Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rezerwa w butli.

Featured Replies

Napisano

O! Dziś się mi wyjątkowo skończył gaz w butli. Nigdy nie dojeżdżam do zera, zawsze wcześniej tankuje a tu taki psikus.

Ale do rzeczy. Odkręciłem dekiel butli z ciekawości. I wskażnik jest na końcu białej skali tam gdzie łączy się z czerwonym polem rezerwy R. Czyli wg wskaźnika coś tam powinno jeszcze być w butli. bardziej prawdopodbne ze źle wskazuje czy że źle jest rura od zasysania w butli?

Butla taka w koło, instalka I generacji.

Napisano

Źle założone szkiełko rezerwy możesz je odkręcić i przekręcić tak jak Ci pasuje. Tym sposobem możesz sobie ustawić punkt zadziałania rezerwy.

Napisano
  • Autor

Źle założone szkiełko rezerwy możesz je odkręcić i przekręcić tak jak Ci pasuje. Tym sposobem możesz sobie ustawić punkt zadziałania rezerwy.

Więc na pustej butli lpg poluzowoałem te śrubeczki i przekręciłem-skalibrowałem tak aby wstaźnik pokazywał zero.

Zajechałem na stacje paliw na benzynie.

Zatankowałem do pełna. Weszło 23,78 l gazu (sprawdziłem w zapiskach, kiedyś do pustej butli weszło 23,4 l).

Odnalazłem papiery od instalacji LPG. Butlę mam 34L czyli powinno wchodzić 27L.

Wskaźniczek na butli lpg pokazuje 50% napełnienia.

Napisano

nigdy nie wyjeździsz gazu do zera.

Po pierwsze dlatego, że spada ciśnienie i instalacja się przełączy, po drugie dlatego że jest to niebezpieczne.

Objętość tankowanego gazu zależy od kilku czynników od temp. otoczenia, przez ciśnienie na stacji po dokładność dystrybutora.

Różnica 0,6l jest całkowicie pomijalna.

Napisano

Zatankowałem do pełna. Weszło 23,78 l gazu

Butlę mam 34L czyli powinno wchodzić 27L.

Też mam butlę 34l i na pełno wchodzi ok. 24 litrów.

Napisano

Więc na pustej butli lpg poluzowoałem te śrubeczki i przekręciłem-skalibrowałem tak aby wstaźnik pokazywał zero.

Zajechałem na stacje paliw na benzynie.

Zatankowałem do pełna. Weszło 23,78 l gazu (sprawdziłem w zapiskach, kiedyś do pustej butli weszło 23,4 l).

Odnalazłem papiery od instalacji LPG. Butlę mam 34L czyli powinno wchodzić 27L.

Wskaźniczek na butli lpg pokazuje 50% napełnienia.

Jezdzisz na LPG od miesiaca?

Ja na Twoim miejscu przestalbym sie przejmowac takimi drobnostkami jak wskazania, nie mowiac juz o tak niewielkich roznicach w tankowaniach.

Napisano
  • Autor

Jezdzisz na LPG od miesiaca?

Ja na Twoim miejscu przestalbym sie przejmowac takimi drobnostkami jak wskazania, nie mowiac juz o tak niewielkich roznicach w tankowaniach.

W poprzednich samochodach zrobiłem na gazie 150 000 km. Tam do butli wchodziło tyle ile miało wejść. No ale to widać zakładali fachowcy. 

Napisano

Mam butle 34l i tak jak pisza poprzednicy raz tankuje wiecej raz mniej pomimo ze zawsze wyjeżdzam do zera az gasnie gdyz mam stara instalacje lpg i recznie musze przełaczyć na benzyne. Najwiecej zatankowałem 27l z kawałkiem  a najmniej cos koło 24l zauważyłem ze jak jest cieplej na dworze wchodzi mniej jak jest zimniej wchodzi wiecej a staram sie tankowac zawsze na tej samej stacji. Dlatego uwazam ze mozesz śmiało olac temat i sie nie przejmowac

Napisano

Coś jest na rzeczy

Mam dopiero drugie auto z lpg

Ale w obu miałem butle 52 czy też 54l

Na początku po założeniu instalacji wchodzi 45l po 10kkm 42l a po 50kkm około 40l. W jednym aucie na gazie zrobiłem ponad 100kkm i już większego spadku nie zauważyłem. To normalne?