności ( przedostawania się powietrza ) na szybie były "jęzory" czystego szkła.

w takim razie jak chcesz mieć czystą szybę pomyśl o zmianie wkładu, bo z tego co piszesz to on nie ma odpowiednich obiegów wew, nie wspominając o wyłożenia komory.

Nieszczelności paleniska to proszenie się o problemy.

Napisano
  • Autor

Nieszczelności paleniska to proszenie się o problemy.

Wydaje mi się, że przesadzasz. Na rynku są ( były ) tysiące wkładów z systemem nieszczelnej szyby.

Napisano

Wydaje mi się, że przesadzasz. Na rynku są ( były ) tysiące wkładów z systemem nieszczelnej szyby.

Mam taki z kratki.pl, nieszczelność jest na górnej krawedzi szyby-brak sznura, ale od srodka wkladu jest jeszcze wyprofilowana blacha ktora "kieruje" strumien powietrza w dół szyby. Czy to działa? Tak na ok 10-15 cm szyby w 100%. Środek szyby jest mniej okopcony niz jej boki ale moze to wynikac z bliskości drewna w tym miejscu. Prawda taka, że tak czy siak trzeba szybe co jakiś czas umyć.

Kiedys myślałem o uszczelnieniu góry a rozszczelnieniu dołu szyby ale w efekcie zostało tak jak fabryka wypuściła.

Drugą kwestią jest prędkość spalania drewna spowodowana przez tą nieszczelność- nie zauważyłem aby taka zależność istniała, kominek musi miec dopływ powietrza a szybkość procesu spalania reguluje przez zakmniecie odpływu spalin do komina, ewentualnie otwarcie/zamknięcie "popielnika" (doplyw powietrzaz zew. mam caly czas otwarty). Jak coś w tej kwestii ustalicie (najlepiej tezy poparte doswiadczeniami a nie widzimisiami) to dajcie znac.

Napisano

Mam kominek z kratki.pl

Dopływ powietrza pod palenisko mam zawsze otwarty.

Przepływ powietrza przez kominek reguluję zasuwą w popielniku.

Górny szyber otwieram tylko do rozpalania i przed otwarciem drzwiczek. 

Szyba jest uszczelniona i oczyszcza się sama, gdy mocniej napalę suchym drewnem. Brudne zostają rogi.

Napisano
  • Autor

Ja nie mam szybra na wyjściu. Czym się różni dopływ pod palenisko od zasuwki w popielniku ? U mnie zasuwka w popielniku to jedyny dopływ powietrza pod palenisko. Tak więc w moim przypadku jedyną regulacją spalania jest właśnie ta zasuwka. Własnie zamontowałem nową szybe i uszczelniem ją całkowicie. Za 2 tyg.  zabieram drzwiczki na działke i potestuje.

Napisano
  • Autor

W takim razie ja mam dopływ powietrze przez nieszczelności w stolarce :)

Napisano

W takim razie ja mam dopływ powietrze przez nieszczelności w stolarce :)

A to niezbyt dobrze. Nie wieje Ci z kratek wentylacyjnych (no chyba że masz mechaniczną wentylacje).

Krawiec

Napisano

W takim razie ja mam dopływ powietrze przez nieszczelności w stolarce :)

W twoim przypadku wentylacja jest wysoce wskazana ;-) zobacz ile tlenu potrzebne jest do spalania.

Napisano
  • Autor

To jest domek letniskowy. On nawet nie ma komina wentylacyjnego. A nieszczelności w stolarce są spore bo przez szczeline na środku drzwi nawet niebo widać :)